SOCIETAT CATALANA DE MATEMÀTIQUES

20/12/13
Publicacions Matemàtiques, vol. 58(1), 2014
04/11/13
* Oberta la inscripció a la la 2a Jornada d’Investigadors Predoctorals Interdisciplinària (2a JIPI 2014), en la que col.labora la SCM (ENLLAÇ)
* Oberta la inscripció a vídeoMAT 2014, projecte de creació de vídeos matemàtics dirigit a l’alumnat d’educació infantil, primària, ESO, batxillerat i FP de Catalunya, en el que col.labora la SCM (ENLLAÇ)
* I Escola Europea de Tardor d’Història de la Ciència i Educació. Barcelona, els 15 i 16 de novembre de 2013, Institut d’Estudis Catalans. (ENLLAÇ)
* Nou Màster Universitari URV-UOC en Enginyeria Computacional i Matemàtica (ENLLAÇ)
* El CRM anuncia les beques postdoctorals de l’EPDI (xarxa d’instituts de recerca europeus) (ANUNCI)
* Els nostres companys de la SBM-Xeix ens suggereixen dos vídeos interessants AQUI.
27/10/13
* Oferta doctoral o postoctoral al Barcelona Center for Subsurface Imaging (ENLLAÇ).
* En aquest ENLLAÇ podeu veure el reportatge de BTV sobre l’exposició “Experiències matemàtiques” que el MMACA està realitzant a l’INS Menéndez y Pelayo de Barcelona.
* S’anuncia l’exposició “ICARDI, Art i Ciència” del 31 d’octubre a l’1 de desembre al Temple Romà de Vic. Es tracta de pintures sobre temes matemàtics sortides de la col·laboració entre un matemàtic (Josep Vall) i una artista plàstica (Imma Vall) (ENLLAÇ). Inauguració dijous, 31 d’octubre del 2013, a 2/4 de 8 del vespre.
22/10/13
* L’Obra Social de la Caixa ha aprovat el programa de formació en “Recerca Matemàtica Col·laborativa” presentat pel CRM (ENLLAÇ).
* S’anuncia la “XVI Jornada Didàctica Matemàtica d’ABEAM” pel dissabte 9 de novembre (ENLLAÇ).
* La Facultat de Ciències de l’Educació i el Departament de Didàctica de la matemàtica i de les ciències de la UAB inicien un postgrau de matemàtiques per mestres (ENLLAÇ).
* La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) convida al taller “Recursos, jocs (i algun secret) per fer tallers de matemàgia” (Barcelona, 7 de novembre), en el que intervindran Fernando Blasco i Miquel Duran (ENLLAÇ).
* S’anuncia el “Joint CRM-ISAAC Conference on Fourier Analysis and Approximation Theory”, que tindrà lloc al CRM del 4 al 8 de novembre de 2013 (ENLLAÇ).
09/10/13
* CRM:  data límit 25/10/2013 per presentar les propostes preliminars dins la convocatòria de Programes de Recerca pel curs acadèmic 2015-2016 (ENLLAÇ).
* El “Col.laboratori interuniversitari de recursos d’aprenentatge en xarxa (Cirax)” convida a professors de matemàtiques a nivell de secundària, batxillerat i universitat a conèixer el seu projecte i la seva assignatura pilot “Fonaments de Matemàtiques” (ENLLAÇ) (ENLLAÇ).
* El MMACA ha inaugurat l’exposició “Experiències matemàtiques” a l’Institut Menéndez y Pelayo de Barcelona (
ENLLAÇ).
* FotoMath 2013, III concurs de fotografia matemàtica, organitzat pel Departament de Matemàtica de la UdL, fa una crida a la participació (
ENLLAÇ). 
