“Luis Enrique i el català”, per Carles de Rosselló – Lliure i Millor

Carles de Rosselló. @caderip Filòleg. Recercador del Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació (UB) Aquestes darreres setmanes el pobre Luis Enrique ha rebut garrotades per partida doble. La primera, per l’eliminació del Barça davant la Juve; la segona, per respondre en italià les preguntes dels periodistes transalpins. Bé, les bufetades no eren exactament per això… continuar llegint… Luis Enrique i el català”, per Carles de Rosselló – Lliure i Millor

V. Climent (tesi): The European politics on language for immigrant integration: a multilevel comparative perspective

Origen: The European politics on language for immigrant integration: a multilevel comparative perspective

The European politics on language for immigrant integration: a multilevel comparative perspective

Icon
Data de publicació: 2016-03-15

Propers seminaris del CUSC-UB

  • Divendres 12/05/2017 | 12h | Aula 1.6 | “Didàctica de la sociolingüística”, amb Emili Boix (UB)

  • Divendres 02/06/2017 | 12h | Aula 1.6 | Comentari de Giovanni Poggeschi (2013): Language Rights and Duties in the Evolution of Public Law. Baden Baden: Nomos Verlagsgesellschaft, amb Nicola Vaiarello (UB)

  • Divendres 16/06/2017 | 12h | Aula 1.6 | “Política lingüística al segle XIX a Hawaii”, amb Rubén Fernàndez (UB)

Més informació

Les llengües, un repte de l’educació.

El proper dia 27 d’abril a les 19 h tindrà lloc a la seu de l’ANC (C/Marina, 315, Barcelona) la taula rodona: Les llengües, un repte de l’educació. En l’acte intervindran Marina Solís (professora de secundària i sociolingüista) i Pere Mayans (filòleg). Organitza: Sectorial d’Educació de l’ANC

Conferències d’aquest dijous: Vanessa Bretxa i Miquel Cabal |

Origen: Conferències d’aquest dijous: Vanessa Bretxa i Miquel Cabal |

Dijous 27 de maig se celebren dues conferències impartides per membres del CUSC-UB.

Vanessa Bretxa participarà en el II Cicle de Conferències sobre Sociolingüística a les Terres de l’Ebre: Llengua, societat i poder, enguany  titulat “L’escola i la revitalització del català: la llengua a l’aula i al pati”, amb una conferència titulada «Les llengües dins l’aula: una perspectiva longitudinal». L’acte tindrà lloc al Campus URV Terres de l’Ebre (Avda Remolins 13-15, Tortosa) a les 18h.

Organitza: Antena Cultural Tortosa de la URV, Òmnium, el col·lectiu Som Escola i el Consorci per a la Normalització Lingüística

Miquel Cabal impartirà la conferència «El tàtar de Crimea: situació i perspectives» a les 19h a la Sala Puig i Cadafalch de l’IEC (Carrer del Carme 47, Barcelona), en un acte organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans.

Conferència: El tàtar de Crimea: situació i perspectives

Dijous, 27 d’abril de 2017 a les 19:00. Sala Puig i Cadafalch de l’IEC. Carrer del Carme 47 de Barcelona

Miquel Cabal Guarro (Universitat de Barcelona)

El conflicte russoucraïnès dels darrers anys ha tingut un dels escenaris principals a la península de Crimea. La primavera de 2014, després d’una invasió silenciosa, Crimea va passar a formar part de la Federació Russa. Els tàtars de Crimea, descendents de la població indígena que va ser deportada en massa a l’Àsia Central per ordre de Stalin l’any 1944, van témer una regressió en els drets lingüístics i nacionals que havien aconseguit recuperar d’ençà que van iniciar el retorn massiu a la península en la dècada de 1990. A partir de dades pròpies i oficials, farem un esbós de la situació sociolingüística del tàtar de Crimea i mirarem d’avaluar quines perspectives de futur se li presenten, especialment en matèria educativa, en una Rússia que exhibeix un comportament erràtic envers les minories nacionals.

