La situació del català a la Franja (N. Sorolla) al Ple de la Secció Filològica a Móra la Nova

Butlletí de l’Institut d’Estudis Catalans.

El Casal Municipal de Móra la Nova (Ribera d’Ebre) va acollir els dies 17 i 18 d’octubre les jornades anuals de la Secció Filològica de l’IEC. L’objectiu de les jornades és mantenir contactes i intercanvis amb els estudiosos del territori i gaudir de les seves aportacions lingüístiques, literàries i etnogràfiques. Així, per exemple, enguany es van abordar aspectes com els parlars de frontera, la diglòssia, les xarxes i la substitució lingüística en temps real a la Franja, i els escriptors de l’Ebre.El 17 d’octubre es van pronunciar les conferències següents: «Els parlars de frontera: la zona de transició entre el tortosí i el lleidatà», a càrrec d’Olga Cubells, professora de la Universitat Rovira i Virgili; «La Franja: diglòssia, xarxes i substitució lingüística en temps real», de Natxo Sorolla, sociòleg, tècnic de la Xarxa CRUSCAT de l’IEC i doctorand al CUSC-UB, i «De com ingènuament es troba una isoglossa», a càrrec de M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC. Els escriptors Miquel Esteve i Toni Orensanz van conversar sobre el procés creatiu i la importància de l’entorn com a referent; tot seguit, Albert Pujol va presentar la Fira del Llibre Ebrenc i la fira Litterarum, de les quals és director, i el cantautor Jesús Fusté va oferir l’espectacle literari Lletres d’aigua.

L’endemà, Josep Sebastià Cid i Català, catedràtic de llengua catalana i literatura de l’INS Julio Antonio de Móra d’Ebre, va oferir la ponència «Els escriptors de l’Ebre i la llengua: Carmel Biarnès». A continuació, van seguir les conferències següents: «La tradició oral al terme de Tivissa», de Ramon Vila, musicòleg, i Josep Moran, membre de la Secció Filològica de l’IEC; i «El Priorat en Persona, trobades d’escriptors», a càrrec de Roser Vernet Anguera, del Centre Quim Soler, la Literatura i el Vi. Finalment, es va presentar l’estudi «La varietat lingüística geogràfica del Baix Ebre i el procés d’estandardització. Manteniment i pèrdua de formes pròpies», encara en curs, dotat amb la IV Beca Joan Veny de l’Institut Ramon Muntaner. L’estudi va ser presentat per l’autor, Carles M. Castellà, professor de l’INS Camarles.

L’organització de les jornades va ser a càrrec de la Secció Filològica, l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de Móra la Nova, amb la coŀlaboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila, la Fira del Llibre Ebrenc i Litterarum, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i la Diputació de Tarragona, i amb el patrocini de l’Obra Social La Caixa i la Fundació Privada Mútua Catalana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *