Jornades de la Secció Filològica a Sueca

Divendres 25 d’octubre. Espai Joan Fuster (carrer de Sant Josep, 8-10).

  • 18.30 h   Obertura de les Jornades a càrrec de Joan Carles Vázquez, regidor de Cultura; Salvador Ortells, director de l’Espai Joan Fuster, i M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC 
  • 18.50 h   Juli Capilla, escriptor i editor. Les societats literàries al País Valencià.
  • 19.10 h   Gemma Lluch, professora de la Universitat de València. L’índex de lectura en català al País Valencià.
  • 19.30 h   Ferran Carbó, professor de la Universitat de València i coordinador de la Càtedra Joan Fuster. La Càtedra Joan Fuster de la Universitat de València
  • 19.50 h   Salvador Ortells, director de l’Espai Joan Fuster. Joan Fuster, poeta oblidat. 
  • 20.10 h   Francesc Pérez Moragón, director d’honor i assessor extraordinari de l’Espai Joan Fuster. El món de Joan Fuster.
  • 20.40 h   Col·loqui.
  • 21.10 h   Cloenda de la sessió

Dissabte 26 d’octubre. Espai Joan Fuster (carrer de Sant Josep, 8-10).

    • 9.30 h     Antoni Carrasquer, bibliotecari municipal de Sueca i cronista de la ciutat. Els malnoms suecans. 

Programa de les Jornades de la Secció Filològica a Sueca

 

Secció Filològica – Institut d’Estudis Catalans. http://sf.espais.iec.cat

JORNADES DE LA SECCIÓ FILOLÒGICA DE L’IEC A SUECA (RIBERA BAIXA). 25 i 26 d’octubre de 2019. Coordinació: Vicent Pitarch (IEC), Salvador Ortells i Francesc Pérez Moragón (Espai Joan Fuster).

Des de 1990, la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), en exercici de la funció que té encomanada d’acadèmia de la llengua, visita periòdicament indrets diversos de la nostra geografia lingüística. De l’Alguer o Eivissa al Matarranya, d’Andorra o Perpinyà al Carxe, tot passant per diverses ciutats i seus universitàries, la Secció Filològica persegueix un doble objectiu: donar a conèixer el seu treball regular als diversos actors del territori i, al mateix temps, informar-se de l’estat de la llengua del país i dels anhels, percepcions i reivindicacions de la gent que l’habita. Morella, Castelló de la Plana, València, Alcoi, Alacant, Elx, Novelda i Guardamar constitueixen l’itinerari valencià que han fet les Jornades de la Secció Filològica.

Capital de la Ribera Baixa, Sueca forma part de les ciutats representatives de les comarques centrals del País Valencià; amb el terme situat dins el Parc Natural de l’Albufera, l’arròs ha estat el conreu hegemònic de la seva producció agrària d’ençà del segle xvii. Fou no solament el bressol sinó també la ciutat de per vida escollida lliurement pel seu fill més il·lustre, Joan Fuster i Ortells, un prosista cabdal de la literatura catalana del segle xx i autor d’assaigs rellevants dins la cultura europea contemporània.

La visita a l’Espai Joan Fuster, un centre cultural de referència al País Valencià d’avui, constitueix una invitació a noves reflexions sobre l’univers literari fusterià, així com sobre temes diversos, tals com l’activitat literària al país o els índexs de lectura, els malnoms suecans o la presentació de la Càtedra Joan Fuster. El coneixement de l’Albufera i del patrimoni urbà de Sueca hi aporten al·licients complementaris.

Organitzen aquestes jornades la Secció Filològica de l’IEC i l’Espai Joan Fuster, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sueca, de la Càtedra Joan Fuster de la Universitat de València i de la Fundació Bancària ”la Caixa”.