05/09/13
* Amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, el proper dia 11 l’IEC tindrà les portes obertes a tothom a partir de les 11h i convida a participar en l’Acte de Commemoració que celebrarà a les 13h (PROGRAMA)
* Us recordem que el 28 de setembre se celebrarà la desena Jornada d’Ensenyament de les Matemàtiques de la SCM: “L’alfabetització estadística”. Organitzada conjuntament per la SCM i la FEEMCAT amb la col·laboració la Societat Balear de Matemàtiques (SBM-XEIX) i la Societat d’Educació Matemàtica Al-Khwarizmi, del País Valencià (PROGRAMA).
* El Programa de Doctorats Industrials del Govern de la Generalitat ofereix tres places per a doctorats en matemàtiques (ENLLAÇ).
* Us donem notícia de l’aparició de Cocociència, un nou blog de divulgació científica en català amb un apartat de matemàtiques.
18/07/13
* Call for special sessions for the UMI-RSME-SCM-SEMA-SIMAI Joint Meeting. Bilbao June 30th-July 4th, 2014 (ENLLAÇ).
* Obert el termini de presentació pel Premi Ferran Sunyer i Balaguer d’enguany (ENLLAÇ).
* Us informem que Televisió de Catalunya tornarà a emetre el documental “Ferran Sunyer i Balaguer. Història d’un exili interior”, Canal 33, dijous 8 d’agost a les 23,35h aproximadament.
* S’anuncia el Programa de Recerca “Geometry and Dynamics of Integrable Systems” al CRM, del 9/9 al 9/11/2013. (ENLLAÇ).
* A través del web del CREAMAT hem conegut la creació del blog de màgia i matemàtiques per Sergio Belmonte, professor de matemàtiques de l’INS Alt Penedès de Vilafranca i aficionat a la màgia (ENLLAÇ).
27/06/13
Publicacions Matemàtiques, vol. 57(2), 2013
12/06/13
* Oberta la convocatòria del programa Lluís Santaló del CRM (amb el suport de l’IEC) per a visites d’investigadors d’Amèrica Llatina (SOL·LICITUDS). S’anuncia també la conferència de Roland Rabanal (actual visitant Lluís Santaló) pel proper dilluns 17 de juny (ANUNCI).
* Podeu veure el segon video de la sèrie “Matemàtiques en acció” produïda per CESIRE-CREAMAT:  Tim Myers, “Futbol, gel i mosques” (ENLLAÇ).
* Ens fem ressò del nomenament com a acadèmics numeraris de la RACEFN dels matemàtics Juan Luis Vázquez Suárez i Manuel de León Rodríguez, i de Terence Tao com a Acadèmic Corresponent (ENLLAÇ).
* Oberta la convocatòria de la EMS de propostes de Summer Schools in Mathematics 2014 (ENLLAÇ).
* El “Colectivo Carta por la Ciencia” impulsa una segona edició de la carta pública de denúncia i conviden a signar-la i a distribuir-la (CARTA) (ADHESIONS).
22/05/13
* L’International Council for Industrial and Applied Mathematics (ICIAM) ha seleccionat la candidatura de SEMA per a la celebració del congrés ICIAM 2019 a València. Enviem la nostra felicitació als organitzadors, perquè es tracta d’un congrés molt gran i amb una important repercussió.
* Es convoca el Premi de Comunicació Científica Joan Lluís Vives (14a edició) que s’adreça a estudiants de Doctorat de les  Universitats de la Xarxa Vives  (ENLLAÇ).
* Convocatòria d’ajuts “Recercaixa”, adreçada a impulsar la recerca de Catalunya, promoguda per “la Caixa” i l’ACUP, per a projectes en els àmbits d’Educació, Inclusió social, Discapacitat, Ocupació i Salut Pública (ENLLAÇ).
* La Barcelona Graduate School of Mathematics anuncia les seves primeres beques per a fer el doctorat en un dels seus grups de recerca, començant a la tardor del 2013 (ENLLAÇ).
* El premi Famelab España 2013 de la Fundación Española para la Ciencia ha estat concedit a un matemàtic, Eduardo Sáenz de Cabezón, per un curt monòleg divulgatiu que us convidem a visualitzar (ENLLAÇ).
