La Granja Vella de Martí-Codolar

Dijous, 26 d’abril de 2018, 18:00 h

*Aquesta activitat és gratuïta però l’aforament és limitat. Per participar-hi cal inscripció prèvia enviant un correu a itinerarischct@gmail.com

En la segona sessió del cicle d’Espais Científics visitarem La Granja Vella dels Martí-Codolar, l’espai que va acollir la col·lecció d’animals que donaria origen al Zoològic de Barcelona. Actualment una residència dels Salesians, a la Granja passejarem pels jardins i visitarem un petit museu que recorda aquesta història, així com d’altres relacionades amb aquest espai. En la nostra visita descobrirem, de la mà de l’historiador Oliver Hochadel, com el polifacètic Francesc Darder va gestionar aquesta col·lecció d’animals i a partir d’aquesta, concebir el que seria el Zoo de Barcelona.

Oliver Hochadel

Institució Milà i Fontanals, CSIC, Barcelona.

Oliver Hochadel és historiador de la ciència i investigador a la Institució Milà i Fontanals (CSIC, Barcelona). La seva recerca actual se centra en la relació entre la ciència i els seus públics. Ha treballat sobre l’electricitat com a ciència pública a la Il·lustració alemanya, la història dels zoològics en el segle XIX, la història de la recerca sobre els orígens humans en el segle XX i la història urbana de la ciència al voltant del 1900. Les seves publicacions inclouen la monografia El mito de Atapuerca. Orígenes, ciencia, divulgación (2013), i els volums Barcelona: An Urban History of Science and Modernity, 1888-1929 (2016)Urban Histories of Science, 1820-1940, que es publicarà el 2018 (els dos amb Agustí Nieto-Galan).

Col·loquis de la SCHCT (2017-2018)
ESPAIS DE CIÈNCIA: LA NATURA A LA CIUTAT

Seguint l’estela del cicle “Els molts hereus d’una sola herència: el Patrimoni Industrial de Barcelona”, que es va organitzar dins els Col·loquis de la Societat Catalana d’Història de la Ciència el curs 2016-2017, aquest curs us proposem la visita a tres espais de ciència a la ciutat de Barcelona dedicats a les ciències naturals.

L’objectiu d’aquest cicle és triple. En primer lloc, donar a conèixer un patrimoni científic i històric de Barcelona que sovint és desconegut per molts socis de la Societat Catalana, i per persones interessades en general, així com permetre l’accés a espais habitualment tancats al gran públic. En segon lloc, divulgar la història d’aquests espais i el seu paper en la història de les ciències naturals a la ciutat, així com la recerca feta des de la història de la ciència en aquest sentit. Per últim, aquest cicle també vol obrir el debat i fer reflexionar els assistents sobre el present i el futur d’aquests tres llocs, parlarem sobre l’estat en què es troben, com es poden donar a conèixer de forma més efectiva, quin serà el seu futur…

Per assolir aquest triple objectiu, el cicle es planteja amb tres sessions dobles: una per cada espai, en la que parlaran dos ponents o guies. Un dels dos ponents ens parlarà sobre la història de l’espai i el segon ens explicarà la seva situació actual i les opcions de futur que presenta. D’aquesta manera, volem generar un debat amb coneixement de causa, on la història hi jugui un paper important. Seran doncs visites amb substància i amb debat històric i científic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Premi per a treball de recerca d’estudiants d’ensenyament secundari

Us proposem fins a set itineraris històrics pel patrimoni de Barcelona centrats en la unió entre ciència i ciutat.