La BBC (C. de Rosselló) » Els últims parlants

X-Y (1)La senyora Boa Sr va morir el 2010, a l’edat de 85 anys. Era l’última parlant del bo, una llengua que es parlava a les illes Andaman (Índia). Us heu preguntat mai com s’extingeixen les llengües en el seu territori d’origen? Alguns episodis històrics ens ensenyen que alguns idiomes s’han perdut perquè, ras i curt, s’ha liquidat tota la població: morts els parlants, morta la llengua. Però en contextos més civilitzats, s’hi poden distingir quatre etapes. Continuar llegint a La BBC» Els últims parlants

 

N. Sorolla: El plurilingüismo en Aragón. Del “derecho a producirse verbalmente en sus dialectos” al “LAPAO” (sessió inaugural del curs al Màster en Llengües Aplicadas – UdL) | Xarxes socials i llengües

Origen: N. Sorolla: El plurilingüismo en Aragón. Del “derecho a producirse verbalmente en sus dialectos” al “LAPAO” (sessió inaugural del curs al Màster en Llengües Aplicadas – UdL) | Xarxes socials i llengües

Proposta conservadora d'Estatut (1936)

Este dijous m’han demanat de fer la lliçó inaugural al Master en Llengües Aplicadas de la Universitat de Lleida. L’acte és obert al públic. Hi revisarem diferents qüestions sociolingüístiques d’Aragó, intentant entendre el present del català i l’aragonès partint de la revisió històrica del context, tal com el dret lingüístic a l’Aragó dels anys 30, l’impacte del procés de modernització o l’aparició del LAPAO en l’actualitat. Us enganxo l’anunci del Màster:

 

26 noviembre: Conferencia a cargo de NATXO SOROLLA (CUSC-UB, URV, Xarxa CRUSCAT-IEC), con el título: “El plurilingüismo en Aragón. Del “derecho a producirse verbalmente en sus dialectos” al “LAPAO””. El acto es público y tendrá lugar a las 11 en la Sala de Juntas del 2º piso de Rectorat. Se retransmitirá por videoconferencia para aquellos que no puedan asistir. Envía un correo a coordmla(arrova)lletres.udl.cat para poder invitarte a la videoconferencia.

 

J. Collet «Norbert Elias i la sociologia figuracional i processual» (Complèxica 7 – Seminaris per a la transdisciplinarietat)

Origen: Complèxica 7 – Seminaris per a la transdisciplinarietat |

Complèxica 7Dimecres 2 de desembre de 2015 el Grup de Complexitat, Comunicació i Socio/lingüística i el Projecte Scripta, amb el suport del Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació (CUSC-UB), organitzen el setè seminari de la série «Complèxica: seminaris per a la transdisciplinarietat»:

Conferència: «Norbert Elias i la sociologia figuracional i processual», a càrrec de Jordi Collet Sabé (Professor de Sociologia de l’Educació, FECHT. Universitat de Vic – UCC. Honorary Research Senior Associate, Institute of Education (University College London). Continuar llegint

CUSC-UB: Com publicar un article en una revista indexada

Origen: Com publicar un article en una revista indexada |

Blog del seminari

Divendres de la setamana vinent, 27 de novembre de 2015, tindrà lloc la sessió «Com publicar un article en una revista indexada», que anirà a càrrec de la Dra. Susan Frekko (Goucher College, Estats Units).

L’acte tindrà lloc de 9.30h a 11.30h a l’aurla 0.2 de l’Edifici Josep Carner de la Universitat de Barcelona.

La sessió forma part del Seminari de sociolingüística i política lingüística del CUSC, al qual encara us podeu inscriure mitjançant els enllaços següents (per obtenir el certificat de l’ICE cal assistir al 60% de les sessions i participar en alguna presentació):

  1. Professorat membre de la UB: Inscripció
  2. Professorat d’altres universitats o personal no docent de la UB: Inscripció

Seminari «Els processos de substitució: tres aproximacions clàssiques», a càrrec de Nicola Vaiarello |

Origen: Seminari «Els processos de substitució: tres aproximacions clàssiques», a càrrec de Nicola Vaiarello |

Blog del seminari

Aquest divendres, 27 de novembre de 2015, tindrà lloc una doble sessió del seminari de sociolingüística i política lingüística del CUSC. A banda de la sessió «Com publicar un article en una revista indexada», que tindrà lloc de 9.30 a 11.30h, se celebrarà també la sessió «Els processos de substitució: tres aproximacions clàssiques», a càrrec de Nicola Vaiarello.Per tal de preparar el seminari, és convinent fer una lectura de l’apartat “Els processos de substitució” de l’obra Aspectes del pensament sociolingüístic europeu (1995).