* S’ha obert la convocatòria del “Programa DevMath-CRM” del Centre de Recerca Matemàtica per al suport a estades de joves investigadors de països en vies de desenvolupament (ENLLAÇ).
05/05/13
* Pilar Bayer, Jordi Guàrdia i Artur Travessa  han rebut el premi Crítica Serra d’Or de recerca pel llibre “Arrels germàniques de la matemàtica contemporània : amb una antologia de textos matemàtics de 1850 a 1950”, publicat per l’IEC (NOTÍCIA) (LLIBRE).
* Amb motiu de la jubilació del Prof. Joaquim M. Ortega Aramburu, el departament de Matemàtica Aplicada i Anàlisi de la UB i els seus col·legues més propers organitzen un acte acadèmic i un sopar d’homenatge pel proper 30 de maig de 2013. Els que vulguin participar-hi han de dirigir-se a la Secretaria del departament esmentat abans del proper 15/05.
* També es jubila la Prof. Irene Llerena, i amb aquest motiu des del Departament d’Àlgebra i Geometria organitza un dinar d’homenatge pel dia 3/6, obert a tots els seus amics i col·legues. Els interessats han de dirigir-se a la Secretaria d’aquest departament abans del 17/05.
* Entrevista a El Punt Avui a Daniel Ramos (MMACA i UAB),  guanyador del primer premi de la competició internacional de la UNESCO Mathematics for Planet Earth 2013 (ENLLAÇ).
* La Presidència de l’IEC convida a tots a participar a l’acte commemoratiu “Bernat Metge”, en el sisè centenari de la seva mort, que se celebrarà el proper dijous 9 de maig, a les 18 hores, a la sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans, i també a visitar l’exposició “Bernat Metge i els Clàssics” i a assistir a la lectura dramatitzada de “Lo Somni” (2/7) (ANUNCI).
* La novel·la ‘Manperel’ de l’autor Jordi de Manuel, inspirada en la figura del matemàtic rus Perelman, guanya el Premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler 2013 (NOTÍCIA).
28/04/13
* La 16 Trobada Matemàtica de la SCM (2013) se celebrarà el dilluns 17 de juny a la seu de l’IEC en una jornada compartida amb la BGSMath, que farà la seva presentació pública. Es donaran mes detalls properament.
* L’European Mathematical Society segueix amb la campanya per a augmentar el nombre dels seus socis, individuals i corporatius. Us invitem a mirar els beneficis que s’obtenen del fet de ser membre (AQUÍ) i instruccions per a afiliar-se (AQUÍ).
* Entre les activitats del mes de maig de Pessics de Ciència (Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat) n’hi ha quatre de tema matemàtic. Tres conferències: de Josep Marco (dia15), Joan Jareño (dia 22) i Anton Aubanell (dia 29) (ENLLAÇ). També el visionat de la pel·lícula  “Sneakers” amb la projecció del comentari de Pilar Bayer (dia 8, ENLLAÇ).
* El passat dia 8 la DGICYT (MINECO), després de cinc anys d’alguns retards i canvis de parer, va aprovar mesures per a la posada en marxa de l’Instituto Español de Matemáticas (IEMath), nomenant una comissió i un director comissari (Prof. Juan M. Viaño Rey, USC).
* Curs avançat “Compactifying Moduli Spaces”, del 27 al 31 de maig de 2013 al CRM (ENLLAÇ).
* La CDC de la IMU cerca matemàtics per a impartir un curs de “Geometría Diferencial” o de “Resolución de Problemas en Educación Matemática” (en castellà) aquest estiu a Honduras (més informació sobre el programa AQUI)
21/04/13
* El Premi Évariste Galois de la SCM ha estat atorgat aquest any 2013 a la Sra. Esther Ibáñez Marcelo, pel seu treball “Expectation Maximization per a arbres filogenètics”. El premi serà lliurat demà dia 22/04 en la solemne sessió dels Premis Sant Jordi 2013 de l’IEC.
