Avel·lí Flors i la situació del català al País Valencià – Sal·lus Herrero – La Veu del País Valencià

Avel·lí Flors i la situació del català al País Valencià – Sal·lus Herrero – La Veu del País Valencià.

L’altre dia, a la xarxa Cruscat, de l’Institut d’Estudis Catalans, m’enviaven una excel·lent notícia, que em va causar, inicialment una petita “confusió” perquè jo vaig conèixer Avel·lí Flors, pare, a meitat del anys setanta, quan habitava al Seminari de Montcada. Avel·lí Flors, llavors, era el rector del Seminari de Castelló a Alfara del Patriarca i fou un magnífic professor de català, tot i que l’assignatura s’anomenava “llengua valenciana”… continuar llegint Avel·lí Flors i la situació del català al País Valencià – Sal·lus Herrero – La Veu del País Valencià.

 

3er Seminari LEARNMe: “Recent developments regarding the legal protection of minoritized languages: different European perspectives” 8-9 d’abril de 2015 |

3er Seminari LEARNMe: “Recent developments regarding the legal protection of minoritized languages: different European perspectives” 8-9 d’abril de 2015 |.

Mercator

El Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona ha estat admès com a membre del projecte LEARNMe (Language and Education Addressed through Research and Networking by Mercator).

La primera activitat del centre com a membre del projecte serà l’organització del tercer seminari internacional de la sèrie “Revisiting, reanalysing and redefining legal aspects on linguistic diversity: policy, media and education”. Els dos primers seminaris van tenir lloc a Aberystwyth (Gal·les) i a Estocolm (Suècia), i van tractar sobre mitjans de comunicació i educació, respectivament. El tercer seminari es titularà “3es jornades sobre diversitat i polítiques lingüístiques”, i se centrarà en l’àmbit de la legislació i la política lingüística.

El seminari tindrà lloc els dies 8 i 9 d’abril de 2015 i ja es pot descarregar el programa de les jornades.

Dades de l’acte
Data: 8 i 9 d’abril de 2015
Lloc: Sala de Professors (5è pis de l’Edifici Josep Carner de la Facultat de Filologia UB)

Eugeni Alemany: “Al valencià li sobren sociolingüistes i li falten publicistes”

Eugeni Alemany: “Al valencià li sobren sociolingüistes i li falten publicistes”.

A la campanya del #PaellaEmoji hi has dedicat milers de tuits, però també en trobem molts de teus parlant sobre la situació del valencià. I amb un discurs poc habitual.

Opine prou d’eixe tema perquè a mi em toca els ous el victimisme i la plorereta “del valencià està malament”, i sempre ve de gent que es diu defensora de la normalització del seu ús. Doncs no es normalitza un conflicte fent-lo palès constantment, precisament es normalitza llevant-li ferro o actuant amb normalitat. Crec que el missatge que el valencià desapareixerà el 2050 no serveix per a res, no normalitza. Jo dic sempre que ens sobren sociolingüistes i ens falten publicistes. Estic fins als ous de gent que analitza el valencià i fa enquestes; xe, inventeu-se alguna cosa que el faça atractiu perquè el parle més gent! Continueu llegint… Eugeni Alemany: “Al valencià li sobren sociolingüistes i li falten publicistes”.

El Consell Social de la Llengua Catalana constata l’avenç del català en el coneixement i usos individuals i la necessitat de reforçar l’acció en àmbits deficitaris – Sala de premsa. Generalitat de Catalunya

El Consell Social de la Llengua Catalana constata l’avenç del català en el coneixement i usos individuals i la necessitat de reforçar l’acció en àmbits deficitaris – Sala de premsa. Generalitat de Catalunya.

Teixint ponts entre la sociolingüística i les matemàtiques

Cartell de la sessió de 4 hores del Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària: Aplicacions al Context Valencià

Dia: 26 de març

Lloc: Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació. Av. Blasco Ibáñez, 32, 46010 VALÈNCIA

TEIXINT PONTS ENTRE LA LLENGUA, LA LITERATURA I ELS MÈTODES MATEMÀTICS APLICATS

Grup de recerca Alcàntera: el pont amb la sociolingüística

-Panorama de les aplicacions de mètodes matemàtics en la recerca lingüística i literària
Ernest Querol, Departament d’Arts i Humanitats, Universitat Oberta de Catalunya

-Tractament estadístic de dades
Emilia López-Iñesta, Departament d’Informàtica, Universitat de València

-Models d’aprenentatge automàtic
Francisco Grimaldo, Departament d’Informàtica, Universitat de València,

-Models dinàmics d’evolució de l’ús de les llengües: el cas del valencià
Manel Perucho, Departament d’Astronomia i Astrofísica, Universitat de València

M. Perucho: Present i futur del valencià

Present i futur del valencià. Manel Perucho. Publicat en El Punt Avui dijous 12 de març del 2015

Fa uns mesos es van fer públics els resultats del treball de fi de grau de Clara Miralles, del que vaig ser director. El treball descrivia, fent servir models matemàtics, la realitat actual del valencià. L’extrapolació del model cap al futur, ens dóna unes previsions poc optimistes pel que fa a l’ús de la nostra llengua en les properes dècades. Continuar llegint

A. Fabà i J. Torres: Llengua i sobiranisme. Una anàlisi sociolingüística sobre les dades del CEO

Blog de la Revista de Llengua i Dret » Llengua i sobiranisme. Una anàlisi sociolingüística sobre les dades del CEO (Centre d’Estudis d’Opinió) – Albert Fabà i Joaquim Torres.

