Nova revista de dret lingüístic al Canadà

La Revue de droit linguistique (www.droitslinguistiques.ca/revue) compte désormais deux articles à son actif depuis qu’elle a été lancée en juin dernier. En voici un bref aperçu ainsi que des liens qui mènent directement à la version pdf de l’article en question. Il convient de noter que pour les fins de cette annonce, les notes de bas de page ont été supprimées des extraits que nous avons reproduits ci-dessous.Bonne lecture!

Continuar llegint

Primera Jornada d’Ocupació de la Facultat de Filologia |

Primera Jornada d’Ocupació de la Facultat de Filologia |.

El proper dimarts, 4 de novembre de 2014, se celebrarà la Primera Jornada d’Ocupació de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, que s’organitza conjuntament amb el Comissionat per a la Participació, Ocupabilitat i Emprenedoria Social de la Universitat de Barcelona.

L’objectiu d’aquesta jornada és aportar als estudiants dels darrers cursos dels graus de la Facultat de Filologia i als estudiants de màster els recursos necessaris per a la recerca de feina i de formació continuada. Continuar llegint

Gimcana de les llengües de l’Hospitalet

Gimcana de les llengües de l’Hospitalet.

Setmana 1: llengua de casa

21 octubre de 2014 Preguntes Set1La primera setmana de la Gimcana de les Llengües de l’Hospitalet 2014 comença amb preguntes relacionades amb la llengua que compartim, el català. Així partirem del que coneixem per anar descobrint, en les setmanes que vindran, curiositats sobre la diversitat lingüística del món. Iniciem el concurs amb preguntes vinculades a les frases fetes i els renecs.

Volem que les preguntes d’aquesta setmana serveixin per engrescar-vos a continuar jugant i aprenent. Ah! I per guanyar els primers punts en la classificació.

Bona sort i bona recerca!

Per veure les preguntes de la primera setmana, fes clic aquí.

L. Martín Rojo: “Toma la plaza: prácticas discursivas y contestación del espacio urbano”

Lliçó inaugural del MÀSTER EN ESTUDIS DEL DISCURS: COMUNICACIÓ, SOCIETAT I APRENENTATGE – Màster en Estudis del Discurs: Comunicació, Societat i Aprenentatge – ( UPF ).

Lliçó inaugural: Toma la plaza:  prácticas discursivas y contestación del espacio urbano

a càrrec de: Luisa Martín Rojo

Catedràtica de Lingüística de la UAM i Presidenta de l’ Associació d’Estudis del Discurs i de la Societat (EDiSo)

Data:  dimarts, 28 d’octubre del 2014

Hora:  13.00 h

Lloc:   Sala 55.309 (Edifici Tànger). Campus de la Comunicació-Poblenou

Blog de la Revista de Llengua i Dret » La legislació lingüística i el conflicte actual a Ucraïna – Miquel Cabal

 

Durant el darrer any hem observat el cataclisme de l’estat ucraïnès. Les concentracions de manifestants contra el govern de Ianukóvitx i els seus oligarques han desembocat en un enfrontament armat entre dues faccions.[1] Una és comandada pel govern ucraïnès, l’altra la integren diversos grups de separatistes (generalment anomenats prorussos) de procedències i motivacions diverses però amb un objectiu prioritari comú: la secessió de les regions sud-orientals. En aquesta guerra s’ha volgut posar l’accent d’una manera clara en el component nacional, i s’ha accentuat l’oposició entre ucraïnesos i russos. De retruc, les llengües també hi han tingut un paper rellevant. El factor lingüístic s’ha brandat ara d’un bàndol, ara de l’altre. De vegades més des de fora que des de dins del territori ucraïnès. I tot sovint amb ànims ostensiblement parcials, d’una manera molt esbiaixada i allunyada de la realitat. Continuar llegint… Blog de la Revista de Llengua i Dret » La legislació lingüística i el conflicte actual a Ucraïna – Miquel Cabal.