* El documental “Ferran Sunyer i Balaguer: història d’un exili interior” s’emetrà el dijous 25 d’abril a les 22:40h pel Canal 33 (ANUNCI).
18/04/13
* Els passat dia 10/4 el Parlament de Catalunya va aprovar una important declaració amb motiu de l’Any Internacional de l’Estadística. (ENLLAÇ)
* S’anuncia la I Jornada del Grup de Lògica i Filosofia de la Ciència de la Societat Catalana de Filosofia (amb la col·laboració de la SCM): “Kurt Gödel: De la incompletabilitat de les matemàtiques a la cerca de nous axiomes”. 15/5/2013, 17-20h, IEC. (ENLLAÇ)
* Primera anàlisi de puntuacions del Cangur 2013: Segueix la diversitat geogràfica en les llistes de premiats… i això és bo. Els pòdiums: Nivell 1: Puig-Reig, Barcelona, Barcelona. Nivell 2: Lleida, Falset, Cervera. Nivell 3: Barcelona, Barcelona, Vilanova. Nivell 4: Girona, Girona, Banyoles. (ENLLAÇ a les llistes)
* Es recorda el “Research Programme on Conformal Geometry and Geometric PDE’s” que tindrà lloc al CRM entre maig i juliol de 2013. (ENLLAÇ)
* “Barcelona Computational and Systems Neuroscience (BARCSYN) 2013”. Tindrà lloc els 13-14/6 a l’IEC (ENLLAÇ).
08/04/13
* 49 Olimpiada Matemàtica Espanyola. L’equip català acaba d’aconseguir un magnífic resultat: 2 medalles d’or, per M. Felipe i P. Surrell, 2 de plata, per G. Orriols i D. Lugosi i 1 de bronze  per E. Gonzalvo.
* Concedit el Premi Ferran Sunyer i Balaguer 2013: Xavier Tolsa (ICREA-UAB) per la monografia “Analytic capacity, the Cauchy transform, and non-homogeneous Calderón-Zygmund theory”.  Conferència del guardonat sobre “Integrals singulars, conjunts de Cantor i rectificabilitat” dilluns 15 d’abril a les 15h a l’aula T1 de la Facultat de Matemàtiques de la UB (ANUNCI).
* Concedides les Borses FSB 2013: R. Barbieri (UPC), A. Bosch (UAB), A. Deluca (CRM-UAB) i A. Gargallo (UPC). Concedits també els premis “Matemàtiques i Societat” de la FFSB: Alfons Petit  (Diari de Girona) i Mònica López (diari Ara).
* Oberta la convocatòria per a l’admissió d’alumnes en el projecte ESTALMAT a Catalunya (ENLLAÇ)
* Dijous 18 d’abril se celebrarà la Matefest-Infofest 2013 a la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona (ENLLAÇ)
* Conferència pública: “Is there a world beyond Shannon? – Entropies for complex Systems” per Stefan Thurner, Medical University of Vienna, dins del Joint CRM-Imperial College School and Workshop in Complex Systems. Dia 11 d’abril, 19h, Sala Prat de la Riba, Institut d’Estudis Catalans (ENLLAÇ)
24/03/13
* Dilluns 18 de març es va celebrar l’acte de lliurament del Premi Nacional de Recerca 2012 al professor Carles Simó (UB). Poden veure’s informacions i notícies sobre l’acte i el premiat al bloc de la Biblioteca de la FM de la UB (ENLLAÇ). Podeu veure l’entrevista a TV3 AQUI i sentir una entrevista de ràdio AQUI.
* Dimecres 20 es va concedir el Premi Abel al matemàtic Pierre Deligne (IAS, Princeton) per les seves “contribucions a la  geometria algebraica i el seu impacte en teoria de nombres, teoria de la representació i altres camps” (ENLLAÇ).
* Dimecres 20 es va estrenar al Cinema Girona de Barcelona el documental “Ferran Sunyer i Balaguer: història d’un exili interior”.
