Complèxica 5: «Cognició, comunicació i comportament social en els humans: quins camins per a avançar complèxicament?»

Complèxica 5 – Seminaris per a la transdisciplinarietat |.

El dijous, 19 de març de 2015, el Grup de Complexitat, Comunicació i Socio/lingüística i el Projecte Scripta, amb el suport del Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació (CUSC-UB), organitzen el cinquè seminari de la série «Complèxica: seminaris per a la transdisciplinarietat» com a acte de presentació del llibre Complèxica. Cervell, societat i llengua des de la transdisciplinarietat, coordinat per Àngels Massip i Bonet i Albert Bastardas i Boada (Publicacions i Edicions de la UB).

Taula rodona: «Cognició, comunicació i comportament social en els humans: quins camins per a avançar complèxicament?», a càrrec de Frederic Munné (Psicologia social, UB); Sebastià Serrano (Lingüística General i Comunicació, UB); Òscar Vilarroya (Neurociència cognitiva, UAB).

Resum: Els fenòmens produïts a l’entorn del triangle ‘llengua-comunicació-societat’ presenten trets singulars que desafien les aproximacions científiques tradicionals i també les més formalitzadores dels sistemes complexos. ¿Com seria possible concebre i definir una classe diferent d’esdeveniments, propis dels organismes i les societats humans, que no poden ser fàcilment codificats o encapsulats per un formalisme matemàtic? Per on i com cal continuar avançant per aprofundir la seva comprensió transdisciplinària?

Dades de l’acte
Data: dijous, 19 de març de 2015
Hora: 18.00h
Lloc: Sala de Professors de la Facultat de Filologia de la UB (5è pis, Edifici Josep Carner)
Contacte: cusc@ub.edu

Informació addicional
Per a més informació, podeu consultar la pàgina web del Grup de Complexitat, Comunicació i Sociolingüística.

Joshua A. Fishman ens ha deixat | Societat Catalana de Sociolingüística

Joshua A. Fishman ens ha deixat | Societat Catalana de Sociolingüística.

imageJoshua A. Fishman (1926-2015)

Mestre estimat i estudiós influent, Joshua A. Fishman ha traspassat de manera tranquil·la a la seva casa del Bronx la nit del diumenge 1 de març de 2015. Tenia 88 anys. Joshua A. Fishman deixa la seva dedicada muller de més de 60 anys, Gella Schweid- Fishman, tres fills – Monele, Dovidl i Avremele – tres nores, nou néts i dos besnéts. Però també deixa rere seu milers d’estudiants de tot el món que han après molt d’ell sobre la sociologia del llenguatge, el camp del que fou fundador, i sobre la possibilitat de ser un estudiós generós i compromès amb les minories lingüístiques. Com va dir una vegada, la seva vida era la seva obra i la seva obra era la seva vida. Continuar llegint

Family Language Questionnaire: Are you an English-speaker raising children aged 0-16 in or around the Barcelona area?

Us faig arribar informació sobre un estudi de llengües familiars que estic duent a terme aquí a Barcelona.  Es tracta de famílies residents a l’ámbit metropolità de Barcelona (incloent-hi poblacions del Vallès i el Maresme) en les quals al menys un dels pares és angloparlant (nadiu) i els fills tenen entre 0 i 16 anys.  A sota trobareu un missatge informatiu en anglès amb l’enllaç directe al qüestionari.  Us agrairia molt si en poguéssiu fer difusió i passar la informació a persones del perfil que podrieu conèixer:

Family Language Questionnaire

Are you an English-speaker raising children aged 0-16 in or around the Barcelona area?  If so, you might be interested in participating in a research project about what languages multilingual families use at home and how they manage them all.  It just involves filling out a short questionnaire which can be accessed here: http://www.surveygizmo.com/s3/1968022/Family-Language-Questionnaire

The questionnaire is part of my PhD project at the University of Barcelona which aims to describe language use in such families, understand how language choices are made and what strategies work best for developing different language combinations at home.  All participants will receive a report of the main results and can keep up with reflections on results as they’re being analysed on my blog: https://multilingualfamiliesinbarcelona.wordpress.com/

For more information please contact Francesca Walls, at fwalls@ub.edu.  I’d be delighted to hear from you and very grateful for your participation!

