L’Àtom a la Plaça

Dijous 11 de gener de 2018, a les 18:30h,

a l’Institut d’Estudis Catalans,

quarta sessió del cicle ‘CTM a les Places’, dedicada

conflictes ambientals i energia nuclear, 1977-2017

 

Intervindran d’entrada

Evelio Gómez (membre d’Alfalfa: Revista de crítica ecológica y alternativas),

Miguel Muñiz (membre del Movimiento Ibérico Antinuclear),

Sergi Saladié (membre de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya i professor de la Universitat Rovira i Virgili)

Xavier Roqué (historiador de la ciència i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona), passant després a un debat entre el públic assistent.

En aquests nous col·loquis 2017-2018 es pretén abordar una qüestió que ha estat intermitentment present a les “places” de Catalunya les darreres dècades: els tòxics nuclears. Una llarga doble trajectòria de desplegament nuclear i de contestació antinuclear – amb epicentre a Ascó i Vandellós – va tenir el seu auge al voltant de la caiguda del franquisme i de l’inici del règim polític que el succeí el 1977. En els darrers anys ha tornat a reviscolar el debat científic als despatxos, als mitjans i als carrers; principalment, arrel de la nova promesa de «remei tecnològic» al canvi climàtic, del programa governamental de construcció de cementiris nuclears (Ascó, 2010-2011), de la repetició de moviments sísmics naturals i induïts (e.g., terratrèmol de 3,3 graus Richter, prop de Vandellós, 2015; sisme de 4,2 graus Richter associat al projecte Castor d’emmagatzematge de gas, 2013)…

El debat continuarà en aquesta intermitent “plaça” dels col·loquis: després de breus intervencions de 10-15 minuts dels quatre ponents, comptarem amb altres intervencions d’antics membres del Comitè Antinuclear de Catalunya (CANC, creat el 1977), d’altres activistes del llarg moviment antinuclear de Catalunya, i de la resta de públic (demanem disculpes per a la homogeneïtat dels ponents en termes de gènere, més quan som conscients de la seva diversitat en les lluites antinuclears passades i presents).

La sessió explorarà línies de reflexió del cicle entorn de l’amalgama i interaccions entre experts i activistes, provant de generar complicitats i afinitats:

Com es fa i es “desfà” la ciència des de les places? Quina és la relació dels activistes “no-científics” amb els sabers científics? Com es crea (o es nega) l’autoritat científica a peu de carrer?

Quin és el paper dels científics en el moviment antinuclear? Com es mobilitza la figura de l’expert tant per part del moviment nuclearista com del moviment antinuclear? Quines tensions trobem dins de les universitats i centres de recerca?

Per què avui en dia hi ha tan poc qüestionament de la nuclearització? A què es deu l’aparent habituació, invisibilitat i/o conformitat?

Quin paper té la memòria, l’experiència viscuda i la història de la ciència per a les lluites presents del moviment antinuclear? Com interactuen memòria i història? Què aporten les resistències passades a les actuals? Què aporten les resistències, d’avui i d’ahir, a la història de la ciència i de la tecnologia?

La taula rodona i el debat continuaran al cafè Absenta 1893, al Carrer de l’Hospital, 75, després de la sessió. Ciència, tecnologia i medicina a les places, als carrers, als cafès, al bars…? (*)

(*) Post Scriptum: La taula rodona, el debat i les relacions creades van continuar unes setmanes després amb motiu dels 40 anys del Comitè Antinuclear de Catalunya (CANC). El 14 d’abril, els seus antics membres – juntament amb algunes persones que van participar a la sessió en qüestió – van reunir-se per a celebrar l’aniversari de la CANC a la cúpula geodèsica de Can Santgrau (Estanyol, Girona), un mas que funciona de forma autònoma amb energies renovables, sorgit en el marc d’aquelles lluites antinuclears.

Informació en PDF