* Dijous 21 es van celebrar amb gran èxit les Proves Cangur, tant a Catalunya i Andorra com a València i les Balears.
* S’anuncia pel divendres 5 d’abril (IEC, 19h) la conferència de Carles Dorce (UB): “Les matemàtiques a Al-Andalus” (ENLLAÇ al cicle).
16/03/13
* El dimecres vinent dia 20 a les 12h es donarà a conèixer el nom del guanyador del Premi Abel 2013, que podrá ser seguit al següent ENLLAÇ.
* Rècord de participants en els Problemes a l’Esprint per a equips del cicle superior de primària, dimecres passat, 13 de març, amb més de 600 alumnes (ENLLAÇ).
* S’anuncia la “Summer School 2013” del Màster d’Estadística i Investigació Operativa (UPC-UB) (ENLLAÇ).
* Col·loqui del CRM: “Monotonicity, Smoothness, and Fourier Transforms”, per Sergey Tikhonov (ICREA – CRM). Dia 20/3/2013 a les 12h al CRM (ENLLAÇ).
* S’anuncia la “Conference on Qualitative and Geometric Aspects of Elliptic PDE’s”, CRM 2-6/9/2013 (ENLLAÇ).
08/03/13
* El dijous dia 21 de març és el dia de realització de les proves Cangur. Aquest any 2013 hi ha 19427 preinscrits de Catalunya, Andorra i la Catalunya Nord, que pertanyen a 550 centres i que s’agruparan en 146 seus. Molts socis de la SCM col·laboraran en la seva realització, i convidem a tots a aprofitar aquest dia per a augmentar la visibilitat de la matemàtica.
* Daniel Ramos (MMACA i UAB)  guanya el primer premi de la competició internacional de la UNESCO Mathematics for Planet Earth 2013 (MMACA, MPE2013, IMAGINARY).
* La Fundació Ferran Sunyer Balaguer convida a l’estrena del documental “Ferran Sunyer i Balaguer. Història d’un exili interior”. Dimecres 20 de març de 2013, a les 20 hores, als Cinemes Girona de Barcelona. (INVITACIO).
*Crida del CIMPA a projectes d’escoles de recerca pel 2015 (ENLLAÇ).
03/03/13
* Dimecres passat, dia 27, màxim absolut de participació al concurs Problemes a l’Esprint de primer i segon d’ ESO (106 equips de 91 centres, més de 2000 alumnes) i d’encert (45 equips).
* Crida del CRM per captar estudiants de doctorat i becaris postdoctorals que es vulguin incorporar a algun dels grups de recerca del CRM (ENLLAÇ)
* El proper dimarts, dia 5, dia de les Matemàtiques del Planeta Terra a la UNESCO, Paris. (ENLLAÇ)
* XI Jornada de Terminologia de la SCATERM, “La Terminologia en el Món Educatiu”, 10‐11 de maig de 2013. Crida a Comunicacions (ENLLAÇ)
* Dins el cicle de conferències “Sobirania i drets de les nacions” de l’IEC, s’anuncia pel dilluns 11 de març a les 19 hores a la seu de l’IEC la conferència “Westfàlia, post-Westfàlia i sobiranies nacionals”, de Carles Boix, Universitat de Princeton, EUA.
21/02/13
* El Centre de Recerca Matemàtica ha obert la crida a Programes de Recerca pel curs 2015-2016. (ANUNCI)
* La FME de la UPC anuncia la Jornada Curs Galois pel 6 de marc (ANUNCI).
* Problemes a l’Esprint: 27 de febrer de 2013, convocatòria per a 1r i 2n d’ESO (ENLLAÇ).
* “Huracans, terràtremols i fitxes de dominó” video-entrevista divulgativa a Álvaro Corral que obre el cicle Matemàtiques en Acció, del CREAMAT (ENLLAÇ).
