Conferència anual a Girona (2014)

XXIV Conferència anual a Girona, 6 de juny de 2014

«El Periodisme en situacions d’excepcionaliat històrica»

L’acte central versarà sobre «El cinema a la universitat»

Lloc: Institut d’Estudis Gironins («Masia de la Torre», carrer de la Muralla, 2, 17004 Girona)

Programa

 

 

Compartir

Els mitjans de comunicació al servei de la democràcia: present i futur

Data: 20 i 21 de febrer de 2014
Lloc: Institut d’Estudis Catalans

Díptic en pdf

També podeu visionar els vídeos a la videoteca de l’IEC.

Els mitjans de comunicació juguen un paper central en el bon funcionament de les democràcies. En el moment actual d’incertesa econòmica i de canvis socials, la pregunta central a contestar és la següent: els mitjans de comunicació funcionen de manera que donen suport als valors democràtics?

La Societat Catalana de Comunicació (SCC) vol endegar una reflexió sobre el paper que juguen els mitjans de comunicació en la democràcia i la rellevància del servei públic en l’escenari actual. La situació que viu Catalunya posa de relleu la necessitat d’iniciar una etapa de debat sobre les estructures democràtiques bàsiques. El món de la comunicació i dels mitjans no són aliens a aquest procés, ans al contrari, juguen un paper central en la configuració de l’estat democràtic i del benestar. A més, el concepte de servei públic aplicat als mitjans de comunicació ha de ser considerat fonamental per garantir el bon funcionament de la democràcia.

Les jornades de la Societat Catalana volen ser una plataforma que doni resposta a la qüestió plantejada, així com que permeti avaluar la funció del servei públic en relació als mateixos. Partim de la idea que els mitjans han d’estar compromesos amb els valors democràtics, i no únicament amb els seus compromisos empresarials i de poder dins de la societat. Alhora han de ser una de les eines de cohesió social, d’expressió de la participació ciutadana, de translació de les preocupacions de la societat, de construcció de valors i un dels mecanismes de recuperació del cordó umbilical entre els ciutadans i les institucions en el camí quotidià de l’exercici de la democràcia.

Aquest escenari de reflexió vol oferir propostes per remarcar la importància dels mitjans en la democràcia i per encaminar el seu futur més proper.

Programa Continua llegint

Presentació del llibre Por una mirada-mundo, d’Armand Mattelart

Data: Dijous, 27 de febrer de 2014, a les 19 h
Lloc: Sala Nicolau d’Olwer, Institut d’Estudis Catalans (Carrer del Carme, 47 · Barcelona)
Invitació

mattelartLa Societat Catalana de Comunicació (SCC) acollirà la presentació del llibre Por una mirada-mundo d’Armand Mattelart.

En l’acte, hi intervindran:
• Armand Mattelart, autor del llibre;
• Núria Almirón, departament de Comuinicació de la UPF;
• Rosa Franquet, presidenta de la SCC, i
• Miquel de Moragas, catedràtic de Comunicació de la UAB i president de l’AE-IC.

 

L’obra Por una mirada-mundo. Un recorrido por la trayectoria de uno de los grandes teóricos de la comunicación y la cultura (Gedisa, Barcelona, 2013) aplega les converses amb l’investigador canadenc Michel Sénécal en què l’acadèmic belga ens parla d’alguns aspectes poc coneguts del seu treball. “Cada un dels capítols constitueix un espai-temps que revela, d’una banda, les arrels de la seva consciència política, l’estat de les relacions de força a escala internacional, així com els moviments d’idees en acció, i d’altra banda, la materialitat del seu pensament i l’evolució del camp d’estudis interdisciplinars sobre la cultura i la comunicació”.

Armand Mattelart és professor emèrit de la Universitat Paris-VIII, on va fundar el Centre d’études sur les médias, les technologies et l’internationalisation. Començà la seva carrera d’investigador-docent a Xile, país on va viure onze anys, fins el cop d’estat de l’11 de setembre de 1973. És autor de nombroses obres sobre la comunicació i la cultura, en la seva dimensió històrica i transnacional i referent de la teoria crítica en comunicació a escala internacional.