Institució Catalana d'Estudis Agraris

Activitats de l’IEC

Activitats de la ICEA

  • No hi ha activitats programades

Administració

Tertúlia d’Estudis Rurals: “Cooperatives agràries: realitat i perspectives”

Organitza: Secció d’Estudis Rurals de l’ICEA

Dimarts 17 de gener de 2017 a les 20.00 h. al Restaurant  l’Antic Forn (c/ Pintor Fortuny, 28, Barcelona).

Xerrada “Cooperatives agràries: realitat i perspectives” a càrrec de Jordi Vives, Director  de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).

Cal confirmar l’assitència a Jordi Rosell, a l’adreça jordi.rosell@uab.cat

In memoriam Llorenç Planes

cy5bfqrxcaixscmUs fem saber la mort de l’amic Llorenç Planes.

La notícia de la mort d’en Llorenç no ens ha sorprès pel seu llarg procés de malaltia que a poc a poc va envair el seu cos . Això no vol dir que no ens dolgui molt, i la seva mort ens ha deixat un gran buit, humà i professional. Amb ell desapareix un gran patriota de la Catalunya del Nord. Dintre de la desgràcia d’una malaltia cruel que ha patit, ha tingut la sort que la Montserrat, la seva dona, i la família han estat al seu costat en tot aquest llarg procés, i els hem fet arribar el nostre més sentit condol.

Com a membre i simpatitzant de la nostra institució, el recordarem com a representant nostre a la Catalunya del Nord. La relació ve de lluny, quan el 1976 la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) va decidir realitzar unes sessions a Vic.  En Llorenç Planes va incorporar un programa d’activitats de la Secció d’Agricultura de la UCE que ell coordinava i allí nosaltres vàrem coincidir com a alumnes. L’any següent, el 1977, es va repetir la presència a Vic de la UCE i, ja amb la creació de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), amb en Llorenç vàrem organitzar el programa de la Secció d’Agricultura.

Com que les sessions de Vic ja no es van repetir, a partir d’aquest moment tota la nostra col·laboració va ser a Prada de Conflent i amb la Secció d’Agricultura, que en Llorenç va fundar. Des del punt de vista institucional, no va ser fins al 1985 que va començar la I Jornada d’Agricultura de Prada, primer conjuntament amb la Secció d’Agricultura, que en Llorenç coordinava, i després, un cop ell va deixar la Secció d’Agricultura, va continuar col·laborant amb nosaltres fins a la XXIX Jornada, l’any 2014, poc abans que comencés la seva malaltia.

A part de la Jornada d’Agricultura de Prada, també va col·laborar amb la Secció de Viticultura i Enologia pels seus coneixements i entusiasme; amb ell vàrem seguir el tema de les varietats autòctones de ceps de la Catalunya del Nord, dels paisatges d’aquestes vinyes, dels cellers i, sobretot, de la gent. Varen ser moltes les persones que ens va fer conèixer, algunes com a ponents en les diferents jornades i les demés en les altres activitats.

Entre aquestes persones volem destacar, per la bona sintonia, Crestià Salgas, l’alcalde de Banyuls, Roger Rull, Eric Hostalnou, Fabrice Rieu, Pierre Torres i molts d’altres d’una llarga llista.

D’ell recordarem sobretot la seva predisposició a ajudar-nos i la seva bondat. Ha estat el nostre ambaixador a la Catalunya Nord, expressió que ell va crear, que posteriorment la Secció Filològica de l’IEC ha fixat amb la denominació “Catalunya del Nord”.

Descansa en pau, Llorenç.

Josep M. Vives de Quadras, president   /   Josep M. Puiggrós  i Jové, coordinador Secció de Viticultura i Enologia

Quaderns Agraris núm. 41 : desembre 2016

cover_issue_9445_ca_es_quaderns_agrarisLa revista Quaderns Agraris editada per la Institució Catalana d’Estudis Agraris, filial de l’ Institut d’Estudis Catalans, ha publicat en format digital el núm. 41 : desembre 2016.

