Presentació de les activitats del Cercle d’Agermanament Occitano-Català |

Origen: Presentació de les activitats del Cercle d’Agermanament Occitano-Català | CUSC-UB

El proper dimecres, 7 d’octubre de 2015, José Enrique Gargallo (CUSC-UB) organitza un acte de presentació de les activitats programades pel Cerce d’Agermanament Occitano Català (CAOC). El CAOC és una entitat cultural que treballa per fomentar les relacions culturals occitano-catalanes i per promoure l’ensenyament de la llengua occitana i el coneixement de la seva cultura.

L’acte tindrà lloc a les 18.30h, a l’aula 0.1 de l’Edifici Josep Carner de la Universitat de Barcelona, i hi intervindran Xavier Majó i Joan Cardona.

Per a més informació podeu consultar la pàgina web de l’entitat: Cercle d’Agermanament Occitano-Català

R. Torner: Per una nova política lingüística catalana

Origen: Blog de la Revista de Llengua i Dret » Per una nova política lingüística catalana – Rafel Torner i Guinart

1. A desgrat d’expressions triomfalistes, com les del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que l’any 2014 va declarar que “[…] ens portarà [sic] un quinquenni o dos, però anem cap a la normalitat plena”, la realitat és que la llengua catalana, també al Principat de Catalunya, es troba, com a mínim, amb grans dificultats que n’afecten l’ús, el coneixement i la qualitat. [El mateix serveix per a l’occità a la Vall d’Aran; l’esment a l’occità val per a tot el text.] En els pròxims anys el català hauria de superar reptes molt importants i avançar en gairebé tots els àmbits d’ús, en alguns per a recuperar el terreny perdut, en altres per a consolidar-s’hi i en altres, senzillament, per a entrar-hi o no ser-hi residual. La política lingüística catalana (PLC) haurà d’incidir especialment en els àmbits de l’administració de justícia, l’ensenyament mitjà i universitari, l’empresa i el món laboral (un sector clau), el lleure juvenil, el cinema i altres consums culturals i la gestió de la immigració; es tracta d’àmbits molt importants en què l’ús del català és especialment feble o inestable. A més, el català hauria d’avançar com a llengua de comunicació intergrupal, cosa que implicaria una modificació progressiva de les normes socials d’ús de les llengües. Finalment, caldria també incidir en la qualitat de la llengua. Continuar llegint… Blog de la Revista de Llengua i Dret » Per una nova política lingüística catalana – Rafel Torner i Guinart

Curs d’Aragonès 2015-2016

Origen: Curs d’Aragonès 2015-2016 | CUSC-UB

Aquest dimarts, 6 d’octubre de 2015, el Centro Aragonés de Barcelona, la Colla de Charradors o Corrinche i la Universitat de Barcelona organitzen l’acte de presentació del curs d’aragonès 2015-2016.

L’acte, que se celebrarà a les 19.30h a l’Aula Capella de l’Edifci Històric de la UB, comptarà amb la participació de José Enrique Gargallo (CUSC-UB), Lluís-X. Flores Abat, Alberto Lamora I Miguel Vidal.

A més, hi haurà una presentació del Taller de Aragonés i una actuació muscial de Kike Ubieto y amigos.

Cartell de l’acte

Conferència: En els inicis de la Sociolingüística Valenciana: impacte i pervivència de l’obra de R.L. Ninyoles i L.V. Aracil

En els inicis de la Sociolingüística Valenciana: impacte i pervivència de l’obra de R.L. Ninyoles i L.V. Aracil

A càrrec de Raquel Casesnoves (IULA-Universitat Pompeu Fabra) i Amadeu Viana (Universitat de Lleida)

Presentador: Joan Pujolar, President de la Societat Catalana de Sociolingüística

Lloc: Sala d’Actes de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC), c/ Sant Ferran 12, València

