Política Lingüística amplia i facilita la consulta en línia d’obres del seu Centre de Documentació

La Direcció General de Política Lingüística ha adaptat la pàgina web del seu Centre de Documentació per facilitar-ne la consulta en línia atenent la crisi provocada per la COVID-19. Entre altres recursos, podeu trobar-hi un catàleg de 90 obres de sociolingüística a text complet en aquest enllaç, i volums diversos de la Biblioteca Tècnica de Política Lingüística com Els usos lingüístics als territoris de llengua catalana, Els usos lingüístics de la  població de Catalunya, Els usos lingüístics de la població d’Aran o La llengua escapçada del filòleg d’Esteve Valls i d’altres.

També ofereix l’accés en línia a un ampli repertori obert d’articles internacionals de lingüística i sociolingüística en aquest altre enllaç, a un ric repertori de revistes sobre llengua accessibles en línia, i a gairebé 2.000 articles en català dels períodes 2018-2020 (uns 300), 2015-2017 (uns 300), 2010-2014 (uns 500), 2005-2009 (uns 400) i 2000-2004 (uns 400).

També podeu consultar-hi el repertori de notícies més ampli disponible sobre política lingüística a Catalunya, amb 130.000 articles publicats a la premsa diària sobre el català, 2.900 sobre l’occità o 350 sobre la llengua de signes catalana i els repertoris anuals i temàtics amb notícies seleccionades sobre Antoni Maria Badia i Margarit, de qui enguany se celebra el centenari del seu naixement; i notícies i articles sobre els assistents de veu o la CELRoM o L’Any Fabra, entre d’altres temes. Podeu consultar també la base de dades de ressenyes d’obres destacades, com també la secció de bibliografies temàtiques o els informes de política lingüística en català, aranès, castellà i anglès.

El Centre de Documentació de la Direcció General de Política Lingüística és un dels més importants d’Europa en matèries com la sociolingüística, política i planificació lingüístiques, lingüística aplicada, ensenyament i didàctica de la llengua, dret lingüístic, geografia i antropologia lingüístiques i política, cultura, societat i economia en relació amb la llengua. Forma part de la xarxa de Biblioteques Especialitzades de la Generalitat (BEG). El seu fons també és consultable al Catàleg Col·lectiu de les Universitats Catalanes (CCUC). El seu catàleg inclou més de 24.000 monografies, capítols destacats d’obres de diversos autors i articles de revista seleccionats.  El centre conserva les principals obres sobre la situació social del català que hi ha al centre, les més destacades de les quals són accessibles lliurement.

Atesa la situació d’emergència, els préstecs que es van concedir amb anterioritat queden automàticament prorrogats fins a l’1 de juny i el centre està a disposició de tots els usuaris en aquesta adreça electrònica: cddgpl@gencat.cat. Així mateix, les persones interessades a rebre informació actualitzada sobre revistes poden sol·licitar-ho en línia mitjançant l’eina del Servei d’alertes.

Centre de Documentació

Direcció General de Política Lingüística

Departament de Cultura

www.gencat.cat/llengua/documentacio