Presentació de l’Informe sobre la llengua a Palma (17/12/2014)

Informe 2013Presentació de l’Informe sobre la situació de la llengua catalana 2013. Balanç de la situació de la llengua en el conjunt del seu àmbit lingüístic.

Dimecres, 17 de desembre de 2014, 19 h. A Can Alcover – Espai de Cultura (C. de Sant Alonso, 24, Palma)

  • Damià Pons Pons (delegat de l’Institut d’Estudis Catalans a Palma)
  • Joan Melià Garí (coordinador del Grup de Recerca Sociolingüística de les Illes Balears – UIB)
  • Miquel Àngel Pradilla (director de la Xarxa CRUSCAT i coordinador de l’Informe)

Més informació:

Compartir

Estat del català a les Illes: “Dinàmica positiva, malgrat els clarobscurs”

Estat del català a les Illes: “Dinàmica positiva, malgrat els clarobscurs” » Polí­tica » Balears » dBalears.cat.

 

9518

Estat del català a les Illes: “Dinàmica positiva, malgrat els clarobscurs”

Melià i Pradilla, abans de la roda de premsa.

| Jaume Morey

L’estat del català a les Illes “té una dinàmica positiva, malgrat els clarobscurs”. Aquest és el diagnòstic que fa de la llengua pròpia el director de la Xarxa CRUSCAT i coordinador de l’Informe sobre la llengua catalana, 2013, Miquel Àngel Pradilla.

Segons Pradilla, el que més preocupa “és l’ús”, si bé la xifra de parlants ha crescut de forma important. Si el 1986 n’hi havia 440.000, el 2011 s’arribà als 617.000.

En aquest context, el coordinador del Grup de Recerca Sociolingüística de les Illes Balears de la UIB, Joan Melià, ha assegurat que si abans el 92% dels parlants coneixia el català perquè era la primera llengua adquirida en l’àmbit familiar, actualment el percentatge és del 60%, enfront del 40% que té el català com a segona llengua. I ha destacat que es tracta d’una dada positiva, en tant que “abans només s’incorporava un 8% de nous parlants i ara estem en el 40%”.

Ara bé, Melià ha reconegut les dificultats que tenen els nouvinguts a les Illes per incorporar aquesta llengua a les seves vides perquè “no tenen els recursos suficients per incorporar-la”.

Tot i la voluntat de “rehabilitació” de la llengua catalana al seu àmbit històric, que es detecta a les Illes, tampoc hi falten clarobscurs importants, com la consolidació el 2013 d’accions legislatives “contràries a la rehabilitació de la llengua”, segons Pradilla.

Sobre el futur del català a les Illes, Melià ha apuntat la necessitat “d’aconseguir consensos importants per aconseguir la normalització de la llengua. El futur és a les nostres mans”. I ha puntualitzat que “encara no hi ha dades del que han suposat els últims anys de Govern, però el menor mal és que no s’ha avançat”. A més, “si aquesta actuació política s’hagués fet fa 20 anys hauria estat pitjor”, ha matisat el

El català, al “top 100″ de llengües del món
Pradilla ha assegurat que de les 6.000 llengües que hi ha al món, el català ocupa “el top 100 d’aquest rànquing” amb 10 milions de catalanoparlants. I ha insistit en el fet que “som una llengua mitjana, no una llengua minoritària. El català té una certa capacitat d’atracció”.

Xarxes socials i llengües: “Dels blocs de països a Orient Mitjà als rols sociolingüístics: blockmodeling amb signe”

Dels blocs de països a Orient Mitjà als rols sociolingüístics: blockmodeling amb signe | Xarxes socials i llengües.

 

Estic desenvolupant l’anàlisi de relacions amb signe (positives i negatives) com a ferramenta que permet l’anàlisi de xarxes sociolingüístiques És per això que us mostro una anàlisi experimental amb les relacions entre actors d’Orient Mitjà, per a destacar l’aprofitament que se’n pot fer en sociolingüística.

Al twitter d’ van penjar una imatge de les relacions entre països d’Orient Mitjà. La imatge representava relacions positives (en verd), relacions negatives (en roig) i relacions neutrals, poc definides o sense gaire relació (en groc). Entre els 13 actors es produeixen fins a 120 relacions, de les quals 34 són positives i 86 negatives (d’un total de 156 relacions que es poden produir entre 13 actors).

Per tal de simplificar i interpretar aquesta xarxa, a mode d’experiment hem aplicat una anàlisi de blocs (blockmodeling) per a xarxes amb signe amb Pajek. Aquesta anàlisi permet visualitzar l’estructura emergent que hi ha darrere d’una xarxa de relacions positives i negatives entre diferents actors. Continuar llegint… Dels blocs de països a Orient Mitjà als rols sociolingüístics: blockmodeling amb signe | Xarxes socials i llengües.

