Lliurament del premi Modest Reixach el 22 d’abril

image

Lliurament del premi Modest Reixach de la SOCS dins els premis Sant Jordi de l’IEC. El premi s’atorga a la millor publicació en sociolingüística catalana de l’any anterior. En aquest cas,  el premi ha correspost a Joan Solé, Anna Torrijos i Montserrat Martínez pel llibre “Enquesta d’usos lingüístics de la població 2008: anàlisi. Volum II” publicat pel departament de cultura de la Generalitat de Catalunya.

Compartir

L’etnografia de la comunicació en la sociolingüística catalana

Dijous, 8 de maig a les 19:00, Sala Puig i Cadafalch

El següent acte previst dins les activitats de commemoració del 40è aniversari del Grup Català de Sociolingüística és un col·loqui amb les que foren les introductores de la sociolingüística interaccional a Catalunya:

Modera:          Joan Pujolar, president de la SOCS

Intervé:           Amparo Tusón (Universitat Autònoma de Barcelona)

Intervé:           Luci Nussbaum (Universitat Autònoma de Barcelona)

Intervé:           Helena Calsamiglia (Universitat Pompeu Fabra)

 

Helena Calsamiglia

 

Amparo Tuson Valls

Amparo Tuson Valls

Luci Nussbaum

 

 

 

 

Amparo Tusón i Helena Calsamiglia ens explicaran com, a partir de la seva estada a la Universitat de Berkeley participaren en el naixement de la Sociolingüística interaccional principalment de la mà de John Gumperz, i en un entorn sovintejat per investigadors de referència com Dell Hymes, Joshua Fishman, John Searle, William Labov, Robin Lakoff o Charles Ferguson; i també acompanyades per les joves estudiants Susan Gal, Monica Heller, Kathryn Woolard, Bambi Schiefelin o Deborah Tannen. Amb Luci Nussbaum, parlarem com molts sociolingüistes es van decantar per l’etnografia des d’una recerca aplicada a l’ensenyament de llengües i, després, per entendre la incorporació a un sistema educatiu ja estabilitzat d’alumat d’horitzons sociolingüístics diversos.

Raons lingüístiques a favor d’un estat propi

wpid-20140410_193002.jpg
El passat dijous 10 d’abril tingué lloc l’acte conjunt de la SOCS i el Cercle XXI de presentació del butlletí núm. 13 del Cercle XXI: Raons lingüístiques a favor d’un estat propi .

Aquest grup d’opinió ha recollit textos d’un conjunt d’experts en temes sociolinguistics on es fa una prospectiva de les implicacions que pot tenir per a l’ús social de les llengües l’eventual constitució d’una Catalunya sobirana. Agustí Pou ha observat que implicarà la constitució d’un nou règim legal en matèria lingüística que no estarà constantment limitat pel marc legal espanyol sinó als límits que imposin els principis democràtics en general i la pròpia realitat lingüística del país. Josep Gifreu ha observat que el nou estat català haurà de construir encara una indústria cultural i comunicativa pròpia alhora que li caldrà assumir el control del propi espai radioelèctric. Xavier Vila ha observat que en matèria educativa es mantindran a grans trets els mateixos reptes que en l’actualitat, però que les autoritats hauran d’elaborar un discurs d’atenció a la diversitat lingüística i cultural diferent de l’actual. Finalment, Isidor Marí ha parlat de la gestió del multilingüisme en les empreses, que és encara un àmbit poc desenvolupat i que aquesta mancança no és atribuïble a la legislació lingüística espanyola, per la qual cosa es podria i s’hauria d’abordar ja des d’ara.
Continua llegint

Activitats programades

  • 27.03. - 20.11.2014 |
    ACTES AMB MOTIU DE LA COMMEMORACIÓ DEL 40è ANIVERSARI
    » Més informació «

Pàgina del 40è aniversari

Arxius

Administració