RESUM TRANSCATALÒNIA 2014

El passat dissabte 4 d’octubre va tenir lloc una nova edició de la Transcatalònia, organitzada conjuntament amb la Delegació Territorial de la SECS a Catalunya. Aquesta vegada es va visitar la Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà (Lleida).

TRASCATALÒNIA 14_ Calcixerept tipic_Estany de Basturs

Geològicament, la comarca té un interès especial degut a la seva situació entre els contraforts prepirinencs de la Serra del Montsec i la Serralada dels Pirineus, on s’observen els materials de transició entre el Mesozoic i Cenozoic.

Van conduir la Jornada l’Àngels Armengol (Ing. de Forest), en Gonzalo Ribas (geòleg) i l’Emilio Ascaso (edafòleg), investigadors de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.  Comptant  socis de la ICEA, la SECS i estudiants universitaris, van participar-hi  31 persones.

Sortint de la ciutat d’Artesa de Segre, ens dirigirem cap al municipi d’Isona i Conca Dellà, a la zona de Covet, per estudiar-hi els sòls procedents de la meteorització dels conglomerats de la Serra de Comiols. Són sòls profunds, ben drenats i de textures fines, on es troben intercalats elements grollers procedents dels conglomerats. També trobem acumulacions secundàries generalitzades de carbonat de calci. El perfil estudiat presenta un horitzó mollic, ben estructurat i elevada saturació en bases. Un Calcixeroll típic.

A continuació vàrem visitar un perfil de caràcter vèrtic  a la Plana de Sianes. Aquest perfil, a certa fondària, presenta una gran quantitat d’esquerdes amb cares de lliscament (slickensides), i acumulacions de sulfat càlcic. La Dra. Rosa M. Poch, amb el seu kit d’anàlisis de camp, va detectar-hi la presència de guix a causa de la precipitació dels sulfats amb clorur de bari. El perfil es classificà com Haploxerert cròmic.

L’itinerari continuà per la Conca de Tremp, fins arribar a l’àrea dels Estanys de Basturs. Aquí vam tenir l’oportunitat d’observar les surgències kàrstiques, la formació de noves i petites llacunes i la colmatació d’altres més antigues. S’explicà als participants la història de la construcció de canals romans per a l’aprofitament de l’aigua d’aquestes llacunes. El sòls observats tenen perfils molt profunds, ben drenats, i són de textures mitjanes amb pocs elements grossos i un escàs desenvolupament edàfic. Són sòls formats sobre travertins amb potències que superen, en algun cas, el metre de fondària.  Acostumen a presentar horitzons càlcics i/o hipercàlcics. Es van classificar com a Calcixerept típic.

Continuant vers la Serra de Nerets, vam visitar un perfil format a partir de la meteorització de calcarenites i conglomerats de gra fi. El perfil mostrà una seqüència d’horitzons argílics. Després de dinar a Tremp es van visitar dos perfils més. El primer a Talarn, sobre antics ventalls al·luvials conglomeràtics amb un horitzó petrocàlcic. I , per acabar, l’últim perfil format per acumulació de materials de vessant, on s’observà foraminífers a les graves arrodonides procedents dels conglomerats de la Serra de Comiols.

Documentació Memòria final Transcatalonia 2014

 

Compartir

Assemblea general socis, 16 de desembre de 2014

Lloc:  Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans (Carrer del  Carme, 47, de Barcelona).

Dia i hora: dimarts 16 de desembre a les 18:00 hores.

 

Posteriorment tindrà lloc un acte acadèmic a càrrec del Dr. Abel Mariné, president de l’ACCA, amb el títol Mites entorn de l’Alimentació

CONVOCATÒRIA a l’Assemblea general.2014

 

Acte de testimoniatge de la figura de Jordi Peix i Massip: gran company i millor amic

ORGANITZA: Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya i Institució Catalana d’Estudis Agraris

Dimecres, 3 de desembre de 2014 a les 18.30 hores a l’ IEC (C. del Carme, 47, Barcelona)

El 5 de juliol passat ens va deixar el nostre company i amic Jordi Peix i Massip, després d’una llarga lluita contra la malaltia que l’afectava des de feia més de set anys i que no va poder guanyar, tot i els seus esforços per poder superar-la. Les entitats organitzadores d’aquest acte hem considerat que seria interessant fer un recorregut per totes les etapes de la seva vida, tant personal com professional, que van marcar la seva trajectòria. Per aquest motiu, hem convidat persones que han conviscut amb ell, perquè ens expliquin les seves vivències i els seus records d’una persona que ha estat un exemple de treball, esforç, dedicació, valentia, compromís i, sobretot, solidaritat.

