Institució Catalana d'Estudis Agraris

Activitats de l’IEC

Activitats de la ICEA

  • 24.10.2017 |
     Jornada: Intervencions i usos a la masia. Un repte de futur
    » Més informació «

Administració

XXXII Jornada d’Agricultura de la ICEA a Prada. “Fauna salvatge, espècies invasores i activitat agrària: problemes i polítiques”

Dissabte 19 d’agost, Prada de Conflent, de les 9 a 18 h.

Universitat Catalana d’Estiu. Liceu Charles Renouvier com arribar-hi

Església de Sant Pere. Prada de Conflent.

Enguany la jornada està dedicada a les espècies invasoresi duu el títol “Fauna salvatge, espècies invasores i activitat agrària: problemes i polítiques“. L’objectiu és estudiar els mecanismes d’introducció i proliferació d’aquestes espècies i les intervencions realitzades per erradicar-les.

Les especies invasores s’estan convertit en un problema greu tant pel desenvolupament de l’activitat agrícola, ramadera i pesquera com pel manteniment de la biodiversitat de molts ecosistemes al nostre país.

 

Programa:
09.30-10.00 h Obertura de la jornada, a càrrec de Josep M. Vives de Quadras, president de la ICEA

10.00-10.30 h «Polítiques i mesures de l’Administració», a càrrec de Ricard Casanovas, cap del Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat

10.30-11.00 h «Catàleg d’espècies exòtiques de Catalunya», a càrrec de Enrique Àlvarez (Projecte EXOCAT, CREAF)

11.00-11.30 h «Xylella fastidiosa. Situació actual a Europa i mesures preventives a Catalunya», a càrrec de Jordi Giné, cap del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

11.30-12.00 h Torn de preguntes i debat

12.00-13.00 h Homenatge a Llorenç Planes, a càrrec de Josep Maria Puiggròs (ICEA), Pere Manzanares, fundador i animador de Ràdio Arrels, i Montserrat Biosca

13.00-14.30 h Pausa i dinar

14.30-15.00 h. “El problema de la drosophila suzukii al Rosselló i a França”, a càrrec de Éric Hostalnou, responsable del servei de fruites i verdures de la Chambre d’Agriculture del Rosselló

15.00-15.30 h «Fauna salvatge i espècies invasores: problemàtiques i actuacions al Parc Agrari del Baix Llobregat», a càrrec de Raimon Roda, gerent i director del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat

15.30-16.00 h «El senglar: situació i escenari de futur», a càrrec de Carme Rosell (Minuartia i Universitat de Barcelona)

16.00-16.30 h «El cargol poma», a càrrec de Jordi Sala

16.30-17.00 h «Diferents tipologies de plantes invasores als conreus i hàbitats naturals: problemàtiques i possibles solucions», a càrrec de Lluís Vilar Sais (Universitat de Girona)

17.00-18.00 h Torn de preguntes i debat

18.00 h Cloenda

La jornada és oberta a tothom.

Programa

Jordi Rosell i Lourdes Viladomiu

Coordinadors de la jornada

Imatge: Prada de Conflent. Foto de Jaume Meneses

Taula rodona i sopar del 40è aniversari de la ICEA

Dimecres, 28 de juny de 2017 a les 18 h.

Institut d’Estudis Catalans. Carrer del Carme , 47, Barcelona

Per celebrar el 40è aniversari de la ICEA la Junta us convida a participar en un esdeveniment especial pels socis que tindrà lloc la tarda i vespre de dimecres 28 de juny.

Cal que us inscriviu abans del 26 de juny, al formulari http://www.iec.cat/jornades/AniversariICEA40.asp

 

PROGRAMA

18:00 Taula rodona: «La indústria agroalimentària catalana: reptes de futur» amb la participació d’ Elena Beltran, responsable d’I+D de Sant Dalmai; Xavier Gramona, copropietari de Caves Gramona; Josep Pont, conseller delegat de Grup Borges i Gabriel de Mariscal, director general de Llet Nostra.

20:30 Sopar al claustre de la casa de Convalescència, seu de l’IEC.  Un lloc amb encant on podrem gaudir del vespre entre amics i companys.

La vetllada s’amenitzarà amb el jazz clàssic de la “Banda d’amics d’en Peter”

*El sopar és gratuït pels socis (30€ no socis acompanyants)

Us hi esperem. Inscriviu-vos-hi!

Jornada: Aplicacions de la biotecnologia a l’agricultura

Lleida, dijous 8 de juny de 2017, a les 6 de la tarda

ACTUALITZACIÓ: PDF Resum de la  Jornada Aplicacions de la biotecnologia

 

Dins els actes de celebraciódels 40 anys de la ICEA, amb la col·laboració del Departament de Producció Vegetal i Ciència Forestal de la Universitat de Lleida i de la Secció de Ciències Agroalimentàries de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), hem organitzat una sessió científica a Lleida el proper dia 8 de juny, a les 6 de la tarda, per parlar de les Aplicacions de la biotecnologia a l’agricultura.

La FAO, de fa temps, està molt preocupada pel repte que la humanitat té per l’any 2050: poder alimentar una població de 9.700 milions de persones. Per això cal augmentar un 70% la producció d’aliments i els experts estan d’acord que aquest augment sols és possible amb la tecnologia.

A Lleida hi ha un equip molt important que investiga sobre biotecnologia agrària i volem donar a conèixer les línies del treball que desenvolupen i les aplicacions directes que poden fer possible el repte de la FAO.  

