VI Concurs Fotogràfic

Sist. Internacional d’unitats

XXXV Trobades de Maó 2019

La Física en la interfície Batxillerat - Universitat Informació per als professors

Treballs de Recerca 2019

ACEF

Ofertes de Treball i Recerca

Última Oferta 16/03/2017

Diccionari de física

Any Internacional de la Llum

Samarreta SCF

Activitats en curs

  • No hi ha novetats

PREMIS PER ALS TREBALLS DE RECERCA DE BATXILLERAT, DIVUITENA CONVOCATÒRIA

La Societat Catalana de Física, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, convoca per divuitena vegada aquests premis amb l’objectiu d’estimular la redacció de treballs d’iniciació a la recerca sobre temes de física. Aquests premis s’adrecen als estudiants de batxillerat.

Convocatòria premis TREC

Carta premis TREC als Caps de Departament

Formulari d’inscripció als TREC     Data límit d’inscripció : 15/05/2020

Acte de lliurament de premis de la SCFis

L’acte de lliurament dels premis de la Fase Catalana de l’Olimpíada Internacional de Física, tindrà lloc el proper divendres 13 de març, a 2/4 de 5 de la tarda, a la sala Prat de la Riba de la seu de l’nstitut d’Estudis Catalans. (Carme nº 47)
Tots els estudiants seleccionats per a participar a la fase Fase Espanyola de la Fase Internacional de l’Olimpíada Fisica, són pregats a participar en aquest acte, així com els seus tutors/es.

En aquest acte es ferà tanbé el lliurament dels XVII premis TREC i del VI Concurs de Fotografia d’Imatges de Física.

També serán benvinguts els familiars i convidats dels premiats.

En el trnascurs de l’acte el Dr. Santiago Vallmitjana Rico, catedràtic emèrit d’òptica de la Universitat de Barcelona donarà una conferencia amb el títol “El láser celebra el seu 60 aniversari”

Resun de la conferència          CV del conferenciant

Un cop finalitzat l’acte tindrà lloc un petit refrigeri.

 

Exposició de “Dones i Física”

Tindrà lloc per segona vegada l’exposició “Dones i Física” dels dies 25 al 28 de febrer, al pati de l’Institut d’Estudis Catalans C/ Carme núm. 47.

L’exposició es basa en el paper de les dones en la història de la física? Quines són les seves aportacions? Quin camí ha seguit per poder-hi participar?

Aquesta exposició fa un petit recorregut per les vivències, les aportacions científiques i els símbols que representen algunes de les dones que, havent viscut en el passat, formen part de la història de la física d’avui dia.

Durant aquest dies hi ha la “VI exposició-demostració de maquetes d’invents al llarg de la historia”, a la sala Nicolau d’Olwer pels alumnes de batxillerat.

Exposició “Dones i Física” al ICCUB

 

VI EXPOSICIÓ-DEMOSTRACIÓ DE MAQUETES D’INVENTS AL LLARG DE LA HISTÒRIA

La Societat Catalana de Física organitza, per sisè any consecutiu, l’exposició-demostració de maquetes d’invents que han canviat la història de la física. Aquesta exposició va adreçada a alumnes de Batxillerat.

Donades les característiques de l’exposició que comporten una explicació de la construcció i el funcionament de les maquetes, serà el seu constructor el Sr. Ramón Magem, qui farà l’explicació detallada.

Cal concertar una reserva de dia i hora. L’exposició tindrà lloc dels dies 25 al 28 de febrer, a la sala Nicolau d’Olwer a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans C/ Carme núm. 47.

La visita tindrà una durada de 1 hora i els horaris seran els següents: 9-10, 10-11, 11.30-12.30 i de 12.30 a 13.30. És convenient que els grups estiguin al voltant de 20 alumnes. Per tal de confirmar l’assistència i triar l’horari cal posar-se en contacte amb la secretària de la Societat Catalana de Física. Núria Fuster  T. 93.324. 85.83  e-mail: nfuster@iec.cat

Video de l’exposició-demostració de les maquetes

III Conferència de la SCFis, dins del cicle “Física Oberta” curs 2019 – 2020

La III conferència programada dins del cicle “Física Oberta” d’aquest curs 2019 – 2020 es farà el dimecres 29 de gener a la Sala Nicolau d’Olwer a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (Carrer del Carme 47) a les set de la tarda (19 h).

