Premi SCHCT a treballs de Màster d’Història de la Ciència amb orientació professional

Premi Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) a treballs de Màster d’Història de la Ciència amb una orientació professional

OBJECTIUS

 1. La SCHCT vol donar suport als estudiants de postgrau en història de la ciència, tècnica i medicina que en el futur constituiran el col·lectiu professional que donarà forma a aquesta disciplina.
 2. La SCHCT vol impulsar l’aprenentatge de la història de la ciència mitjançant els dos màsters que estan en funcionament en aquest moment en els territoris de parla catalana: “Ciència, Història, Societat” i “Història de la ciència i comunicació científica”.
 3. La SCHCT està interessada a fomentar la participació dels estudiants en les vies formatives que compaginen la investigació històrica de qualitat amb activitats i projectes de comunicació científica en el món del periodisme, la comunicació, la museologia o el turisme.
 4. La SCHCT crea una bossa anual amb una dotació total de 3.200€ que es repartirà en quatre premis de 800 € entre un màxim de quatre estudiants, procedents dels estudis de Màster de Barcelona i València-Alacant.
 5. La SCHCT farà els anuncis oportuns de la convocatòria mitjançant el seu lloc web, les xarxes socials i les llistes de distribució electrònica vigents en el seu àmbit professional i territorial.

BASES

 1. La SCHCT convoca els Premis Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) a treballs de fi de Màster d’Història de la Ciència en els àmbits de la història de la ciència, de la medicina i de la tecnologia estretament relacionats amb el periodisme científic, els museus, el patrimoni científic i altres formes de comunicació.
 2. La SCHCT nomenarà, a través del seu consell directiu, la comissió avaluadora d’aquest premi i la farà pública a través del seu lloc web. La SCHCT intentarà, si s’escau, la participació i col·laboració màxima dels equips de coordinació dels màsters implicats en les diverses fases d’aquest premi.
 3. La convocatòria consta de 4 premis de 800 €. Els premis es podran declarar deserts si així ho considera la comissió. Aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l’IRPF.
 4. Per presentar-se al premi cal haver superat en els tres darrers anys un dels següents màsters: “Ciència, Història, Societat” i “Història de la ciència i comunicació científica”.
 5. Els candidats al premi hauran de presentar la següent documentació: certificat acadèmic personal, un breu CV acadèmic, el treball final de màster i un breu escrit sobre les motivacions per l’elecció del tema de treball de fi de màster. La documentació es lliurarà per via electrònica a: schct@iec.cat amb la indicació: “PremiSCHCT2015_nomparticipant”. El termini de presentació de la documentació serà el divendres 30 d’octubre de 2015 a les 20.00 hores.
 6. La SCHCT decidirà el moment de concessió i lliurament del premi i n’informarà a través de la seva pàgina web. El pagament de l’import del premi prescriu el dia 19 de juliol de 2016.
 7. La presentació al Premi implica l’acceptació íntegra d’aquestes bases.

PremiSCHCT.pdf

Compartir

XIII JORNADA SOBRE LA HISTÒRIA DE LA CIÈNCIA I L’ENSENYAMENT «Antoni Quintana Marí»

20 i 21 de novembre de 2015. Institut d’Estudis Catalans, Barcelona

PROGRAMA (Descarregar pdf)

 

ense

El comitè organitzador de la jornada ha volgut aprofitar aquesta nova convocatòria per a ampliar els objectius i les àrees temàtiques amb noves idees i nous col·laboradors. Amb aquest esperit es convoca la XIII Jornada sobre la Història de la Ciència i l’Ensenyament, com a mostra de la consolidació dels vincles establerts entre la història de la ciència i l’ensenyament. En convocar aquesta nova jornada la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) pretén:

 • Debatre temàtiques entorn de les relacions entre història de la ciència i ensenyament.
 • Afavorir la comunicació i la col·laboració entre docents i historiadors de la ciència.
 • Fer conèixer experiències i recursos sobre l’aplicació de la història de la ciència en l’ensenyament.
 • Relacionar, mitjançant la història de la ciència, alguns aspectes de la divulgació científica amb l’ensenyament.

Assistència i comunicacions

En aquest sentit, el comitè organitzador anima tots aquells professors/-ores i historiadors/-ores de la ciència interessats en aquest àmbit a participar en la jornada i a presentar-hi, també, comunicacions. Cada persona inscrita podrà defensar fins a un màxim de dues comunicacions, sempre que una d’elles sigui compartida. L’experiència de les jornades anteriors ens ha dut a proposar les àrees temàtiques següents per a les comunicacions:

 • La immersió de la història de la ciència a l’aula.
 • L’acoblament de la història de la ciència en el currículum educatiu.
 • La cultura material de la ciència en l’ensenyament.
 • Les TIC en la incorporació de la història de la ciència a l’ensenyament.
 • La història de la ciència en la formació del professorat.
 • Sessió temàtica: les relacions entre divulgació científica i ensenyament amb el rerefons de la història de la ciència (Àngela Garcia-Lladó i Laura Valls, coord.).

PROGRAMA (Descarregar pdf)

A continuació de la sessió inaugural es presentaran les comunicacions, amb els seus debats corresponents. Durant el desenvolupament de la jornada es durà a terme el lliurament del XIII Premi Antoni Quintana Marí per a treballs de recerca de batxillerat.

La conferència convidada d’aquesta jornada «Modos de racionalidad en la historia de la ciencia para la enseñanza de las ciencias» serà a càrrec d’Agustín Adúriz Bravo, investigador del Centre de Formació i Investigació en Ensenyament de les Ciències de la Facultat de Ciències Exactes i Naturals de la Universitat de Buenos Aires (Argentina).

 

Terminis i dates importants

De l’1 de setembre al 16 de novembre de 2015: inscripció a la jornada. Cal enviar un titol i un resum de la proposta de comunicacio en el moment de fer la inscripció.

30 de setembre de 2015: recepció de resums de propostes de comunicacions.

14 d’octubre de 2015: confirmació de les comunicacions acceptades.

 

Lloc de celebració de la jornada

20 novembre de 2015

Institut d’Estudis Catalans (C. del Carme, 47, 08001 Barcelona)

21 novembre de 2015

Residència d’Investigadors (C. de l’Hospital, 64, 08001 Barcelona)

 

Inscripcions

La inscripció es farà per mitjà del següent formulari en línia operatiu durant el període d’inscripció de l’1 de setembre al 16 de novembre.

La inscripció inclou el dret a obtenir el llibre de resums de les comunicacions, assistir a la jornada i, posteriorment, rebre les actes corresponents.

La quota d’inscripció general és de 22 €; i la reduïda, d’11 €, per als socis de la SCHCT o altres filials de l’IEC. El pagament es podrà fer per transferència bancària o amb targeta VISA, d’acord amb les indicacions que us oferirà el mateix formulari d’inscripció. Si voleu aprofitar l’oportunitat de fer-vos soci de la SCHCT ho podeu fer per mitjà de l’enllaç Inscripcions_SCHCT del web http://schct.iec.cat, on trobareu més informació.

Aquesta activitat està inclosa en el Pla de formació permanent del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Si voleu la certificació d’assistència XTEC de 10 hores reconeguda pel Departament d’Ensenyament cal que també us inscriviu via l’ICE de la UPC en el següent enllaç: http://gcice.upc.edu/fitxa_cursos.asp?id=53599&np=1.

 

Beques

La Societat ofereix beques d’inscripció i de viatge adreçades a estudiants i llicenciats en atur, així com a altres persones que demostrin necessitar-les.

Podeu sol·licitar-la en fer la inscripció, al mateix formulari, que us demanarà un escrit que en justifiqui els motius i especifiqui, si correspon, el centre on figureu com a alumnes.

 

Per a més informació adreceu-vos a schct@iec.cat

 

 

Itinerari de la Llum per Barcelona!

Organitza: SCHCT i SCF

Dins el marc de l’Any Internacional de la Llum 2015.

Dilluns 8 de juny  de 2015, 18:30h.

Itinerari guiat per Miquel Carandell (SCHCT/ Històries de Ciència)

Ens plau anunciar-vos que el dilluns 8 de març s’organitza, amb motiu de la celebració de l’Any Internacional de la Llum 2015, la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica, en col·laboració amb la Societat Catalana de Física, organitza un itinerari per la llum de Barcelona. En aquesta ruta conèixerem la història de l’enllumenat públic de la ciutat però també veurem com la llum ha estat cabdal en la investigació científica que han dut a terme astrònoms, òptics i d’altres inventors.

Per començar, visitarem un telescopi de 1886 del científic i mecenes Rafael Patxot, que es troba a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona. Després, l’itinerari recorrerà diversos carrers de Ciutat Vella descobrint alguns racons amagats i donant història a d’altres més coneguts.

Aquesta és una activitat gratuïta i oberta a tothom que forma part del programa de Col·loquis organitzat per la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica.

Les places són limitades i cal inscripció prèvia. Si voleu participar-hi, envieu un correu a itinerarischct@gmail.com indicant els noms de les persones que assistiran a l’itinerari.

Us hi esperem!