 

PROGRAMA  ACTE DE TESTIMONIATGE A EN JORDI PEIX

18.30 h. Benvinguda i presentació de l’acte

Sr. Josep M. Vives, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)

Sr. Ramon Lluís Lletjós, president del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya.

18.40 h. En Jordi Peix, germà; estudiant i sindicalista agrari

Sr. Andreu Peix

18.50 h. L’etapa d’en Jordi Peix en el Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya

Sr. Jordi Romeva

19.00 h. La vinculació del Jordi Peix amb la ICEA

Sr. Josep M. Puiggròs

19.10 h. L’etapa d’en Jordi Peix en el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca. 1978 – 1999

Sr. Ramon Lluís Lletjós

Sr. Josep Mª Vives

Sr. Eduard Torres

Sra. Montserrat Domènech

Sr. Jordi Romeva

19.45 h. L’etapa d’en Jordi Peix en la Fundació Privada Banc dels Aliments

Sr. Àngel Pérez

19.55 h. L’empenta innovadora del Jordi Peix al món digital

Sra. Germani Rincón

20.05 h. Cloenda de l’acte

 

Jornada sobre: La varietat Garnatxa Negra

Falset, 20 de febrer de 2015 de 9:30h. a 14h.
Parc Tecnològic del Vi (Carretera de Porrera, km. 1, Falset)

En aquesta jornada es presentaran els coneixements actualitzats sobre la varietat de raïm Garnatxa Negra i els vins d’aquesta que s’elaboren a Catalunya.

• Orígens, història i cultura

• Factors agronòmics

• Ampelografia i clons

• Enologia

• Tast específic de vins elaborats amb Garnatxa Negra

 

Els organitzadors de la jornada obren la porta a les contribucions de coneixement i experiència que puguin realitzar terceres persones, empreses i institucions. En aquest sentit, es prega que aquells que puguin enriquir la jornada amb les seves aportacions es posin en contacte amb la DO Montsant (info@domontsant.com) i/o la DOQ Priorat (info@doqpriorat.org)

 

Fullet amb i informació per a la inscripció  Jornada Garnatxa negra 1a circular

Les places són limitades. Termini d’inscripció 15 de febrer del 2015

 

 

Visita a les Fassines del Penedès i al Museu de la Cultura del Vi (VINSEUM)

Divendres 7 de novembre (punt de trobada: Avinyonet del Penedès, a les 9 h)

Durant l’any 2014 la secció de Viticultura i Enologia de la ICEA ha realitzat diverses activitats relacionades amb l’aiguardent, com la visita a les instal·lacions de la fabrica d’Anís del Mono i més recentment, i de manera especial, la jornada sobre “La producció de l’aiguardent a Catalunya i la seva relació amb la guerra de Successió” a Reus. Us proposem una sortida al Penedès per tancar aquest cicle i les activitats de la secció d’enguany.

El proper divendres 7 de novembre visitarem per una de les poques fàbriques d’alcohol vínic que queden a Catalunya, a la població d’Avinyonet del Penedès. Després anirem a una antiga “fassina” que encara elabora aiguardent de forma artesanal. Per acabar, i després de dinar a Vilafranca del Penedès visitarem el Museu de la cultura del vi VINSEUM.

 

NOTES IMPORTANTS

• Punt de trobada: a les 9 del matí a Avinyonet del Penedès, a l’aparcament de l’empresa CADES PENEDÈS SA (Camí de Can Batlle s/n)

• Desplaçament: en cotxes particulars

• Pagaments: Cada participant pagarà al moment tant el del dinar aprox. 18 €) com l’entrada a VINSEUM.

• Places limitades a 25 persones. Cal inscriure’s abans del 3 de novembre per correu electrònic a icea@iec.cat

 

 

PROGRAMA

11.00 Visita de la Destil·leria dels Germans Olivé, a Sant Quintí de Mediona.

14.00 Dinar al restaurant “Cigró d’Or” de Vilafranca del Penedès.

16.00 Visita a Vinseum

18.00 Fi de la sortida