La conferència porta per títol:  James Peebles i la revolució cosmològica.

La impartirà la Dr. Emili Elizalde de l’ICE-CSIC i IEEC.

Aquesta conferència és una activitat inclosa dins de la Celebració IAU100 “(100 anys de la Unió Astronòmica Internacional)”.

Breu descripció de la conferència i CV del conferenciant

OLIMPÍADA CATALANA DE FÍSICA 2020

El proper divendres 7 de febrer es celebraran a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona les proves de la fase catalana de l’Olimpíada Internacional de Física, per tal de seleccionar els alumnes d’ensenyament secundari que representaran les universitats de Catalunya en la fase estatal organitzada per la Real Sociedad Española de Física.

Els estudiants que desitgin presentar-se, amb el vistiplau del centre, han de fer la inscripció abans del 6 de febrer de 2020 tot seguint les instruccions que es poden trobar a la URL: http://scfis.iec.cat/olimpiadaLa fitxa, degudament emplenada, servirà de justificant de la inscripció i es recollirà el dia de la prova.

Pel que fa a la prova de la fase local, constarà de 6 problemes i qüestions. Es preveu que la durada sigui d’unes tres hores. Se suposaran coneguts pels alumnes, al nivell dels textos de física del batxillerat, els temes següents: cinemàtica, dinàmica del punt, treball i energia, corrent continu, ones i camps gravitatori. Si es proposés algun exercici sobre un tema no inclòs en aquesta llista es donaria la informació addicional necessària. En aquest sentit, cal recordar que l’objectiu de les proves no és comprovar si els alumnes tenen un nivell mínim de coneixements sobre els diferents temes, sinó la comprensió de les lleis de la física, així com el grau de maduresa i creativitat. Podeu consultar els exercicis proposats els darrers anys en la URL de la Societat Catalana de Física.

Finalment, us volem recordar que els professors tutors dels alumnes seleccionats en les fases local i estatal de l’Olimpíada rebran un certificat acreditatiu que es pot emprar per a sol·licitar els crèdits de promoció docent.

Conferència sobre el Premi Nobel de Física 2019

Conferència de la SCF sobre el Premi Nobel de Física 2019.

Títol: “El Premi Nobel de Física 2019: idees transformadores sobre el cosmos”
Conferenciant: Dr. Ignasi Ribas
Director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i Investigador Científic de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC)

Dia: 12 de desembre
Hora: 19:00
Sala: Joan i Pere Coromines a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, carrer del Carme núm. 47

Breu descripció de la conferència i CV del conferenciant

II Conferència de la SCF, dins del cicle “Física Oberta” curs 2019 – 2020

La II conferència programada dins del cicle “Física Oberta” d’aquest curs 2019 – 2020 es farà el dijous 28 de novembre a la Sala Nicolau d’Olwer de la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (Carrer del Carme 47) a les set de la tarda (19 h).

La conferència porta per títol:  Inundacions i incendis forestals en un context de canvi
climàtic: és possible adaptar-s’hi?.

La impartirà la Dra. Carme Llasat Botija Catedràtica de Física de l’Atmosfera del Departament de Física Aplicada de la Universitat de Barcelona.

Video de la conferència

Breu descripció de la conferència i CV del conferenciant

Premi Nobel de Física 2019

El científic nord-americà James Peebles i els suïssos Michel Mayor i Didier Queloz han guanyat aquest dimarts el Nobel de Física per la seva contribució a l’entesa de l’evolució de l’Univers i el lloc de la Terra al cosmos, ha informat la Reial Acadèmia de les Ciències de Suècia.