Complèxica 10: «Amazing Grace: An Analysis of Barack Obama’s Raciolinguistic Performances» (vídeo)

Origen: Accessible el vídeo del seminari Complèxica 10 – «Amazing Grace: An Analysis of Barack Obama’s Raciolinguistic Performances» |

Ja podeu consultar el vídeo del desè seminari de la sèrie Complèxica – Seminaris per a la transdisciplinarietat, a càrrec del Dr. H. Samy Alim (Universitat d’Standford) que es va celebrar el 5 d’octubre del 2016.

https://www.youtube.com/watch?v=hORIcore1Vc

 

Compartir

CLUB 24: “La promoció de l’ús de la llengua des del sistema educatiu: realitats i possibilitats” |

Origen: CLUB 24: “La promoció de l’ús de la llengua des del sistema educatiu: realitats i possibilitats” |

El divendres 4 de novembre se celebrarà el 24è Col·loqui Lingüístic de la Universitat de Barcelona que aquest any té com a objectiu intentar posar a l’abast de la comunitat universitària i educativa en general alguns recursos que facilitin el debat sobre la promoció de l’ús de la llengua des del sistema educatiu a partir de dades contrastades.

El col·loqui, organitzat pel Departament de Filologia de la Universitat de Barcelona i el Grup d’Estudi de la Variació, amb col·laboració del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació (CUSC), tindrà lloc a l’Aula 203 de l’Edifici Històric de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona.

Podeu trobar el programa complet i el formulari d’inscripció al següent enllaç.

Programa

Data:     Divendres, 4 de novembre de 2016

Lloc:      Aula 203

Programa:

9.30       Obertura i presentació: Adolfo Sotelo, degà de Filologia; M. Rosa Lloret, directora del Departament de Filologia
Catalana i Lingüística General; Lluís Payrató, coordinador del Grup d’Estudi de la Variació;
F. Xavier Vila, comissió organitzadora

10.00     Ferran Suay (UV): «Com incidir sobre els usos lingüístics? Una perspectiva psicològica»

10.45      Vanessa Bretxa (UB): «Les veus del professorat: discursos lingüístics dels docents de secundària»

11.30       Pausa

12.00      Juli Palou i Montserrat Fons (UB): «Els discursos sobre les llengües dels futurs docents»

12.45       Nicolau Dols (UIB): «La promoció escolar de l’ús del català a les Illes»

13.30       Carles Segura (UA): «Experiències i expectatives al País Valencià»

14.15        Dinar

16.00      Pere Mayans (Departament d’Ensenyament, Generalitat de Catalunya):
«Les actuacions a Catalunya per a la promoció de l’ús de la llengua»