 

VI JORNADA D’HISTÒRIA DE L’ASTRONOMIA I DE LA METEOROLOGIA

Temple Romà de Vic, 17 d’octubre de 2015
1era circular

Aquesta propera tardor, com ja ve sent tradició des de l’any 2005 i amb periodicitat bianual, s’esdevindrà una nova cita per als estudiosos de la història de l’astronomia i de la meteorologia. De nou la ciutat de Vic es convertirà en un espai de treball i debat historiogràfic d’aquestes dues disciplines. És en aquest sentit, que ens plau convocar-vos a la VI Jornada d’Història de l’Astronomia i de la Meteorologia.

Assistència i comunicacions

El comitè organitzador de la VI Jornada anima les persones interessades en la història de l’astronomia i de la meteorologia a participar en aquesta Jornada, i també a presentar comunicacions sobre recerques acabades o en curs. La durada de cada comunicació serà de quinze minuts i, posteriorment, es farà un debat breu. Cada persona podrà defensar una sola comunicació, excepte en el cas que ho faci en col·laboració amb altres inscrits.

Entitats organitzadores

Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT)
Patronat d’Estudis Osonencs (PEO)
Agrupació Astronòmica d’Osona (AAO)

Entitats col·laboradores

Agrupació Astronòmica de Sabadell (AAS)
Associació Catalana de Metereologia (ACAM)
Associació Catalana d’Observadors Meteorològics (ACOM)
Societat Catalana de Física (SCF)
Societat Catalana de Gnomònica (SCG)

Programa (descarregar pdf)

9:30 – 10:00  Lliurament de documentació

10:00 – 10:15   Inauguració

10:15-11:30 PRIMERA SESSIÓ DE COMUNICACIONS Moderador: Josep Maria Casals

image002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11:30 – 11:45 Debat

11:45 – 12:00 Pausa

 

 

12:00 – 13:15 SEGONA SESSIÓ DE COMUNICACIONS Moderador: Carles Puig-Pla

image004

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13:15 – 13:30  Debat

 

13:30 – 14:30 Moderador Agustí Nieto-Galan

Conferència de Charlotte Bigg (CNRS), amb el títol: Une histoire de la photographie astronomique en quatre tableaux.

14:30-14:45 Debat

 

14:45 – 16:15  Dinar ofert per l’organització

 

16:15 – 17:45 TERCERA SESSIÓ DE COMUNICACIONS Moderador: Francesc X. Barca Salom

image006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17:45 – 18:00 Debat

 

18:00- 19:00  Moderador:  Josep Batlló

Conferència de Luís Miguel Carolino (ISCTE – Lisbon University Institute, CIES – IUL),  amb el títol:  Lost in translation: Pietro della Valle’s and the introduction of European cosmology into early modern Iran.

19:00 – 19:15 Debat i cloenda

Dates importants

 • Període d’inscripció: del 8 de juny al 13 d’octubre

Cal inscriure’s formalment durant al període indicat per mitjà del formulari online. Tot i que quedaran algunes places lliures per inscriure’s el mateix dia de la jornada a Vic.

 • Període de sol·licitud de beques: del 8 de juny al 23 de setembre

Beques adreçades a estudiants i llicenciats en atur, o persones que en demostrin la necessitat. Envieu les sol·licituds a l’adreça schct@iec.cat un escrit justificant-ne els motius que indiqui el centre on estudieu i adjuntant la documentació acreditativa.

 • Lliurament de propostes de comunicació: 30 de setembre de 2015

Cada proposta haurà d’anar acompanyada del corresponent títol i un resum d’un màxim de 500 paraules.

 • Lliurament de resums de comunicació: 8 d’octubre de 2015

Data límit per rebre els resums de comunicació.

Inscripcions

* Quota d’inscripció general: 40€.

* Inscripció reduïda: 30€ per als socis de la SCHCT, l’AAO, el PEO, l’AAS, l’ACAM, l’ACOM, la SCF, la SCG o alguna altra societat filial de l’IEC.

Formulari d’inscripció i pagament
Caldrà que us inscriviu per del següent formulari electrònic: http://www.iec.cat/jornades/astrovic2015.asp

La inscripció dóna dret al llibre de resums de les comunicacions, assistir a la Jornada, participar en el dinar i rebre, posteriorment, el llibre “Explorant la volta del cel. Estudis sobre història de l’astronomia i de la meteorologia” que, a manera de capítols, recollirà totes les comunicacions i conferències de la Jornada.

Per a qualsevol dubte adreceu-vos a la SCHCT schct@iec.cat

Vivint en un món tòxic (1800-2000): Experts, activistes, industria i regulació

L’escola de primavera de història de la ciència i popularització científica gira al voltant dels tòxics: “Vivint en un món tòxic (1800-2000): Experts, activistes, industria i regulació”. Està organitzada per la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica i l’Institut Menorquí d’Estudis amb la col·laboració d’altres societats i institucions.