Vídeo: 40 anys de sociolingüística als territoris de parla catalana

La Societat Catalana de Sociolingüística celebra enguany el 40è aniversari del que es considera el seu acte fundacional, que fou la presentació del Grup Català de Sociolingüística al VIII Congrés Mundial de Sociologia de Toronto a l’agost de 1974. Aquest grup constituí l’avantguarda de la introducció de la sociolingüística als Països Catalans en un moment de canvi polític. El vídeo dóna compte d’aquesta trajectòria i dels seus moments claus. A banda, el vídeo conté fragments d’entrevistes als 5 presidents que ha tingut el GCS o SOCS fins a la data (Antoni Badia Margarit, Francesc Vallverdú, Emili Boix, Joaquim Torres i Joan Pujolar, president actual).

Last publications about Catalan language (in English)

Last publications about Catalan language (in English)

Amb certa calma: El secret de l’escola valenciana – i el futur del català al sud

Amb certa calma – qüestions de llengua i societat: El secret de l’escola valenciana – i el futur del català al sud.

 

Les autoritats valencianes guarden des de fa temps amb el màxim secretisme els resultats del seu model lingüístic escolar. Tothom sap que els alumnes que van a escola en castellà no aprenen valencià -es deriva del que diuen totes les enquestes- però el Govern es resisteix a fer públics els estudis que té sobre el tema, no fos cas que la demanda d’escolarització en valencià li pugés més del que cal. Ara, Vicent Moreno revela alguns d’aquests estudis en aquesta entrevista, i confirmna el millor rendiments dels alumnes en línies en valencià. Una dada positiva en un panorma que aquesta setmana mateix hem vist com es tenyia de negre gràcies a un estudi fet a la Universitat de València. segons el qual, si continuen les mateixes polítiques lingüístiques, l’any 2050 només hi haurà un 10% de valencianoparlants.

Publiquen en accés obert el manual de Boix i Vila “Sociolingüística de la llengua catalana”

Sociolingüística de la llengua catalana | Emili Boix Fuster – Academia.edu.

V. Bretxa publica en línia la seva tesi doctoral “El salt a secundària. Canvis en les tries lingüístiques i culturals dels preadolescents mataronins en la transició educativa”

El salt a secundària. Canvis en les tries lingüístiques i culturals dels preadolescents mataronins en la transició educativa .

Empreu aquest identificador per citar o enllaçar aquesta tesi: http://hdl.handle.net/10803/145561

El salt a secundària. Canvis en les tries lingüístiques i culturals dels preadolescents mataronins en la transició educativa
Bretxa i Riera, Vanessa
Vila i Moreno, F. Xavier (Francesc Xavier)
Rodríguez Díaz, José A.
Universitat de Barcelona. Departament de Sociologia i Anàlisi de les Organitzacions
02-06-2014
B 15891-2014
Sociolingüística
Sociolinguistics
Política lingüística
Language policy
Multilingüisme
Multilingüismo
Multilingualism
Sociologia de l’educació
Sociología de la educación
Educational sociology
316 – Sociologia. Comunicació
Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials
L’accés als continguts d’aquesta tesi queda condicionat a l’acceptació de les condicions d’ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
269 p.
More Sharing Services  Share on twitter  Share on facebook  Share on email  Share on print 
DIDL MARC MARC_CCUC METS OAI_DC ORE QDC RDF

Documents amb el text complet d’aquesta tesi

Fitxers

Mida

Format

VBiR_TESI.pdf

3.009 MB

PDF

2n Simposi Internacional sobre Nous Parlants en una Europa Multilingüe: reptes i oportunitats

Foto: Flickr/Juan Gómez - Photography (CC)2n Simposi Internacional: Nous parlants en una Europa multilingüe
20 al 22 de novembre de 2014. Barcelona
Aquest simposi constitueix la primera trobada general de la Xarxa europea sobre nous parlants en una Europa multilingüe (Acció COST ISCH IS1306). Explorem l’experiència dels “nous parlants”, és a dir, la diversitat dels perfils emergents de ciutadans multilingües a l’Europa contemporània.

Continuar llegint

Créixer a Espanya. La integració dels fills immigrants

El proper 23 d’octubre es presentaran al CIDOB els resultats de l’estudi d’investigació: “Crecer en España. La integración de los hijos inmigrantes”. L’estudi parteix de la investigació longitudinal de la segona generació (ILSEG) i analitza la integració dels adolescents immigrants que han nascut a Espanya o han passat allà la majoria de les seves vides, examinant la seva percepció d’autoidentitat, discriminació i autoestima, els seus èxits educatius i les seves trajectòries laborals.

Continuar llegint

Administració