La UPF entra a formar part de la càtedra UNESCO de Polítiques Lingüístiques per al Multilingüisme – La recerca a la UPF – Universitat Pompeu Fabra (UPF)

Imatge inicialSource: La UPF entra a formar part de la càtedra UNESCO de Polítiques Lingüístiques per al Multilingüisme – La recerca a la UPF – Universitat Pompeu Fabra (UPF)

És la primera universitat de l’estat espanyol i la tercera d’Europa que forma part d’aquesta prestigiosa xarxa internacional de recerca sobre multilingüisme.

Compareixença del professor Vicent Climent-Ferrando a la Universitat de Macau (Xina)

La UPF ha estat triada per formar part de la càtedra UNESCO de Polítiques Lingüístiques per al Multilingüisme. El Comitè Executiu de la càtedra ha aprovat, per unanimitat, la incorporació de la UPF en aquesta xarxa internacional i ha destacat com a valor altament positiu la recerca i la formació sobre els diferents vessants del multilingüisme que s’hi duen a terme des de la UPF. El Comitè ha emfasitzat també l’alt posicionament que la UPF obté anualment en els principals rànquings universitaris internacionals i el pes que els estudis relacionats amb les llengües hi tenen.

La incorporació de la UPF a la càtedra UNESCO s’ha fet efectiva el 24 de setembre del 2019, a la reunió del Comitè Executiu de la càtedra a la ciutat de Macau (Xina). Per part de la UPF, hi ha assistit el doctor Vicent Climent-Ferrando, que ha estat nomenat responsable de coordinació de recerca de la càtedra UNESCO. L’equip investigador de la UPF estarà format per les professores María Aguilar Solano, Montserrat González i Montserrat Ribas, membres del Grup d’Estudis del Discurs i Traducció de la UPF (GEDIT), al Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge (DTCL).

Climent-Ferrando ha presentat davant el Comitè Executiu les línies de treball prioritàries de recerca que es duran a terme des de la UPF, que giren al voltant dels quatre eixos següents:

  • Llengües, societat i migracions, que tractarà sobre les noves (re)conceptualitzacions de les polítiques lingüístiques actuals, enteses com a polítiques socials, en entorns cada cop més multilingües.
  • Llengua, discurs i societat: línia de recerca sobre els discursos dominants sobre multilingüisme i la conceptualització de les llengües en el nou ordre mundial globalitzat.
  • Drets lingüístics: l’anàlisi de la legislació lingüística en entorns bilingües i multilingües de manera comparada.
  • L’ensenyament en entorns multilingües: l’anàlisi del plurilingüisme creixent a les aules, el manteniment de les llengües pròpies com a llengües vehiculars en entorns bilingües, presència de l’anglès com a llengua d’instrucció o les llengües de la immigració.

Sobre la càtedra UNESCO

La càtedra UNESCO de Polítiques Lingüístiques per al Multilingüisme va néixer l’any 2018 amb l’objectiu de crear una xarxa de recerca sobre multilingüisme des de diverses disciplines com ara la lingüística, la traducció, l’educació, la politologia, la sociologia o el dret, entre d’altres. Està formada per 23 universitats d’arreu del món, des del Brasil, la Xina, l’Índia, Mèxic o Rússia, entre d’altres. Des del setembre del 2019, la UPF passa a formar part d’aquesta xarxa d’excel·lència acadèmica en matèria de multilingüisme.