Troba'ns a Facebook
Troba'ns a Linkedin
LinkedIn_logo_initials
Troba'ns a Instagram
Instagram-logo
Troba'ns a Twitter
Twitter-logo

Agenda

  • No hi ha novetats

Administra

Presentació del llibre «Fet a Catalunya», d’Alfred Vilanova

Presentació del llibre

Fet a Catalunya. Històries curioses d’indústries, invents i emprenedors catalans, d’Alfred Vilanova

Data: 8 de novembre de 2022, de 18 a 20 h

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

 

Presentació del llibre Fet a Catalunya, a càrrec de l’autor, Alfred Vilanova, i prologat per Carles Riba Romeva

Organització: Societat Catalana de Tecnologia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans

Aquest llibre, escrit amb la passió i el rigor d’un molt bon coneixedor del sector industrial a casa nostra, fa un repàs històric de l’evolució de la indústria catalana, destacant-ne els emprenedors i les històries i curiositats que han envoltat llur treball. La Revolució Industrial, sorgida durant el segle xviii a la Gran Bretanya, es va dur a terme a Catalunya des de finals d’aquell segle i durant tot el segle xix. L’ús de l’energia del vapor, la mecanització del sector tèxtil i el desenvolupament de la siderúrgia i del ferrocarril van ser les grans fites que durien significatius canvis en el mode de vida de la població. Encara que abans de tot això, ja hi havia una protoindústria en estat embrionari, que l’autor no dubta a destacar com a germen d’aquesta eclosió industrial i que va des del primitiu home de Talteüll —amb els seus senzills estris de pedra i destrals— fins a l’estampació dels teixits de cotó anomenats indianes.

Alguns dels capítols de l’obra són: «Quan el ferro anava a preu d’or», «La farga: l’acer català», «Poblenou 1.0. La Manchester catalana», «El Biscúter, el primer microcotxe», «L’arquitecte de Nova York: Guastavino i la volta de canó catalana», «Hispano Olivetti, la fàbrica més gran del món» i «Telesincro, el primer ordinador català».

Novetat editorial

Revista de tecnologia · Núm. 10 (2022)

Ja està disponible en el Portal de Publicacions la catalogació del número 10 de la Revista de Tecnologia, corresponent a l’any 2022.

[+] Portal de Publicacions de l’IEC

Es poden consultar els continguts dels articles en format PDF, els resums i els mots clau en català i anglès, les matèries i les citacions bibliogràfiques.

Presentació llibre: «100 dones clau en la història de la ciència i la tecnologia» d’Oriol Boix i Sandra Posada

Data: 19 maig de 2022 de 18.00 a 20.00 h

Sala: Nicolau d’Olwer de l’ Institut d’Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.

L’ Oriol Boix (membre de la junta de la SCT) acaba de publicar un llibre, escrit «a quatre mans» amb Sandra Posada, i us volem convidar a la presentació que farem a l’IEC el propvinent 19 de maig.

El llibre recull un conjunt de noms de dones gràcies a les quals la nostra vida és molt més senzilla.

Algunes de les dones que es posen en valor en aquest recull són: Hildegarda de Bingen (segle xii), la primera persona a descriure el plaer sexual femení; Josephine Cochrane (segle xix), la persona que va idear el primer rentaplats, o Josefina Castellví, la primera dona espanyola (juntament amb Marta Estrada) d’anar a l’Antàrtida.

Al llarg dels segles, el paper de la dona en la societat s’ha vist reduït a la cura de la família, aquelles que es van atrevir a sortir d’aquest marc van ser incompreses i fins i tot acusades de bruixeria. En molts àmbits han restat amagades, però en la ciència i la tecnologia la invisibilització ha estat encara més acusada. La majoria de les dones que apareixen en aquesta compilació tenen en comú les dificultats que van patir pel fet de dedicar-se professionalment a la ciència. En els darrers anys s’han publicat alguns llibres que han volgut donar visibilitat a moltes de les dones que es van atrevir a destacar en algun àmbit: polític, literari, científic, artístic…, malgrat les nombroses dificultats i impediments amb què es van trobar. En aquest recull s’ha intentat presentar científiques poc conegudes però que han tingut una contribució cabdal en els àmbits científic i tècnic.

L’aforament és limitat, i per tant us agrairem que confirmeu la vostra assistència en aquest enllaç : https://www.iec.cat/jornades/100donesclau.asp

L’ensenyament sobre energia. Educar per un nou model energètic.

El dissabte 2 d’abril, de 10:00 a 14:30, se celebrarà al MNACTEC de Terrassa la Jornada «L’ensenyament sobre energia. Educar per un nou model energètic», per a presentar el material «Currículum operatiu de l’energia», elaborada pel CRECIM de la UAB.
La publicació és una proposta d’orientació didàctica de l’autònoma sobre per què, què i com educar en energia, i molt especialment, cap a la necessària transició energètica amb justícia global.
Al llarg del matí es presentarà la publicació i es faran diversos tallers, alguns d’ells a càrrec de membres de la SCT.

Podeu consultar el programa en el següent en enllaç:
http://icaen.gencat.cat/web/.content/50_Actualitat/52_agenda/arxius/EscolaEnergia_vertical.pdf

La inscripció és gratuïta però necessària per temes de control d’aforament al següent enllaç:
http://icaen.gencat.cat/ca/actualitat/formulari-dinscripcio-lensenyament-sobre-energia.-educar-per-un-nou-model-energetic./