Conferència John Willinsky

Dimecres 25 d’abril, a les 19 h, a la sala Prat de la Riba de l’IEC, tindrà lloc la conferència

The Historical Roots and Future Directions of Open Access to Learning, a càrrec de John Willinsky,
Khosla Family Professor of Education at Stanford University.

La conferència, que es farà en anglès, explorarà les iniciatives més recents en la creació de recerca en accés obert, amb l’aportació de relats històrics sobre l’accés al coneixement a la península Ibèrica des de l’època medieval (basat en el llibre recent del professor). En la mateixa línia, s’aprofundirà en l’ús de la plataforma Open Journal System que Willinsky continua desenvolupant des del Public Knowledge Project.

Amb la col·laboració de:

Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), Societat Catalana d’Economia (SCE), Societat Catalana d’Estudis Clàssics (SCEC), Societat Catalana d’Estudis Hebraics (SCEHB), Societat Catalana d’Estudis Històrics (SCEH), Societat Catalana d’Estudis Jurídics (SCEJ), Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT), Societat Catalana de Biologia (SCB), Societat Catalana de Comunicació (SCC), Societat Catalana de Filosofia (SCF), Societat Catalana de Física (SCFIS), Societat Catalana de Geografia (SCG), Societat Catalana de Llengua i Literatura (SCLL), Societat Catalana de Musicologia (SCMUS), Societat Catalana de Química (SCQ), Societat Catalana de Tecnologia (SCT), Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana (SHE).

Congrés sobre Language at Work. Research Advances in Social Sciences

Els propers 7 i 8 de juny de 2018 se celebrarà el congrés sobre Language at Work. Research Advances in Social Sciences que comptarà amb la participació de:

  • Florian Coulmas (Duisburg Essen University, Germany)
  • Anthony Pym (Universitat Rovira i Virgili, Spain)
  • Krishna Dhir (University of Hawaii)

El congrés tindrà lloc a la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona). Cartell

La call és oberta per a tothom que hi vulgui participar, tan sols cal que seguiu les indicacions que s’especifiquen al següent link i envieu les vostres propostes a: amado.alarcon@urv.cat

Xerrada-debat sobre les Desigualtats de gènere a l’acadèmia

Xerrada-debat sobre les Desigualtats de gènere a l’acadèmia, que tindrà lloc el proper dilluns 19 de març de 2018, a les 19 h, a la Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans.

Amb la participació de Maite Paramio, catedràtica de Producció Animal (UAB) i vocal de la Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas. i Victòria Forns, professora de Treball Social (URV) i diputada al Parlament de Catalunya del 2010 al 2015 i Regidora a l’Ajuntament de Tarragona del 2007 al 2015. Cartell

Posteriorment es feu la lectura del posicionament de l’ACS en el marc del dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora.

En un acte històric amb #MaiteParamio d’AMIT i Victòria Forns de Universitat Rovira i Virgili – URV l’ Associació Catalana de Sociologia ha celebrat per primera vegada un debat públic sobre les desigualtats de gènere a l’acadèmia. Amb la posterior lectura del posicionament en el marc del Dia Internacional de la dona treballadora, llegit per la Presidenta de l’Associació Marta Soler:

Benvolgudes i benvolguts,
Des de la nova Junta de l’ Associacó Catalana de Sociologia, estem molt contentes i contents de celebrar per primera vegada a la història de l’associació un acte en el marc del Dia Internacional de la Dona Treballadora. Comptant avui amb la col·laboració especial de Victòria Forns i Maite Paramio, a qui agraïm la seva participació.

El passat dia 8 de març, d’aquest 2018 ha marcat una fita històrica en molts sentits. Aquest any més que mai, dones de tots els orígens, de totes les edats i professions han sortit als carrers per fer sentir les seves reivindicacions. Per primera vegada en el nostre context més proper, les proclames del feminisme no han quedat relegades a un grup de poques sinó que s’han difós per tot arreu de forma clara i contundent. I aquest canvi no ha estat per què sí. Des de ja fa mesos i durant els darrers anys s’està produint un canvi profund pel què fa les qüestions de gènere en l’àmbit internacional. Darrerament, hem seguit la campanya del #metoo que no s’atura i cada vegada agafa més força, mentre que a l’acadèmia, a les nostres universitats cada vegada estem trencant el silenci contra les desigualtats i l’assetjament de forma més clara.

Els darrers anys hem pogut veure a la llum casos d’assetjament com el del catedràtic de la UB, el de la universitat de Sevilla, la Complutense, la Universitat de Saragossa, la de Girona… i un llarg etcètera. Aquest però només és un primer pas, poc a poc estem aconseguint donar-li la volta al feudalisme que impera al nostre sistema universitari i construir amb esforç unes universitats més democràtiques i lliures de violència de gènere.

