Avel·lí Flors: “La supervivència de la llengua no es pot fiar només a l’escola”

Avel.lí Flors (Castelló de la Plana, 1988) és sociolingüista i investigador del Centre d’Investigació en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona. Membre de Castelló per la Llengua, acaba de llegir la seua tesi sobre l’ús de la llengua per part dels adolescents.

Per 30.12.2017

Avel·lí Flors

En la seua tesi ha analitzat els discursos lingüístics de tres grups de joves adolescents de Manlleu, Mataró i Castelló. La tesi s’emmarca en un treball d’investigació més ampli que encapçala el professor Xavier Vila. Quines són, a grans trets, les conclusions que han estret?
La conclusió és que el català, en funció del territori, ha assumit una posició diferent. Així a Catalunya ha assolit un cert estatus de llengua d’ús públic –això vol dir que es parla català independentment de les llengües familiars de les persones presents-, i s’entén que està legitimada per ser utilitzada com a tal. Usar el català està perfectament ben vist i normalitzat. En canvi, al País Valencià el català continua molt reclòs entre els adolescents les famílies dels quals són catalanorparlants. Les persones que s’han socialitzat primàriament en castellà, encara que hagen assistit al programa d’ensenyament en valencià, tenen problemes per activar l’ús social del català i per a ser reconeguts com a parlants legítims de la llengua. Continuar llegint… Avel·lí Flors: “La supervivència de la llengua no es pot fiar només a l’escola” – El Temps

 

Administració