VII Jornada de Física i Química a l’IEC

«El làser, cinquanta anys d’aplicacions tècniques i científiques»

Dia i hora: Dimecres 27 d’octubre de 2010, d’11.30 a 19.30 h
Lloc: Sala Pere i Joan Coromines (matí)
Sala  Prat de la Riba (tarda)
Institut d’Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
Barcelona

La Societat Catalana de Física, la Societat Catalana de Química i l’Associació de Professors de Física i Química de Catalunya us conviden a participar en aquesta trobada sobre l’ensenyament de la física i la química, que enguany vol contribuir a la celebració del cinquantè aniversari del descobriment del làser. Totes tres organitzacions esperen aconseguir la mateixa acceptació de les jornades de tardor dels sis darrers anys, també adreçades al professorat de física i de química universitari i de secundària, amb temàtiques diverses a l’entorn d’aquestes disciplines.

La VII Jornada de Física i Química a l’IEC pretén generar un ambient de trobada entre el professorat d’aquestes matèries d’universitat i d’educació secundària, i s’espera que en les pauses i els debats hi hagi un intercanvi de punts de vista enriquidor per a ambdós col·lectius.

Aquesta Jornada tractarà aspectes relacionats amb el làser, amb l’objectiu d’oferir al professorat de física i de química una actualització científica sobre temàtiques com el seu descobriment i les seves aplicacions, en especial les quotidianes i les biomèdiques. També s’hi tractarà una temàtica tan actual com la generació de la llum sincrotró i les aplicacions que té en la recerca científica.

La Jornada es completarà amb una temàtica sempre interessant: les característiques i perspectives de les proves PAU de física i de química a Catalunya. També hi haurà ocasió de conèixer i contrastar els trets més rellevants de l’ensenyament de la química i de les proves a la interfície secundària-universitat d’un altre país europeu. Els ponents convidats a l’acte, de gran vàlua professional, ben segur que comunicaran, amb rigor científic i de manera divulgativa i entenedora, els últims avenços i l’actualitat en les temàtiques tractades; i presentaran aspectes de l’ensenyament de la física i la química que seran un referent útil en la tasca educativa del professorat d’aquestes matèries.

Esperem desvetllar el vostre interès per la VII Jornada de Física i Química a l’IEC i us animem a formular les preguntes i els suggeriments que tingueu en el decurs de l’acte.

Desitgem que la Jornada sigui profitosa i us convidem a assistir-hi i a participar-hi.

Documentació

Programa i butlleta d’inscripció
Fotografies

Presentacions

• 12.00 h Cinquanta anys del làser, aplicacions quotidianes i científiques. Dr. Ramon Vilaseca Alavedra
• 12.45 h Aplicacions biomèdiques del làser. Dr. David Artigas Garcia
• 15.30 h El làser: Com es va descobrir? Com ens afecta? Dr. Santiago Vallmitjana Rico
• 16.15 h El sincrotró Alba i les seves aplicacions. Dr. Jordi Benach Andreu
• 17.30 h L’ensenyament de la química i les proves d’accés a la universitat als Països Baixos: «Building Chemistry in the Netherlands». Dr. Huib van Drooge
• 18.15 h Les proves PAU de física i de química. Reflexions sobre les seves característiques actuals i perspectives de futur. Dra. Mercè Izquierdo i Aymerich i Dr. Martí Pi i Pericay

Notes:
Cal inscripció prèvia.
L’assistència és gratuïta per als socis de la SCQ, de la SCF i de l’APFQC.
Els no socis hauran de pagar 10 euros.
Qui desitgi apuntar-se al dinar que hem concertat al restaurant L’Antic Forn ha d’afegir 12,50 euros a la seva inscripció.

Més informació a la Secretaria de la SCQ.

Organització:
Societat Catalana de Física
Societat Catalana de Química
Associació de Professors de Física i Química de Catalunya