Data i hora: dijous 22 d’octubre de 2015 a les 19h

Organitza: Societat Catalana de Sociolingüística (SOCS) Continuar llegint

L’IEC ret homenatge a Francesc Vallverdú (1935-2014)

Font: IEC

Francesc Vallverdú, poeta, traductor, sociolingüista i membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va morir el 12 de juny de 2014 als setanta-vuit anys. L’IEC li va retre homenatge el 29 de setembre amb una jornada en què van participar diferents membres de la Secció Filològica, que van repassar les aportacions de Vallverdú en els camps de la poesia, la traducció i la sociolingüística. Joandomènec Ros i M. Teresa Cabré, president de l’IEC i presidenta de la Secció Filològica, respectivament, van ser els encarregats d’obrir l’acte, que va cloure Carme Vilaginés, esposa de Vallverdú.

«Polifacètic, compromès, generós i sempre disponible.» Així el va definir M. Teresa Cabré Continuar llegint

Jornada: Transmissió i diversitat lingüística (2/10/2015)

2 d’octubre de 2015, Barcelona

Jornada: Transmissió i diversitat lingüística

Participants:
Serafín Coronel-Molina (Universitat d’Indiana), Fernando Ramallo (Universitat de Vigo) i Marina Chini (Universitat de Pavia).

Lloc: Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona. Sala de professors, edifici Josep Carner. C. Aribau, 2, 5è pis.
Hora: de 9.45 a 14 h

Programa complet

GELA: Les coses pel seu nom

Norma, ús i actituds lingüístiques. El paper del català en la vida quotidiana

Origen: Leipziger Universitätsverlag GmbH

Norma, ús i actituds lingüístiques. El paper del català en la vida quotidiana

Beschreibung

Amb motiu dels 30 anys de la Llei de normalizació lingüística aquesta publicació té com a tema central el català actual dels territoris de parla catalana, és a dir el paper del català en la vida quotidiana i la percepció que es té del català en la societat. En especial s’hi analitza allò que se sol interpretar com a ús lingüístic normal des de la perspectiva dels diversos corrents de la lingüística catalana.
A més de l’anàlisi de l’ús real enfront de la norma prescriptiva, el llibre també presenta alguns dels debats actuals sobre la utilització de la llengua, la prescripció i la seva representació entre experts en llengua catalana o, més específicament, en gramàtica i, així com els canvis de perspectiva sobre l’ús correcte de la llengua en els diversos dominis d’ús als quals el català s’ha obert en les últimes dècades. weniger

Band 12

Norma, ús i actituds lingüístiques. El paper del català en la vida quotidiana

Autor(en) / Herausgeber Carsten Sinner Katharina Wieland  (Hg.)
Sprache(n) Katalanisch
Erscheinungsdatum 21.08.2015
Umfang 178 Seiten
Verarbeitung Broschur
ISBN 978-3-86583-970-1
Preis 45.00 €
Dokumente / Vorschau
Lieferstatus lieferbar

I. Kecskes, “Intracultural communication and intercultural communication: Are they different?”

Data:  22/09/2015
Lloc: Aula 104 (Pati de Lletres), 10 h

El Dr. Istvan Kecskes, professor de lingüística i comunicació de l’State University of New York, Albany, farà una conferència amb el títol indicat. El professor Kecskes és el president de l’American Pragmatics Association (AMPRA) i l’editor en cap de “Intercultural Pragmatics” i “Mouton Series in Pragmatics”. L’acte l’organitzen el Grup d’Estudi de la Varaiació (GEV-UB) i el Grup d’Estudis de Pragmàtica i Anàlisi del Discurs (GrEPAD-UB).