16.45       Joan Pere Le Bihan (Expresident de La Bressola): «Es pot expandir l’experiència de la Bressola?»

17.30       Taula rodona amb els participants. Modera: Emili Boix (UB).

18.15        Cloenda

Podeu descarregar-vos el programa en PDF aquí:  Download File

Crida d’articles – Revista LSC: demolingüística

lsc1
Número 15: “La demolingüística: Comptar llengües, usos i persones” (2017)
El tema previst per al proper número de la revista és la recerca demolingüística, en un sentit ampli.
Llengua, societat i comunicació (http://revistes.ub.edu/index.php/LSC) és una revista electrònica de periodicitat anual que té l’objectiu de difondre treballs centrats en la interfície entre llengua i societat. La revista té la voluntat expressa de transferir el coneixement interdisciplinari entre llengua i societat a la comunitat científica i també a la societat. D’acord amb aquest objectiu, el propòsit central de la revista és presentar diferents estats de la qüestió sobre diferents connexions entre la llengua i la societat en un sentit ampli. Per aquest motiu, els articles estan escrits per a un públic no expert (estudiants de graus i màsters, investigadors d’altres àrees de coneixement, etc.).
“A partir de l’adveniment de l’Estat, l’operació de comptar la població i els seus fluxos ha estat una activitat sistemàtica, ja siga per a recaptar impostos o per a cridar els reclutes a files. Amb l’assentament tant dels estats moderns com de les ciències socials, el coneixement demoscòpic de la població ha ampliat el seu prisma i ha esdevingut imprescindible per a conèixer les societats, per a entendre’n el funcionament i per a gestionar-les adequadament. Avui, el resultats dels estudis demoscòpics provinents de censos o d’enquestes formen ja part del paisatge quotidià de qualsevol societat desenvolupada, ocupen les portades dels mitjans, s’utilitzen com a eina de construcció dels discursos públics i sovint esdevenen l’objecte de polèmiques socials. El progrés accelerat dels treballs sobre dades massives (“big data”) augura un creixement exponencial de la recerca demoscòpica.
Les llengües, sobretot en societats multilingües, no han estat alienes a aquesta tendència, i els recomptes sociolingüístics de la població han anat creixent en extensió i en complexitat. La recerca demolingüística es va iniciar amb recomptes senzills del nombre de parlants  que s’encreuaven amb alguna variable rellevant com el sexe, l’edat o l’adscripció etnonacional. Amb el temps, l’experiència i el desenvolupament de les tècniques demoscòpiques i les anàlisis multivariables més complexes, la demolingüística ha anat refinant i fent més complexos els seus conceptes de base, el seu paradigma d’interpretació dels resultats, i les eines de què se serveix per a les anàlisis. Així, per exemple, s’han perfilant diversos conceptes bàsics com la llengua inicial, la llengua d’identificació s’ha avançat notablement en la mesura de la transmissió lingüística familiar, i s’han anat incorporant tècniques i mètodes innovadors a les anàlisis demolingüístiques. La diversitat de fonts ha permès comparar i contrastar resultats i metodologies de diferents recerques.
El número 15 de LSC vol centrar-se en la presentació de com és i com es fa la recerca en demolingüística tant des d’una perspectiva teòrica com aplicada. Hi són benvinguts articles de difusió de la recerca demolingüística, en el seu sentit més ampli, des de la recerca amb un bagatge més ampli basada en censos i enquestes fins a les investigacions que s’ocupen dels mesuraments observacionals dels usos o els que exploren els aspectes demolingüístics a Internet. Es valoraran especialment els articles que plantegin de forma entenedora per al lector no especialitzat els assoliments i els reptes de futur per a la disciplina. Atesa la natura del monogràfic, els articles poden centrar-se indistintament en contextos lingüístics determinats de qualsevol indret del món com en anàlisis comparatives geogràfiques, longitudinals o de qualsevol altra mena.”.
Natxo Sorolla (URV, UAB) i F. Xavier Vila (UB).
La data màxima per a la recepció d’articles és el 20 de febrer de 2017. Podeu enviar els articles seguint les indicacions de l’enllaç següent: http://revistes.ub.edu/index.php/LSC/about/submissions#onlineSubmissions.

Workshop: Llengua i Ocupació (Reus, 24 i 25 d’octubre)

Workshop on Language and Occupations.

October 24-25 2016. Faculty of Business and Economics. Department de Gestió d’Empreses.  Av. de la Universitat 1 – Reus, Tarragona (Campus Bellisens).

 

Program

Room: Sala de Graus

16:15-17:00. The Value of Standards and the Value of Languages: Some Critical Questions. Florian Coulmas (IN-EAST Institute of East Asian Studies. University of Duisburg-Essen)

17:00. Pause & coffee

17:15-19:45 Language and Labour Market

17:15. Foreign language skills and employability in Germany and Italy. Michele Gazzola (Humboldt-Universität zu Berlin)

17:45. The language as a catalyst for education: immigrants’ employment in Spain. Javier Mato, María Miyar & Rodolfo Gutiérrez (UNED & Universidad de Oviedo)

18:00. Linguistic Disenfranchisement of the Labour Market. Till Burckhardt (Université de Genève).

18.15. Language Intensity in occupational classifications. Amado Alarcón (Universitat Rovira I Virgili)

18:30. Discussion

 

Day 2. 25 October 2016

Room: Sala de Graus

8.45-9.30 On the time factor in mediation metrics and language policy. Anthony Pym (Intercultural Studies Group, URV)

9.30. Pause & coffee

9:45-11:00. Emphasis on measures and variables and indicators

9:45. What is linguistic work? Josep Ubalde (Universitat Rovira i Virgili)

10:00. Language demands and job profiles in the Russian-speaking community of Tarragona-Salou. The need for a long-term perspective. Anthony Pym and Nune Ayvazyan (Intercultural Studies Group, URV)

10:15. Labour Process and language. Amado Alarcón, Josiah Heyman and María Martinez (Universitat Rovira i Virgili).

10:30. Discussion

11.30-12.15. What would Karl say? Language Economics, the Marxist gaze and 21st century subjectivities. David Block (ICREA/Universitat de Lleida)

12:15-14:00 Emphasis on Occupational Struggles and Labour Process.

12:15. Language demands and job profiles in the Russian-speaking community of Tarragona-Salou. The need for a long-term perspective. Ester Torres-Simón (Intercultural Studies Group, URV)

12.30. Implications of Economic Restructuring on Linguistic Human Capital Returns: A Case Study of the Residential Construction Industry in Sin City. Maria Cristina Morales (University of Texas at El Paso)

12.45. Competencias y trabajo lingüístico. Antoni Vidal (Universitat Rovira i Virgili)

13.00 El Retorn del Coneixement d’Anglès en el Mercat Laboral Català. Antionio Di Paolo (AQR-IREA, Universitat de Barcelona)

13:15. Discussion

29è curs de sociolingüística de la Nucia “Nosaltres? Construïm la identitat ara i ací. Ensenyament i referents culturals”

Origen: 29È CURS DE SOCIOLINGÜÍSTICA DE LA NUCIA “NOSALTRES? CONSTRUÏM LA IDENTITAT ARA I ACÍ. ENSENYAMENT I REFERENTS CULTURALS”. Seu Universitària de la Nucia

Seu Universitària de la Nucia. 29È CURS DE SOCIOLINGÜÍSTICA DE LA NUCIA, LA NUCIA, UNIVERSITAT D’ALACANT

PROGRAMA

Divendres 28 d’octubre
16:15 h. Antolí, Jordi (Dpt Filologia Catalana, UA): “Arquitectura tradicional i identitat al País Valencià”.
17:00 h. Garcia Sebastià, Josep Vicent (Dpt Filologia Catalana, UA): “Els referents identitaris de les cançons contemporànies”.
17:45 h. Balaguer, Enric (Dpt Filologia Catalana, UA): “Literatura, mundialització i identitat”.
18:30 h. Borja, Joan (Dpt Filologia Catalana, UA): “El Valor de la identitat en el sistema educatiu valencià”.
19:15 h. Descans.
19:30 h. Pons Conca, Jaume (Dpt Filologia Catalana, UA): “L’escola en valencià: el cas del CP Joaquín Sorolla a la ciutat d’Alacant”.
20:15 h. Martines, Vicent (Dpt Filologia Catalana, UA, RABLB): “Els clàssics que ens fan ser”.
21:00 h. Fi de la sessió.

Dissabte 29 d’octubre
09:00 h. Montoya, Brauli (Dpt Filologia Catalana, UA, IEC, AVL): “Identitat i història de la llengua”.
09:45 h. Lorenzo Lledó, Alejandro (Director de cinema, Universitat Pompeu Fabra): “Identitat i cinema”.
10:15 h. Flor, Vicent (UV, Institució Alfons el Magnànim): “Ideologies i narratives contràries a la normalització del valencià”.
11:00 h. Descans.
11:15 h. Francès, Ma Àngels (Dpt Filologia Catalana, UA): “Literatura i identitat (nacional i individual)”.
12:00 h. Baile, Eduard (Dpt Filologia Catalana, UA): “Identitat i cultura juvenil”.
12:45 h. Martínez, Caterina (Dpt Filologia Catalana, UA): “Les paraules i la identitat dels joves valencians”.
13:15 h. Lorenzo Lledó, Gonzalo (Dpt de Psicologia Evolutiva i Didàctica, Universitat d’Alacant): “La identitat digital i web”.
14:45 h. Fi de la sessió.

Divendres 4 de novembre
16:15 h. Limorti, Paül (Dpt Filologia Catalana, UA) & Anna Esteve: “Qui sóc jo? El meu diari”.
17:00 h. Càmara, Hèctor (Dpt Filologia Catalana, UA): “Itineraris per a la identitat cultural”.
17:45 h. Pradilla, Miquel-Ángel (URV, IEC): “Llengua i identitat: les dades”.
19:15 h. Descans.
19:30 h. Garcia-Oliver, Ferran (Dpt Història Medieval, UV): “Narrant els orígens dels valencians: de la fabulació a la genètica”.
20:15 h. Nave, Joan (Actor): “Les adaptacions teatrals per a l’escola: clàssics i identitat”.
21:00 h. Fi de la sessió.

