Institució Catalana d'Estudis Agraris

Activitats de l’IEC

Activitats de la ICEA

 • 08.06.2017 |
  Jornada: Aplicacions de la biotecnologia a l’agricultura
  » Més informació «
 • 14.06.2017 |
  Tertúlia: Sanitat vegetal i problemàtica dels cultius menors a Europa
  » Més informació «
 • 20.06.2017 |
  V Tarda de Jardins i Jardiners
  » Més informació «
 • 19.08.2017 |
  XXXII Jornada d’Agricultura de la ICEA a Prada. “Espècies invasores i activitat agrària: problemes i polítiques”
  » Més informació «

Administració

VI Congrés Internacional d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme. Paisatge vitivinícola d’excel·lència i economia

15 i 16 de juny de 2017, Vilafranca del Penedès i Subirats.

Organitza: Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPvi)

 

Fullet i Programa en PDF CEPvi 2017

Més informació i inscripcions info@congresartipaisatge.cat

 

 

Presentació

Al llarg de les cinc edicions precedents, el Congrés ha procurat posar l’accent en les diferents problemàtiques que afecten el Penedès. Aquest any, ens centrem en l’economia.

Ja l’hem tractat en edicions anteriors amb experts d’arreu, però l’objectiu és fer evident i necessari el vincle directe que hi ha entre la qualitat del paisatge i l’increment de beneficis. Aquets és un fet innegable, recollit estudis d’experts de reconegut prestigi internacional.

El bloc dedicat a l’Economia obrirà el Congrés d’enguany, amb interessants reflexions sobre les estratègies a seguir perquè el paisatge de qualitat comptabilitzi juntament amb altres valors, tangibles i intangibles, més enllà del vi, com un actiu econòmic.

La novetat més important d’aquest Congrés serà la participació de Paul Merton (Ethos Wines Group), expert en la recerca i consultoria sobre l’economia del vi a tot el món. Per al Congrés aquesta conferència significa la consolidació de la vocació internacional del Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPvi) de resoldre el conflicte local amb el saber universal.

Catalunya és un país de paisatges diversos i, des de les diferents Denominacions d’Origen, obrirem un diàleg sobre com el paisatge de qualitat afecta les diferents economies.

L’economia es fonamenta, en bona part, en la qualitat de les infraestructures. El disseny maldestre lesiona el paisatge i perjudica la seva rendibilitat. El Congrés d’aquest any presentarà l’escenari de les futures actuacions territorials previstes al Penedès per activar processos participatius, una activitat que el CEPvi promourà el proper curs, per compatibilitzar interessos.

Finalment, en el bloc de l’Art, el Congrés presentarà Geometria líquida, un projecte pioner que uneix el tradicional mur de pedra seca amb l’expressió artística, i estableix un camí que els economistes consideren clau en el negoci del vi: crear emocions.

Miquel Vidal, director del Congrés

 

Jornada: Aplicacions de la biotecnologia a l’agricultura

Lleida, dijous 8 de juny de 2017, a les 6 de la tarda

PDF del PROGRAMA Aplicacions de la biotecnologia a l’agricultura

Dins els actes de celebració dels 40 anys de la ICEA, amb la col·laboració del Departament de Producció Vegetal i Ciència Forestal de la Universitat de Lleida i de la Secció de Ciències Agroalimentàries de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), hem organitzat una sessió científica a Lleida el proper dia 8 de juny, a les 6 de la tarda, per parlar de les Aplicacions de la biotecnologia a l’agricultura.

La FAO, de fa temps, està molt preocupada pel repte que la humanitat té per l’any 2050: poder alimentar una població de 9.700 milions de persones. Per això cal augmentar un 70% la producció d’aliments i els experts estan d’acord que aquest augment sols és possible amb la tecnologia.

A Lleida hi ha un equip molt important que investiga sobre biotecnologia agrària i volem donar a conèixer les línies del treball que desenvolupen i les aplicacions directes que poden fer possible el repte de la FAO.  

