Guia de camp Transcatalònia 2013

Transcatalonia 2013_GUIA DE CAMP portada

Ja teniu a la vostra disposició la Guia de camp Transcatalònia 2013 Alt Empordà (La Plana, El Cap de Creus), a càrrec de  Giovanni Pardini i Maria Gispert, que se celebrà el passat 5 d’octubre del 2013.

La trobareu a aquest enllaç  Transcatalonia 2013_GUIA DE CAMP

Josep M. Alcañiz

Coordinador de la Secció de Sòls

I Congrés del món de la masia: passat, present i futur del territori català

Data: 11, 12 i 13 de març del 2015

Lloc: a l’Institut d’Estudis Catalans, Barcelona

Ja està disponible la web del I Congrés del món de la masia: passat, present i  futur del territori català.

La Secció d’Història Rural de la ICEA organitza el març del 2015 el I Congrés del món de la masia: passat, present i  futur del territori català,  amb  l’objectiu de ser un punt de trobada de diferents disciplines i mirades sobre temes relacionats amb el món rural, centrat en la masia i el territori.

Trobareu informació actualitzada la web del congrés http://congres-masia-territori.espais.iec.cat/

Més informació  Tríptic _Congrés Masia

Pòster  Cartell Congrés Masia

Assumpta Serra, coordinadora de la secció d’Història Rural

 

Tertúlia núm. CENT: Exigències del Reial Decret 1311/2012 sobre com executar la Gestió Integrada de Plagues i les dificultats que es preveuen en la seva implantació

a càrrec de Lluís Batllori

Dia i hora: dilluns 7 d’abril, a les 7 de la tarda.

Lloc: sala Pi i Sunyer, IEC, Carme 47, Barcelona

FruitersNo us penseu que aquesta tertúlia és més del mateix. En alguna tertúlia ja hem parlat de la Directiva 2009/128/CE d’ús sostenible dels plaguicides i del Reial Decret 1311/2012 en el que s’estableix el marc d’actuació.

Però aquest cop ens centrarem en l’annex I on es fixen els Principis generals de la gestió integrada de plagues. Les exigències d’aquest annex són assumibles? Quines dificultats poden sorgir? Les obligacions que es desprenen d’aquest annex a qui apliquen? Quins agricultors no estan obligats per aquest decret? Com encaixen les normes tècniques de producció integrada en aquest decret?

Moltes preguntes, i per sort un ponent amb una gran experiència que ve a donar-nos la seva opinió, en Lluís Batllori, responsable de Sanitat Vegetal (DAAM) de Girona.

En Lluís Batllori ha realitzat i publicat nombrosos treballs d’investigació en el camp de la producció integrada en fruiters. Ha participat en la redacció de normes tècniques de producció integrada i ha estat membre del Consell Català de Producció Integrada. En la seva trajectòria professional ha estat compromès en la reducció de l’ús de plaguicides i ha dirigit plans pilot per aconseguir fruita lliure de residus; actualment és el director tècnic pel cultiu de poma del programa ‘Fruit.net’. Aquest és sols un petit recull de la seva trajectòria, a la que també cal afegir la tasca de transferència que mai ha oblidat.

Ester Torres

Coordinadora de la Secció de Protecció dels Vegetals

Compartir

Jornada AGROFÒRUM: El paper de l’agricultura al segle XXI

Institut d’Estudis Catalans (Sala Prat de la Riba). Barcelona, 10 d’abril de 2014

Us convidem a participar en una Jornada de la que, de la mà d’experts, reflexionarem sobre com l’agricultura pot ser determinant enfront alguns dels principals reptes del segle XXI: l’energia, la seguretat alimentària o el canvi climàtic.

AGROFÒRUM va sorgir el 2013, i vol ser un ampli marc de reflexió i debat sobre el sector agrari, agroalimentari i del medi rural de Catalunya, amb l’escenari ple de reptes i incerteses del segle XXI. És participat per representants dels col·legis professionals, les escoles universitàries i les fundacions vinculats al sector agrari, agroalimentari i al medi rural de Catalunya i per representants del món empresarial i de l’administració.

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris i Fundació del Món Rural
Inscripcions abans del 7 d’abril (agroforum@fmr.cat / Tel. 973 22 93 60)
Més informació i programa a l’enllaç  AGROFORUM PROGRAMA AGRICULTURA AL S. XXI

VISITA A LA FÀBRICA DE L’ANÍS DEL MONO A BADALONA

SECCIÓ DE VITICULTURA I ENOLOGIA

Data: dimarts 1 d’abril, a les 10 h del matí.
Punt de trobada: a Badalona, a la porta de la mateixa fàbrica (Carrer de Maristany, 115). Per anar-hi recomanem agafar el tren fins a Badalona (línia R1 de Rodalies RENFE) i caminar uns deu minuts cap a la fàbrica (en direcció Barcelona).

Inscripció: envieu un correu electrònic a icea@iec.cat amb el vostre nom i cognom (indiqueu el dels vostres acompanyants, si és el cas). Caldrà pagar la visita allà mateix, un preu d’aproximadament 4€ o 6€ per persona, depenent del nombre d’assistents. Per això és important que us inscriviu prèviament.

Com ja us vam informar durant l’assemblea general de socis, una de les activitats que volem endegar a la Secció està relacionada amb l’aiguardent, una beguda que a Catalunya va tenir,  des de finals del segle XVII fins a principis del segle XIX ,una importància econòmica molt important ique, a més, va jugar un paper destacat en els esdeveniments de la guerra de la Successió, de la que enguany celebrem el tricentenari. Així, dins l’ambit de l’aiguardent,  la primera activitat serà la visita a la Fàbrica de l’Anís del mono.

La Fàbrica de l’Anís del mono fou propietat de la família Bosch i va iniciar l’activitat de destil•lació a partir de l’any 1868. La base primera per la confecció de l’anís es l’alcohol de vi, o aiguardent, i les llavors de la planta d’anís. Aquesta beguda es consumia per acompanyar el cafè, en copa, o com a component de la “barreja”, una forma de consum molt popular a partir de la segona meitat del segle XIX i fins ja avançat el segle XX. La fàbrica està declarada coma patrimoni històric i és d’estil modernista. Actualment si elabora, també, el licor Aromes de Montserrat i la seva propietat ha passat al grup Osborne.

Us hi esperem!

Josep M. Puiggròs
Coordinador de la Secció de Viticultura i Enologia