Ciència ciutadana i sociolingüística: el projecte Milmots.eu

Milmots (http://milmots.eu) és un projecte de ciència ciutadana, iniciativa de la Universitat de València, que va néixer amb la finalitat de conèixer i difondre el nostre lèxic, de manera que arreplega les paraules i locucions aportades voluntàriament pels internautes i les localitza sobre un mapa, tot incloent-hi definicions i jocs. Sobre aquesta base, des d’octubre de 2015, aquesta web interactiva ha recollit més de 15000 mots dels diferents territoris on es parlen varietats dialectals de la nostra llengua, sigui de la Comunitat Valenciana, Catalunya, Illes Balears, Aragó, França o Itàlia, així com d’altres territoris amb llengües diferents. La filosofia és, per tant, que les paraules hi són allà on hi ha algú que les coneix, més enllà del seu origen.A diferència d’altres iniciatives similars, Milmots recull les paraules d’una manera organitzada que té com a objectiu fer un estudi sociolingüístic que abasti temes com ara: la confirmació o desmentiment de prejudicis lingüístics, la visualització de connexions lingüístiques conegudes o ignorades i el trànsit de paraules entre territoris.

En una primera fase d’implantació, Milmots ha arribat a tot el territori lingüístic però la participació és encara desigual. Per exemple, Catalunya està poc representada ja que només ha aportat unes 2000 paraules, enfront de les més de 12000 que han arribat des del País Valencià. Així, doncs, animem a tots els amants de la llengua a participar-hi i a fer-ne difusió.

El lèxic és el tresor de la llengua i Milmots pretén que aquest tresor sigui  interactiu, que serveixi per transcendir el diccionari i cobri vida en una xarxa d’intercomunicació de parlants que s’aboquen a una pantalla d’ordinador per fer servir la llengua a les plataformes del segle XXI. D’aquesta manera, els parlants poden conèixer les paraules de les altres poblacions i territoris mentre que, de la seua banda, busquen en el seu lèxic aquelles paraules que els fan sentir bé, malament, orgullosos, tristos o qualsevol altre sentiment que sempre hi ha implícit en la càrrega semàntica d’una paraula.

En tot cas, Milmots és ser un punt de trobada, un lloc d’aprenentatge i una font de plaer; tot allò que en definitiva hauria de ser una llengua viva que vol perviure. Les consultes, la participació i la interacció col·lectiva són les maneres que té Milmots d’apropar-nos a allò que més ens caracteritza: els nostres mil mots dels nostres mil llocs.

Francisco Grimaldo Moreno*, Cristian R. Sánchez Curto**, Joan Evarist Vicente*, Emilia López Iñesta*, Ernest Querol Puig**

*Universitat de València. Departament d’Informàtica. Avinguda de la Universitat, s/n. 46100 Burjassot. A/e: francisco.grimaldo(arrova)uv.es

**Universitat Oberta de Catalunya. Departament d’Arts i Humanitats. Avinguda del Tibidabo, 39-43. 08035 Barcelona.