Aquest any les conferències plenàries seran transmeses per internet:

http://encuentro.uv.es/docencia006

[Entreu com “invitat” i només cal ficar el vostre nom i cognom. Cal fer servir navegadors mozilla o explorer  actualitzats. Aquest enllaç estarà operatiu 10 m. Abans de cada conferència]

Dia 14 Maig,  16h.

Gerald Markowitz (John Jay College and Graduate Center, CUNY) Lead Wars: The Politics of Science and the Fate of Children

Dia 15 maig, 16 h.

Thomas Le Roux Roux (Centre de Recherches Historiques, CNRS/EHESS) Fumes: the great shift of risk management (France, Great Britain, 1750-1850

Dia 16 maig, 9,30 h.

Andrew Cunningham (Cambridge University) Mercury rising, mercury falling

Contra el desmembrament de la biblioteca de l’IHMC López Piñero de València

La SCHCT es manifesta en contra de la partició de la Biblioteca de l’IHMC de València.

Vegeu l’article “Un error todavía evitable” publicat a El País: http://ccaa.elpais.com/ccaa/2015/03/06/valencia/1425666062_622752.html

Us animem a signar la petició iniciada a Change.org

<http://t.co/5ui9gYZP9y >

Tres nous Itineraris d’Història de la Ciència per Barcelona!

http://arban.espais.iec.cat/2015/02/22/tres-nous-itineraris-dhistoria-de-la-ciencia-per-barcelona/

Els itineraris són gratuïts però cal inscripció prèvia a itinerarischct@gmail.com.

Els tres itineraris seran realitzats els següents dies:

2 de Març: “Ciència i Tecnologia a l’Exposició Universal de 1929”
16 de Març: “Indústria i Ciència a Sant Andreu”
23 de Març: “En els límits de la ciència: Espiritisme a Barcelona”

Guies: Miquel Carandell (SCHCT/Històries de Ciència), Judit Gil (CEHIC-UAB).

Coordinadors: Miquel Carandell (SCHCT/Històries de Ciència), Clara Florensa (CEHIC-UAB).

No us els podeu perdre!

El primer parc científic de Barcelona? La transformació de la Ciutadella (1872-1917)

Segona conferència del Cicle:

Natura i ciència al parc: continuïtats i discontinuïtats de les ciències naturals a la Ciutadella

Ponències:

 • Ferran Aragon (CEHIC-UAB) i José Pardo Tomás (IMF, CSIC). 18/12/21014. IEC, Barcelona.

Reconstruint el Martorell. Donants i col·leccions del primer museu públic de Barcelona al tombant del segle XX

 • Laura Valls (CSIC) i Oliver Hochadel (IMF, CSIC), 15/01/2015, IEC, Barcelona.

El primer parc científic de Barcelona? La transformació de la Ciutadella (1872-1917)

 • Christina Wessely (Universidad de Lüneburg), 12/02/2015, IEC, Barcelona.

Laboratory, Zoo, Amusement Park. Arenas of Natural History in Vienna’s Prater, ca. 1900.

Més informació:

El vídeo “Un mamut al parc” de Laura Valls i Nina Valls, guanyador del Premi Trobada SCHCT Vídeo 2015.

L’article de Cristina Savall a “El Periódico”:

Moviment perquè la Ciutadella preservi la seva identitat científica

8th European Spring School on History of Science and Popularization

8th  European Spring School on History of Science and Popularization

LIVING IN A TOXIC WORLD (1800-2000): EXPERTS, ACTIVISM, INDUSTRY AND REGULATION

REGISTRATION OPENED

Download PDF Programme

Download PDF poster

toxic

Maó (Menorca), 14-16 May 2015

Institut Menorquí d’Estudis (IME)

Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT)

Institute for the History of Medicine and Science “López Piñero” (CSIC-University of Valencia)

European Society for the History of Science (ESHS)

Organized by: José Ramón Bertomeu Sánchez and Ximo Guillem-Llobat

Further details in: http://blogs.iec.cat/schct/2014/10/31/8th-european-spring-school- on-history-of-science-and-popularization/

Ciència i ficció. L’exploració creativa dels mons reals i dels irreals

La Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica i la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia convoquen per al setembre de 2015 un congrés d’àmbit internacional amb el títol «Ciència i ficció. L’exploració creativa dels mons reals i dels irreals»

Podeu trobar la circular informativa aquí en PDF

http://cienciaificcio.wordpress.com/about/