Activitats de l’IEC
Activitats de la ICEA
  • 19.08.2017 |
    XXXII Jornada d’Agricultura de la ICEA a Prada. “Fauna salvatge, espècies invasores i activitat agrària: problemes i polítiques”
    » Més informació «
  • 24.10.2017 |
     Jornada: Intervencions i usos a la masia. Un repte de futur
    » Més informació «
Administració

In memoriam Llorenç Planes

cy5bfqrxcaixscmUs fem saber la mort de l’amic Llorenç Planes.

La notícia de la mort d’en Llorenç no ens ha sorprès pel seu llarg procés de malaltia que a poc a poc va envair el seu cos . Això no vol dir que no ens dolgui molt, i la seva mort ens ha deixat un gran buit, humà i professional. Amb ell desapareix un gran patriota de la Catalunya del Nord. Dintre de la desgràcia d’una malaltia cruel que ha patit, ha tingut la sort que la Montserrat, la seva dona, i la família han estat al seu costat en tot aquest llarg procés, i els hem fet arribar el nostre més sentit condol.

Com a membre i simpatitzant de la nostra institució, el recordarem com a representant nostre a la Catalunya del Nord. La relació ve de lluny, quan el 1976 la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) va decidir realitzar unes sessions a Vic.  En Llorenç Planes va incorporar un programa d’activitats de la Secció d’Agricultura de la UCE que ell coordinava i allí nosaltres vàrem coincidir com a alumnes. L’any següent, el 1977, es va repetir la presència a Vic de la UCE i, ja amb la creació de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), amb en Llorenç vàrem organitzar el programa de la Secció d’Agricultura.

Com que les sessions de Vic ja no es van repetir, a partir d’aquest moment tota la nostra col·laboració va ser a Prada de Conflent i amb la Secció d’Agricultura, que en Llorenç va fundar. Des del punt de vista institucional, no va ser fins al 1985 que va començar la I Jornada d’Agricultura de Prada, primer conjuntament amb la Secció d’Agricultura, que en Llorenç coordinava, i després, un cop ell va deixar la Secció d’Agricultura, va continuar col·laborant amb nosaltres fins a la XXIX Jornada, l’any 2014, poc abans que comencés la seva malaltia.

A part de la Jornada d’Agricultura de Prada, també va col·laborar amb la Secció de Viticultura i Enologia pels seus coneixements i entusiasme; amb ell vàrem seguir el tema de les varietats autòctones de ceps de la Catalunya del Nord, dels paisatges d’aquestes vinyes, dels cellers i, sobretot, de la gent. Varen ser moltes les persones que ens va fer conèixer, algunes com a ponents en les diferents jornades i les demés en les altres activitats.

Entre aquestes persones volem destacar, per la bona sintonia, Crestià Salgas, l’alcalde de Banyuls, Roger Rull, Eric Hostalnou, Fabrice Rieu, Pierre Torres i molts d’altres d’una llarga llista.

D’ell recordarem sobretot la seva predisposició a ajudar-nos i la seva bondat. Ha estat el nostre ambaixador a la Catalunya Nord, expressió que ell va crear, que posteriorment la Secció Filològica de l’IEC ha fixat amb la denominació “Catalunya del Nord”.

Descansa en pau, Llorenç.

Josep M. Vives de Quadras, president   /   Josep M. Puiggrós  i Jové, coordinador Secció de Viticultura i Enologia