Programa

18:00   Presentació de la sessió a càrrec d’Immaculada Recasens, coordinadora Secció de Ciències Agroalimentàries de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI)

18:15   «Aplicació de les tècniques d’edició del genoma per a la millora dels cereals» a càrrec de Teresa Capell, catedràtica de la Universitat de Lleida

19:00   «Aplicacions biotecnològiques per al control de plagues agrícoles» a càrrec de Ramon Albajes, catedràtic de la Universitat de Lleida

19:45   Preguntes i conclusions

20.00   Cloenda a càrrec de Josep M. Vives, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)

V Tarda de Jardins i Jardiners

Data: 20 de juny de 2017 de 17,30 a 20,00 h.

Lloc: Institut d’Estudis Catalans. Sala Prat de la Riba.

Fullet PDF  V Tarda Jardins i Jardiners 2017
17.30 h: Presentació de la V Tarda, a càrrec de Josep M. Vives, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris.

17.40 h: «Els jardins del Castell de Peralada», a càrrec d’Inés Padrosa i Gorgot, historiadora de l’art i diplomada en biblioteconomia i documentació per la Universitat de Barcelona i bibliotecària de la Biblioteca del Castell de Peralada.

18.10 h: «Els jardins de Saló de Raoul Dufy, Llorens Artigas i Nicolau M. Rubió», a càrrec d’Ester Barón Borràs, historiadora de l’art.

18.40 h: Descans i petit refrigeri.

19.00 h: Píndola 1 «Record a José Carrilllo de Albornoz», a càrrec de M. Alba Fransi, doctora en biologia i membre de Jardins i Jardiners.

19.10 h: «Jardins romans a Barcelona», a càrrec de Carme Miró, llicenciada en arqueologia i prehistòria i història antiga i directora del Pla Barcino de Barcelona.

19.40 h: Píndola 2 «El jardí de la Torre dels Pardals en imatges i el seu drama».

20.00 h: Cloenda.

 

Coordinació: Joaquim Camps, ICEA. Secció de Jardineria i Paisatgisme, Jordi Cartañà i Cristina Porras Sancho, membres de Jardins i Jardiners.

 

Taula rodona sobre l’Estratègia d’Impuls de la Política Alimentària a la ciutat de Barcelona

Lloc i data
Sala Prat de la Riba, Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, Barcelona)
Dimecres 24 de maig, a les 18,30 h.

 

Fullet en PDF Impuls Política Alimentària

L’Ajuntament de Barcelona ha dissenyat, per mitjà del Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidaria i Consum, l’Estratègia d’Impuls de la Política Alimentària a Barcelona.

L’objectiu és promoure, des de l’administració, una política adreçada a la sobirania alimentària, el consum responsable, la producció agroecològica i els circuits curts de comercialització, així com també, la presència del producte agroecològic i de proximitat als mercats municipals, i la lluita contra el malbaratament d’aliments.

Ponents
Jordi Via, comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidaria i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, responsable de l’Estratègia d’Impuls de la Política Alimentària a Barcelona
Sergi Alegre, tinent d’alcalde Regidor de Promoció de la Ciutat, Mobilitat i Transport de l’Ajuntament del Prat
Raimon Roda, director del Parc Agrari del Baix Llobregat
Annalisa Giocoli, arquitecta de la Direcció de Serveis d’Urbanisme de l’Area Metropolitana de Barcelona i autora de “Dinamització de l’Espai Agrari Metropolità”
Carles Mencos, responsable del sector ecològic de la Permanent Nacional d’Unió de Pagesos
Ferran Berenguer, pagès d’horta ecològica al Parc Agrari del Baix Llobregat i membre d’Unió de Pagesos

Tertúlia: Sanitat vegetal i problemàtica dels cultius menors a Europa

Data: 14 de juny de 2017

Hora: 18:30

Lloc: IEC, carrer del Carme 47, Barcelona

PDF Tertúlia Cultius Menors

 

Què són els cultius menors?

Necessitats actuals dels cultius menors: Per quines plagues? Quins productes?

Aspectes importats del registre de fitosanitaris en cultius menors:

•Com influeix la disponibilitat d’LMR?
•Efectes en la disponibilitat d’eines fitosanitàries
•L’impacte sobre la competitivitat

En parlarem amb Agustí Soler, coordinador nacional per a usos menors d’AEPLA i membre del grup europeu d’usos menors d’ECPA i moderarà la sessió Ana Salamero, de la Secció Protecció Vegetal i Seguretat Alimentària de la ICEA.