Psicologia i Educació: Ajudant de recerca del projecte “Comtelmo”

Font: Sol·licitud.

El projecte té com a objectiu estudiar la manera com els nens amb i sense TEL comprenen les oracions en llenguatge oral en temps real. El projecte es basa en l’ús de la tècnica de registre de moviments oculars (eye-tracking) sobre tasques que incideixen en la comprensió dels aspectes lèxics i morfosintàctics de l’oració. Continuar llegint

J. Pujolar: El debat sobre els nous parlants

 

Els passats 20, 21 i 22 de novembre tingué lloc a Barcelona, a iniciativa del grup de recerca Identicat de la Universitat Oberta de Catalunya, en col·laboració amb la Societat Catalana de Sociolingüística, el 2n Simposi Internacional sobre Nous Parlants en l’Europa Multilingüe. El simposi representà el tret de sortida d’una nova xarxa internacional finançada pel programa COST de la Unió Europea, que comptà també amb el patrocini de la Fundació la Caixa. Aquesta xarxa internacional porta per nom “Els nous parlants en l’Europa multilingüe: reptes i oportunitats”, i compta fins a la data amb la participació de 24 països en el seu Consell de Direcció. Per tant, sembla que el debat proposat pels promotors de la xarxa, a jutjar pel nombre de participants en el mateix simposi (186 inscrits i 90 comunicacions d’arreu d’Europa), ha trobat dins l’àmbit de la sociolingüística un ressò important.

 

Continuar llegint… Blog de la Revista de Llengua i Dret » El debat sobre els nous parlants – Joan Pujolar.

Natxo Sorolla obté la Beca d’Investigació Amanda Llebot |

Natxo Sorolla obté la Beca d’Investigació Amanda Llebot |.

L’Institut d’Estudis del Baix Cinca va donar a conèixer en l’entrega dels Premis Josep Galán a la normalització lingüística, celebrada el Villella de Cinca el passat 29 de novembre, el treball guanyador de les XXV “Beques d’Investigació Amanda Llebot”, amb una dotació de 1.000 euros, per a un treball inèdit sobre temes relacionats amb el Baix Cinca (llengua, història, geografia, economia, etnologia, etc.).

En aquesta edició, el treball guanyador de la beca ha estat «La substitució lingüística emergent del Baix Cinca. Estudi sociolingüístic des de la perspectiva de l’anàlisi de xarxes socials», de Natxo Sorolla (CUSC-UB).

Més informació

F. X. Vila: L’interès inconfessable dels catalans

Publicat el 7/XII/2014 a El Punt – Avui

          Un dels llocs comuns més desafortunats del supremacisme castellà és aquell que afirma que la defensa del català és en realitat una argúcia dels autòctons per reservar-se per a ells els llocs de treball més atractius i excloure’n “els altres espanyols”.
El tòpic és mesquí, perquè si alguna cosa ha caracteritzat la defensa de la llengua és el desinterès amb què milers de persones s’han sacrificat per un objectiu que no els produïa cap benefici material. És fal·laç, perquè, com és fàcilment demostrable, Catalunya sovint ha instal·lat al capdavant de les seves més altes institucions –des de la presidència de la Generalitat fins a la del Barça, passant per la direcció de les institucions empresarials, de les sindicals, etc.– persones nascudes fora del país. I és que les llengües s’aprenen, i els espanyols tenen la mateixa capacitat biològica per aprendre llengües que tothom…, si en tenen ganes. El tòpic també és pervers, perquè suggereix que a Catalunya es viu una situació de discriminació racial acusada quan, segons el recent estudi Créixer a Espanya, dirigit per un equip no català que usa dades de Madrid i Barcelona, “les dades [a les dues ciutats] posen de manifest que les percepcions de discriminació entre els fills dels immigrants són ben escasses. A l’edat mitjana de 18 anys, només el 5% de la mostra declarava haver sofert alguna discriminació «sovint o molt sovint».” (Aparicio i Portes 2014: 191). I, finalment, el tòpic és profundament absurd, perquè qui afirma que el català es protegeix només per interessos egoistes hauria d’afirmar, tot seguit, que el blindatge constitucional del castellà, molt més contundent que el del català, és l’acte suprem d’egoisme del règim lingüístic espanyol i, per tant, hauria exigir-ne immediatament l’abolició. Continuar llegint a…Amb certa calma – qüestions de llengua i societat: L’interès inconfessable dels catalans.

Presentació al País Valencià de l’Informe sobre la situació de la llengua catalana (demà, dijous 11/12)

Dijous 11 desembre 2014, 18.30h a l’Octubre CCC, Carrer Sant Ferran, 12 – València.