* El setmanari El Temps inicia una nova etapa, i l’IEC és un dels nous accionistes. Es convida als socis interessats a sumar-se a aquest nou accionariat (ENLLAÇ).
10/02/13
* L’exposició “La superació d’un matemàtic, Ferran Sunyer i Balaguer (1912-1967)” es podrà visitar a Girona fins al 4 de març (ANUNCI).
* Curs “Obrint la Ciència: com construir ponts entre investigació i societat” dirigit a investigadors, comunicadors o estudiants. A Girona, Palma de Mallorca i Barcelona. (ENLLAÇ). Organitza Obra Social “la Caixa” amb l’Observatori de la Difusió de la Ciència de la UAB.
* 4a convocatòria del concurs “Planter de Sondeigs i Experiments 2013” (CARTELL, ENLLAÇ).
* Problemes a l’Esprint: 13 de febrer de 2013, convocatòria per a 3r i 4t d’ESO (ENLLAÇ).
27/01/13
* FIRST ANNONUNCEMENT-CSASC 2013 University of Primorska, Koper, Slovenia, 9th – 13th June Joint Mathematical Conference of the Society of Mathematicians, Physicists and Astronomers of Slovenia together with Austrian, Catalan, Czech and Slovak Mathematical Societies (ENLLAÇ).
* S’anuncia la “Joint CRM – Imperial College School and Workshop in Complex Systems” a Barcelona, pels dies 8-13 d’abril (ENLLAÇ).
* Es convoquen les Borses Ferran Sunyer i Balaguer 2013, ofertes a projectes d’estudi o de recerca matemàtica relacionats amb la tesi doctoral (ENLLAÇ).
* La FME de la UPC ha convocat el Premi Poincaré 2013 per a treballs de recerca de batxillerat en matemàtiques/estadística realitzat durant el curs 2012-2013. (ENLLAÇ)
* Jornada d’Investigadors Predoctorals Interdiciplinària (JIPI-BKC). Barcelona, 7/2/2013. (ANUNCI)
20/01/13
* El CRM anuncia una Jornada CRM-Empresa sobre Finances Quantitatives, pel 22 de febrer de 2013 (ENLLAÇ)
* Convocatòria (dirigida a Centres docents, Departaments, Instituts o Centres de Recerca) de projectes a desenvolupar per a la 4a edició del programa Professors i Ciència de la Fundació Catalunya-La Pedrera (ENLLAÇ). Termini, 28 de gener. Aquest és un programa formatiu dirigit a professorat de secundària. Pot veure’s informació sobre l’edició anterior AQUI.
* Arrenca el vídeoMAT2013, primera edició d’un projecte del CREAMAT i el MMACA en el qual els i les alumnes creen vídeos sobre matemàtiques (ENLLAÇ).
14/01/13
* La Barcelona Graduate School of Mathematics (BGSMath) és una iniciativa important de la UB, la UAB, la UPC i el CRM, amb el suport del Govern, dirigida a estudiants de postgrau (ENLLAÇ). El proper dijous 17 de gener (18:30 h, c. Carme 47, Barcelona) se’n farà la presentació en un acte obert a tots els interessats (ANUNCI).
* Com potser sabeu, el 2013 ha estat declarat any internacional de l’estadística. La Societat Catalana d’Estadística i l’IDESCAT han obert un blog on recullen aportacions al voltant del tema (ENLLAÇ). L’Idescat ha obert una pàgina al seu web de premoció i explicació de la iniciativa (ENLLAÇ).
* S’anuncia per al proper mes de juliol el 2n curs sobre dades composicionals, que se celebrarà a Girona (ENLLAÇ).
* El “Heidelberg Laureate Forum” és una invitació a joves investigadors en Matemàtiques i/o Computer Science a trobar-se amb grans premiats de l’àrea (Premis Abel, Fields, Turing …) (ENLLAÇ). Sol·licituds abans del 15 de febrer.
10/01/13
Publicacions Matemàtiques, vol. 57(1), 2013
Twitter