II Cicle de Conferències sobre Sociolingüística a les Terres de l’Ebre. “Llengua, societat i poder”

Cicle de conferències de temàtica sociolingüística centrat en la descripció dels usos lingüístics de la joventut i en la justificació de la importància de l’ensenyament en català com a factor clau per garantir la possibilitat d’un ús ple de la llengua en el seu domini lingüístic.Organitzen: URV Campus Extens/Antena Cultural de Tortosa, Òmnium Cultural Terres de l’Ebre, Som Escola i Consorci per a la Normalització Lingüística de les Terres de l’Ebre.

Hi col·laboren:Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Institut de Ciències de l’Educació de la URV, Ajuntament de Tortosa i Diputació de Tarragona.

Dates: 26 de gener, 23 de febrer, 24 de març, 27 d’abril i 25 de maig de 2017
Horari: de 18,00h a 20,00h
Lloc: Campus URV Terres de l’Ebre. Avda Remolins 13-15. Tortosa
Objectius:

  1. Donar a conèixer, especialment entre els professionals de l’ensenyament i entre els estudiants de magisteri, el sentit sociolingüístic del sistema d’immersió en català en els primers anys de l’educació obligatòria, de la consideració del català com a primera llengua vehicular de l’escola i de la divulgació entre els estudiants de secundària de coneixements bàsics de sociolingüística.
  2. Presentar quins són els usos i percepcions lingüístics de la joventut del Principat.
  3. Difondre quins són els usos lingüístics reals a les aules del Principat i la seua evolució longitudinal en el transcurs de l’educació primària i secundària.

Programa:

– Dijous 26 de gener:
Inauguració a càrrec d’Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística
Conferència inaugural: “Presentació de l’Informe sobre la situació de la llengua catalana 2015 (Xarxa Cruscat-IEC)”, a càrrec de Miquel-Àngel Pradilla, professor de la URV i membre de l’IEC
– Dijous 23 de febrer: “El sentit de la immersió lingüística i de la jerarquització lingüística en el sistema educatiu català”, a càrrec de Pere Mayans, cap del Servei d’Immersió i Acolliment Lingüístics del Departament d’Ensenyament
– Divendres 24 de març: “La formació en sociolingüística: element clau per entendre actituds i comportaments”, a càrrec de Bernat Joan i Marí, professor de la UIB i exsecretari general de Política Lingüística.
– Dijous, 27 d’abril: “Les llengües dins l’aula: una perspectiva longitudinal”, a càrrec de Vanessa Bretxa, professora de la UB
– Dijous 25 de maig: “Usos i percepcions lingüístics de la joventut”, a càrrec de Joan Pujolar, professor de la UOC

Activitat reconeguda pel Departament d’Ensenyament a través de l’ICE URV (codi 8000070021 http://xtec.gencat.cat/ca/formacio/formacio-permanent-professorat/cercador-activitats/) amb una certificació de 10 hores

Les inscripcions que no formin part Departament d’Ensenyament cal fer-les a: suportantena.tortosa@urv.cat amb les següents dades: nom, cognoms i DNI/NIE

Administració