“Asedio al euskera. Más allá del libro negro” de Joan Mari Torrealdai

Escribí en la introducción de El libro negro del euskera que se estaba abriendo camino entre algunos intelectuales del país una tendencia peligrosa, que consistía en exculpar a los factores y poderes exteriores y culpar a la propia comunidad vascohablante de la precaria situación del euskera. No era por supuesto algo novedoso en sí mismo, pero sí lo era por otras razones: los argumentos mancomunados, la procedencia ideológica e intelectual de los mentores de dicha tendencia, los protagonistas, la ruptura de los consensos, el militantismo del que hacen gala algunos autores, etc. Continuar llegint…  “Asedio al euskera. Más allá del libro negro” de Joan Mari Torrealdai – adelanto – PostData

Di Paolo i Cappellari: “Bilingual Schooling and Earnings: Evidence from a Language-in-Education Reform”

S’ha publicat el paper “Bilingual Schooling and Earnings: Evidence from a Language-in-Education Reform” on Antonio Di Paolo i Lorenzo Cappellari avaluen l’impacte salarial de la introducció del català a l’escola amb Llei de Normalització Lingüística del 1983. Ha estat publicat a la revista Economics of Education Review: https://authors.elsevier.com/a/1WtWO~1QBokuf

Language Attitudes and Minority Rights – The Case of Catalan in France (James Hawkey)

Source: Language Attitudes and Minority Rights – The Case of Catalan in France | James Hawkey | Palgrave Macmillan

Free Preview . Language Attitudes and Minority Rights. The Case of Catalan in France. Authors: Hawkey, JamesExamines the relationship between language attitudes and phonetic variation in Northern Catalonia

This book presents a detailed sociolinguistic study of the traditionally Catalan-speaking areas of Southern France, and sheds new light on language attitudes, phonetic variation, language ideologies and minority language rights. The region’s complex dual identity, both Catalan and French, both peripheral and strategic, is shown to be reflected in the book’s attitudinal findings which in turn act as reliable predictors of phonetic variation. The author’s careful discursive analysis paints a clear picture of the linguistic ideological landscape: in which French dominates as the language of status and prestige. This innovative work, employing cutting-edge mixed methods, provides an in-depth account of an under-examined language situation, and draws on this research to propose a number of policy recommendations to protect minority rights for speakers of Catalan in the region. Combining language attitudes, sociophonetics, discourse studies, and language policy, this will provide an invaluable reference for scholars of French and Catalan studies and minority languages around the world. Continua llegint

Fukuda: Language education in a national school abroad in a bilingual society: a case of Japanese school in Catalonia

Source: Language education in a national school abroad in a bilingual society: a case of Japanese school in Catalonia: Language and Intercultural Communication: Vol 0, No 0

Language education in a national school abroad in a bilingual society: a case of Japanese school in Catalonia.ORCID Icon Published online: 16 Apr 2018 This paper explores language education in a Japanese school in Catalonia from the viewpoints of language policy with special attention to ideology. Our main goal is to identify the major factors which influence over the school’s language education. As a national school abroad, this school should include national, local and global viewpoints in its education. Language education is one of the methods to respond to this expectation. The results of data analysis, collected through semi-structured interviews with the vice-principal and principal of the school as well as parents, suggest that home country ideologies have an important influence over the school’s and sojourner families’ views on language and language education. Our study has demonstrated that an ideology-loaded, top-down LEP is not appropriate for the current situation. Therefore, it proposes a need to update and revise the language education of Japanese schools abroad. This may ultimately lead to suggesting an involvement of the agents (principals, teachers and parents) and participants (students) who are absent from the design of the LEP.

Pràctiques de lingüística forense

Source: BLOG – Laboratorio SQ-Lingüistas Forenses

Imagen El día 9 de abril comenzó el periodo de  prácticas de los estudiantes de 4º de criminología de la Universitat Pompeu Fabra en el Centro de Investigación en Sociolingüística y Comunicación (CUSC) de la Universidad de Barcelona dentro del proyecto CONFEPLUR, tutorizados por la Dra. Cristina Illamola del CUSC y supervisados por la Dra. Sheila Queralt del Laboratorio SQ – Lingüistas Forenses.

  CONFEPLUR es un acrónimo del proyecto «La configuración de las competencias lingüísticas y su evolución en comunidades plurilingües: análisis sociolingüístico a partir de una muestra escolar de Cataluña», financiado por el Ministerio de Economía y Competitividad (FFI-2016- 75416-P) en el que colaboran el Centro de Investigación en Sociolingüística y Comunicación (CUSC-UB) y el Laboratorio SQ – Lingüistas Forenses.