Aquesta transformació però té conseqüències molt fortes, per totes les que ens atrevim a denunciar les dinàmiques internes del nostre sistema universitari a través de la recerca i a través de la nostra praxis diària, rebutjant profundament qualsevol tipus de violència.

Malgrat tot , no deixem ni deixarem de donar sempre suport a les víctimes de l’assetjament sexual, de primer i segon ordre, i solidaritzar-nos amb tot l’alumnat i el personal universitari vulnerable a aquestes situacions de desigualtat. Ja que entenem que l’excel·lència científica, des de qualsevol de les disciplines, s’exerceix des del compromís ètic i el rigor, tal com ho entenen també totes les universitats del més alt prestigi en l’àmbit internacional. Per tot això, avui, en aquesta commemoració del 8 de març, volem reivindicar des de l’Associació Catalana de Sociologia, la necessitat de posicionar-nos sempre contra la violència i les desigualtats de gènere, per promoure en els nostres discursos, però sobretot també en la nostra pràctica, unes universitats, una sociologia i, al cap i a la fi, una ciència, totalment lliures de violència, capaç de millorar sempre la vida de les persones a través del compromís científic, ètic i social.

Des d’aquí seguirem treballant sempre en aquesta direcció, somiant en el dia en que ja no ens calgui convocar debats com el d’avui perquè aquesta problemàtica serà totalment superada.

Moltes gràcies per ser-hi,
Visca la sociologia, també en veus de dones!

Assemblea de socis 2017

Assemblea de socis de l’ACS

El 20 de desembre de 2017, tingué lloc l’Assemblea de socis, amb l’ordre del dia següent:

  1. El president, Fidel Molina, exposà la memòria d’activitats del 2017
  2. La tresorera, Teresa Sordé, presentà l’estat de comptes de l’Associació
  3. Es llegí el resultat de les votacions i es proclamà la nova Junta Directiva

Obtingué la Presidència Marta Soler Gallart.

D’acord amb els Estatuts, la Junta Directiva queda formada per les següents persones (per ordre de vots):

Teresa Sordé Martí (43)
Mar Joanpere Foraster (39)
Roger Campdepadrós Cullell (35)
Cristina Sánchez Miret (33)
Mar Griera Llonch (33)
Massoud Sharifi Dryaz (31)
Marta Soler Gallart (23)
Núria Claver López (18)
Rafael Böcker (16)
Luis Recuenco (16)
Esther Albesa Jové (14)
Liliana Reyes (14)

Atès que les dues últimes (Esther Albesa i Liliana Reyes) van quedar empatades, han de decidir si alternen la legislatura o una d’elles cedeix el càrrec.

En la propera reunió de la Junta Directiva es nomenaran els càrrecs i es repartiran les responsabilitats de cada un.

Convocatòria VI Premi Catalunya de Sociologia

VI Premi Catalunya de Sociologia

Premi instituït l’any 2008. Convocat per l’Associació Catalana de Sociologia (ACS) en col·laboració amb el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya (COLPIS) i sota el patrocini de la Fundació Bancària La Caixa, té l’objectiu de promoure i reconèixer la recerca sociològica que es fa a Catalunya.

Ofert a científics i professionals consolidats que treballen en l’àmbit de la sociologia, és un reconeixement a l’aportació científica desenvolupada en aquest camp tant a partir de la trajectòria professional com a partir d’una obra singular.

Poden proposar candidatures al premi les institucions de caràcter públic o privat especialment vinculades a la recerca sociològica, i els membres que hagin estat designats per la Junta de l’ACS per a constituir un comitè ad hoc de nominacions.

Les persones membres de la Junta de l’ACS, del Consell del COLPIS, de la Direcció de la Fundació Bancària La Caixa i del jurat no poden ser candidates al premi mentre fan aquesta funció. Tampoc no poden ser-ho els membres de l’IEC.

Les candidatures s’han d’adreçar per correu postal al Comitè de Nominacions del Premi Catalunya de Sociologia (Institut d’Estudis Catalans, carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona) i han d’anar acompanyades d’una justificació dels mèrits de la persona candidata (trajectòria científica i professional, cartes de recomanació, etc.).

Podeu emplenar i imprimir el full de proposta seguint aquest enllaç.

Un cop rebudes les candidatures, el Comitè de Nominacions les farà arribar a un jurat amb la composició següent: tres persones a proposta de la Junta de l’ACS, dues persones a proposta del Consell del COLPIS i dues persones a proposta de la Fundació Bancària La Caixa, així com un secretari o secretària (sense dret a vot) designat a proposta de la Junta de l’ACS.

La dotació del premi, que aporta la Fundació Bancària La Caixa, és de sis mil euros (6.000 €) i la persona premiada rebrà un diploma acreditatiu.

El pagament de l’import del premi prescriu el dia 13 de juliol de 2018.

Termini d’admissió de candidatures: 30 de novembre de 2017, a les 13 hores

Acte públic de lliurament a la seu de l’IEC: abril 2018