X. Arbós: “Un problema complicat” – Blog de la Revista de Llengua i Dret

Anna M. Pla Boix (coord.). Garantia dels drets lingüístics. Estudis de cas: Bèlgica, Canadà, Espanya, Itàlia, Moldàvia i Suïssa. Col·lecció e-Recerca, núm. 5, Institut d’Estudis Autonòmics: Barcelona, Novembre 2014,  ISBN  978-84-393-9221-7 Consulta en línia

L’ordenació del règim lingüístic dels països on conviuen diverses llengües oficials obliga els juristes a tocar de peus a terra. Les construccions teòriques abstractes, de lògica indiscutible i de precisió geomètrica, no s’adapten a la realitat. Els parlants d’una llengua concreta no ocupen homogèniament un territori del qual no es mouen. D’altra banda, no només pesa la geografia. La història també és rellevant: hi ha llengües numèricament minoritàries que ho són després d’una política repressiva, o d’haver rebaixat jurídicament el seu estatus fins privar-la de prestigi social. Els plantejaments tècnics es veuen així, sovint, sotmesos a crítiques severes des de la perspectiva de la legitimitat. Els debats d’aquesta mena són encesos i carregats d’emotivitat, com sabem prou bé a Catalunya. Ara bé, malgrat que aquest context natural ho faci més difícil, la reflexió jurídica és indispensable. Les normes relatives als drets i deures lingüístics són inevitables i, tot i que no poden solucionar per elles mateixes els problemes vinculats a la convivència de les llengües, almenys poden apaivagar-ne la virulència. Sempre que, com és natural, es faci amb seny i rigor.

En trobem mostres a l’obra que dirigeix Anna Pla, Garantia dels drets lingüístics. El que el títol reflecteix és una opció estratègica de la política lingüística que sembla l’única que pot generar un mínim de confiança en la seva eficàcia. A vegades, els parlants de llengües oficials àmpliament majoritàries veuen l’inici de la regulació dels usos lingüístics amb molta prevenció. L’arriben a considerar innecessària i intrusiva. La regulació de la llengua, canal d’idees i de sentiments, es rep amb la mateixa sospita que aixeca la normativa que afecta la llibertat d’expressió o la privacitat. Per això, és tan important el que concerneix la garantia dels drets. El tòpic segons el qual els drets valen el que ofereixen les seves garanties cobreix també el camp dels drets lingüístics. La garantia dels drets lingüístics permet als de parla minoritària tenir un instrument que pot assegurar el futur de l’idioma propi. I a les persones que s’identifiquen amb una llengua majoritària els fa veure que té també una protecció per a elles allò que d’entrada els podria semblar una alteració forçada de l’ordre natural de les coses. Continuar llegint: Blog de la Revista de Llengua i Dret » Un problema complicat – Xavier Arbós

La llengua aragonesa a una revista editada a Barcelona a principis del segle XX

Rubén Ramos Antón

Resumen

La revista El Ebro (1917-1936), editada en Barcelona por emigrantes aragoneses, supuso la primera experiencia de convivencia de diferentes variedades dialectales de la lengua aragonesa en un mismo medio de comunicación. Se trata de una experiencia que ha pasado prácticamente inadvertida en la historia reciente de una de las lenguas más minoritarias y con menor presencia mediática de Europa Occidental. En sus páginas se mezclaron artículos y colaboraciones escritos en dialectos hablados en los diferentes territorios de dominio lingüístico de la lengua junto con transcripciones de documentos medievales. Al mismo tiempo, se suscitaron debates sobre la cuestión lingüística que se vieron truncados tanto por la propia desaparición de la publicación como por la falta de concreción teórica
Texto completo: PDF

V. Bretxa: “L’estat del català a Catalunya: 5 idees clau”

Vanessa Bretxa

0. Context demogràfics: la població estrangera s’ha duplicat en 10 anys
En la última dècada Catalunya ha augmentat extraordinàriament la seva població, concretament ha passat de 6,3 a 7,5 milions d’habitants. Això representa un guany de més d’1milió de persones en 10 anys! Aquest creixement s’explica per la onada migratòria que ha arribat a Catalunya principalment per motius laborals. Així doncs, actualment ja podem dir que la majoria de la població (55%) té els seus orígens familiars fora de Catalunya.