Dissabte 5 de novembre
09:00 h. Escandell, Dari (Dpt Filologia Catalana, UA): “Literatura infantil i identitat. Lectura i identitat”.
09:45 h. Mas, David (CEIP Verdegàs & CEIP Bacarot, Conselleria d’Educació GV): “El joc de pilota: un esport vertebrador de la identitat valenciana”.
10:15 h. Budig, Hanna (Centre Internacional d’Investigació sobre Estudis Ibèrics, Otto-Friedrich Universität Bamberg, Alemanya): “La construcció identitària de la llengua en el discurs polític valencià (2014-2016)”.
11:00 h. Descans.
11:15 h. Martines, Josep (Dpt Filologia Catalana, UA, IEC, AVL): “Llengua i norma: la il·lusió de la unitat”.
12:00 h. Radatz, Hans-Ingo (Centre Internacional d’Investigació sobre Estudis Ibèrics, Otto-Friedrich Universität Bamberg, Alemanya): “Discursos identitaris basats en llengües regionals: casos europeus comparats”.
12:45 h. Sánchez, Elena (Dpt Filologia Catalana, UA): “Construcció de la identitat a través del discurs prefabricat”.
13:15 h. Sánchez López, Iván (Universidad de Huelva): “De l’Homo Narrans a l’Homo Media: el relat identitari als mitjans.”
14:00 h. Vidal, Vicent (Dpt Filologia Catalana, UA): “Etnopoètica i etnoidentitat”.
14:45 h. Fi de la sessió.

 

Materials docents de la UOC en línia: Sociolingüística catalana

Origen: repositori institucional de la UOC

Títol: Sociolingüística catalana, setembre 2012
Autor: Boix-Fuster, Emili
Pueyo París, Miquel
Pujolar Cos, Joan
Riera Gil, Elvira
Sorolla Vidal, Natxo
Altres: Universitat Oberta de Catalunya
Paraules clau: sociolingüística
llengua catalana
demolingüística
política lingüística
Data de publicació: 1-set-2012
Editorial: Universitat Oberta de Catalunya
Tipus: Apunts
Resum: Material docent de la Universitat Oberta de Catalunya.
Llengua: Català
URI: http://hdl.handle.net/10609/50921
Surt a les col·leccions: Materials docents

 

Arxius per aquest document:

Arxiu Descripció Mida Format
Sociolingüística catalana_Portada.pdf Sociolingüística catalana_Portada 696.24 kB Adobe PDF Previsualització  Descàrrega
Sociolingüística catalana_Mòdul1_Panorama de la sociolingüística.pdf Sociolingüística catalana_Mòdul1_Panorama de la sociolingüística 932.79 kB Adobe PDF Previsualització  Descàrrega
Sociolingüística catalana_Mòdul2_Història de la sociolingüística catalana.pdf Sociolingüística catalana_Mòdul2_Història de la sociolingüística catalana 5.78 MB Adobe PDF Previsualització  Descàrrega
Sociolingüística catalana_Mòdul3_Dades i procediments de recerca.pdf Sociolingüística catalana_Mòdul3_Dades i procediments de recerca 483.87 kB Adobe PDF Previsualització  Descàrrega
Sociolingüística catalana_Mòdul4_Demolingüística.pdf Sociolingüística catalana_Mòdul4_Demolingüística 1.15 MB Adobe PDF Previsualització  Descàrrega
Sociolingüística catalana_Mòdul5_Sociolingüística aplicada; les bases sociolingüístiques de la política lingüística a l¿àrea catalana.pdf Sociolingüística catalana_Mòdul5_Sociolingüística aplicada; les bases sociolingüístiques de la política lingüística a l¿àrea catalana 379.54 kB Adobe PDF Previsualització  Descàrrega

Segona sessió del curs 2016/2017, amb Makiko Fukuda (UAB) | Blog del seminari del CUSC

Origen: Segona sessió del curs 2016/2017, amb Makiko Fukuda (UAB) | Blog del seminari del CUSC

El proper divendres, 21 d’octubre del 2016 (10h, aula 0.3 de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona), tindrà lloc la segona sessió del curs 2016/2017 del Seminari de sociolingüística i política lingüística del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona (CUSC-UB). El seminari, a càrrec de Makiko Fukuda (UAB i CUSC-UB), estarà dedicat a les tendències i els debats actuals en la sociolingüística japonesa.

