Grup d'Estudis Etnopoètics

Novetat editorial: eHumanista/IVITRA volum 9

El volum 9 de la revista eHumanista/IVITRA, publicat pel Department of Spanish and Portuguese de la University of California Santa Barbara, inclou el monogràfic “Etnopoètica catalana: panoràmica històrica, implicacions universals i perspectives contemporànies“, coordinat per Joan Borja.

L’etnopoètica, entesa com «la branca del folklore que estudia l’art verbal» és, sens dubte, una disciplina emergent en l’àmbit dels estudis filològics catalans. Arran de la creació del Grup d’Estudis Etnopoètics, auspiciat l’any 2004 per diversos investigadors de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, la Universitat d’Alacant i la Universitat de les Illes Balears, hi hem assistit en les últimes dues dècades a un contumaç procés de reivindicació, dignificació, modernització, sistematització, planificació, institucionalització, coordinació, producció, difusió, internacionalització i —en definitiva— vivificació d’estudis que paren atenció al complex univers de la literatura popular de transmissió oral.

eHumanista9

Els articles es poden descarregar al web de la revista: http://www.ehumanista.ucsb.edu/ivitra/volumes/9

Compartir

Seminari internacional “Història de la literatura popular catalana: noves perspectives”

L’Arxiu de Folklore del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili organitza el Seminari internacional “Història de la literatura popular catalana: noves perspectives” els dies 9 i 10 de juny, a la sala de graus del Campus Catalunya (avinguda Catalunya, 35, Tarragona).
L’activitat compta amb la col·laboració de la Facultat de Lletres i amb el suport del projecte de recerca FFI2015-64128-P (MINECO/FEDER) i del Grup de Recerca Identitats en la Literatura Catalana (GRILC) (2014 SGR 755 AGAUR).
L’entrada és lliure i el programa  és el següent:
Programa seminari Tarragona

III Jornades Literatura, Territori i Educació “Literatura i patrimoni”

Les III Jornades Literatura, Territori i Educació, que tindran lloc a la ciutat de Sagunt (el Camp de Morvedre) els dies 29 i 30 d’abril i 1 de maig de 2016, tenen com a tema central explorar les relacions entre patrimoni i literatura, especialment en els àmbits educatius.

Per a més informació: http://jornsagunt.blogs.uv.es/

Circulars III Jornades Literatura Territori i Educació-1 Circulars III Jornades Literatura Territori i Educació-2 Circulars III Jornades Literatura Territori i Educació-3 Circulars III Jornades Literatura Territori i Educació-4

Novetat editorial: Quan les revistes conten rondalles

Mònica Sales de la Cruz. Quan les revistes conten rondalles. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Biblioteca de Cultura Popular Valeri Serra i Boldú 26, març de 2016.
176 pp. 14 euros. ISBN: 978-84-9883-820-6.

Quanlesrevistes

Quan les revistes conten rondalles presenta les dades bibliogràfiques d’un conjunt de rondalles publicades durant el segle XIX en revistes catalanes de l’època. El període d’estudi s’acota entre el 1823, en què aparegué el setmanari barceloní El Europeo, considerat la primera publicació periòdica que difon les idees romàntiques als Països Catalans, i el 1893, any de publicació de Narraciones populares catalanas de Sebastià Farnés, obra que tanca aquesta etapa de narrativa folklòrica.
Amb aquest treball, d’interès per a tota mena de lectors, es traça una panoràmica general prèvia per analitzar el moviment folklòric del segle XIX i per poder emmarcar en el seu context aquest corpus de rondalles. Així, la investigació ressegueix els inicis de l’interès per la literatura oral a Catalunya, vinculat al moviment de la Renaixença, i copsa l’important paper de l’efervescent premsa del moment en la difusió d’aquest gènere de la narrativa oral.

XII Trobada del GEE

Segueix-nos!

facebook

Esdeveniments

  • No hi ha novetats

Arxiu d’entrades

Contacte

Subscripció

rss