Documental: Què ens passa, valencians!?

 

Què ens passa, valencians!?

Reproduir vídeo
També: notícia a Vilaweb
Descripció del projecte
EL PROJECTE
El català és una llengua parlada per uns 10 milions de persones. Això la fa la catorzena llengua més parlada de la Unió Europea i dins de les 100 llengües més parlades de les 6000 i escaig que hi ha al món. Per tant, en qüestió de nombres, és sens dubte una de les llengües més parlades del món. És una llengua mitjana, equiparable en nombre de parlants a llengües com el txec, el suec, el búlgar, i té més parlants que el danès, l’estonià, etc.Tot i aquests fets objectius, què passa amb la nostra llengua que no passa amb aquestes altres? Per què el valencià no es troba en una situació similar a les altres llengües comparables en nombre de parlants en països democràtics? Per què el seu ús no està normalitzat? Per què es prenen com a normals comportaments que no ho són? Per què sovint s’abandona la llengua? Com són els usos reals del valencià? Quines dificultats hi trobem?
Rodatge de la primera part: “són bojos, aquests catalans!?”

L’Alina, una noia alemanya que no parla castellà, vol comprovar-ho sobre el terreny. Ella ja ha viatjat per tot Catalunya, la Franja i Andorra fent la prova i ara vol anar cap al sud.

És per això que volem anar a fer un tomb pel país, però no un tomb qualsevol, sinó que serà un viatge afegint-hi un element transgressor dels costums lingüístics establerts i heretats, encara ara, del temps de la repressió.

Com reaccionarà la societat valenciana davant d’aquest element? Què pot passar quan tenim un element que va en contra d’allò establert? Es pot viure en valencià al País Valencià? Es compleixen les lleis que tenim en favor del valencià, si és que n’hi ha? Hi ha o no hi ha conflicte lingüístic? Al País Valencià hi ha una societat realment bilingüe?

Totes aquestes preguntes i moltes més, obtindran resposta al documentari de “Què ens passa, valencians!?”


L’Alina a la recerca de llocs on es parla el català


Disseny provisional de la samarreta. Pot ser que es modifiqui.

QUI SOM?
David Valls, diplomat en producció de cinema i televisió, graduat en lingüística i autor de la idea original, així com autor de “són bojos, aquests catalans!?”. Amb la realització de Zeba Produccions.

El projecte és apadrinat per Tallers per la Llengua.

A més, el documentari compta amb l’assessorament científic del del Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) i del Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació (CUSC), tots dos de la Universitat de Barcelona.

També comptem amb el suport d’Acció Cultural del País Valencià, El Tempir, Escola Valenciana i el Micalet.

PER QUÈ HO VOLEM FER?
L’objectiu d’aquest documentari és respondre totes aquestes preguntes i saber quin és l’estat dels comportaments i usos lingüístics al País Valencià.

Sabem el que ens diuen els informes, les notícies o les enquestes, però volem saber les respostes en primera persona, volem viure en valencià i volem saber fins a quin punt és possible.

Volem respostes directes dels agents implicats, i, sobretot, volem transmetre totes aquestes respostes al màxim de gent i d’espectadors possibles.

Volem demostrar que el català és una llengua útil amb una gran vitalitat, però que al mateix temps hi ha un sèrie de greus contradiccions, com també hi ha una sèrie d’elements (entre els quals hi ha el govern espanyol i el valencià), que imposen una gran pressió per minorar el valencià. Per tot això i més volem fer aquest documentari.

CAL UN DOCUMENTARI?
Sí, sí que cal. Si bé qualsevol estudi és necessari per copsar la realitat lingüística nacional per tal de poder-la analitzar i així poder respondre i actuar amb conseqüència, el format del documentari ens permet obtenir resultats diferents.

D’entrada cal no obviar que gràcies a Internet i a les xarxes socials s’ha democratitzat la distribució de la informació. Això, amb la combinació de l’elaboració d’un producte de consum massiu, com és l’audiovisual, permetrà que el missatge arribi a moltíssimes persones; gent interessada, gent compromesa, però també gent que ni tant sols es plantegen aquestes qüestions o que tenen una idea esbiaixada o errònia de la situació.

Un documentari és un format atractiu, que a més de dades, gràfics o conclusions d’estudi ens permet copsar la realitat tal i com és: gravarem situacions per tal de poder veure in situ l’estat de la llengua a certs sectors, parlarem amb els responsables i els exigirem explicacions… tot amb l’objectiu de respondre totes les preguntes anteriors.

COM HO FAREM?
Seguirem el format de la primera part, del “són bojos, aquests catalans!?”, amb un format entre roadmovie, documentari d’investigació i el punt crític propi dels documentaris de Michael Moore.

Trepitjarem part del país per conèixer en primera persona totes aquestes situacions, buscant els possibles conflictes, problemes, dubtes… i l’Alina es preguntarà si tot plegat és normal o no, bo i comparant-ho amb Alemanya.

Per poder aconseguir informació, elaborar el guió, o gestionar situacions quotidianes, comptem amb l’assessorament de totes les entitats que ja hem anomenat més amunt.

QUINA PART DEL PAÍS FAREM?
Ja hem fet Catalunya, Catalunya del Nord, Andorra i la Franja de Ponent, ara farem tot el País Valencià. Hi haurà una 3a part amb les Illes Balears i l’Alguer.

CINE FÒRUM
Un cop estigui fet, hi haurà una presentació i projecció oficial del documentari en una sala del País Valencià ,encara per concretar. La projecció serà oberta als mecenes. En acabat de la projecció hi haurà un debat amb el director i membres de les entitats participants en el projecte. El públic hi podrà intervenir.

COM I EN QUÈ INVERTIREM ELS DINERS?
El pressupost per fer aquest documentari està comptabilitzat en 13.500 euros, que és la xifra que demanem i que volem assolir. Aquesta xifra comporta tot el procés per la gestació i realització del documentari:

  • Recerca de documentació, estudis i qualsevol element necessari per elaborar el guió.
  • Treball en equip amb totes les parts implicades ja esmentades.
  • Enregistrament del documentari, amb equipament audiovisual d’alta definició.
  • Refer el guió i edició del vídeo.
  • Postproducció tant d’àudio com de vídeo.
  • Equip personal necessari: un director, un realitzador, un presentador, quatre operadors de càmeres i dos auxiliars, dos tècnics de so, un productor.
  • Desplaçaments i dietes.

ENLLAÇOS DIRECTES DELS COL·LABORADORS I CREADORS
David Valls;
Zeba Produccions;
Tallers per la Llengua;
Servei de Política Lingüística de la Universitat de València;
Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades de la Universitat de Barcelona GELA;
Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació de la UB;
El Tempir;
El Micalet;
Acció Cultural del País Valencià;
Escola Valenciana
Projecte de “són bojos, aquests catalans!?”

CALENDARI
L’estrena està prevista el 2014 i les recompenses es començaran a lliurar un cop s’hagi estrenat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Entrades recents
Administració