El Castell dels Tres Dragons, antic Museu de Zoologia

i ara seu científica del Museu de Ciències Naturals

Dijous, 10 de maig de 2018, 19:00 h

*Aquesta activitat és gratuïta però l’aforament és limitat. Per participar-hi cal inscripció prèvia enviant un correu a

itinerarischct@gmail.com

En aquesta tercera, i darrera, sessió del cicle d’Espais Científics visitarem el conegut “Castell dels Tres Dragons”, un edifici que l’arquitecte Lluís Domènech i Muntaner va dissenyar com a Cafè-Restaurant per l’Exposició Universal de 1888, però que durant bona part de la seva història ha allotjat el Museu de Zoologia de Barcelona. Quan l’any 2010 l’espai expositiu d’aquest museu va ser traslladat a un edifici modern, que també havia quedat buit després del Fòrum de les Cultures, el “Castell”  esdevingué la seu cientifica del Museu, un espai que acull la investigació, les col·leccions i el Centre de Documentació del Museu.  Pel que fa a la obertura un altre cop d’aquest edifici per al gran públic, està en un moment d’impàs en el que s’esta considerant el pla d’usos i proposta arquitectonica adequació del edifici proposat pel Museu.

En aquesta visita tractarem, per una banda, la història d’aquest edifici en relació amb les Ciències Naturals i en relació al Parc de la Ciutadella com a espai de ciències, i, per l’altra, la seva situació actual i les propostes que s’estan debatent. De la mà de l’historiador Pepe Pardo i de la directora del consorci del Museu Anna Omedes veurem els espais interiors d’aquest edifici que, encara que sembli que fos ahir, porta ja gairebé 8 anys tancat al gran públic i com a seu científica Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Anna Omedes

Consorci del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

José Pardo Tomás 

Institució Milà i Fontanals, CSIC, Barcelona.

Anna Omedes és doctora en zoologia i actual directora del Consorci del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. A més de les tasques de direcció del Museu, Omedes també ha publicat diversos articles i participat en congressos, cursos i conferències sobre museologia i museografia, a la vegada que ha estat editora de les publicacions del Museu. Va ser autora del projecte museològic de la nova seu del Museu al Fòrum i co-comissària de l’exposició permanent Planeta Vida. Finalment també ha fet recerca en bioacústica fent publicacions, sent membre del jurat de tesis doctorals i sent professora en cursos de doctorat sobre aquesta temàtica.

 

José Pardo Tomás és Doctor en Història de la Ciència i investigador científic en la Institució “Milà i Fontanals” del CSIC. Ha estat investigador convidat en diverses universitats i centres de recerca de tot el món, ha dirigit projectes d’investigació sobre diversos temes d’història de la ciència, ha publicat més d’un centenar de llibres, capítols de llibre, i articles, a més de publicacions divulgatives. Va ser comissari de l’exposició Salvadoriana. El gabinet de curiositats de Barcelona, oberta al públic entre 2014 y 2016, a l’Institut Botànic de Barcelona, premiada com la millor exposició temporal de Catalunya de l’any 2015.

 

Col·loquis de la SCHCT (2017-2018)

Espais de Ciència: la natura a la ciutat

 

Seguint l’estela del cicle “Els molts hereus d’una sola herència: el Patrimoni Industrial de Barcelona”, que es va organitzar dins els Col·loquis de la Societat Catalana d’Història de la Ciència el curs 2016-2017, aquest curs us proposem la visita a tres espais de ciència a la ciutat de Barcelona dedicats a les ciències naturals.

L’objectiu d’aquest cicle és triple. En primer lloc, donar a conèixer un patrimoni científic i històric de Barcelona que sovint és desconegut per molts socis de la Societat Catalana, i per persones interessades en general, així com permetre l’accés a espais habitualment tancats al gran públic. En segon lloc, divulgar la història d’aquests espais i el seu paper en la història de les ciències naturals a la ciutat, així com la recerca feta des de la història de la ciència en aquest sentit. Per últim, aquest cicle també vol obrir el debat i fer reflexionar els assistents sobre el present i el futur d’aquests tres llocs, parlarem sobre l’estat en què es troben, com es poden donar a conèixer de forma més efectiva, quin serà el seu futur…

Per assolir aquest triple objectiu, el cicle es planteja amb tres sessions dobles: una per cada espai, en la que parlaran dos ponents o guies. Un dels dos ponents ens parlarà sobre la història de l’espai i el segon ens explicarà la seva situació actual i les opcions de futur que presenta. D’aquesta manera, volem generar un debat amb coneixement de causa, on la història hi jugui un paper important. Seran doncs visites amb substància i amb debat històric i científic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Premi per a treball de recerca d’estudiants d’ensenyament secundari

Us proposem fins a set itineraris històrics pel patrimoni de Barcelona centrats en la unió entre ciència i ciutat.