Activitats de l’IEC
Activitats de la ICEA
 • 27.04.2015 |
  Jornada sobre la gestió integrada de l’aigua: «L’experiència pràctica de quatre anys de sequera a Califòrnia»
  » Més informació «
 • 12.05.2015 |
  II JORNADA MENGEM SA? La carn en l’alimentació
  » Més informació «
 • 29.05.2015 |
  JORNADA SOBRE LA RECERCA EN SÒLS A CATALUNYA
  » Més informació «
Arxius
Administració

JORNADA SOBRE LA RECERCA EN SÒLS A CATALUNYA

Barcelona, 29 de maig de 2015

Institut d’Estudis Catalans, c/del Carme 47, Sala Pere i Joan Coromines

 

PROGRAMA PROVISIONAL

9:10h Inauguració

9:30h Conferència “Respostes dels ecosistemes i la societat a un món cada vegada més ric en N i C però limitat en P” Dr. Josep Peñuelas.

11:00h Sessió I de comunicacions orals

13:00h Pausa dinar

15:00h Sessió II de comunicacions orals

17:00h Conferència ”La rehabilitació de sòls i el segrest de carboni“ Dr. Oriol Ortiz.

17:45h Debat sobre la recerca en sòls a Catalunya i perspectives de futur.

18:30h Clausura.

 

Les comunicacions orals seran de 15 minuts. Cal enviar un resum d’un màxim de 200 paraules. Es podran presentar pòsters sobre les activitats dels grups de recerca y de projectes concrets (Dimensions màximes A0 84×118 cm vertical).

INSCRIPCIÓ: És gratuïta, però cal confirmar enviant un missatge a JoseMaria.Alcaniz@uab.cat  indicant nom i cognoms, si desitja certificat d’assistència, i en el cas de presentar comunicació, el títol.

TERMINIS: Enviament del resum d’una comunicació, 6 de maig de 2015. Inscripcions fins el 22 de maig.

Josep Maria Alcañiz

Coordinador Secció de Sòls ICEA

 

 Fullet  informatiu Jornada Recerca Sòls 29 maig 2015

 

Compartir

Jornada “Cargol poma: el Delta en perill!”

Institut d’Estudis Catalans (Carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona) Sala Pere i Joan Coromines

15 d’abril de 2015 de 16.30 h a 19.30 h.

Organitza: ICEA. Secció de Protecció Vegetal i Seguretat Alimentaria

 

PROGRAMA

 • Característiques del Cargol poma. Mercè Durfort (catedràtica de Biologia Cel·lular de la Universitat de Barcelona)
 • La distribució de la plaga al món i a Catalunya. Jordi Giné (cap del servei de Sanitat Vegetal del DAAM)
 • Repercussió econòmica a Catalunya. Sergi Zaragoza (tècnic de la Comunitat de Regants – marge esquerra del Delta
 • TAULA RODONA: La lluita contra el cargol poma. Moderador: Jordi Sala (Director general de Desenvolupament Rural del DAAM)
 • a) Introducció:  Implicació de diferents entitats en la lluita contra el cargol poma a Catalunya i Històric de les experiències de control del cargol poma a Catalunya. Jordi Sala
 • b) Avaluació dels resultats obtinguts i possibilitats de cara al futur dels diferents mètodes. Joan Ramon Gibert (President d’Ingeniería Analítica), Enric Marçal (Enginyer en telecomunicacions), Miquel Angel Lopez (tècnic de Forestal Catalana) i Gemma Galimany (Cap de secció d’Agricultura i Sanitat Vegetal a les Terres de l’Ebre).
 • Cloenda

 Fullet amb el programa de la Jornada Cargol Poma 2015

 

II JORNADA MENGEM SA? La carn en l’alimentació

Dia: 12 de maig de 2015

LLoc: Institut d’Estudis Catalans. C/ del Carme, 47, Barcelona (Sala Prat de la Riba)

La Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) es complauen a anunciar la celebració de la II Jornada Mengem Sa?, sota el lema «La carn en l’alimentació».

Actualment, hi ha un interès social creixent per saber si els aliments que consumin es produeixen de manera sostenible i si la nostra alimentació és nutritiva, sana i segura. El nostre propòsit és difondre el valor de la carn com a aliment sobre la base del coneixement científic i professional des de la granja a la taula, analitzant els sectors  productiu, transformador i comercial; les novetats tècniques; els aspectes relacionats amb la nutrició i la salut, i, en definitiva, el grau d’importància per al consumidor.

Respondrem a la pregunta «mengem sa?» des de tres perspectives: producció i sostenibilitat, nutrició i salut, i seguretat per al consumidor, en un entorn de debat entre la ciència, l’empresa, l’Administració pública i el consumidor. El debat es desenvoluparà en tres sessions:

Sessió I. PRODUCCIÓ. Seguretat, traçabilitat i sostenibilitat. S’exposaran els diferents sistemes de producció i la manera com garanteixen la sostenibilitat, la qualitat i la seguretat per al consumidor.

Sessió II. LA CARN: NUTRICIÓ I SALUT. El valor nutritiu dels aliments carnis. La relació entre el consum de carn i l’estat de salut.

Sessió III. EL CONSUMIDOR. Quina percepció té el consumidor de les estratègies de producció i quin grau de confiança té en la carn i els productes carnis que són al seu abast?

La conferència de cloenda serà a càrrec de Nandu Jubany, xef de prestigi i referent de la gastronomia catalana.

