Diàlegs sociolingüístics IV: Llengua gènere: 20 de juny

Diàlegs sociolingüístics IV: Llengua gènere, 20 de juny de 2022, a les 18 hores. Marta Roqueta i Josep Soler  

En el darrers anys, a Catalunya s’ha obert un debat al voltant de com anomenar les persones, per defugir, d’una banda, el masculí “genèric” i, de l’altra, el binarisme quan la gent no s’identifica ni com a home ni com a dona. Des de finals dels anys 70 del segle passat, el gènere ha estat objecte de discussió per denunciar el sexisme lingüístic i les relacions de dominació que el llenguatge reflecteix.  Des d’aquesta perspectiva, s’ha mostrat que les llengües no són només eines de comunicació sinó sobretot instruments de construcció de la societat i, per tant, del gènere. L’eclosió social de noves identitats que posen en qüestió la binarietat de sexes ha fet trontollar les categories gramaticals en cercar d’altres maneres de denominar aquesta pluralitat. De fet, el gènere es troba en intersecció amb d’altres categories socials com ara l’edat, la raça i la classe, que són objecte d’estudi des de la sociolingüística crítica.

Marta Roqueta i Josep Soler aportaran el seu punt de vista sobre aquestes qüestions en una conversa, moderada per Luci Nussbaum, que volem constructiva.

Serviran de base per al diàleg els textos següents:

Marta Roqueta:

https://www.eltemps.cat/article/14550/partal-junyent-i-el-privilegi-de-la-interpellacio

Josep Soler:

https://eapc-rld.blog.gencat.cat/2021/09/16/per-una-visio-sociolinguistica-en-el-debat-de-llengua-i-genere-josep-soler/

Aquest diàleg tindrà lloc a la sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans (Carrer del Carme, 47)  i també es podrà seguir en línia a l’enllaç següent:

https://us02web.zoom.us/j/85857046445?pwd=dU9lNjdVQklLV1hZajNBYUlYTjFJUT09
ID de reunió: 858 5704 6445
CA: Uc9LFa

Societat Catalana de Sociolingüística

Entrades recents
Administració