Societat Catalana d'Economia

«Angust Deaton: Economia al servei del benestari la lluita contra la pobresa», conferència a càrrec de Xavier Ramos, professor associat del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’acte se celebrarà dimarts 24 de maig a les 7 del vespre, a la Sala Nicolau d’Olwer de la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, de Barcelona).

Compartir

 

El secretari d’Economia de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, va pronunciar la conferència «L’economia catalana: reptes de futur», en la qual va reiterar que malgrat que les dades favorables del 2015 indiquen que Catalunya està en una fase de creixement moderat, aquesta millora no s’ha traduït en beneficis socials per a la població. Per al diputat d’ERC, la causa es troba en la manca d’un estat propi que «ens impedeix utilitzar les eines per a compensar-ho i esmorteir els períodes de crisi».

En la conferència, celebrada el 30 de març passat a l’ IEC i organitzada per la Societat Catalana d’ Economia (SCE), Aragonès va començar per desglossar les dades moderadament positives del període 2015, que, entre altres factors, s’ han aconseguit gràcies al sector exterior, la demanda interna i la política monetària del Banc Central Europeu. El secretari d’ Economia també va destacar la millora en la creació d’ empreses dels dos últims anys i l’ augment de les que han establert la seva seu a Catalunya. «Podríem dir que el 2015 ha estat un bon any», va resumir l’ economista.

Aragonès, però, no es va deixar arrossegar per l’ autocomplaença i aviat va atacar els aspectes més negatius de l’ economia catalana: «Malauradament, aquestes millores no es tradueixen en beneficis socials per a la nostra gent», va afirmar, abans de referir-se a un atur «dramàticament elevat», a l’ excessiva temporalitat, a un índex de desigualtat superior a la mitjana de la Unió Europea i a l’ abús de les rebaixes salarials com a via per a la millora de la competitivitat.

Per al republicà, un estat propi per a Catalunya podria corregir bona part dels problemes de l’ economia catalana, que va qualificar de dinàmica, oberta, emprenedora, amb projecció de futur i més desenvolupada que la del seu entorn. Una economia, però, que depèn massa de la conjuntura i que, per a tirar endavant, necessita «un estat a favor, i no en contra», per a afrontar reptes com ara l’ elevat cost de l’ energia, «un llast per a la competitivitat de les empreses catalanes».

Aragonès va continuar enumerant els reptes que ha d’afrontar el país, com ara esdevenir un pol logístic del sud d’Europa, convertir l’ Institut Català de Finances (ICF) en un banc d’ inversions capaç de donar crèdit a l’ economia productiva, impulsar la industrialització, prestigiar la formació professional i invertir en la lluita contra el canvi climàtic no només com a compromís ambiental, sinó també «com a inversió per a una economia més competitiva».

Per acabar la conferència, a la qual van assistir el president de l’ IEC, Joandomènec Ros, i el president de la SCE, Eduard Arruga, Aragonès va subratllar que alguns d’ aquests reptes només els pot afrontar l’ Estat espanyol o bé «l’ estat que s’ acabi configurant a Catalunya al final d’ aquest procés històric».

nou_soci

logo_cesc

Agenda
maig 2016
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
25 26 27 28 29 30 1
2

Grup de Treball Catalan Economic Society Conference

Close

2 maig 2016

A la Sala Nicolau d' Olwer

«Ecological Economics and the case for Degrowth», a càrrec de Giorgos Kallis

Close

2 maig 2016

Conferència «Ecological Economics and the case for Degrowth», a càrrec de Giorgos Kallis. Sala Nicolau d’ Olwer de la seu de l’ Institut d’ Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, de Barcelona). La conferència s’ impartirà en anglès.

3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24

Conferència «Angust Deaton: Economia al servei del benestar i la lluita contra la pobresa», a càrrec de Xavier Ramos

Close

24 maig 2016

L’acte se celebrarà a les 7 del vespre, a la Sala Nicolau d’Olwer de la seu de l’Institut d’Estudis
Catalans (carrer del Carme, 47, de Barcelona).

25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Categoria

  •   D' interès
  •   G. de Treball
  •   General
  •   Junta
Consulteu la Videoteca
Tipus d’activitats
Administra