En la mort de Quim Capdevila (1967-2017)

Des de la direcció de la Societat Catalana de Comunicació, expresso la meva consternació, compartida per tots nosaltres –els membres de la Junta i els socis de la nostra Societat- en front de la notícia de la mort d’aquest home jove que era en Joaquim.
En Joaquim Capdevila era un universitari que tenia una formació molt completa, car agermanava el coneixement del món de la comunicació amb una sòlida formació humanista. Són especialment significatius els seus treballs sobre la cultura popular catalana.
Ell va ser una figura indispensable per a la celebració de l’Inici de Curs de l’any passat a la Universitat de Lleida i el trobarem a faltar sempre que ens relacionem amb la el món de la comunicació de la Terra Ferma.
Et recordarem com a persona i com a professor de Comunicació.

Jordi Berrio Serrano
President de la SCC

 

Foto: El Segre

A la memòria de Joaquim Capdevila Capdevila.

Defugia el protagonisme i li agradava passar sense alçar la veu. Tenia mirada de murri i era un amant de la gestió eficaç. Lligat pels quatre costats a la terra que el va veure néixer, va creure sempre en la docència i la recerca de qualitat a la Universitat de Lleida, on era, per a tants de nosaltres, “l’home de Periodisme” a la capital de la Terra Ferma.
Llicenciat en Filologia catalana i en Psicologia, doctor en Lingüística, el seu camp natural no va ser pas la comunicació. Hi va arribar després d’una prolífica trajectòria en la sociologia i la historiografia, profund coneixedor de la societat i lingüística lleidatana i targarina, de les festes i les tradicions locals, així com del catalanisme com a corrent polític. Va exercir diferents càrrecs a la seva Universitat –havia estat professor a la UB també–. Ens deixa una obra de recerca excel·lent, compromesa amb el rigor, i deixa nombrosos deixebles, especialment en les àrees d’estudi del catalanisme, la premsa lleidatana, la semiòtica i, en general, en diferents aspectes dels estudis de la comunicació mediada.
Soci veterà de la nostra societat, va col·laborar amb una gran predisposició amb la Junta Directiva en tot allò que se li va demanar. Capdevila va organitzar personalment l’acte de la SCC a Lleida celebrat el 21 d’octubre de 2016, fa encara no un any. Va encapçalar un equip petit de persones que van fer possible una jornada memorable, dedicada a conèixer amb precisió i exhaustivitat l’estat actual dels estudis de comunicació social a les terres de Ponent. Fou una jornada intensa de treball, amb sessió de matí i de tarda, només interrompuda per un dinar de germanor.
I qui ho havia de dir, aquella va ser la darrera vegada que ens vam veure. Semblava el primer de molts actes que la SCC havia de fer a la capital del Segrià, i espero que, malgrat el seu dolorós traspàs, podrem continuar aquella línia, com a ell li hauria agradat.
Home d’una sola peça, tenia el cap ple de projectes, que han quedat estroncats per una pancreatitis que no ha pogut superar. Trobarem a faltar el seu posat seriós i la seva determinació. Precisament tenia la determinació de les persones grans, que combinava amb la senzillesa de la Terra Ferma. Mai no va fer volar coloms: just tot el contrari, era persona de tocar de peus a terra. Una terra que estimava sense embuts ni condicions.
Bon repòs, amic.

Sergi Cortiñas Rovira
Vicepresident de la SCC