Los alumnos colaboran en el análisis del lenguaje verbal y no verbal y en la detección de variables psicolingüísticas para poder construir perfiles lingüísticos según el nivel educativo de menores y así combatir el ciberacoso.

¡Bienvenidos Ada,  Daniel y  Laia!

Cicle “Parlen els experts”. Dinàmiques sociolingüístiques en entorns educatius

19-04-2018 18:00. Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciat en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, Rambla de Catalunya, 8. Organitzat per la UOC. Grau de Llengua i Literatura Catalanes

El cicle “Parlen els experts” ja té uns anys de vida i és una col·laboració dels Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC, més concretament del grau de Llengua i Literatura Catalanes, amb el Col·legi de Doctors i Llicenciat, a la seu del qual es duu a terme. S’adreça a estudiants i titulats de la UOC, així com a afiliats al Col·legi en general, en especial els docents de secundària, i a qualsevol persona interessada en la matèria que s’hi tracti.

En aquesta ocasió, i sota la coordinació dels professors de la UOC Joan Pujolar i Maite Puigdevall, el cicle duu el títol de “Dinàmiques sociolingüístiques en entorns educatius” .

Source: Cicle “Parlen els experts”. Dinàmiques sociolingüístiques en entorns educatius

J. C. Moreno: El supremacismo lingüístico, la Constitución española y el Estatut d’autonomia de Catalunya – Juan Carlos Moreno Cabrera – RLD blog

En este artículo voy a mostrar cómo la ideología del supremacismo lingüístico español sirve para justificar las iniciativas e intentos de que el catalán no recupere todos los ámbitos de uso en los que, como lengua oficial de Catalunya, debería ser la lengua preferente. El carácter cooficial del castellano en Catalunya se utiliza precisamente para poner permanentemente en cuestión la normalización del conocimiento y uso del catalán en todas las instituciones catalanas. Voy a mostrar que, ni siquiera apoyándose en la actual Constitución española, hay justificación para esa puesta en cuestión permanente del catalán como lengua de uso normal y preferente en todas las instituciones catalanas. Continuar llegint… El supremacismo lingüístico, la Constitución española y el Estatut d’autonomia de Catalunya – Juan Carlos Moreno Cabrera – RLD blog

CUSC-UB: Col·loqui amb estudiants de l’American University of Paris

Source: Col·loqui amb estudiants de l’American University of Paris |

IMG_0940.jpgDivendres 6 d’abril, el CUSC-UB va rebre la visita d’un grup d’estudiants de lingüística de l’American University of Paris, que es trobaven a Barcelona en una visita d’estudis de caràcter sociolingüístic acompanyats per la Dr. Rebekah Rust.

Avel·lí Flors-Mas, investigador del CUSC-UB, hi va mantenir un col·loqui per a introduir-los a la situació sociolingüística de Catalunya. Entre d’altres qüestions, s’hi va tractar la història del contacte de llengües en aquest territori, les polítiques lingüístiques, i l’evolució dels usos lingüístics i les relacions entre llengües i identitats a la Catalunya contemporània.

Conferències del grup GREIP (UAB): Cummins i Webster

S’han obert les inscripcions per a les conferències del grup GREIP per al mes d’abril:

Conferència del Dr. Jim Cummins (Ontario Institute for Studies in Education of the University of Toronto):

Paisatges pedagògics en programes bilingües i d’immersió: un diàleg entre pràctiques educatives i teoria emergent.17 Abril 2018 , 17:30-19:30 h.

Conferència del  Dr. Simon Webster (Universitat de Leeds):

Tàndem lingüístics i l’autonomia de l’alumne: El desenvolupament de l’autoregulació estratègica dels estudiants27 Abril 2018, 11:30-13:30 h.

Més informació i inscripcions aquí.

Andorra: projectes actuals de política lingüística – Marc Cortès Minguet

Continuar llegint…  Andorra: projectes actuals de política lingüística – Marc Cortès Minguet – RLD blog

Setena sessió del seminari del CUSC amb Lucas Duane (Université du Luxembourg i UOC) el 20 d’abril

20170706_130754

El proper divendres 20 d’abril, a les 12h a l’aula 1.6 de l’Edifici Josep Carner de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, celebrarem la sisena sessió del curs 2017/2018 del seminari de sociolingüística i política lingüística del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona (CUSC-UB).

En aquesta ocasió ens visita Lucas Duane, investigador de la Université du Luxembourg i de la Universitat Oberta de Catalunya, que ens presentarà els resultats de la seua tesi doctoral sobre “La institució de la dissidència lingüística a les Illes Balears: dinàmiques ideològiques de l’estandardització del català”.

El seminari és obert a la comunitat acadèmica i al públic general: no hi falteu!

Administració