El seminari del CUSC-UB se celebra amb una periodicitat mensual i alterna presentacions de recerca en curs amb comentari de lectures. En l’edició 2016/2017, les sessions de lectura se centren en les aportacions centrals a la filosofia de les polítiques lingüístiques, i s’hi comentaran les aportacions d’autors com Will Kymlicka, John Edwards, Philippe Van Parijs o Alan Patten, entre altres. Les activitats són gratuïtes i obertes a investigadors i públic general interessat en la intersecció entre llengua i societat (sociolingüística, política lingüística, dret lingüístic, lingüística aplicada, etc.), i s’aniran anunciant de manera periòdica en aquest blog. Si voleu rebre tota la informació al correu electrònic, podeu subsciure-us al blog o contactar aflorsmas ( at ) gmail.com.

2015-07-06-nacs-panel1

Makiko Fukuda (a l’esquerra) en un panel sobre famílies multilingües a Barcelona durant el 15è Col·loqui de la NACS (enllaç)

Ciència ciutadana i sociolingüística: el projecte Milmots.eu

Milmots (http://milmots.eu) és un projecte de ciència ciutadana, iniciativa de la Universitat de València, que va néixer amb la finalitat de conèixer i difondre el nostre lèxic, de manera que arreplega les paraules i locucions aportades voluntàriament pels internautes i les localitza sobre un mapa, tot incloent-hi definicions i jocs. Sobre aquesta base, des d’octubre de 2015, aquesta web interactiva ha recollit més de 15000 mots dels diferents territoris on es parlen varietats dialectals de la nostra llengua, sigui de la Comunitat Valenciana, Catalunya, Illes Balears, Aragó, França o Itàlia, així com d’altres territoris amb llengües diferents. La filosofia és, per tant, que les paraules hi són allà on hi ha algú que les coneix, més enllà del seu origen.A diferència d’altres iniciatives similars, Milmots recull les paraules d’una manera organitzada que té com a objectiu fer un estudi sociolingüístic que abasti temes com ara: la confirmació o desmentiment de prejudicis lingüístics, la visualització de connexions lingüístiques conegudes o ignorades i el trànsit de paraules entre territoris. Continua llegint

I Workshop de Multilingüisme i diversitat lingüística: les polítiques lingüístiques a la Unió Europea

Origen: Workshop de Multilingüisme | Altre lloc Workshops de la Fundació Nex

Divendres, 4 de novembre

9:00 h. Acreditació dels participants

9:30 h. Obertura institucional:

 • Carles Padilla, degà de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, Universitat de València.
 • Emili Casanova, director del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València.
 • Susanna Pardines, coordinadora del Lab d’Identitat i cultura de la Fundació Nexe.

10:00 h. Conferència inaugural: «Quin lloc ocupa el multilingüisme a la UE actual? El Full de Ruta per a la Diversitat Lingüística a Europa». Vicent Climent-Ferrando, Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística (NPLD). Presenta: Raquel Casanoves (UPF).

11:30 h. Pausa

12:00 h. Taula redona: «L’oficialitat de les llengües i els drets lingüístics». Modera: Rafael Castelló (UV).

 • El cas de Finlàndia: Kaisa Kepsu-Lescelius, cap del Departament de Recerca del think tank Magma.
 • El cas de Catalunya: Bernat Joan i Marí, diputat al Parlament europeu (2004-2007) i secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya (2007-2010).
 • El cas del País Valencià: Anselm Bodoque, Universitat de València.
 • El cas de Gal·les: Patrick Carlin, Cardiff University.

14:00 h. Pausa

16:00 h. Taula redona: «Europa i drets lingüístics». Modera: Vicenta Tasa (UV).

 • «El marc legal de la diversitat lingüística a Europa». Eva Pons, Universitat de Barcelona.
 • «La gestió del multilingüisme a Europa». Miquel Strubell, Universitat Oberta de Catalunya.
 • «El Protocol per a la Garantia dels Drets Lingüístics: apoderament de la societat civil». Paul Bilbao, secretari general de Kontseilua i vicepresident de la Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística (ELEN).

