Joseph Gulsoy i la llengua dels valencians

Llengua i Literatura Catalanes a la UOC: Joseph Gulsoy i la llengua dels valencians.

Joseph Gulsoy i la llengua dels valencians

 

El proper 14 de novembre a les 18h. tindrà lloc una taula rodona amb Joseph Gulsoy (Universitat de Toronto) i Emili Casanova (Universitat de València, Acadèmia Valenciana de la Llengua). L’acte, presentat per Maite Puigdevall (Universitat Oberta de Catalunya), tindrà lloc a l’aula 1 del Centre Octubre (c/ Sant Ferran, 12 – València).

El professor Joseph Gulsoy (Ordu,Turquia 1925), catedràtic jubilat del departament d’espanyol i portuguès la Universitat de Toronto, és d’origen armeni de Turquia però de nacionalitat canadenca, on s’hi va traslladar el 1949 per estudiar lingüística romànica a les Universitats de Vancouver i de Toronto. El 1954 va anar a estudiar a la Universitat de Chicago on va conèixer Joan Coromines. Va ser ell qui el va engrescar perquè s’especialitzés en la nostra llengua i li va proposar de fer la tesi doctoral sobre el Diccionario Valenciano-Castellano de Manuel Joaquim Sanelo, un valencià del segle XVIII-XIX, raó per la qual va passar llargues temporades a València i també a Barcelona aprenent la llengua en primera fila, amb els venedors del Mercat de Colom. També va acompanyar Coromines en alguns dels seus viatges pel Pirineu, on s’endinsà en la pràctica de les enquestes lingüístiques del seu mestre. Això li permeté més endavant de convertir-se en la mà dreta de Coromines en l’elaboració de Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana i en l’Onomasticon Cataloniae de Joan Coromines. Com a obra pròpia, a part de la seva tesi doctoral, ha publicat nombrosos articles sobre lingüística catalana i castellana. En destaquen La lexicografia valenciana (1959-62), L’evolució de la terminació adjectival -IDUS en català (1981) i Estudis de gramàtica històrica (1993).

Com a reconeixement de la seva llarga trajectòria, el professor Gulsoy ha rebut multitud de premis i homenatges, en destaquen el Premi Internacional Ramon Llull de la Fundació Congrés de Cultura Catalana (1982); el Premi Catalònia de l’IEC (1988), membre corresponent de l’Institut d’Estudis Catalans (1994); el 1997 i el 1999 era investit doctor honoris causa per les Universitats de Barcelona i de València respectivament i 1998 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

El professor Emili Casanova, Doctor en Filologia i catedràtic de la Universitat de València; membre de l’Acadèmia Valenciana de la llengua i històric consultor de Gramàtica històrica de la UOC farà un repàs a la trajectòria del professor Gulsoy glossant les seves aportacions a l’estudi de la llengua catalana i valenciana, específicament pel que fa a la gramàtica històrica, la lexicografia valenciana i l’estudi dels parlars aragonesos i la seva importància per al català.

L’activitat és gratuïta però cal fer inscripció prèvia des d’aquest enllaç.

Amb la col·laboració de:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *