Primera Jornada LITCAT d'Intergrups de Recerca

El proper divendres 11 de maig se celebrarà a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans la primera Jornada LITCAT d’Intergrups de Recerca.  Aquesta jornada, coordinada per Montserrat Bacardí (GETCC-UAB), Francesc Foguet (GRAE-UAB) i Enric Gallén (TRILCAT-UPF), vol ser un punt de trobada entre els diversos grups de recerca dedicats a la literatura catalana contemporània. La finalitat és triple: a) conèixer quines són les línies d’investigació dels grups, b) visibilitzar públicament i col·lectivament la recerca que duen a terme, i c) establir una xarxa de relacions que permeti de promoure intercanvis i projectes compartits.

El tema a tractar serà «La literatura catalana contemporània: intertextos, influències i relacions». Cada grup presentarà una ponència (de 20 minuts de durada) sobre un dels temes, que escollirà lliurement, de la recerca que duu a terme. No es tracta de fer un estat de la qüestió o d’exposar les línies de recerca del grup, sinó d’aportar una ponència sobre un aspecte inèdit de la investigació en curs.

El Grup d’Estudis Etnopoètics hi serà present amb la participació de Carme Oriol (Universitat Rovira i Virgili).

Programa

9.00 Presentació

[Bloc I] 9.20 El patrimoni literari: recuperació, preservació, difusió i estudi, per Jordi Malé i Joan Ramon Veny (Grup de Recerca Aula Màrius Torres de la UdL).
9.40 L’estudi de la literatura popular catalana des d’una perspectiva de gènere, per Carme Oriol (Grup d’Estudis Etnopoètics-SCLL-IEC).
10.00 Mites i símbols catalans entre el Modernisme i el Noucentisme, per Magí Sunyer (Grup de Recerca Identitats en la Literatura Catalana-URV).
10.20 Ironia i pactes de lectura, per Gonçal López-Pampló (Grup de Literatura Contemporània-UV).

[Bloc II] 10.40 Postguerra i exili. Xarneres i clivelles entre el text i el context, per Jaume Aulet (Grup d’Estudis de Literatura Catalana Contemporània-UAB).
11.00 Pausa
11.20 Enrariment i transmissió cultural: la poesia experimental com a forma de conflicte/diàleg, per Margalida Pons (Grup de Recerca sobre Literatura Contemporània: Estudis Teòrics i Comparatius-UIB).
11.40 La literatura dramàtica catalana del segle XXI: una aproximació crítica, per Francesc Foguet (Grup de Recerca en Arts Escèniques-UAB).
12.00 El grup tres Estelles d’Escaro, entre el teatre popular i el teatre clàssic, per Cristina Badosa (Seminari Transversal d’Estudis Culturals Catalans-Universitat de Perpinyà).

[Bloc III] 12.20 Joaquim Rubió i Ors. Usos del romanticisme, per Josep M. Domingo (Grup d’Estudi sobre la Literatura del Vuit-cents-GELIV).
12.40 Rusiñol digital. L’edició de l’obra completa de l’artista total, per Vinyet Panyella (Societat Rusiñol – Societat Catalana de Llengua i Literatura-IEC).
13.00 «Cal viure perillosament»: les biografies de Mercè Rodoreda, per Joaquim Espinós (Grup de Recerca de la Literatura Contemporània-UA).
13.20 Dinar

[Bloc IV] 16.00 Notes sobre l’activitat editorial d’Antoni López Llausàs abans de la guerra civil, per Manuel Llanas i Ramon Pinyol (Textos Literaris Contemporanis-TEXLICO-UVic).
16.20 Notícia de l’expedient de censura de La plaça del Diamant, per Meritxell Talavera (Grup de Recerca en Ecdòtica de la Universitat de Barcelona).
16.40 Joan Oliver, traductor de Txèkhov, per Miquel M. Gibert (TRILCAT-UPF).
17.00 Pausa
17.20 Les traduccions de Ionesco al català, per Carles Biosca (Grup d’Estudi de la Traducció Catalana Contemporània-UAB).
17.40 Les traduccions al català de Marguerite Duras: radiografia d’una mancança, per Lluïsa Cotoner (Estudis de gènere: traducció, literatura, història i comunicació-GETLIHC-UVic).

18.00 Debat sobre el manifest.

One Response to Primera Jornada LITCAT d'Intergrups de Recerca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XVIII Trobada del GEE
Arxiu d’entrades