Isidor Marí, el model intercultural / L’entrevista / L’Avenç

Isidor Marí, el model intercultural / L’entrevista / L’opinió / 397 / L’Avenç / Revistes / Inici – L’Avenç.

Josep M. Muñoz

Isidor Marí, el model intercultural

Isidor Marí (Eivissa, 1949) és lingüista i, en l’actualitat, president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. De la seva família va heretar el gust per la música, i ben aviat es posà a cantar, influït per la cançó folk nord-americana. La seva gran influència intel·lectual, però, la va rebre del canonge i historiador Isidor Macabich, que el va introduir a l’estudi de la llengua catalana i de la cultura popular illenca. Als disset anys va anar a Barcelona a estudiar a la Universitat, on es va llicenciar en Filologia Catalana. Acabada la carrera, el 1972 va anar a fer de professor a Palma, on va posar en marxa els estudis de filologia catalana. En aquells anys setanta, amb el grup musical UC, va donar un nou sentit musical i polític a les cançons tradicionals eivissenques. Va ser candidat al Senat per Eivissa en les eleccions de 1977 i 1979 al front d’una coalició nacionalista i d’esquerres. El 1980, Aina Moll el va cridar al seu costat a la direcció general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, des d’on va impulsar projectes com la Junta Permanent de Català, el centre de terminologia Termcat (que dirigí de 1988 a 1997) i el curs multimèdia de català Digui, digui. El 1996 va posar fi a aquesta etapa, i es va incorporar a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) com a director d’estudis d’Humanitats. Ha estudiat qüestions com la planificació lingüística, l’estandardització i la gestió del multilingüisme i la multiculturalitat, i ha propugnat al respecte un model de societat intercultural. A banda dels seus escrits acadèmics, ha publicat un parell de llibres de poesia i ha traduït ocasionalment l’obra dels poetes Lautréamont, Rilke i Saint-John Perse, i no ha deixat la música: al 1999 es va associar amb Eduard Estivill en el grup Falsterbo Marí, i acaba de treure en solitari un disc, Serà molt fort, amb versions del primer Bob Dylan.

Llegiu més a Isidor Marí, el model intercultural / L’entrevista / L’opinió / 397 / L’Avenç / Revistes / Inici – L’Avenç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Administració