Taula periòdica

This post is also available in: English

Poques branques de la ciència tenen un element tan clarament identificador com la química, que disposa de la taula periòdica dels elements. No obstant això, aquesta relació va molt més enllà de la condició de símbol d’una ciència o d’una professió, ja que, alhora, els químics consideren que la taula periòdica constitueix la base i l’eix vertebrador dels seus coneixements. En conseqüència, la taula periòdica és, encara avui, una referència indispensable dels professionals de la química i una eina molt valuosa per a l’aprenentatge d’aquesta disciplina.

La versió catalana de la taula periòdica dels elements

Ja l’any 1985, encara en el marc de la Societat Catalana de Ciències Físiques, Químiques i Matemàtiques (SCCFQM), Joaquim Sales i Miquel Àngel Pericàs van impulsar el desenvolupament de la versió catalana de la taula periòdica dels elements.

Des de llavors, els diferents avenços en el coneixement dels elements químics han fet que la taula s’hagi anat actualitzant, i s’ha reeditat en els anys 1990, 1998, 2012 i darrerament, l’any 2016.

Aquesta darrera edició incorpora els noms dels darrers quatre elements validats per la IUPAC/IUPAP Joint Working Party. Aquests elements, de nombre atòmic 113, 115, 117 i 118, vas ser oficialment anomenats, en anglès, per la IUPAC nihonium, moscovium, tennessine i oganesson en el mes de novembre de 2016. El TERMCAT, amb el suport de la Societat Catalana de Química, ha recomanat la següent traducció d’aquests noms al català: nihoni, moscovi, tennes i oganessó.

Amb aquests elements la taula periòdica completa el seu setè període i encara, sense forats, el seu 150è aniversari que hem celebrat el 2019. Podeu consultar els actes que s’han celebrat amb motiu d’aquest aniversari al web www.taulaperiodica.cat.

Les taules periòdiques de la Societat Catalana de Química es poden adquirir a través del Portal de publicacions de l’IEC