VIII Jornada de Física i Química a l’IEC

«Any Internacional de la Química 2011. La química: la nostra vida, el nostre futur»

Dia i hora: Dimecres 19 d’octubre de 2011, d’11.30 a 19.30 h
Lloc: Sala Prat de la Riba
Institut d’Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
Barcelona

Presentació

La Societat Catalana de Física, la Societat Catalana de Química i l’Associació de Professors de Física i Química de Catalunya us conviden a participar en aquesta Jornada sobre l’ensenyament de la física i la química, que enguany vol contribuir a la celebració de l’Any Internacional de la Química 2011. Esperem aconseguir la mateixa acceptació de les Jornades de tardor dels set darrers anys, també adreçades al professorat de física i de química universitari i de secundària amb temàtiques diverses a l’entorn d’aquestes disciplines.

Les VIII Jornades de Física i Química a l’IEC pretenen generar un ambient de trobada entre el professorat d’aquestes matèries d’universitat i d’educació secundària, i s’espera que en les pauses i els debats hi hagi un intercanvi de punts de vista enriquidor per a tots dos col·lectius.

Aquestes Jornades volen contribuir a l’actualització del professorat de física i química de secundària en alguns camps de recerca i de treball de la química, i aportar recursos i estratègies per a la seva tasca docent. Les Jornades estan estretament lligades a un dels objectius de l’Any Internacional de la Química (AIQ) 2011: fer palès el paper de la química en la cura de la salut i del medi ambient i promoure’n l’interès en l’alumnat.

En el decurs de la Jornada es tractaran diverses temàtiques des de la mirada de la química. Es parlarà de noves energies, com són els combustibles renovables i l’aprofitament de l’energia solar, i també de les aportacions de les nanotecnologies en el desenvolupament i l’estudi dels nous materials o materials funcionals. Es valorarà la problemàtica dels contaminants emergents d’origen antropogènic en sistemes aquàtics i s’explicaran els últims avenços en els tractaments de potabilització de l’aigua. També s’abordaran aspectes de la química fronterers a la biologia amb aportacions des del camp de la recerca biomèdica.

Quina presència tenen totes aquestes temàtiques actuals —sens dubte d’interès per a l’alumnat— en els currículums de les matèries de ciències de l’educació secundària? Quins recursos i estratègies es podrien emprar per a construir coneixement científic per a fer front a les necessitats futures del nostre alumnat? L’ensenyament de la química en contextos actuals i atractius per a l’alumnat pot aportar als alumnes una visió més propera de la química? Aquestes i altres qüestions són les que es volen debatre en aquesta Jornada, que té per a objectiu ser un referent i un punt de trobada enriquidor per a totes les persones participants.

Els ponents convidats a l’acte, de gran vàlua professional, ben segur  que comunicaran, amb rigor científic i de manera divulgativa i entenedora, els últims avenços i l’actualitat en les temàtiques tractades, i seran un referent útil en la tasca educativa del professorat de física i química.

Desitgem que aquest acte sigui profitós i us convidem a assistir-hi i a participar-hi.

Documentació

Programa i butlleta d’inscripció

Butlleta d’inscripció en línia

Notes:
Cal inscripció prèvia.
L’assistència és gratuïta per als socis de la SCQ, de la SCF i de l’APFQC.
Els no socis hauran de pagar 10 euros.
Qui destigi apuntar-se al dinar que hem concertat al restaurant L’Antic Forn ha d’afegir 12,50 euros a la seva inscripció.

Més informació a la Secretaria de la SCQ.

Organització:
Societat Catalana de Física
Societat Catalana de Química
Associació de Professors de Física i Química de Catalunya