Activitats de l’IEC
Activitats de la ICEA
 • 09.03.2015 |
  Tertúlia: La fruita congelada; una revolució!
  » Més informació «
 • 11.03.2015 |
  Ir Congrés del món de la masia: passat, present i futur del territori català
  » Més informació «
 • 27.04.2015 |
  Jornada sobre la gestió integrada de l’aigua: «L’experiència pràctica de quatre anys de sequera a Califòrnia»
  » Més informació «
 • 12.05.2015 |
  II Jornada MENGEM SÀ? La carn en l’alimentació
  » Més informació «
Arxius
Administració

Jornada sobre la gestió integrada de l’aigua: «L’experiència pràctica de quatre anys de sequera a Califòrnia»

Lloc: Institut d’Estudis Catalans. Sala Pere i Joan Coromines (carrer del Carme 47, 08001 Barcelona).

Dia i hora: 27 d’abril, a les 18.30h.

Catalunya està situada en una zona de clima mediterrani, en què la pluviometria es caracteritza per ser irregular i els estius són secs i calorosos. Com a conseqüència d’aquest fet, periòdicament apareixen episodis de sequera que obliguen les administracions a adoptar mesures per a reduir-ne l’impacte sobre la societat i el medi natural.

Des del darrer període de sequera, ocorregut entre els anys 2005 i 2008, s’han adoptat diferents mesures estructurals per a afrontar els nous episodis en unes condicions millors que les preexistents.

L’Estat de Califòrnia té unes condicions climàtiques similars a les de Catalunya. Actualment passa per un període de sequera que ja fa quatre anys que dura. Això ha impulsat un gran nombre d’actuacions per la seva gestió, en bona part, aplicables al nostre territori.

Aquesta jornada té per objectiu donar a conèixer les diferents mesures adoptades, tant a Califòrnia com a Catalunya, en la gestió de l’aigua i debatre sobre l’estat actual i les perspectives de futur per reduir la vulnerabilitat d’aquestes zones i prevenir els impactes de la sequera.

La Jornada serà a càrrec de Rafael Mujeriego, catedràtic d’Enginyeria Ambiental de la Universitat Politècnica de Catalunya (jubilat) i president de la Asociación Española de Reutilización Sostenible del Agua (ASERSA).

La durada prevista és de dues hores. S’iniciarà amb la conferència i, durant la segona hora, tindrà lloc el col·loqui.

L’entrada és lliure i oberta a tothom, però cal que confirmeu l’assistència enviant un correu a l’adreça electrònica icea@iec.cat (indiqueu al tema «GESTIÓ AIGUA»).

Fullet Jornada Gestió Integrada de l’aigua

Compartir

Tertúlia: La fruita congelada; una revolució!

a càrrec del Sr. Miquel Pastor, soci fundador i conseller de NICE FRUIT SA

Dia i hora: Dilluns 9 de març de 2015, a les set de la tarda

Lloc: Sala Pi i Sunyer, IEC, carrer del Carme 47, Barcelona

Organitza: Secció de Protecció Vegetal i Seguretat Alimentària

En aquesta tertúlia podrem conèixer, de primera mà, com s’ha gestat un sistema per congelar fruites i que aquestes conservin totes les seves propietats. És una bona oportunitat per trobar-nos. Us recordem que la tertúlia és un acte gratuït i obert a tothom.

Jornada i presentació del llibre “El jardí de la Masia Freixa. L’art dels jardins a la Terrassa Industrial”

LLIBRE JARDÏ MASIA FREIXALLoc i hora: Dijous 5 de març de 2015, de les 18 a les 21 hores al Parc de Sant Jordi. Masia Freixa (Terrassa)

Inscripcions: Per telèfon al 937 363 460, o bé, envieu un correu electrònic a: gestio.espai.public@terrassa.cat

Al final de l’acte es lliurarà el llibre “El Jardí de la Masia Freixa. L’art dels jardins a la Terrassa industrial”

 

PROGRAMA DE LA PRESENTACIÓ  JORNADA JARDINS TERRASSA

Presentació del llibre: El Bosc, patrimoni col·lectiu i privat. La política forestal de la Generalitat republicana (1931-1939)

Dia: dimecres 4 de març, a les set del vespre

Lloc: Institut d’Estudis Catalans, sala Prat de la Riba (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

El bosc. Portada 150 dpiLa Institució Catalana d’Estudis Agraris i la Fundació Ars es complauen a convidar-vos a la presentació del llibre:El bosc, patrimoni coŀlectiu i privat. La política forestal de la Generalitat republicana (1931-1939), de Ricard Estrada i Arimon, enginyer tècnic agrícola, amb pròleg de Jordi Peix i Massip.

L’acte se celebrarà el dimecres 4 de març, a les set del vespre, a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans.

La presentació de l’obra serà a càrrec de Manuel Costa, l’editor, i Francesc Canosa i Farran, periodista i escriptor, autor de llibres com L’imperialisme dolç. Catalunya salva Extremadura del «Plan Badajoz» o el recent Fumar-se el franquisme. La Catalunya caliquenyo, que tracten sobre les actuacions de la Mancomunitat de Catalunya i de la Generalitat per l’agricultura de Catalunya.

Ricard Estrada i Arimon és un dels fundadors de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA). Segons Jordi Peix, autor del pròleg, el llibre mostra «un estudi de les accions de política forestal de la Generalitat republicana, que ens fa veure la gran tasca realitzada per una administració que amb pocs mitjans va saber construir un model innovador i modern de política forestal».

Invitació a l’acte

Us demanem que confirmeu l’assistència escrivint un correu electrònic a l’adreça icea@iec.cat

Entrada lliure. Places limitades.

I Jornades de Millora Genètica de Catalunya

Portada

 

Organtiza:  ICEA i FMA

Dia i hora: dimecres 18 de febrer, de les 4 a les 8 de la tarda.

Lloc: Sala d’actes de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB-Castelldefels) COM ARRIBAR-HI

Patrocina:  AGROMILLORA

Fullet Programa Millora Genètica

Actualment disposem d’un coneixement profund de les bases de la variabilitat i de l’herència, a partir d’aquest coneixement s’ha desenvolupat una potentíssima tecnologia que, aparentment, no té límits per modificar els organismes vius.

Quina ha estat la història a Catalunya en millora genètica vegetal? Quins projectes s’estan duent a terme actualment en aquest camp? Quines són les perspectives de futur?

La Jornada té com objectiu esdevenir un punt de trobada per a la reflexió i el debat sobre la millora genètica vegetal que s’ha realitzat i es realitzarà a Catalunya en els pròxims anys, amb voluntat de convocatòria anual.

Dediquem aquesta primera Jornada als principals actors històrics de la millora vegetal feta a casa nostra, amb participació de: ESAB, IRTA, Rosas Dot i Semillas Fitó. I finalitzarem amb una taula rodona sobre les perspectives de futur de la millora genètica a Catalunya, moderada per Joan Simó, director tècnic de la FMA.

És un acte gratuït i obert a tothom. Us animem a venir i esperem que respongui a la vostra inquietud.

Ester Torres (Coordinadora de la Secció Protecció Vegetal)