Grup d'Estudis Etnopoètics

Novetat editorial: La llegenda

La llegenda. Edició a cura de Magí Sunyer i Emili Samper. Kassel: Edition Reichenberger, Estudis Catalans 9, 2019, 250 pàgines, 39€, ISBN: 978-3-944244-92-1.

Aquest llibre estudia la llegenda des de perspectives diverses, necessàries per esbrossar un camp terminològic ple de confusions. Pretén fomentar el debat al voltant d’aquest concepte, determinar-ne els límits, examinar-ne l’evolució i observar el rendiment que ha proporcionat en textos literaris significatius. Dividit en dos apartats (Conceptes i límits; Llegenda i literatura), és una iniciativa del Grup de Recerca Identitats en la Literatura Catalana (GRILC) i compta amb la col·laboració del grup de recerca Literatura, Iconografia i Recepció de l’Antiguitat (LIRA), tots dos de la Universitat Rovira i Virgili, pel tal d’emprendre l’anàlisi del gènere des dels orígens de la cultura occidental.

El primer apartat (Conceptes i límits) agrupa cinc aportacions que situen la llegenda en relació als gèneres amb què d’una o altra manera intersecciona; en conseqüència, aporta elements per a la definició del gènere des del folklore, la literatura grega, la literatura llatina, la llegenda històrica i la literatura fantàstica.

El segon (Llegenda i literatura) reuneix vuit estudis específics sobre llegendes literàries que mantenen una relació d’hipertextualitat amb els relats originaris. Es tenen en compte, així, les aportacions fetes per autors que van des d’Homer fins a Salvador Espriu, passant per Francesc Maspons i Labrós, Narcís Oller, Josep Aladern, Frederic Soler, Josep Carner, Josep M. López-Picó, Alfons Maseras i Ventura Gassol.

Més informació: Reichenberger

Novetat editorial: Paisatge i conflicte social: coves, refugis i trinxeres

Paisatge i conflicte social: coves, refugis i trinxeres. Edició a cura de Bàrbara Duran, M. Magdalena Gelabert i Caterina Valriu. La Vall d’Uixó: Grup d’Estudis Etnopoètics de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, setembre de 2019, 154 pàgines. ISBN: 978-84-9965-490-4.

→ descarregar el llibre

→ llegir el llibre en línia

L’Arxiu de Folklore de la Universitat Rovira i Virgili celebra els 25 anys

L’Arxiu de Folklore del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili celebra 25 anys de recerca i preservació del patrimoni oral (1994-2019) amb una exposició que es podrà visitar al vestíbul del CRAI del Campus Catalunya del 2 al 9 d’octubre.
La inauguració de l’exposició serà el 2 d’octubre, a les 12.30, i anirà a càrrec de la Dra. Carme Oriol i del Dr. Emili Samper.

XV Trobada del Grup d’Estudis Etnopoètics (Perpinyà, 15 i 16 de novembre): primera circular

Benvolgudes i benvolguts,

 

La XV Trobada del Grup d’Estudis Etnopoètics de la Societat Catalana de Llengua i Literatura se celebrarà a Perpinyà, a l’Institut Franco-Català Transfronterer de la Universitat de Perpinyà, els dies 15 i 16 de novembre de 2019. El tema escollit per aquesta trobada és: «Mons reals i imaginats en l’etnopoètica catalana».
Us convidem a participar-hi amb una comunicació (d’un màxim de 15 minuts de durada) o amb la vostra assistència per refermar les relacions entre els membres del GEE, i donar impuls i continuïtat als nostres projectes. Us recordem que després de la trobada es disposarà d’un temps prudencial per a la reelaboració de les comunicacions per a la posterior publicació.

 

Inscripció

Per formalitzar la inscripció, convé que ens ho feu saber mitjançant un correu electrònic a l’adreça mmgelabert@gmail.com. Si voleu presentar una comunicació, cal enviar, abans del 30 de setembre, el títol de la comunicació i un breu resum. De la mateixa manera, si voleu participar en la presentació de nous materials publicats pels membres del grup, cal que feu arribar la informació editorial sobre la publicació a la mateixa adreça.
Us adjuntam el programa provisional.

 

Allotjament

En aquesta primera circular incloem informació sobre l’allotjament. Hi ha, en principi, una sola opció, ja que hi ha dificultats per trobar places disponibles. L’hotel que proposam és l’Hôtel Mondial, boulevard Clémenceau. L’hotel en fa un preu especial (al voltant de 60€ cada nit amb el berenar inclòs). Des de la Universitat de Perpinyà s’encarregaran de fer la reserva si es confirma abans del 15 de setembre al correu mmgelabert@gmail.com tot indicant:

  • nom i cognoms de les persones allotjades
  • tipus d’habitació (individual o doble)
  • dia d’entrada i de sortida de l’hotel

Us esperem a Perpinyà!
Comissió Gestora del GEE (M. Magdalena Gelabert, Alexandre Bataller i Carme Oriol)

 

Programa provisional

XV Trobada del Grup d’Estudis Etnopoètics
«Mons reals i imaginats en l’etnopoètica catalana»
Perpinyà, 15 i 16 de novembre de 2019
Lloc: Institut Franco-Català Transfronterer de la Universitat de Perpinyà

Divendres, 15 de novembre

Matí:
9.30 h Rebuda dels participants i inauguració institucional
10 h Presentació de comunicacions
12.30 h Dinar

Capvespre:
14 h Presentació de comunicacions
15.30 h Descans
16 h Presentació de nous materials i publicacions.
18h Activitat de lleure (a determinar)
20 h Sopar

 

Dissabte, 16 de novembre

9.30 h Presentació de comunicacions
10.30 h Assemblea anual del GEE
12.30 h Dinar
17 h Fi de la trobada

XV Trobada del GEE

Mons reals i imaginats en l’etnopoètica catalana (Perpinyà, 15-16/11/2019).

Segueix-nos!

Esdeveniments

  • No hi ha novetats

Arxiu d’entrades

Subscripció