1. Coneixements lingüístics: el coneixement de català és notable, però no arriba a tota la població

Continuar llegint… L’estat del català a Catalunya: 5 idees clau – Racó Català

RC25 Language & Society – Vienna conference

Reminder about the call for abstracts for the upcoming ISA conference in Vienna, July 2016. Please, take into consideration that the deadline for sending your abstracts (maximum 2; 300 words) is September 30th, and no extension of the deadline will be allowed.
Abstract submission here: https://isaconf.confex.com/isaconf/forum2016/cfp.cgi

Amado Alarcón, Federico Farini and Keiji Fujiyoshi, RC25 Program Coordinators

CALL FOR PAPERS – Research Committee 25 Language & Society

III Forum of Sociology – International Sociological Association – July 10-14 2016 Vienna

The next III ISA Forum of Sociology is taking place 10-14 July 2014 in Vienna, Austria. In keeping with the ISA conference theme, “The Futures We Want: Global Sociology and the Struggles for a Better World.”, the RC 25 theme for the III ISA Forum of Sociology 2016 is “Language and Representation: Struggles in the Global Age”.

Research Committee 25 will be taking part in 16 sessions during the Vienna conference (including the business meeting and Joint Sessions). An overview of all RC25 sessions can be found on the ISA website.

Abstract submission:

To take part on the conference you must submit you abstract (300 words) through the ISA Online system:

https://isaconf.confex.com/isaconf/forum2016/cfp.cgi

Deadline for abstracts submission: 30 September, 2015

Acceptance, registration, membership and grants:

Acceptance notification letters will be sent to authors by 30 November, 2015.

Authors of accepted abstracts must be registered and, in regular sessions, be ISA/RC25 members before April 6th 2016.

A limited number of ISA registration grants will be available after abstracts acceptance. See:

http://www.isa-sociology.org/forum-2016/deadlines-and-rules-for-presenters.htm

PROGRAM SESSIONS

Academic discourse. Organizer: Maria Guadalupe González, Universidad Pedagógica, México, airamgt@yahoo.com

Classifications of Otherness. Organzers: Stephanie Cassilde, Centre d’Etudes en Habitat Durable, Belgium. stephanie.cassilde@cehd.be & Trinidad Valle, Fordham University, United States of America, valle@fordham.edu

Discourse in Practice: Microsociology of Social Exclusion and Control. Organizer: Frida Petersson, University of Gothenburg, Sweden, frida.petersson@socwork.gu.se

Discourses on Risk. Organizers: Emmanuel Henrique Souza Rodrigues. Universidade de Brasília, emmanuel_neo@msn.com & Viviane de Melo Resende, Universidade de Brasília, viviane.melo.resende@gmail.com

Ethnic Minority Mobilization: Intersections of Distribution and Recognition. Organizers: Maria Martinez-Iglesias, Universitat Rovira I Virgili, Spain, maria.martinezi@urv.cat & Nadezhda Georgieva-Stankova. Trakia University, Bulgaria, nadya.georgieva.stankova@gmail.com

Representation, Agency and Identities in Media Arenas. Organizers: Attila Krizsán, University of Turku, Finland, atarkr@utu.fi & Lotta Lehti, University of Turku, Finland, lotta.lehti@utu.fi

Language Diversity and Social Cohesion. Organizer: Cecilio Lapresta, University of Lleida, Spain, clapresta@geosoc.udl.cat

Neutrality in Language Policy. Organizer: Mark Fifer Seilhamer, Nanyang Technological University, Singapore, mfseilhamer@gmail.com

Sociological Studies of Language: Theory & Method. Organizers: Celine-Marie Pascale, American University, United States of America, pascale@american.edu & Amado Alarcón, Universitat Rovira I Virgili, Spain, amado.alarcon@urv.cat

Virtual Workplace Talk. Organizer: Johanna Woydack, Wirtschafts Universität Wienn – Vienna University of Economics and Business, Austria, johanna.woydack@wu.ac.at

Language and Childhood Socialization.