Presentació de l’Informe sobre la Llengua Catalana 2013
Balanç de la situació de la llengua en el conjunt del seu àmbit lingüístic

Toni Gisbert, secretari d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV)
Un representant de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV)
Miquel Àngel Pradilla, director de la Xarxa CRUSCAT i coordinador de l’Informe

Tarja-presentacio-informellenguacatalana2013

Conferència: “Diversitat lingüística sostenible” |

Conferència: “Diversitat lingüística sostenible” |.

En el marc del cicle de conferències “Diversitat de llengües i benestar lingüístic” que organitza l’Observatori de les Llengües d’Europa i de la Mediterrània de la UdG, el proper dimarts 9 de desembre, a les 6 de la tarda al Centre Cultural La Mercè de Girona el professor Albert Bastardas (CUSC-UB) pronunciarà la conferència Diversitat lingüística sostenible.

Taula rodona “El català i el repte de la internacionalització de la universitat”

Amb certa calma – qüestions de llengua i societat: Taula rodona “El català i el repte de la internacionalització de la universitat”.

 

El proper 10 de desembre a les 18:30 se celebrarà a l’Aula Magna de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona la darrera taula rodona del cicle “1714: El català i la universitat”, que aquesta vegada se centrarà en el tema: “El català i el repte de la internacionalització de la universitat”.

Participants:

  • Andreu Bosch, director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull i Departament de Filologia Catalana
  • Encarnación Carrasco, professora visitant al Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura
  • Mònica Pereña, subdirectora general de Llengua i Plurilingüisme del Departament d’Ensenyament
  • F. Xavier Vila, director del Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació i Departament de Filologia Catalana

No cal dir que hi esteu tots convidats.

L’aragonès, el basc i l’asturià podrien desaparèixer

L’aragonès, el basc i l’asturià podrien desaparèixer.

Segons un estudi de la UNESCO, un total de 3.000 llengües estan amenaçades

JOAN B. GALÍ / BARCELONA

Dilluns, 1 de desembre del 2014 – 20.01 h

Segons una estimació de la UNESCO, la meitat de les llengües parlades en l’actualitat, que es xifren en unes 6.000, desapareixeran a finals d’aquest segle. A la Península, l’aragonès, l’asturià i l’eusquera figuren dins d’aquest grup de parles amenaçades per la falta d’ús.

Un dels punts que la UNESCO remarca com a més preocupant és la desaparició de parles que no han fet la transició al nivell escrit. Amb elles, afirma la institució, “no només es perdria una gran riquesa cultural, sinó també coneixements ancestrals continguts, en particular, en les llengües indígenes”.

No tot són males notícies, segons el document, en què s’explica que el procés no és “ni inevitable ni irreversible: polítiques lingüístiques ben planificades i implementades poden […] revitalitzar llengües maternes i transmetre-les a les generacions joves”.

Algunes publicacions en anglès sobre sociolingüística catalana

Continuar llegint

N. Gavaldà: “Advances in forensic speech comparison: exploring speaker-specificity in phonological variation”

3 de desembre de 2014 (15.30h, Sala de Professors de la Facultat de Filologia UB): Xerrada «Advances in forensic speech comparison: exploring speaker-specificity in phonological variation», a càrrec de Núria Gavaldà.

Organitza: Màster en Lingüística Aplicada i Adquisició de LLengües en Contextos Multilingües

VI Jornada de Recerca de l’IULA

IULA (UPF) – Agenda.

 

Data: divendres, 12 de desembre de 2014
Lloc: Campus de la Comunicació-Poblenou, Aula 52.S27
Adreçat a estudiants de màster, de doctorat i a tota la comunitat universitària per donar a conèixer l’actualitat de la recerca de l’Institut Universitari de Lingüística Aplicada.

Programa

09:15

Presentació de la VI Jornada de Recerca – IULA 2014, a càrrec de Janet DeCesaris, directora de l’IULA

09:20

Sofia Trypanagnostopoulou. Using a parallel corpus as a dictionary resource

09:45

Joan Costa. Avalnorm: una avaluació de la implantació de la normativa catalana

10:10

Lauren Romeo. Choosing which to use? A study of distributional models for nominal lexical semantic classification

10:35

Besharat Fathi. Towards a Methodology for Performance Measurement in Terminology Planning

11:00

Esteve Clua. Análisis dialectométrico contrastado de los datos fonéticos y fonológicos del COD

11:30

Pausa cafè

12:00

Raquel Casesnoves. Los efectos de la política lingüística en educación

12:25

Paola Cañete. Filtros de neologicidad y género

12:50

Elisabet Llopart. La función comunicativa de los neologismos: caracterización a partir de criterios basados en el uso

13:15

Alba Milà. “It looks good, I agree with you, but…”: cooperative ways of resolving disagreement in meetings

13:40

Janet DeCesaris. Delimiting noun-noun compounds in Spanish

Administració