III Trobada d’entitats de foment de la llengua catalana

Origen: III Trobada d’entitats de foment de la llengua catalana. Llengua catalana

Cens

El conseller de Cultura, Santi Vila, acompanyat de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, presidirà la III Trobada d’entitats de foment de la llengua catalana, que tindrà lloc el proper 24 d’abril, a les 18.30 hores, al Teatre dels Lluïsos de Gràcia.

Al llarg de l’acte hi intervindran representants d’entitats de diferents àmbits, com ara l’Associació de Promoció de l’Ús Oral del Català en Contextos Formals i Informals; l’Associació d’Editors en Llengua Catalana; l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC); el Col·legi d’Advocats de Reus; la Fundació Bell-lloc, la Fundació Privada Ared i la Fundació PuntCat.

L’objectiu de l’acte, organitzat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, és reconèixer el compromís actiu de les entitats, fundacions i associacions que des dels respectius àmbits d’activitat duen a terme activitats de foment del català.

Actualment hi ha 189 entitats inscrites al Cens: 88 són entitats de l’àmbit cultura, 31 de l’àmbit empresarial, laboral i professional, 9 de l’àmbit de ciència i tecnologia, 21 de foment de la llengua, 22 d’integració social i 18 de joventut, lleure i esport.

L’acte es tancarà amb una actuació musical de la coral Cantiga dels Lluïsos de Gràcia.

La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura impulsa des de l’any 2002 el Cens d’entitats de foment de la llengua catalana. Les entitats que es vulguin inscriure al Cens poden fer-ho fins al dia 30 d’abril.

Una Matinal de llengua amb dades i arguments perquè les empreses usin el català – Carla Bruguera, Anton Ferret, Joan Solé, Anna Torrijos – RLD blog

La Direcció General de Política Lingüística organitza les Matinals de llengua, amb periodicitat mensual, amb l’objectiu de compartir coneixement i afavorir el reciclatge continu de professionals de la llengua com els tècnics del Consorci per a la Normalització Lingüística, els planificadors i dinamitzadors lingüístics de l’Administració i els que treballen en serveis lingüístics d’universitats i d’organitzacions diverses, a més dels activistes d’entitats de llengua. Continuar llegint…Una Matinal de llengua amb dades i arguments perquè les empreses usin el català – Carla Bruguera, Anton Ferret, Joan Solé, Anna Torrijos – RLD blog

Nova publicació: Norma, ús i actituds lingüístiques. El paper del català en la vida quotidiana.

Sinner, Carsten; Wieland, Katharina, eds. Norma, ús i actituds lingüístiques.  El paper del català en la vida quotidiana. 2015. Leipzig. Leipziger Universitätsverlag.

Amb motiu dels 30 anys de la Llei de normalització lingüística aquesta publicació té com a tema central el català actual dels territoris de parla catalana, és a dir el paper del català en la vida quotidiana i la percepció que es té del català en la societat. En especial s’hi analitza allò que se sol interpretar com a ús lingüístic normal des de la perspectiva dels diversos corrents de la lingüística catalana.

A més de l’anàlisi de l’ús real enfront de la norma prescriptiva, el llibre també presenta alguns dels debats actuals sobre la utilització de la llengua, la prescripció i la seva representació entre experts en llengua catalana o, més específicament, en gramàtica i, així com els canvis de perspectiva sobre l’ús correcte de la llengua en els diversos dominis d’ús als quals el català s’ha obert en les últimes dècades.
Continua llegint

Nou número de la revista Kataluna Esperantisto – Xavier Alcalde i Hèctor Alòs i Font – RLD blog

Kataluna Esperantisto, Llengua Internacional i Drets Lingüístics és una revista anual de sociolingüística i interlingüística que edita l’Associació Catalana d’Esperanto. Els seus textos es publiquen en català amb resums en altres llengües i estan disponibles en el repositori RACO. Els temes principals són els drets lingüístics, les llengües de relació internacional, les llengües minoritzades i la història i actualitat de l’esperanto i de les llengües planificades. La revista està oberta a rebre manuscrits originals en català, però també publica traduccions d’articles en altres llengües. Continuar llegint… Nou número de la revista Kataluna Esperantisto – Xavier Alcalde i Hèctor Alòs i Font – RLD blog

Administració