Institució Catalana d'Estudis Agraris

Activitats de l’IEC

Activitats de la ICEA

  • No hi ha activitats programades

Administració

Presentació llibre de la Rosa March

coberta-frontal-xai

 

El dimarts 29 de novembre, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), a Barcelona, es va presentar el llibre de la Rosa March “El xai a taula. Receptes per quedar bé i fàcils de fer”, editat per Viena Edicions amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat i que ha comptat amb les il·lustracions de la reconeguda ninotaire osonenca, Pilarín Bayés.

Rosa March, empresària de l’oví de las Vilas de Collsacabra (Rupit i Pruit) i membre de la junta d’Agroprés (Associació de Periodistes i Escriptors Agraris de Catalunya) ha fet realitat un vell somni, publicar un llibre amb diferents receptes de xai.

Llegiu la crònica que de l’acte n’ha fet Agroprés.

Compartir

TRANSCATALÒNIA 2016 “Sòls de la comarca del Berguedà”

Dissabte 15 d’octubre de 2016

ACTUALITZACIÓ: INFORME DE L’ACTIVITAT   resum-transcatalonia-2016

solsbergadaConsulteu el  programa i altres informacions al PDF TRANSCATALONIA2016

Tal i com vàrem anunciar en la primera circular facilitem un avançament del detall de la jornada, corresponent a la Transcatalònia 2016, a desenvolupar a la comarca del Berguedà. El seu objectiu, com en totes les edicions precedents, és conèixer la diversitat de sòls de Catalunya mitjançant observació de perfils de sòls, paisatges i altres elements relacionats amb el mantell edàfic de la zona on es fa el circuit.
La jornada ha estat dissenyada per en Toni Baltiérrez, especialista en cartografia de sòls i coneixedor dels sòls de la comarca, en la qual ha desenvolupat diversos treballs en aquesta temàtica. Altres especialistes que han treballat a la zona presentaran en cada punt de parada els elements rellevants. En el moment d’inici de la jornada es lliurarà una guia de la jornada amb la descripció dels sòls i paisatges en cada punt d’observació.

Tenint en compte l’accessibilitat de la zona els moviments els farem amb vehicles
tipus turisme (no hi ha problema per aquests vehicles però sí per la maniobrabilitat
d’un bus o microbús). Procedirem a la distribució d’assistents en els vehicles disponibles en el punt de trobada per optimitzar els desplaçaments.
El dinar està previst a les 13:30 al Restaurant Cal Borni a Vallcebre. Cost del menú15 €.

Inscripció

Cal enviar un missatge a l’adreça aranmiquel@gmail.com abans del 8 d’octubre.

Indiqueu si us plau:
· Nom, cognoms i telèfon de contacte
· Si sou soci de l’ICEA, SECS o estudiant d’una universitat catalana
· Si desitgeu reserva de plaça al restaurant (la selecció del menú es farà un cop confirmada la inscripció)
· Si teniu disponibilitat de vehicle per fer el circuit (no és necessari un vehicle 4 x 4)
Per facilitar la logística i desenvolupament de la jornada les places es limiten a 30, per ordre d’inscripció. En cas de superar-se aquesta xifra tenen preferència els socis de la ICEA i de la SECS.

Workshop de la fruita dolça: Cercant equilibris. Innovació, competitivitat i internacionalització

 Saló de Congressos de Fira de Lleida. Dijous,  29 de setembre de 2016, 9:00 h.

Organitza: Afrucat-Associació Empresarial de Fruita de Catalunya. Agroprés. ETSEA-Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agraria.ICEA-Institució Catalana d’Estudis Agraris. BusinessAGRO. e-Comercio Agrario. Sieteagromarketing.com

Col·labora: IRTA-Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Generalitat de Catalunya-Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Prodeca-Promotors d’Exportacions Catalanes SA. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.

ACTUALITZACIÓ: INFORME DE L’ ACTIVITAT  workshop-fruita-dolca-lleida

Inscripció: Inscriviu-vos a Afrucat (mcortada@afrucat.com) o a Siete Agromarketing (business@sieteagromarketing.com).

