IX Jornada de Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana. Propostes per al Pacte Nacional per la Llengua: la veu dels professionals

Ja és oberta la inscripció a la IX Jornada de Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana. Propostes per al Pacte Nacional per la Llengua: la veu dels professionals, que tindrà lloc divendres 8 de juliol, al campus de Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, organitzada per la Secretaria de Política Lingüística. L’obertura anirà a càrrec de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i comptarà amb la presència dels màxims representants de la política lingüística de cada territori de parla catalana. També hi participarà Francesc Xavier Vila, secretari de Política Lingüística.

La IX Jornada de Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana té un doble objectiu relacionat amb el Pacte Nacional per la Llengua. D’una banda, treballar els aspectes relacionats amb la comunitat lingüística, amb les institucions i les entitats de tots els territoris dels països de parla catalana i, de l’altra, recollir el bagatge tècnic, en forma de propostes, dels professionals que treballen a l’entorn de la política lingüística.

A la Jornada també es farà un homenatge a Miquel Strubell Trueta, que va ser un sociolingüista especialitzat en l’estudi i la gestió de la diversitat lingüística europea, vinculat amb la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya des de la seva creació. Strubell va ajudar a posar les bases de l’actual model lingüístic amb les responsabilitats de cap del Servei de Normalització Lingüística de la Generalitat de Catalunya, director de l’Institut de Sociolingüística Catalana, subdirector general i vice-president del Consorci per a la Normalització Lingüística. 

Desenvolupament de la Jornada

La primera part de la Jornada, dedicada als territoris, tindrà dues taules, una de caràcter institucional on hi haurà representats els governs dels territoris on es parla català i una altra amb entitats i associacions que treballen per la llengua al País Valencià, les Illes Balears, l’Aragó, la Catalunya del Nord, Andorra i l’Alguer, que exposaran les seves propostes i reptes destinats a la cooperació entre territoris a fi que puguin ser incorporats al Pacte Nacional per la Llengua.

La segona part servirà per recollir les propostes per al Pacte dels professionals de la llengua dels professionals de la política lingüística, tant els que treballen a la Generalitat de Catalunya com els del Consorci per a la Normalització Lingüística, el TERMCAT, l’Institut Ramon Llull o el serveis lingüístics universitaris o de caire privat. Aquesta participació es mourà a l’entorn de sis eixos temàtics: estructura social, acolliment i formació d’adults; administracions públiques i prestació de serveis públics; àmbit socioeconòmic i laboral; lleure, esports i món associatiu; àmbit tecnològic, consum cultural i audiovisual, i finalment, qualitat lingüística.

 

Un procés participatiu viu

Totes les propostes que es recullin a la Jornada formaran part del procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua que impulsa el Departament de Cultura i que es poden consultar al web.

Administració