INSCRIPCIÓ

 • General (inclou documentació i dinar) 50 €
 • Socis de la ICEA i de l’ACCA (inclou documentació i dinar) 25 €
 • Estudiants amb dinar (documentació i dinar) 25 €
 • Estudiants sense dinar (assistència i documentació)10 €

Per a inscriure-us a la II Jornada Mengem Sa, cal que empleneu al formulari que trobareu a l’enllaç: http://www.iec.cat/jornades/mengemsa2015.asp

Els estudiants poden sol·licitar una beca al mateix formulari (fins al 28 d’abril de 2015). Si la sol·liciteu, espereu a la comunicació de resolució de la beca per a formalitzar el pagament de la vostra inscripció.

Consulteu el programa al FULLET II JORNADA MENGEM SA

Jornada: Descobrim la Viticultura del Baix Empordà

Organitza: Secció de Viticultura i Enologia

Data: Divendres, 10 d´abril de 2015

La Secció de Viticultura i Enologia fa temps que s’interessa en conèixer de primera mà el fenomen, polèmic per uns i admirat per altres, del “vi etnològic” que es produeix al Baix Empordà, concretament als termes de Calonge i Vall-llobrega. Es tracta del típic “vi de pagès” que empra varietats antigues del país i s’elabora seguint les tècniques tradicionals de premsat i fermentació en botes.

Els protagonistes d’aquest tipus de producció són els propietaris del masos i les seves famílies, que viuen amb intensitat el procés, per oferir, finalment, un producte reconegut que ens transporta en el temps. Ells ens mostraran les seves vinyes i coneixerem la història dels masos, com fan el vi i com el venen. Tastarem aquest vi que tant recorda els vins que es bevien anys enrere. Per la tarda ens arribarem a un celler que segueix els paràmetres de l’enologia moderna i complementarem la jornada amb la visita al “Museu del Suro” de Palafrugell, vinculat al sector agrícola i forestal. Aquesta sortida destaca pel seu interès cultural i enològic. Tot plegat una jornada satisfactòria per a tothom i, especialment, per als estudiosos de la viticultura i enologia.

INSCRIPCIÓ. Escriviu un correu electrònic a icea@iec.cat indicant el nom i cognom dels assistents, abans del 3 d’abril. Les places son limitades.

 

PROGRAMA

Sortida de Barcelona amb cotxes particulars, aproximadament a les 07.30 h., per trobar-se a les 9.00 h. al Restaurant Can Tià (Crtra. de la Bisbal, 31. Antiga Crtra. de la Bisbal a Sant Antoni de Calonge).

09.00-09.50h. Esmorzar a Can Tià (esmorzars de forquilla)

10.00-11.30h. Visita al Celler Mas Molla 

11.30-13.00h. Visita el Celler Mas Ponsjoan i vinyes properes (Tast de vins: 3€ per persona)

13.15-14.45h. Dinar al Restaurant Can Muni de Calonge (Menú: 24€. Carrer Major, 7, Calonge)

14.45-15.00h. Desplaçament cap a Vall-llobrega

15.00-16.30h. Visita al Celler Can Sais (Vall-llobrega)

16.30-17.00h. Desplaçament cap a Palafrugell

17.00-18.30 h. Visita al Museu del Suro (1,5 € entrada jubilats. Pl.del Museu. Palafrugell)                     

18,30 h. Fi de la Jornada

 

RECOMANACIÓ: Si us interessa particularment, després de la visita al Museu del Suro i fins les 20.30, es pot visitar la vinoteca de “Vins i Licors GRAU” (Avgda. Torroella, 163. Palafrugell. Direcció: Regencós/ Pals/ Torroella)

 

Les despeses es paguen individualment. El dinar, el Tast de vi i l’entrada al Museu es cobraran a l´hora de l’esmorzar, en el punt de trobada. Per aprofitar les places disponibles als cotxes que es vulguin compartir, contacteu l’Eduard Puig (Tl. 609551862).

Fullet  Jornada Viticultura Baix Empordà

 

Jornada sobre la gestió integrada de l’aigua: «L’experiència pràctica de quatre anys de sequera a Califòrnia»

Lloc: Institut d’Estudis Catalans. Sala Pere i Joan Coromines (carrer del Carme 47, 08001 Barcelona).

Dia i hora: 27 d’abril, a les 18.30h.

Catalunya està situada en una zona de clima mediterrani, en què la pluviometria es caracteritza per ser irregular i els estius són secs i calorosos. Com a conseqüència d’aquest fet, periòdicament apareixen episodis de sequera que obliguen les administracions a adoptar mesures per a reduir-ne l’impacte sobre la societat i el medi natural.

Des del darrer període de sequera, ocorregut entre els anys 2005 i 2008, s’han adoptat diferents mesures estructurals per a afrontar els nous episodis en unes condicions millors que les preexistents.

L’Estat de Califòrnia té unes condicions climàtiques similars a les de Catalunya. Actualment passa per un període de sequera que ja fa quatre anys que dura. Això ha impulsat un gran nombre d’actuacions per la seva gestió, en bona part, aplicables al nostre territori.

Aquesta jornada té per objectiu donar a conèixer les diferents mesures adoptades, tant a Califòrnia com a Catalunya, en la gestió de l’aigua i debatre sobre l’estat actual i les perspectives de futur per reduir la vulnerabilitat d’aquestes zones i prevenir els impactes de la sequera.

La Jornada serà a càrrec de Rafael Mujeriego, catedràtic d’Enginyeria Ambiental de la Universitat Politècnica de Catalunya (jubilat) i president de la Asociación Española de Reutilización Sostenible del Agua (ASERSA).

La durada prevista és de dues hores. S’iniciarà amb la conferència i, durant la segona hora, tindrà lloc el col·loqui.

L’entrada és lliure i oberta a tothom, però cal que confirmeu l’assistència enviant un correu a l’adreça electrònica icea@iec.cat (indiqueu al tema «GESTIÓ AIGUA»).

Fullet Jornada Gestió Integrada de l’aigua