banner_soci_00

banner_enquesta

SESSIONS CIENTÍFIQUES

del Centre Català de la Nutrició de l’IEC

«Nutrició, alimentació i síndrome metabòlica»

Data: 7 d’abril de 2015

Lloc: Seu de l’Institut d’Estudis Catalans

Programa de les sessions

Compartir

El nou Reglament 1169/2011 d’informació alimentària al consumidor. On son i on anem?

Lloc: Sala d’actes del Centre d’Estudis del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya al carrer d’Ausiàs Marc, 40, de Barcelona

Dia i hora: 29 d’abril de 2015 a partir de les 9.30 h

Novetat: Hem hagut de canviar l’ubicació pel gran nombre de persones inscrites.

Programa

 

 

II Jornada Mengem Sa? La carn en l’alimentació

Barcelona, 12 de maig de 2015

Sala Prat de la Riba. Institut d’Estudis Catalans 

Ens complau a anunciar la celebració de la II Jornada Mengem Sa?, sota el lema «La carn en l’alimentació».

Actualment, hi ha un interès social creixent per saber si els aliments que consumin es produeixen de manera sostenible i si la nostra alimentació és nutritiva, sana i segura. El nostre propòsit és difondre el valor de la carn com a aliment sobre la base del coneixement científic i professional des de la granja a la taula, analitzant els sectors productiu, transformador i comercial; les novetats tècniques; els aspectes relacionats amb la nutrició i la salut, i, en definitiva, el grau d’importància per al consumidor.

Respondrem a la pregunta «mengem sa?» des de tres perspectives: producció i sostenibilitat, nutrició i salut, i seguretat per al consumidor, en un entorn de debat entre la ciència, l’empresa, l’Administració pública i el consumidor. El debat es desenvoluparà en tres sessions:

Sessió

I. PRODUCCIÓ. Seguretat, traçabilitat i sostenibilitat. S’exposaran els diferents sistemes de producció i la manera com garanteixen la sostenibilitat, la qualitat i la seguretat per al consumidor.

Sessió

II. LA CARN: NUTRICIÓ I SALUT. El valor nutritiu dels aliments carnis. La relació entre el consum de carn i l’estat de salut.

Sessió

III. EL CONSUMIDOR. Quina percepció té el consumidor de les estratègies de producció i quin grau de confiança té en la carn i els productes carnis que són al seu abast?

La conferència de cloenda serà a càrrec de Nandu Jubany, xef de prestigi i referent de la gastronomia catalana.

INSCRIPCIÓ

 General (inclou documentació i dinar) 50 €

 Socis de la ICEA i de l’ACCA (inclou documentació i dinar) 25 €

 Estudiants amb dinar (documentació i dinar) 25 €

 Estudiants sense dinar (assistència i documentació)10 €

Per a inscriure-us a la II Jornada Mengem Sa, cal que empleneu al formulari que trobareu a l’enllaç: http://www.iec.cat/jornades/mengemsa2015.asp

Els estudiants poden sol·licitar una beca al mateix formulari (fins al 28 d’abril de 2015). Si la sol·liciteu, espereu a la comunicació de resolució de la beca per a formalitzar el pagament de la vostra inscripció.

PROGRAMA

8.45 Lliurament de la documentació

9.15 Benvinguda Joandomènec Ros, president de l’IEC

9.30 Introducció

«Importància del sector carni dins del Pla Estratègic de Recerca, Innovació i Transferència Agroalimentària de Catalunya 2013-2020», Domènec Vila, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) de la Generalitat de Catalunya

10.00 Conferència inaugural

«Seguretat alimentària en la producció de carn», Gerardo Caja, catedràtic de producció animal del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la Universitat Autònoma de Barcelona.

11.00 Pausa cafè

11.30 Taula de debat

«Producció: seguretat, traçabilitat i sostenibilitat». Moderador: Joaquim Xifra, subdirector general de Ramaderia del DAAM

Alfred Ferret, catedràtic de producció animal del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB

Josep Dolcet, responsable del control sanitari a Mercabarna, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona

Carolina Cucurella, representant d’ANAFRIC, Associació Empresarial Càrnia

Valeri Salgot, president d’Embotits Salgot, SA, i membre de la junta del Clúster d’Elaboradors de Productes Gourmet de Catalunya

13.00 Dinar

15.00 Taula de debat

«La carn: nutrició i salut». Moderador: Abel Mariné, professor emèrit de Nutrició i Bromatologia i membre del comitè d’experts de la càtedra de carn i salut de la Universitat de Barcelona.

José A. García Regueiro, assessor de laboratoris fisicoquímics i director científic a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de Monells (Girona).

Rosaura Farré, catedràtica de nutrició i bromatologia i membre del comitè d’experts de la càtedra de carn i salut de la Universitat de Barcelona.

Carles Ascaso, professor titular de medicina preventiva i bioestadística, i membre del Grup de Recerca en Epidemiologia, Salut Pública i Salut Internacional del Departament de Salut Pública de la Universitat de Barcelona.

16.30 Taula de debat

«El consumidor». Moderadora: Montserrat Mor-Mur, professora titular del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Jesús Contreras, catedràtic d’antropologia social de la UB i director de l’Observatori de l’Alimentació del Campus de l’Alimentació de la UB

Anna Burgués, representant de la Federació Unió Cívica de de Consumidors i Mestresses de Casa de Catalunya (UNAE)

Josep Collado, secretari general de la Federació Catalana d’Indústries de la Carn (FECIC)

Vicens Tonijuan, conseller delegat de la Companyia General Càrnia

18.00 Conferència de cloenda

«La carn a la cuina i al plat», a càrrec de Nando Jubany, xef

18.45 Conclusions de la Jornada

Josefina Plaixats, coordinadora de la Secció de Ramaderia de la ICEA i professora titular del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB

19.00 Cloenda

Abel Mariné, president de l’ACCA i membre de l’IEC

Josep Maria Vives, president de la ICEA

Comitè organitzador:
Josep Maria Espelta (ICEA)
Rosaura Farré (ACCA)
Carles Folch (ICEA)
Francesc Llauradó (NUFARM)
Abel Mariné (ACCA)
Josefina Plaixats (ICEA)
Joaquim Ros (ICEA)
Ignasi Torrella (SIGFITO)
Ester Torres (ICEA)
Eduard Vidal (ICEA)