Programa

PDF del PROGRAMA Aplicacions de la biotecnologia a l’agricultura

18:00   Presentació de la sessió a càrrec d’Immaculada Recasens, coordinadora Secció de Ciències Agroalimentàries de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI)

18:15   «Aplicació de les tècniques d’edició del genoma per a la millora dels cereals» a càrrec de Teresa Capell, catedràtica de la Universitat de Lleida

19:00   «Aplicacions biotecnològiques per al control de plagues agrícoles» a càrrec de Ramon Albajes, catedràtic de la Universitat de Lleida

19:45   Preguntes i conclusions

20.00   Cloenda a càrrec de Josep M. Vives, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)

 Jornada: Intervencions i usos a la masia. Un repte de futur

Institut d’Estudis Catalans (Sala Prat de la Riba), 24 d’octubre de 2017

Organitza:  Secció d’Història rural de la ICEA i Congrés Masia-territori

Fullet PDF  Jornada Intervencions i Usos Masia 2017

L’any 2015, la Secció d’Història Rural de la ICEA-IEC va organitzar el I Congrés del Món de la Masia, amb una visió àmplia, diversificada i complementària del món de la masia, en què es va palesar la interdisciplinarietat dels diversos àmbits que configuren la quotidianitat de la vida en aquest medi. El Congrés va ser un èxit de participació i se’n van extreure conclusions importants que van confirmar que la masia és un referent imprescindible de la nostra cultura tradicional, que segueix viu, actiu i amb molta projecció de futur.

En aquesta jornada proposem de continuar explorant aquest àmbit de gran interès, aprofundint, en aquesta ocasió, en l’edificació com a ens propi. En primer lloc, analitzarem com s’afronten els nous usos de la masia d’acord amb l’economia actual i els interessos socials que ara afecten el territori i, en particular, la masia, amb un llenguatge imprescindible de comptabilitat entre els materials existents i els de nova aplicació, i amb la fita de poder continuar parlant d’edificis saludables i ben integrats en l’entorn natural.

Tota aquesta anàlisi es farà amb diverses ponències d’especialistes en el tema i amb exemples d’experiències en masies que s’han adaptat a aquests nous usos. Aquesta posada en comú vol ajudar a encarar la mirada al futur.

La jornada està organitzada per: Sònia Loewe i Jordi Xiqués, del Departament de Representació Arquitectònica, i Joan Ramon Rosell, del Departament de Construccions Arquitectòniques II, tots dos departaments de la Universitat Politècnica de Catalunya; Victòria Bassa, de l’associació Monumenta; Marta Urbiola i Manel Julià, d’AADIPA; Oriol Rosselló, de l’associació GRETA; Isidre Pastor, arqueòleg Ad’AC, i Assumpta Serra, coordinadora de la Secció d’Història Rural de la ICEA.

La trobada estarà formada per tres exposicions amb taula de debat al final de cada una. Dues seran al matí (de caire teòric), i l’altra serà a la tarda (de caràcter pràctic).

  1. Estudis previs i marc normatiu.
  2. Intervencions: quines parts de la masia cal mantenir, implantació de les noves necessitats i recuperació de materials antics o bé aprofitament dels avantatges dels nous.
  3. Usos: turisme rural, ampliacions diverses destinades a noves economies i canvis familiars.

Atès que aquest tema genera debat en la societat, en general, i en els tècnics específics, en particular, hi ha la intenció de fer-ne una publicació.

Assumpta Serra i Clota

Secció d’Història Rural de la ICEA

VI Congrés Internacional d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme. Paisatge vitivinícola d’excel·lència i economia

15 i 16 de juny de 2017, Vilafranca del Penedès i Subirats.

Organitza: Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPvi)

 

Fullet i Programa en PDF CEPvi 2017

Més informació i inscripcions info@congresartipaisatge.cat

 

 

Presentació

Al llarg de les cinc edicions precedents, el Congrés ha procurat posar l’accent en les diferents problemàtiques que afecten el Penedès. Aquest any, ens centrem en l’economia.

Ja l’hem tractat en edicions anteriors amb experts d’arreu, però l’objectiu és fer evident i necessari el vincle directe que hi ha entre la qualitat del paisatge i l’increment de beneficis. Aquets és un fet innegable, recollit estudis d’experts de reconegut prestigi internacional.

El bloc dedicat a l’Economia obrirà el Congrés d’enguany, amb interessants reflexions sobre les estratègies a seguir perquè el paisatge de qualitat comptabilitzi juntament amb altres valors, tangibles i intangibles, més enllà del vi, com un actiu econòmic.

La novetat més important d’aquest Congrés serà la participació de Paul Merton (Ethos Wines Group), expert en la recerca i consultoria sobre l’economia del vi a tot el món. Per al Congrés aquesta conferència significa la consolidació de la vocació internacional del Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPvi) de resoldre el conflicte local amb el saber universal.

Catalunya és un país de paisatges diversos i, des de les diferents Denominacions d’Origen, obrirem un diàleg sobre com el paisatge de qualitat afecta les diferents economies.

L’economia es fonamenta, en bona part, en la qualitat de les infraestructures. El disseny maldestre lesiona el paisatge i perjudica la seva rendibilitat. El Congrés d’aquest any presentarà l’escenari de les futures actuacions territorials previstes al Penedès per activar processos participatius, una activitat que el CEPvi promourà el proper curs, per compatibilitzar interessos.

Finalment, en el bloc de l’Art, el Congrés presentarà Geometria líquida, un projecte pioner que uneix el tradicional mur de pedra seca amb l’expressió artística, i estableix un camí que els economistes consideren clau en el negoci del vi: crear emocions.

Miquel Vidal, director del Congrés