Com arribar-hi: UBICACIÓ FIRA DE LLEIDA

Programa jornada: WORKSHOP FRUITA DOLÇA

Els cultius trangènics a Europa: legislació, avaluació i perspectives

 

Dimarts, 8 de novembre a les 18.30 h. Institut d’Estudis Catalans (Sala Pere i Joan Coromines) C/ Carme 47, 08001 Barcelona.

 

PDF fullet-jornada-transgènics

Els cultius transgènics es produeixen en gairebé 200 milions d’hectàrees arreu del món, especialment als Estats Units, Argentina, Brasil i en països menys desenvolupats, com ara la Índia o la Xina.

Actualment, la majoria dels transgènics cultivats s’han modificat per a ser més resistents a plagues o més tolerants a herbicides, cosa que permetria augmentar la productivitat i fer un ús més racional dels agroquímics, reduint la despesa de producció, sanitària i ambiental.

Els cultius transgènics també poden presentar major resistència a les adversitats del medi (clima, sòl o salinitat), per la qual cosa ofereixen una oportunitat per a l’adaptació de l’agricultura al canvi climàtic.

En els darrers anys s’han desenvolupat noves tècniques que permetrien modificar els genomes de plantes d’una manera més dirigida que amb la transgènia o les tècniques de millora clàssica. A Europa es debat si aquestes noves tècniques de modificació genètica s’han de considerar o no com a transgènics.

D’altra banda, molta població està preocupada pel perill que poden representar per a la salut humana, la possible transferència a altres organismes o per la dependència de l’agricultor respecte a les companyies que els patenten.

L’objectiu de la Jornada és debatre aquestes qüestions, el seu estat actual i les perspectives de futur per als cultiu transgènics a Catalunya.

 

DESENVOLUPAMENT DE LA JORNADA

Impartirà la jornada Josep Maria Casacuberta Suñer, investigador del CRAG (CSIC-IRTA-UAB-UB) i membre de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA). La durada prevista és de dues hores. Durant la primera hora s’exposarà la conferència i la segona hora es dedicarà al col·loqui.

L’entrada és lliure i oberta a tothom, però cal confirmar l’assistència a partir del 20 d’octubre enviant un correu a icea@iec.cat (indiqueu al tema: TRANS).

Jornada sobre la varietat Carinyena

Tarragona, 25 de novembre de 2016

Organització: Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)

En aquesta jornada, que s’impartirà a la Facultat d’Enologia de la URV, es presentaran els nous coneixements sobre la varietat i els vins de carinyena a Catalunya.

 

INSCRIPCIÓ

25 € entrada general / 20 € socis ICEA /10 € estudiants

Cal inscriure’s-hi al formulari http://www.iec.cat/jornades/carinyena2016.asp

Termini d’inscripció: del 20 d’octubre al 21 de novembre de 2016.

Fullet PDF JORNADA CARINYENA

PROGRAMA

9-9.15 h: Registre i lliurament de la documentació.

9.15-9.30 h: Obertura a càrrec del Dr. Joan Miquel Canals, degà de la Facultat d’Enologia. Presentació «Vint anys de la Secció de Viticultura de la ICEA», a càrrec de Josep M. Puiggròs (ICEA-IEC).

9.30-10 h: «Historia dels orígens de la carinyena», a càrrec de Josep M Puiggròs (ICEA-IEC).

10-10.15 h: «Projecte Vitis catalana», a càrrec de Jordina Escala (VINSEUM).

10.15-10.45 h: «Característiques agronòmiques de la carinyena», a càrrec d’Agustí Villarroya, assessor vitícola.

10.45-11.15 h: Pausa i cafè

11.15-11.45 h: «Efectes del canvi climàtic en els vins de carinyena en ecosistemes vulnerables. DOQ Priorat», a càrrec de Montse Nadal (URV).

11.45-12 h: «Experiències amb la varietat carinyena en la DO Empordà I», a càrrec de Joan Fabra (Celler Martí Fabra).

12-12.30 h: «Experiències amb la varietat carinyena en la DO Empordà II», a càrrec d’Anna Espelt (Espelt Viticultors).

12.30-13.30 h: Tast de vins de carinyena, Enric Bartra (INCAVI).

13.30 h: Cloenda, a càrrec de Josep M. Vives, president de la ICEA, i del Sr. Salvador Puig, director de l’INCAVI.

 

Col·laboradors: els cellers que hi participen i l’INCAVI