Aquesta segona sessió tindrà lloc a les 12.00h, a l’aula 0.2 de l’Edifici Josep Carner UB.

Análisis de la realidad sociolingüística del valenciano | Agulló Calatayud | Papers. Revista de Sociologia

Origen: Análisis de la realidad sociolingüística del valenciano | Agulló Calatayud | Papers. Revista de Sociologia

Se analiza la situación actual del uso y la percepción social del valenciano entre los habitantes del País Valenciano a partir de los estudios realizados por el Centro de Investigaciones Sociológicas. Para ello, se presta especial atención a variables sociodemográficas a partir de análisis estadístico multivariante con distribuciones de frecuencias bivariadas, análisis de segmentación y regresión logística. El estudio concluye que se produce un estancamiento en el porcentaje de hablantes del valenciano y que las personas de izquierdas y con mayor nivel de estudios son quienes se postulan más a favor de la unidad del valenciano con el catalán.

III Jornada sobre els Parlars Valencians de Base Castellano-aragonesa i de Base Castellano-murciana.

Temes específics:
-Sociolingüística i contacte de llengües
-Lexicografia
-Onomàstica
-Literatura antiga i moderna

Villar del Arzobispo (La Serrania). Saló d’Actes Ajuntament.

2 de novembre (València-Facultat de Filologia),
4 i 5 de novembre de 2016
Organitza:
Ajuntament de Villar del Arzobispo, departaments de Filologia Catalana i Filologia Espanyola de la Universitat de València i Departament de Llengua Espanyola i Lingüística de la Universitat de Saragossa.
Patrocina:
AVL
Diputació de València
Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana
Comitè científic:
Antonio Briz, Lluís Gimeno, Jordi Colomina, Brauli Montoya, Francisco Gimeno, José Maria Enguita, Josep Lluís Doménech, Antoni Garcia Osuna.
Coordinadors:
César Salvo i Emili Casanova.

Les tres conferències previstes les impartiran Maria Luisa Arnal (El vocabulario diferencial castellano-aragonés), José Ramón Gómez Molina (Actituds lingüístiques) i Emilio Nieto (Paralelismos entre la toponimia de Castilla-La Mancha y la Serranía).

Ponents prevists:
Castañer, Rosa M.
Gargallo, José Enrique
Martí, Joaquim
Moya, Josep Antoni
Morant, Ricard
Porta, Antoni
Vicente, Santiago
Taula redona: El xurro de La Serrania
Presentació del llibre: ‘El habla de Segorbe a través de la documentación del siglo XIII’, de Rosa Gómez Casany-Maria Josep Carbonell.
Comunicacions: 
S’obri un període de presentació de comunicacions lliures fins al 10 de maig. El comitè científic acceptarà o no la comunicació de 12 pàgines com a màxim, abans del 15 de juny. Cal enviar un títol i un resum d’una pàgina a César Salvo (salvocesar@hotmail.com) i Emili Casanova (emili.casanova@uv.es). El llibre resultant de les actes de la Jornada serà editat per Denes-Diputació de València.
Inscripció: 
Es farà a partir del 10 de setembre, després de la segona circular. La inscripció costarà 30 euros i es tindrà dret al dinar, a les Actes i als materials del Congrés i al certificat oficial.

Font: Vicent Ferran Garcia Perales (UCH-CEU)

Minva l’ús de la llengua catalana, segons l’informe editat per la Xarxa Cruscat 2014 | IB3

Disminueix el nombre de persones que tenen el català com a primera llengua i s’accentua la dificultat per a atraure nous parlants. Això s’atribueix a les sentències i resolucions desfavorables a la llengua catalana, sobretot en l’àmbit educatiu. Pel que fa a l’evolució sociolingüística, de tot el territori on es parla català, un 90,8 % de la població diu que entén la llengua, un 64,3 % declara que la sap parlar, un 70,5 % manifesta saber-la llegir i un 46,1 % afirma que la sap escriure. Conclou l’informe que els esforços per garantir l’ús del català impliquen millorar-ne la presència a les escoles.