“Un record personal per a Joshua A. Fishman en motiu del seu traspàs”

F. Xavier Vila: Un record personal per a Joshua A. Fishman en motiu del seu traspàs

Acabo de rebre la notícia que ahir va morir el professor  Joshua A. Fishman, un dels pares fundadors de la sociolingüística nord-americana. A causa de la seva avançada edat no puc dir que hagi estat una notícia inesperada, perquè fa molt poc justament que ens demanàvem quina edat devia tenir, però per més esperades que siguin, aquesta mena de noves sempre saben molt de greu.
Aquest no és el moment ni el lloc d’allargar-se explicant les nombroses contribucions de Fishman a la comprensió del funcionament de les llengües en la societat. A casa nostra, i a causa de la sana vitalitat de la sociolingüística autòctona, Fishman ha tingut menys ressò que en altres contrades, però tot i això resulta impossible negar la transcendència global de la seva obra. N’hi ha prou de dir que és un dels cinc noms més importants de la història d’aquest camp interdisciplinari i que ha marcat centenars d’investigadors, en alguns països més que en altres. Continueu llegint… Amb certa calma – qüestions de llengua i societat: Un record personal per a Joshua A. Fishman en motiu del seu traspàs.

Lectura de la tesi “Anàlisi sociològica del règim d’oficialitat lingüística de la Segona República espanyola a domini territorial de la llengua catalana”. Daniel Escribano.

Doctorat » Properes lectures.

 

Lectura de tesi presentada pel doctorand Sr. Daniel Escribano Riera

(13/03/2015)

Us comuniquem la convocatòria de l’acte de defensa de la Tesi Doctoral titulada “Anàlisi sociològica del règim d’oficialitat lingüística de la Segona República espanyola a domini territorial de la llengua catalana “,presentada pel doctorand Daniel Escribano Riera del programa de doctorat en Sociologia i dirigida pel Dr. Daniel Raventós Pañella.

Dia: 13 de març de 2015
Hora: 16:30 h
Lloc: Saló de Graus (Diagonal 690)

Curs “Introducció a l’anàlisi de dades qualitatives”

Curs “Introducció a l’anàlisi de dades qualitatives”. El Servei de Tecnologia Lingüística organitza el curs “Introducció a l’anàlisi de dades qualitatives”, especialment  adreçat a estudiants de posgrau i dels darrers cursos de grau.

INTRODUCCIÓ A L’ANÀLISI DE DADES QUALITATIVES
Impartit per David Yubraham Sánchez
Dates: Divendres 6, 13 i 20 de març de 2015
Horari: De 10:30 a 13:30
Durada: 9 hores
Lloc: Facultat de Filologia UB, Edifici Josep Carner, 4t pis, aula PC

Formalització de la matrícula: fins al 27 de febrer de 2015
Preu: 20 € Continuar llegint

Avel·lí Flors entrevistat a BTV sobre la situació del valencià |

Avel·lí Flors entrevistat a BTV sobre la situació del valencià |.

Aquest dilluns, 23 de febrer de 2015, Avel·lí Flors (UOC, CUSC-UB) va ser entrevistat a les Notícies de les 10 del canal Barcelona Televisió (BTV) arran de la polèmica sorgida després del discurs de Rita Barberà en la ‘crida’ de les falles, en el qual es veuen les dificultats de l’alcaldessa per parlar valencià.

Avel·lí Flors, que actualment realitza una tesi per comprar els efectes de les polítiques lingüístiques educatives a Catalunya i a València, va parlar sobre la situació actual del valencià i va destacar la baixada de l’ús del valencià que s’ha produït en els últims anys com a conseqüència de les polítiques contràries a l’extensió de l’ús social del valencià.

Podeu veure l’entrevista a través del següent enllaç (a partir del minut 17): Les Notícies de les 10 (BTV) | 23 de febrer de 2015

El debat sobre l’oficialitat lingüística: estat de la qüestió – Montserrat Sendra

Blog de la Revista de Llengua i Dret » El debat sobre l’oficialitat lingüística: estat de la qüestió – Montserrat Sendra.