17:30 h. Segona sessió: «Seguretat lingüística». Albert Branchadell, Universitat Autònoma de Barcelona. Presenta: Miquel Nicolàs (UV).

19:00 h. Cloenda institucional

 • Vicent Marzà, conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Generalitat Valenciana (per confirmar).
 • Xabier Macías, president del Centre Maurits Coppieters.
 • Gonçal Grau, president de la Fundació Nexe.

Inscripció gratuïta. Certificat d’assistència. Data límit d’incripció
2 de novembre de 2016. Es podrà seguir per streaming al web de la Fundació Nexe (www.fundacionexe.org)

 

Llengua, lloc de naixement del pare i ascensor social

Un altre aspecte que ens interessa analitzar de la mobilitat social catalana és la seva relació amb els factors lingüístics i d’origen cultural que darrerament han estat centre de polèmica mediàtica. Segons les dades del PaD (2012), la taxa d’ascens dels que tenen el castellà com a llengua materna és del 49%, set punts per sobre dels que tenen el català (42%). Ambdós grups lingüístics tenen una taxa de descens social del 23% però són els de llengua catalana materna els qui presenten major reproducció de classe (37%) que no pas els castellans materns (28%), cosa esperable per tractar-se d’una població ja arrelada i menys mòbil en relació als qui han emigrat. La taula 4 presenta les taxes d’ascens social inter-generacional segons lloc de naixement del pare i llengua habitual de l’enquestat. Quasi el 38% dels enquestats tenen o han tingut un pare nascut a Catalunya i la majoria (77%) té el català com a llengua d’ús habitual. Aquest segment presenta una taxa d’ascens inter-generacional del 41% que està per sobre de la mitjana del 35%. Quasi el 29% dels enquestats tenen un pare que ha nascut en el Sud d’Espanya (Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa i Múrcia) i el 61% d’aquest segment utilitza el castellà com a llengua habitual, assolint en aquest cas una taxa d’ascens social del 29%. Un altre 26% dels enquestats d’aquest grup utilitza tant el català i el castellà i la seva taxa d’ascens respecte al pare es dispara fins el 51%. I entre el 13% restant dels enquestats amb pare nascut al Sud d’Espanya utilitza el català com a llengua quotidiana i presenta una taxa d’ascens quasi del 45%, deu punts per sobre de la mitjana. Continuar llegint… Crisi, descens social i xarxes de confiança | Fundacio Jaume Bofill

Plurilingüisme: El Bloc entona un ‘allegro ma non troppo’

Malgrat les crítiques que ha generat entre una part de les bases del Bloc Nacionalista Valencià, la música del decret de plurilingüisme presentada pel conseller Marzà agrada als principals referents del partit. Això sí, encara esperen canviar-ne la lletra, ni que siga una mica.

Origen: El Bloc entona un ‘allegro ma non troppo’ | El Temps

Jornada “Plurilingüisme i diversitat cultural: una responsabilitat educativa compartida”

Data: el dissabte 29 d’octubre de 2016
Durada: de 10.00 a 14.30 h
Lloc: Institut Municipal d’Educació de Barcelona (plaça d’Espanya, 5, 1r pis, sala d’actes)
Programa:
10.00-11.00 h
· Presentació de la jornada a càrrec de Miquel Angel Essomba, comissionat d’Educació i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona.
· Taula rodona sobre la gestió del plurilingüisme i la diversitat cultural com a tret caracterıśtic de diferents ciutats europees, a càrrec de Sıĺvia Melo-Pfeifer (Universitat d’Hamburg), Ana Raquel Simões (Universitat d’Aveiro).
11.00-11.30 h: pausa-cafè
11.30-12.30 h: taula rodona “Educació plurilingüe, escola, famıĺia i entorn”, a càrrec d’UB, UAB i Olga Esteve (especialista en avaluació i formació).
12.30-13.30 h: taula rodona “Educació plurilingüe i entitats socioeducatives”, a càrrec de la Federació d’AMPA de Catalunya (FAPAC), el Casal d’Infants del Raval i l’associació Linguapax Internacional.
13.30-14.30 h
· Contacontes intercultural, a càrrec de Marta Roig.
· Cloenda, a càrrec de Miquel Angel Essomba, comissionat d’Educació i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona.

