Llengua i Poder: Presentació de Treballs de Sociolingüística Catalana 28

Dijous 27 de setembre, a les 18:30h, a la Sala Puig i Cadafalch de l’IEC (C. Carme 47, Barcelona)

El Dr. Emili Boix i Fuster (UB), editor en cap de la revista de la SOCS, ens presentarà el número 28 de la revista dedicat al tema de llengua i poder. Seguirà la intervenció d’una de les autores d’aquesta publicació, que explicara la seva aportació a la temàtica:

 

Rosa Urtasun

Llengua i poder simbòlic: anàlisi d’arguments d’editorials de premsa

Aquest treball se centra en el poder simbòlic com aquell tipus de poder lligat a la construcció de sentit i a la seva legitimació. Es parteix de la noció de legitimitat entesa com a autoritat, però també com a realitat que es considera normal, de sentit comú, que es dóna per descomptada. El treball il·lustra l’aplicació dels esquemes de la teoria de l’argumentació de Perelman i Olbrechts-Tyteca com a eines d’anàlisi que ajudin a explicitar els mecanismes que vehiculen diversos posicionaments i com una possible via per a concretar nocions genèriques, com ara construcció de sentit, visió de la realitat o esquemes i estructures mentals, nocions vinculades al concepte de poder simbòlic.

 

El programa COST: avaluació i experiència

Dijous, 24 de maig de les 15:00 à les 18:00.

Sala Tibi3_EstHumanitats_S201_20pax, de la Universitat Oberta de Catalunya

Av. Tibidabo 35

Joan Pujolar i Maite Puigdevall, professors de la UOC.

Entre els anys 2013 i 2017 l’agència COST (Cooperation in Science and Technology) de la UE finançà una xarxa acadèmica sobre el tema “Els nous parlants en l’Europa Multilingüe.” amb la participació més de 300 estudiosos de 28 països, ha estat una de les xarxes més grans de temàtica sociolingüística. Amb un pressupost global de 508.000€ impulsà l’organització de 10 grups de treball, 45 jornades, 3 simposis i dotzenes de visites d’intercanvi. Ha donat lloc a prop de 300 publicacions entre articles, capítols o llibres.

En aquest acte Joan Pujolar, que fou vicepresident de la xarxa, i Maite Puigdevall, com a líder del grup de treball sobre “Speakerness: Subjectivities, Trajectories and Socialisation”, explicaran la seva experiència de participació en aquesta iniciativa. La sessió pot ser d’interès a persones que vulguin conèixer les dinàmiques de finançament de la recerca a la Unió Europa. S’explicarà com es portaven els temes de planificació i gestió, i com els vivien els participants a diversos nivells. És discutirà en quina mesura aquestes iniciatives poden ajudar a fer avançar els camps de coneixement i les carreres académiques dels participants. Bona part de l’esdeveniment serà em format seminari.

Acte organitzat conjuntament per la SOCS i el grup de recerca Identi.cat.

La llengua del real al cinema: de ‘En construcció’ a ‘Estiu 93’

Dimarts, 8 de maig de 2018 a les 19:00

Sala Puig i Cadafalch, Institut d’Estudis Catalans, C. Carme 47 de Barcelona

Jordi Balló Fantova

Universitat Pompeu Fabra

Jordi Balló (Figueres, 1954) és professor de comunicació audiovisual a la UPF des de 1994 i ha estat guionista i productor de cinema. Ha estat professor visitant a la Universitat de Stanford (2008) i és director del màster en Documental de Creació d’IDEC/UPF des de 1997. Director d’exposicions del CCCB entre 1998 i 2011, ha comissariat exposicions sobre cinema, entre les quals destaquen: “El segle del cinema”; “Món TV”; Totes les cartes, correspondències fílmiques” (premi Ciutat de Barcelona 2011) i “Pasolini Roma”. És coautor amb Xavier Pérez dels llibres La llavor inmortal; Jo ja he estat aquí (Premi de la Crítica Serra d’Or); Els riscos del saber; i autor d’ Imatges del silenci.

La presència de la llengua catalana en el cinema està lluny de ser normalitzada i de respondre a les expectatives del seu públic potencial i de les necessitats expressives dels seus autors. Però malgrat aquesta deficiència, intentaré encarar aquesta conferència explicant els camins ineludibles perquè una llengua cinematogràfica es consolidi: respondre amb autenticitat a les necessitats expressives de cada film i no únicament com a resultat d’una sèrie de mesures administratives i polítiques que volen substituir el desig amb la realitat. És sobre aquestes escletxes de realitat, que voldria construir el relat d’aquesta sessió que he emmarcat amb dos films que em semblen essencials: En construcció, com a film que l’any 2000 estén la idea d’un cinema documental d’autor que obre noves perspectives i Estiu 93, que l’any 2017 mostra com el cinema del real condueix a un film on la llengua apareix normalitzada i sense que això signifiqui un obstacle per la seva difusió. És a dir, en ambdós casos, la llengua sorgeix del seu curs normal, com l’única possible, sense que grinyoli el més mínim, com a resultat de l’espontaneïtat de cada projecte. 

Activitats programades

  • No hi ha novetats

Pàgina del 40è aniversari

Administració