VI Taller d’Anàlisi Crítica del Discurs

Introducció

Es convoca al VI Taller d’Anàlisi Crítica del Discurs (ACD). El propòsit principal d’aquest taller és, en primer lloc, crear espais d’anàlisi discursiva, alterns a les aules universitàries, amb la intenció de participar en llocs gestionats per grups que formen part dels moviments socials.
En segon lloc, l’objectiu és difondre i posar en pràctica l’anàlisi crítica del discurs, una labor multidisciplinària que s’enriqueix de diverses disciplines de les ciències del llenguatge, les humanitats i les ciències socials.
En tercer lloc, ja que el ACD privilegia l’anàlisi crítica per revelar i denunciar problemes socials tals com l’abús de poder i la desigualtat social, la intenció és generar un punt de trobada per enllaçar i conèixer a persones que participen o desenvolupen projectes d’anàlisi crítica des d’una perspectiva discursiva.

El ACD en si mateix pot considerar-se un moviment social, en aquest sentit, no només és un recurs teòric i analític per estudiar problemes socials, i la seva reproducció discursiva, sinó que també intenta ser una forma de resistència política per combatre’ls i buscar una societat més justa i igualitària.

Objectius particulars
Descriure algunes de les eines teòriques i analítiques que s’empren en el ACD.

Examinar una sèrie de textos per exemplificar alguns de les maneres en les quals es realitza l’anàlisi discursiva en el ACD.
Al final de les sessions que componen el Taller, el propòsit és que els assistents coneguin en què consisteix l’Anàlisi Crítica del Discurs, quin és la seva rellevància a nivell acadèmic, social i polític, i quins són algunes de les formes en les quals s’aplica el ACD.
El Taller també té la intenció de formar un grup de treball per a la realització d’un projecte d’anàlisi crítica del discurs, amb un tema que sorgeixi de les persones interessades en aquest projecte.
Dirigit a
El Taller està dirigit a estudiants o investigadors que directa o indirectament treballen amb el discurs. El Taller és útil sobretot per a estudiants de Grau, Màster o Doctorat, que estan realitzant la seva tesi o algun tipus d’estudi relacionat amb el discurs. No obstant això, el Taller també està confeccionat per al públic en general, que estigui interessat és conèixer en què consisteix l’Anàlisi Crítica del Discurs.

Material

A les persones inscrites en el Taller se’ls farà arribar via correu electrònic un conjunt de lectures que s’emprarà durant la sessions de treball.

Sessions i contingut
Primera Sessió

Què és l’anàlisi crítica del discurs? Quins són els seus objectius? Quins són els seus abastos i els seus límits? Com fer l’anàlisi crítica del discurs? Per on començar? Quines estructures del discurs són rellevants? Quina metodologia emprar?
Per a aquest taller, es proposa treballar especialment la agentividad, un tipus d’estructura semàntica clau en la representació d’actors socials.
Segona Sessió

En aquesta sessió, els assistents del Taller exposen i analitzen una mostra textual, proposta per ells mateixos, i expliquen com es desenvolupa el fenomen de la agentividad en aquesta mostra discursiva.

Taller a càrrec de
César Rojo. Finalitza el doctorat en Comunicació Lingüística i Mediació Multilingüe a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Investiga la representació de moviments socials en la premsa des de la perspectiva de l’Anàlisi Crítica del Discurs. Ha cursat la Llicenciatura en la Llengua i Literatura Hispàniques a la Universitat Veracruzana (Mèxic) i el Màster en Lingüística i Aplicacions Tecnològiques en la UPF. S’exerceix com a periodista i productor de ràdio; així mateix ha estudiat Història de les Religions, Paleografia (transcripció de textos jurídics novohispanos), i col·labora amb diverses organitzacions socials.

Calendari de les sessions
Primera sessió: divendres 17 d’octubre de 19:30 a 21:30 hrs.

Segona sessió: dissabte 18 d’octubre de 17:00 a 19:00 hrs.
Preus

7 euros tot el taller.

*Per a socis del Ateneu Roig, 6 euros el Taller.
Inscripcions i més informació

libelularoja@gmail.com
Lloc del Taller
Ateneu Roig Barcelona: Carrer Ciudad Real, 25, Barcelona. Vila de Gràcia
Telf: 93 186 63 18

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *