Societat Catalana de Comunicació

Crònica de la inauguració del curs 2017 – 2018

El treball de recerca i formació en comunicació a la URV de Tarragona centra la jornada d’inauguració del curs 2017-2018 de la Societat Catalana de Comunicació,

La SCC inaugura el curs 2017-2018 a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona

La jornada coincideix amb el 10è aniversari de la Càtedra Internacional URV/Repsol d’Excel·lència en Comunicació que es va crear el 10 de desembre del 2007

  • Taula de presentació de la jornada d’inauguració del curs de la SCC. Foto: SCC

El passat 26 d’octubre es va celebrar la jornada d’inauguració del curs 2017-2018 a la sala de juntes de la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Un acte fruit de la voluntat descentralitzadora de la Societat Catalana de Comunicació, com va assenyalar el seu president, Jordi Berrio, en la presentació de la jornada que va comptar amb la presència de la vicerectora de Docència, Estudiants i Comunitat Universitària de la URV Arantxa Capdevila, del cap del departament dels estudis de Comunicació, Bernat López, i del director de la Càtedra Internacional URV/Repsol d’Excel·lència en Comunicació, Jordi Farré. En les seues intervencions es va reivindicar la funció que ha de desenvolupar l’intel·lectual-acadèmic en el marc d’un pensament crític. Una funció que ha de ser la de fer crítica, la de reflexionar de forma matisada, prenent partit sempre de forma provisional.

El catedràtic de prehistòria de la URV, Eudald Carbonell, va pronunciar la conferència “Comunicació i evolució humana”. El codirector d’Atapuerca va oferir una intervenció curta però molt estimulant, centrada sobretot en dos idees: que a l’hora de parlar de comunicació de la ciència hem de parlar de socialització del coneixement i no pas de divulgació, i que s’ha de construir sobre coneixement que està ben produït, que és aquell que es pot socialitzar. Tot això adreçat a “humanitzar l’espècie que és una necessitat per sobreviure en el planeta”, va dir en un altre moment.

Les activitats de recerca vinculades al Departament d’Estudis de Comunicació van centrar una part important de la jornada. En primer lloc, Cilia Willen, editora de la revista Catalan of Comunication & Cultural Studies, va presentar aquesta publicació científica creada en 2009 de la qual es publiquen dos números a l’any. En la seu intervenció va donar a conèixer quins són a hores d’ara els incentius de la revista per als editors i per als autors. A més, va desgranar quins són els reptes de futur de la publicació, entre els quals està “la tensió entre l’accés obert/tancat, és a dir com conjugar l’aspecte comercial i la qualitat científica”. D’altra banda, el director del Màster en Comunicació Estratègica en la Societat del Risc (MASTERDEC), Enric Castelló, va fer una descripció d’aquesta oferta formativa especialitzada que té una significativa presència internacional. En aquest curs aplega alumnes d’Europa, Llatinoamèrica, Àsia i Orient Pròxim, la major part dels quals presents a la sala.

Tot seguit, Jordi Farré va presentat el grup consolidat de recerca en comunicació Asterisc, creat el 2003. En la seua intervenció va fer un repàs a l’evolució del grup, que va qualificar d’“ambiciós i cohesionat”, i al procés d’internacionalització i de recerca de l’excel·lència i l’impacte que ha viscut els darrers anys. Farré, acompanyat de Josep Beltrán, en nom de Repsol presentaren la Càtedra Internacional URV/Repsol d’Excel·lència en Comunicació que enguany celebra el desè aniversari.

La perspectiva dels joves investigadors, formats com a estudiants en les mateixes aules a les quals molts d’ells ara han retornat com a docents, també va estar present en la jornada d’inauguració del curs de la SCC d’enguany.  Conduïda per Marta Montagut, a la taula hi eren presents Jordi Prades Tena, Carlota Moragas-Fernández i Natàlia Lozano, que ja han assolit el grau de doctor, a més d’Anna Sendra que està en curs d’assolir-lo en la modalitat d’acumulació d’articles. Tots ells oferiren els seu testimoni de com han anat adreçant els respectius interessos professionals cap a la recerca científica en l’àmbit de la comunicació. Entre ells hi ha qui ja en els primers cursos del grau havien trobat la seu vocació investigadora. Però també els que l’han trobada més tard quan, després de dedicar una part significativa de temps a l’exercici de la comunicació mediàtica, han decidit cercar una major especialització a la universitat. Tots ells van coincidir en remarcar la importància de realitzar una recerca transversal de temes no mediacèntrics i en les dificultats amb què s’enfronten per a portar endavant una trajectòria acadèmica normalitzada a causa dels entrebancs administratius a què s’enfronten.

Durant la jornada també hi hagué temps per al record dels que ja no hi són. En aquest cas, del malaguanyat soci de la SCC Quim Capdevila (1967-2017), la trajectòria del qual va ser glossada de forma emotiva pel vicepresident de la SCC, Sergi Cortiñas.

Per últim, el president de la SCC, Jordi Berrio, i la vicedegana de la URV Arantxa Capdevila, tancaren l’acte. Jordi Berrio va agrair tots els que havien fet possible la celebració d’aquesta jornada per haver permès copsar la realitat dels estudis i la recerca en comunicació a la URV, tot remarcant la varietat de qüestions tractades i de línies de treball exposades durant la sessió. Per la seua banda, Arantxa Capdevila, fent esment a la intervenció d’Eudald Carbonell, va assenyalar en relació al contingut de la jornada que “s’ha socialitzat el que s’està treballant”. La perspectiva de tota aquesta intensa activitat la va sintetitzar en la proposició “els peus a terra i el cap al món”.