Joint Session with RC53 [Sociology of Childhood] and RC25

Organizers: Federico Farini, Middlexex University, United Kingdom, f.farini@mdx.ac.uk (underline deleted). & Claudio Baraldi, Università degli Studi di Modena e Reggio Emilia, Italy, claudio.baraldi@unimore.it

 

Language on Health and Disease.

Joint Session with RC15 [Sociology of Health] and RC25

Organizers: Keiji Fujiyoshi, Otemon Gakuin University, Japan, fjosh524@hotmail.com & Miwako Hosoda, Seisa University, Japan, miwhosoda@gmail.com

 

Re-Imagining Gendered & Raced Representations in the Public Sphere.

Joint Session with RC 32 [Women in Society]. Oganizers: Roberta Villalón, St. Johns University, United States, villalor@stjohns.edu,  & Natalie Byfield, St. Johns University, United States, byfieldn@stjohns.edu

 

RC25 JOINT SESSIONS HOSTED BY OTHER ISA RESEARCH COMMITTEES

Innovation in Discourse: Promotion, Defensiveness, Reflexivity and Hidden Fears.

Joint session with RC30 [Sociology of Work] [Host committee] and RC25.

Organizers: Peter Oeij, TNO, School of Management, Open University of the Netherlands & Stéphanie Cassilde, Centre d’Etudes en Habitat Durable, Belgium, stephanie.cassilde@cehd.be

The Use of Language and Silences in Coping with Everyday Nationalism, Racism and Sexism.

Joint session with RC05 [Racism, Nationalism and Ethnic Relations] [Host Committee] and RC25.

Organizers: Helma Lutz, Goethe University Frankfurt, Germany & Stéphanie Cassilde, Centre d’Etudes en Habitat Durable, Belgium, stephanie.cassilde@cehd.be

PROGRAM COORDINATORS

Amado Alarcón, Rovira i Virgili University, amado.alarcon@urv.cat

Federico Farini, Middlexex University f.farini@mdx.ac.uk

Keiji Fujioshi, Miwako Hosoda, fjosh524@hotmail.com

Nou llibre editat per E. Boix: “Urban Diversities and Language Policies in Medium-Sized Linguistic Communities”

Emili Boix-Fuster (ed.)
Price: £24.00

Release Date: 04-Aug-2015

Publisher: Multilingual Matters
Language: eng
ISBN: 9781783093922

Table of Contents

Table of Contents

 • Mapping Urban Multilingualism in Europe: In Search of Untapped Resources in Primary Schools
  Guus Extra
 • Competitive and Cooperative Orientations in Language Policies: A Critical Look at the Situation of Dutch in Brussels
  Philippe Hambye
 • Language Diversity in Vigo: The Challenges of a Minoritized Language in a Highly Castilianized City
  Iago González Pascual and Fernando Ramallo
 • Helsinki as a Multilingual City
  Pirkko Nuolijärvi
 • Tallinn, a Multilingual City in the Era of Globalization: The Challenges Facing Estonian as a Medium-Sized Language
  Josep Soler-Carbonell
 • Multilingual Valencia: Linguistic Destruction and Reconstruction of an Urban Space
  Miquel Nicolás Amorós and Francesc Jesús Hernández Dobon
 • Multilingualism in Barcelona: Towards An Asymmetrical Multilingualism
  Emili Boix-Fuster
 • Language in Copenhagen: Changing Social Structures, Changing Ideologies, Changing Linguistic Practices
  Marie Maegaard and J. Normann Jørgensen
 • Conclusions

Continuar llegint

P. Comellas: “Immigration and linguistic diversity: A new and poorly understood situation for Catalan” (International Journal of Multilingualism)

