Acte d’homenatge a Albert Bastardas

Source: Acte d’homenatge a Albert Bastardas |

18-10-17-18-24-02-184_deco.jpgAhir, 19 d’octubre de 2018, a la Sala de Professors de l’edifici Josep Carner de la Facultat de Filologia (Universitat de Barcelona), va tenir lloc un emotiu acte d’homenatge al Dr. Albert Bastardas i Boada, professor de la Secció de Lingüística General del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General i director del CUSC durant molts anys, amb motiu de la seva jubilació.

D’esquerra a dreta: Àngels Massip, F. Xavier Vila, Javier Velaza, Emili Boix i Jaume Rafecas

L’acte va començar amb la intervenció de Jaume Rafecas, amic d’Albert Bastardas, que va fer un repàs en vers de caire lúdic de la vida de l’homenatjat amb fotografies des que era petit fins a l’actualitat. Rafecas va representar, així, els amics de Vilafranca del Penedès (ciutat on viu Bastardas), alguns dels quals van assistir a l’acte. Rafecas va cloure la intervenció llegint les valoracions que havia recollit prèviament d’algunes de les persones de l’entorn de l’homenatjat, i va remarcar-ne una que, segons ell, sintetitza el seu tarannà: “Un enamorat de l’amistat amb tothom”.

bastardas.png

La Sala de Professors, plena de gom a gom

A continuació va intervenir-hi Àngels Massip, professora del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, qui va explicar com va conèixer l’homenatjat i bona part del que han compartit tant a nivell acadèmic com personal. “Té moltes qualitats humanes: grandesa, generositat, rigor; un rigor que no va unit a la fredor, sinó a la joia de viure”, va afirmar.

Tot seguit, va ser el torn d’Emili Boix, catedràtic del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General. Boix va dividir la seva intervenció en tres parts. Primer va parlar sobre el contingut de l’obra d’Albert Bastardas i la seva aportació a la lingüística. Tot seguit, li va fer un petit qüestionari que ell mateix va haver de respondre en veu alta amb preguntes com “De què et sents més orgullos?” o “Digues un dels millors moments que recordes de la teva vida”. Finalment, va treure un pòster que Bastardas té al despatx i que, en certa manera, recull l’essència de la seva concepció del món, amb fragments com: “Aprèn de la història dels pobles”, “Redefineix què vol dir progrés” o “Tria la curiositat per damunt de la certesa”.

Després va intervenir-hi F. Xavier Vila, director del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General i del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona. Vila va explicar com va ser el seu primer contacte amb Albert Bastardas i va rememorar algunes anècdotes viscudes amb ell. El recorda com un “professor que no només era optimista, que no només en sabia, sinó que engrescava i s’engrescava, que donava joc, que t’escoltava, que sempre treia la part positiva de les coses”.

Finalment, va intervenir el degà de la Facultat de Filologia de la UB, Javier Velaza, qui va recordar a Bastardas que les portes de la universitat sempre seran obertes i va posar en relleu la important trajectòria acadèmica i professional de l’homenatjat.

Després de totes les intervencions, Albert Bastardas va dirigir unes breus paraules d’agraïment al públic. “Gràcies a tots els amics, de fora i de dins, que avui han volgut venir aquí: això no és un homenatge, és una festa de l’amistat”, va concloure.

18-10-17-20-06-59-396_deco

Albert Bastardas, dirigint-se al públic

Acabat l’acte, es va fer un petit piscolabis i se li va fer entrega de diversos regals.

Podeu veure el vídeo de l’acte aquí.

Des del CUSC, ens agradaria desitjar-li molta felicitat en aquesta nova etapa que comença i agrair-li la tasca incansable que ha fet per al centre.

foto de Montserrat Sendra.

Albert Bastardas amb els membres del CUSC, després de fer-li entrega dels regals