La jornada va comptar amb la presència, entre altres, del primer president de la SCC, Miquel de Moragas, una representació de l’actual junta directiva de la Societat i un nombre important d’estudiants, molts d’ells alumnes del Màster en Comunicació Estratègica en la Societat del Risc que imparteix la URV, entre el quals hi ha actualment estudiants procedents de Llatinoamèrica, la Xina, Qatar i diversos indrets de Catalunya i d’Espanya.

Acte d’inauguració del curs 2017‒2018

Universitat Rovira i Virgili, Tarragona

Facultat de Lletres,Sala de Juntes,

Dijous 26 d’octubre de 2017

 

PROGRAMA

16.00h. Parlaments de benvinguda, a càrrec d’Arantxa Capdevila, vicerectora de Docència, Estudiants i Comunitat Universitària de la URV; Bernat López, cap del Departament d’Estudis de Comunicació, i Jordi Berrio, president de la Societat Catalana de Comunicació (SCC)

16.20h. Conferència Comunicació i evolució humana, a càrrec d’Eudald Carbonell, catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili.

17.00h. Taula de presentació de les activitats de recerca vinculades al Departament d’Estudis de Comunicació

Cilia Willem, editora de la Catalan Journal of Communication and Cultural Studies
Enric Castelló, coordinador del MasterDEC
Laia Quílez, coordinadora del màster en Continguts Televisius d’Entreteniment (Gestmusic-URV)
Jordi Farré i Josep Bertran, Càtedra d’Excel·lència en Comunicació Repsol-URV

17.30h Pausa cafè

17.45 Taula rodona “Recerca en Comunicació: transversalitat, innovació i professionalització”

Amb la participació de:
Jordi Prades Tena
Carlota Moragas-Fernandez
Natàlia Lozano
Helle Kettner
Modera: Marta Montagut

18.30h. Cloenda, a càrrec d’Arantxa Capdevila, vicerectora de Docència, Estudiants i Comunitat Universitària, i Jordi Berrio, president de la Societat Catalana de Comunicació (SCC)


Amb la col·laboració de

En la mort de Quim Capdevila (1967-2017)

Des de la direcció de la Societat Catalana de Comunicació, expresso la meva consternació, compartida per tots nosaltres –els membres de la Junta i els socis de la nostra Societat- en front de la notícia de la mort d’aquest home jove que era en Joaquim.
En Joaquim Capdevila era un universitari que tenia una formació molt completa, car agermanava el coneixement del món de la comunicació amb una sòlida formació humanista. Són especialment significatius els seus treballs sobre la cultura popular catalana.
Ell va ser una figura indispensable per a la celebració de l’Inici de Curs de l’any passat a la Universitat de Lleida i el trobarem a faltar sempre que ens relacionem amb la el món de la comunicació de la Terra Ferma.
Et recordarem com a persona i com a professor de Comunicació.

Jordi Berrio Serrano
President de la SCC

 

Foto: El Segre

A la memòria de Joaquim Capdevila Capdevila.

Defugia el protagonisme i li agradava passar sense alçar la veu. Tenia mirada de murri i era un amant de la gestió eficaç. Lligat pels quatre costats a la terra que el va veure néixer, va creure sempre en la docència i la recerca de qualitat a la Universitat de Lleida, on era, per a tants de nosaltres, “l’home de Periodisme” a la capital de la Terra Ferma.
Llicenciat en Filologia catalana i en Psicologia, doctor en Lingüística, el seu camp natural no va ser pas la comunicació. Hi va arribar després d’una prolífica trajectòria en la sociologia i la historiografia, profund coneixedor de la societat i lingüística lleidatana i targarina, de les festes i les tradicions locals, així com del catalanisme com a corrent polític. Va exercir diferents càrrecs a la seva Universitat –havia estat professor a la UB també–. Ens deixa una obra de recerca excel·lent, compromesa amb el rigor, i deixa nombrosos deixebles, especialment en les àrees d’estudi del catalanisme, la premsa lleidatana, la semiòtica i, en general, en diferents aspectes dels estudis de la comunicació mediada.
Soci veterà de la nostra societat, va col·laborar amb una gran predisposició amb la Junta Directiva en tot allò que se li va demanar. Capdevila va organitzar personalment l’acte de la SCC a Lleida celebrat el 21 d’octubre de 2016, fa encara no un any. Va encapçalar un equip petit de persones que van fer possible una jornada memorable, dedicada a conèixer amb precisió i exhaustivitat l’estat actual dels estudis de comunicació social a les terres de Ponent. Fou una jornada intensa de treball, amb sessió de matí i de tarda, només interrompuda per un dinar de germanor.
I qui ho havia de dir, aquella va ser la darrera vegada que ens vam veure. Semblava el primer de molts actes que la SCC havia de fer a la capital del Segrià, i espero que, malgrat el seu dolorós traspàs, podrem continuar aquella línia, com a ell li hauria agradat.
Home d’una sola peça, tenia el cap ple de projectes, que han quedat estroncats per una pancreatitis que no ha pogut superar. Trobarem a faltar el seu posat seriós i la seva determinació. Precisament tenia la determinació de les persones grans, que combinava amb la senzillesa de la Terra Ferma. Mai no va fer volar coloms: just tot el contrari, era persona de tocar de peus a terra. Una terra que estimava sense embuts ni condicions.
Bon repòs, amic.

Sergi Cortiñas Rovira
Vicepresident de la SCC