El contingut es pot consultar accedint directament al text complet dels articles, la llista dels quals es troba a continuació:

Núm. 41 : desembre 2016 – Sumari:

Articles

L’enginyeria genòmica, l’última revolució en la millora genètica de les plantes cultivades Josep M. Casacuberta, Fabien Nogué. 7-19

La gestió i el tractament de les dejeccions ramaderes : un exemple de trajectòria en recerca orientada Xavier Flotats. 21-41

D’Alella a Austràlia i dels antípodes a Llançà: Josep Ferrer i Guàrdia , un cultivador de clavells català M. Mercè Compte-Barceló. 43-58

Agrofòrum

Xylella fastidiosa, avís fitosanitari d’una nova malaltia a Europa per a les oliveres i la planta ornamental Isabel Pujadas, Trinidad Plaza. 61-70

Qualimac: vint anys vetllant per la qualitat de les primeres matèries per a l’alimentació animal Jordi Forés-Piquer. 71-85

També podeu accedir visitant la pàgina web de la revista.

Presentació llibre de la Rosa March

coberta-frontal-xai

 

El dimarts 29 de novembre, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), a Barcelona, es va presentar el llibre de la Rosa March “El xai a taula. Receptes per quedar bé i fàcils de fer”, editat per Viena Edicions amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat i que ha comptat amb les il·lustracions de la reconeguda ninotaire osonenca, Pilarín Bayés.

Rosa March, empresària de l’oví de las Vilas de Collsacabra (Rupit i Pruit) i membre de la junta d’Agroprés (Associació de Periodistes i Escriptors Agraris de Catalunya) ha fet realitat un vell somni, publicar un llibre amb diferents receptes de xai.

Llegiu la crònica que de l’acte n’ha fet Agroprés.

TRANSCATALÒNIA 2016 “Sòls de la comarca del Berguedà”

Dissabte 15 d’octubre de 2016

ACTUALITZACIÓ: INFORME DE L’ACTIVITAT   resum-transcatalonia-2016

solsbergadaConsulteu el  programa i altres informacions al PDF TRANSCATALONIA2016

Tal i com vàrem anunciar en la primera circular facilitem un avançament del detall de la jornada, corresponent a la Transcatalònia 2016, a desenvolupar a la comarca del Berguedà. El seu objectiu, com en totes les edicions precedents, és conèixer la diversitat de sòls de Catalunya mitjançant observació de perfils de sòls, paisatges i altres elements relacionats amb el mantell edàfic de la zona on es fa el circuit.
La jornada ha estat dissenyada per en Toni Baltiérrez, especialista en cartografia de sòls i coneixedor dels sòls de la comarca, en la qual ha desenvolupat diversos treballs en aquesta temàtica. Altres especialistes que han treballat a la zona presentaran en cada punt de parada els elements rellevants. En el moment d’inici de la jornada es lliurarà una guia de la jornada amb la descripció dels sòls i paisatges en cada punt d’observació.

Tenint en compte l’accessibilitat de la zona els moviments els farem amb vehicles
tipus turisme (no hi ha problema per aquests vehicles però sí per la maniobrabilitat
d’un bus o microbús). Procedirem a la distribució d’assistents en els vehicles disponibles en el punt de trobada per optimitzar els desplaçaments.
El dinar està previst a les 13:30 al Restaurant Cal Borni a Vallcebre. Cost del menú15 €.

Inscripció

Cal enviar un missatge a l’adreça aranmiquel@gmail.com abans del 8 d’octubre.

Indiqueu si us plau:
· Nom, cognoms i telèfon de contacte
· Si sou soci de l’ICEA, SECS o estudiant d’una universitat catalana
· Si desitgeu reserva de plaça al restaurant (la selecció del menú es farà un cop confirmada la inscripció)
· Si teniu disponibilitat de vehicle per fer el circuit (no és necessari un vehicle 4 x 4)
Per facilitar la logística i desenvolupament de la jornada les places es limiten a 30, per ordre d’inscripció. En cas de superar-se aquesta xifra tenen preferència els socis de la ICEA i de la SECS.