En els darrers anys s’ha produït a Catalunya un veritable terratrèmol, a la seva vida política i social, que es basa en la irrupció d’un ampli moviment de reivindicació de la independència del país, com la millor manera de respondre a l’ofensiva neocentralista del govern espanyol, presidit pel Partit Popular. Aquest corrent d’opinió sempre ha estat present a Catalunya, però la novetat ha estat la seva conversió, en els darrers temps,  en l’opció majoritària.

Una bona manera d’apreciar aquest fet  és observar l’evolució de les respostes a la pregunta dels Baròmetres d’Opinió Política (BOP) del CEO (Centre d’Estudis d’Opinió) sobre les preferències dels enquestats pel que fa a  l’articulació entre Catalunya i Espanya. Així, es podia triar si Catalunya havia de ser un estat independent, o bé un estat dins una Espanya federal, una comunitat autònoma o una regió d’Espanya. Continuar llegint…

Blog de la Revista de Llengua i Dret » Llengua i sobiranisme. Una anàlisi sociolingüística sobre les dades del CEO (Centre d’Estudis d’Opinió) – Albert Fabà i Joaquim Torres.

F. X. Vila: Els efectes (quantitatius) de la llei Wert

Amb certa calma – qüestions de llengua i societat: Els efectes (quantitatius) de la llei Wert.

Convé tenir sempre un ull a sobre del que diu tota la premsa per entendre la realitat sociolingüística del país. I no sols la propera, també la més allunyada ideològicament. Això permet saber que, d’acord amb una enquesta de l’entitat castellanista Asamblea por una escuela bilingüe explicats per El Confidencial Autonòmico, a Catalunya hi hauria 34 centres (privats) que fan ensenyament (parcialment) en castellà, sobretot a l’àrea de Barcelona. De fet, tal com vaig pronosticar fa cert temps (i com ja demostren alguns treballs com aquest), algunes d’aquestes escoles tenen un model lingüístic molt … Continuar llegint Amb certa calma – qüestions de llengua i societat: Els efectes (quantitatius) de la llei Wert.

Difusió de materials del Centre de Documentació de Política Lingüística

El Centre de Documentació de la Direcció General de Política Lingüística elabora productes que poden ser del vostre interès com per exemple bibliografies selectives, butlletins de novetats bibliogràfiques adquirides pel Centre, reculls de notícies periodístiques de temes d’actualitat, etc.

Hem pensat que us podria interessar rebre un correu electrònic amb aquestes novetats. En el cas que no les vulgueu rebre només ho heu de comunicar a l’adreça cddgpl(arrova)gencat(punt)cat

  Continuar llegint

Ressenyes de llibres per a Treballs de Sociolingüística Catalana

Des de Treballs de Sociolingüística Catalana us animem que ens envieu títols de possibles llibres per a ressenyar, i també us convidem a indicar-nos si esteu interessats a fer alguna ressenya en concret. Podeu enviar les vostres propostes a Maria Sabaté Dalmau (UdL, SOCS, TSC): maria.sabate(arrova)dal.udl.cat

Recordeu: Crida d’articles – Treballs de Sociolingüística Catalana, 26

«La política lingüística al País de Gal·les» i «Cognició, comunicació i comportament social»

Aquesta setmana el Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació participa en l’organització de diversos actes:

  • Seminari d’anàlisi del discurs i ideologies lingüístiques: «La política lingüística al País de Gal·les», a càrrec de Patrick Carlin (Universitat de Cardiff).
    Data: divendres, 20 de març de 2015
    Hora: 12.00h
    Lloc: aula 0.2 (Edifici Josep Carner)

Continuar llegint

«Presència del català en l’espai cientificotècnic. Quina terminologia tenim, sense textos especialitzats?»

XII Jornada de la SCATERM

«Presència del català en l’espai cientificotècnic. Quina terminologia tenim, sense textos especialitzats?»

16 d’abril de 2015

De 9.00 a 13.30 h

Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans, Barcelona

Inscripció gratuïta a scaterm@iec.cat (indiqueu nom i cognoms i localitat)

Programa Continuar llegint

Comunicacions sobre convergència lingüística i variació

VII Congreso Internacional de Lingüística del Corpus |.

VII Congreso Internacional de Lingüística del Corpus

CILC 2015Els dies 5 – 7 de març de 2015 la Universitat de Valladolid va acollir el VII Congreso Internacional de Lingüística del Corpus, organitzat per l’Associació Espanyola de Lingüística de corpus, amb la col·laboració del Departament de Filologia Anglesa i el Centre Internacional de Lexicografia.

En aquesta setena edició van participar alguns membres del Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació:

– Cristina Illamola (UB): «Será la lengua inicial, la televisión, o van a ser los amigos? Un caso de convergencia lingüística en el ámbito gramatical por contacto entre castellano y catalán»

– Esteve Clua (UPF) i Maria Rosa Lloret (UB): «El COD2: un corpus oral para el análisi de la variación espacial y temporal del catalán»

Administració