Destinataris: federacions i associacions de pares i mares d’alumnes, escoles, associacions socioeducatives, biblioteques, tècnics de barris o districtes.

Informació i sol·licitud d’inscripció:
Institut Municipal d’Educació de Barcelona. Punt d’atenció: Plaça d’Espanya, 5. Telèfon: 934 023 663, imebatencio@bcn.cat
Sol·licituds d’inscripcions fins al 21 d’octubre de 2016. Places limitades. Es confirmarà la inscripció per correu electrònic.

Simposi internacional: “L’estatus de les llengües. L’oficialitat importa?”

Simposi internacional – Barcelona, 24 i 25 de novembre 2016 (Sala d’actes de l’EAPC)

Linguapax obre el debat sobre la contribució del marc legal i de les polítiques lingüístiques que se’n deriven sobre la protecció i promoció de les llengües pròpies a la llum d’experiències plurals i alhora comparables.

 • Com es forgen els consensos al voltant de la determinació de l’estatus de les llengües?
 • Quin sentit s’atorga a l’estatus d’oficialitat o d’altres estatus jurídics de les llengües previstos en les constitucions o les normes legals?
 • Quina és la incidència real o pràctica del marc legal d’oficialització de les llengües en la configuració de la realitat lingüística?
 • Quin és, si existeix, el grau de distància entre el marc legal de protecció de les llengües i les pràctiques dels agents polítics i socials implicats en la protecció de les llengües?

Per tal d’obtenir informació prou rica i acurada i de poder debatre sobre les implicacions dels diferents models i opcions politicojurídiques, es reuniran experts juristes, sociolingüistes i activistes procedents o coneixedors d’Eslovènia, Finlàndia, Índia, Malta, Paraguai, Sud-àfrica, i Suïssa.
Més informació i formulari d’inscripció: http://www.linguapax.org/catala/que-fem/simposi-llengues-i-estatus
(data límit d’inscripció: 20 de novembre).

Linguapax International
www.linguapax.org
@InfoLinguapax

Podem potenciar l’ús del català des del sistema educatiu? (CLUB24)

Origen: Amb certa calma – qüestions de llengua i societat: Podem potenciar l’ús del català des del sistema educatiu?

El sistema educatiu ha estat històricament la punta de llança de la difusió del coneixement del català a tots els seus territoris. Al principi de la normalització lingüística s’esperava que l’escola seria també el motor de la transformació dels usos lingüístics entre les noves generacions. Ben aviat, però, es va començar a copsar que l’extensió del coneixement del català no desencadenava una modificació en profunditat de les pautes de tria de llengües.

Aquesta realitat constitueix un repte poc abordat per la comunitat educativa, els membres de la qual el viuen amb indiferència, desconcert, resignació o desencís segons les circumstàncies i les conviccions. Malauradament, el cert és que no abunden ni la recerca sobre els usos lingüístics ni, encara menys, els treballs sobre com s’hi podria intervenir. Així les coses, no és estrany que les noves generacions de docents tinguin dificultats fins i tot per plantejar el tema.

La potenciació de l’ús de la llengua catalana a partir del sistema educatiu és el tema del 24è Col·loqui Lingüístic de la Universitat de Barcelona, que se celebrarà a la Facultat de Filologia de la UB el proper 4 de novembre. L’objectiu del Col·loqui és intentar posar a l’abast de la comunitat universitària i educativa en general alguns recursos que facilitin el debat sobre aquestes qüestions a partir de dades contrastades. Per fer-ho, i seguint el programa previst, començarem escoltant algunes lliçons de la psicologia social i la psicolingüística sobre com pot incidir-se en els comportaments humans. En segon lloc, analitzarem com són els discursos sobre les llengües i l’escola dels actuals professors i dels futurs ensenyants. Tot seguit abordarem quines són les activitats de promoció de l’ús que es duen a terme —o s’estan projectant— des dels sistemes educatius de Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià i la Catalunya Nord. Acabarem el Col·loqui amb una taula rodona entre els participants i amb les intervencions del públic.

Esperem, com sempre, comptar amb la vostra assistència i participació. Per a inscripcions (de franc), empleneu sisplau aquest qüestionari.

Administració