Immigration and linguistic diversity: A new and poorly understood situation for Catalan – International Journal of Multilingualism –

ABSTRACT

For decades Catalan, a language minoritized and endangered by the hegemony of other state languages, has been experimenting with a process of revitalization driven by social activism and political autonomy, which has been particularly strong in some of its historical regions. Recently, however, serious doubts about the success of this process have been heightened due to a surge of immigrants that speak neither Catalan nor Spanish. This article attempts to assess the impact of immigrant languages on the future of the linguistic dynamic using demographic evidence. We raise the question of whether this is a key factor to Catalan’s survival, and finally demonstrate that the underestimation of alloglots in statistical studies is an indicator of the need to expand the study of the phenomenon of the new linguistic diversity, which exceeds the traditional framework of bilingual settings.

Jornada en honor a Francesc Vallverdú (1935-2014).

El president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, i la presidenta de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, M. Teresa Cabré, es complauen a convidar-vos a la Jornada en honor a Francesc Vallverdú (1935-2014).

La sessió se celebrarà el dimarts 29 de setembre de 9 a 14.15 hores, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona). Barcelona, setembre de 2015

Programa

 • 9.00 h Inauguració de la Jornada a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’IEC, i de M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC
 • 9.15 h Joan Martí i Castell (membre de la Secció Filològica i professor de la Universitat Rovira i Virgili)
  La jornada en honor a Francesc Vallverdú de la Secció Filològica
 • 9.30 h Georg Kremnitz (membre de la Secció Filològica i professor emèrit de la Universitat de Viena)
  Francesc Vallverdú i la sociolingüística catalana a través dels nostres encontres
 • 10.00 h Joan A. Argenter (membre de la Secció Filològica i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona)
  La sociolingüística catalana: pioners, anàlisi, conceptes, discurs, recerca
 • 10.30 h Emili Boix (professor de la Universitat de Barcelona i director de la revista Treballs de Sociolingüística Catalana)
  Els treballs tenaços de Treballs de Sociolingüística Catalana
 • 11.00 h Miquel Àngel Pradilla (membre de la Secció Filològica i professor de la Universitat Rovira i Virgili)
  La sociolingüística catalana: una caracterització sumària
 • 11.30 h Pausa. Cafè
 • 12.00 h Josep Gifreu (membre de la Secció Filològica i professor de la Universitat Pompeu Fabra)
  Francesc Vallverdú i la llengua dels mitjans de comunicació
 • 12.30 h Mila Segarra (membre de la Secció Filològica)
  Francesc Vallverdú i la dedicació a la llengua normativa
 • 13.00 h Joaquim Mallafrè (membre de la Secció Filològica)
  Francesc Vallverdú, traductor
 • 13.30 h Josep Piera (membre de la Secció Filològica i escriptor)
  La realitat poètica de Francesc Vallverdú
 • 14.00 h Parlament de cloenda a càrrec de Carme Vilaginés

Servei de Tecnologia Lingüística (UB): “Estadística aplicada a les ciències humanes i socials”

Curs “Estadística aplicada a les ciències humanes i socials”, organitzat pel Servei de Tecnologia Lingüística i impartit pel professor Jaume Llopis.

El curs comença el dia 2 d’octubre (divendres). Teniu temps per inscriure-vos fins al dia 30 de setembre. Per fer la inscripció, cal que ompliu i envieu el formulari d’inscripció, disponible en l’enllaç següent: Enllaç al formulari d’inscripció al curs

Si teniu qualsevol dubte o necessiteu més informació, podeu contactar directament amb mi a través d’aquesta mateixa adreça o al telèfon 934035694.
Montse Nofre montsenofre@ub.edu Servei de Tecnologia Lingüística http://stel.ub.edu/ Facultat de Filologia Universitat de Barcelona Tel. 934035694

Administració