Vegeu el vídeo: Minva l’ús de la llengua catalana, segons l’informe editat per la Xarxa Cruscat 2014 | IB3

18/11/2015 15:00h

VII Jornada sobre el valencià | Taula de Filologia Valenciana

Origen: VII Jornada: informació i inscripció | Taula de Filologia Valenciana

CartellTFV_2015_2[Alta]ProgramaTFV_[v.1]_A5_defPROGRAMA DE LA JORNADA

Clic en la imatge per a ampliar

ASSISTÈNCIA I INSCRIPCIÓ 

L’assistència a la Jornada és lliure, però el fet d’inscriure’s permet a l’assistent sol·licitar un certificat d’assistència i informar si assistirà al dinar. La inscripció s’haurà de fer omplint este formulari i enviant-lo al correu electrònic info@filologiavalenciana.org. La inscripció és debades per als membres de Taula de Filologia Valenciana. També és gratuïta per als qui no sol·liciten el certificat d’assistència. Els no membres que vullguen el certificat hauran de pagar una quota de 5 €, que faran efectiva o bé per transferència bancària al compte ES25 3159 0010 5222 1273 1117 (BIC: BCOEESMM159) o bé en efectiu en la inauguració de la Jornada.

L’organització reservarà materials per als inscrits amb antelació. Als altres, no els pot garantir que en tinga.

Podeu consultar ací la convocatòria de la VII Jornada.

Selecció de professorat de català a l’exterior 2015-2016

Oberta la convocatòria de selecció d’un/a professor/a d’estudis catalans a la Universitat de Manchester per al curs acadèmic 2015 -2016 organitzada per l’Institut Ramon Llull.

El termini de presentació de sol·licituds és del 17 de novembre a l’1 de desembre del 2015, tots dos inclosos.

Caldrà que les persones aspirants emplenin el formulari en línia disponible al web de l’Institut Ramon Llull (http://www.llull.cat/catala/aprendre_catala/seleccio_professors_formularis.cfm), on hi ha també les bases de la convocatòria, i adjuntin la documentació requerida.

Font: Àrea de Llengua i Universitats, Institut Ramon Llull

Continuar llegint

III Nit de la Llengua al Món Digital: 20/11/2015

Origen: III Nit de la Llengua al Món Digital. Llengua catalana. Generalitat de Catalunya

 

La III Nit de la Llengua al Món Digital tindrà lloc el proper 20 de novembre, simultàniament a Barcelona i Tarragona, de les 18 a les 23 h.

Etiqueta a Twitter: #nit3nuèchdigital
L’organitzen: Direcció General de Política Lingüística, Amical Wikimedia i el Port de Tarragona.
Hi col·laboren: el Centre d’Agermanament Occitano-Català (CAOC), la publicació digital Jornalet, la Universitat Rovira i Virgili, la Biblioteca Pública de Tarragona, l’Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona i el Centre de Formació d’Adults Josepa Massanés i Dalmau.

Xavier Vila i Aitor Carrera a Catalunya Ràdio sobre l’occità aranès

Origen: Xavier Vila i Aitor Carrera parlen a Meddia Aranés (Catalunya Ràdio) sobre la Jornada acadèmica “Les llengües minoritàries i la seva protecció legal. La situació de l’occità aranès” |

Xavier Vila i Aitor Carrera parlen a Meddia Aranés (Catalunya Ràdio) sobre la Jornada acadèmica “Les llengües minoritàries i la seva protecció legal. La situació de l’occità aranès”
El passat dilluns, 9 de novembre de 2015, Xavier Vila (moderador de l’acte) i Aitor Carrera (director de la Càtedra d’Estudis Occitans de l’Universitat de Lledia) van ser entrevistats al programa Meddia Aranés dels Informatius de Catalunya Ràdio en relació amb la Jornada acadèmica «Les llengües minoritàries i la seva protecció legal. La situació de l’occità aranès», que es va celebrar el passat 21 d’octubre a la UB.

Podeu escoltar l’entrevista a través del següent enllaç (inici 07:09 – final 36:36): http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/informatius-catalunya-radio/meddia-aranes/audio/899907/

Administració