Un dels temes que més debat ha generat en l’anomenat procés de transició nacional català ha estat la discussió sobre l’estatus de les llengües en una futura Catalunya independent. Aquest article pretén oferir una visió panoràmica que permeti veure en perspectiva totes les aportacions que s’han produït en els darrers tres anys, ja que és difícil tenir-ne una visió conjunta per la seva durada i multiplicitat d’opinadors. I diem visió panoràmica perquè el corpus d’articles que s’han anat publicant sobre el tema consta, en aquests moments, de 290 entrades (entre articles a la premsa, blogs, conferències, debats i entrevistes), consultables cronològicament aquí i aquí; dimensió que provoca que aquest escrit només pugui aspirar a fer-ne una pinzellada. El debat es revifa amb més força cada vegada que s’acosten eleccions, així que previsiblement en tornarem a sentir a parlar ben aviat. Continuar llegint… Blog de la Revista de Llengua i Dret » El debat sobre l’oficialitat lingüística: estat de la qüestió – Montserrat Sendra.

“Les llengües a la Catalunya independent”, nova pàgina web sobre l’oficialitat lingüística en una Catalunya independent |

“Les llengües a la Catalunya independent”, nova pàgina web sobre l’oficialitat lingüística en una Catalunya independent |.

Les llengües a la Cat independentLes llengües a la Catalunya independent, creada per Montse Sendra, és una nova pàgina web on es pot seguir el debat generat a propòsit de l’oficialitat lingüística en una Catalunya independent.

En aquesta pàgina trobareu tots els articles publicats classificats en tres cronologies i, com a novetat, els podreu consultar també per ordre de publicació i ordre alfabètic.

Disponibles en línia els “Greuges contra la llengua catalana 2010-2013”

Disponibles en línia els “Greuges contra la llengua catalana 2010-2013”

La Direcció General de Política Lingüística (DGPL)  del Departament de Cultura ha publicat en línia la versió catalana i anglesa del resum de Greuges contra la llengua catalana 2010-2013. El document recull els incompliments de l’Estat espanyol de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM). Greuges contra la llengua catalana 2010-2013 Continuar llegint

Taula rodona “Com i amb qui aprenen a parlar català, els nouvinguts?”

La propera taula rodona sobre una de les conclusions del “Simposi sobre la promoció de l’ús del català” serà el dijous de la setmana vinent, dia 26 de febrer, a les 19:30 h a la Sala d’actes del CIEMEN (C/ Rocafort, 242 bis).

En aquesta taula rodona, Com i amb qui aprenen a parlar català, els nouvinguts?, aprofundirem en l’anàlisi de l’aprenentatge de la llengua catalana oral per part de la població immigrada.
Font: LA XARXA D’ENTITATS CÍVIQUES I CULTURALS DELS PAÏSOS CATALANS PELS DRETS I LES LLIBERTATS NACIONALS www.laxarxa.cat

La Direcció General de Política Lingüística publica les ponències presentades durant la II Jornada de Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana

IIJorandesLa Direcció General de Política Lingüística publica les ponències presentades durant la II Jornada de Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana

La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) ha publicat en línia les ponències presentades a la II Jornada de Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana, organitzada per la DGPL, amb la col·laboració de l’Associació d’Amics de Matarranya i l’Ajuntament de Calaceit, que va tenir lloc al setembre de 2013 a Calaceit. El volum, que porta per títol II Jornada de Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana, és el número 12 de la col·lecció “Biblioteca Tècnica de Política Lingüística”. L’obra conté una presentació de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i els quatre treballs: “Balanç i prospectiva demogràfica dels territoris de llengua catalana”, d’Andreu Domingo; “Revisió metodològica de les enquestes amb dades lingüístiques 2010-2012”, de Montserrat Martínez; “Està assegurada la transmissió lingüística?, de Joaquim Torres, i “Els coneixements i els usos del català: una anàlisi sintètica”, de F. Xavier Vila i Natxo Sorolla. Continuar llegint

J. Ubalde: Evolució i determinants de les actituds lingüístiques dels adolescents catalans

Demà 24 de febrer a les 16h, Josep Ubalde defensarà la seva tesi de màster

Evolució i determinants de les actituds lingüístiques dels adolescents catalans

basada en les dades del projecte RESOL. L’acte se celebrarà a la Sala de Reunions del Departament de Teoria Sociològica, Filosofia del Dret i metodologia de les ciències socials.

Call for grants Doctoral Programmes (UOC)

Obert a sol·licituds de sociolingüistes.

Call for grants applications for the Information and Knowledge Society

Doctoral Programme; Education and ICT (e-learning) Doctoral Programme, and
Network and Information Technologies Doctoral Programme.

The deadline for applications for the Doctoral Programmes is February 28th, 2015. The UOC is offering 10 grants for these three doctoral programmes for 2015/2016 academic year. Continuar llegint

Administració