Les males llengües: lingüística i feminisme

Dates: 2, 9, 16, 23 de febrer; 2, 9 de març, de 12:00 a 13:30. Llibreria Finestres (cartell).

Diuen que una llengua és una forma de veure el món. Catalunya, amb l’escenari bilingüe que presenta, és un entorn privilegiat per parlar de llengües. Els que hi vivim ho fem entre dues llengües, com a mínim (i com la majoria de persones del mon, perquè està comprovat que parlar només una llengua és més una excepció que la regla). Però, i si a més de les visions de mon particulars a les que cada llengua ens convida, hi suméssim una perspectiva feminista?

Les lectures al voltant de les quals girarà aquest cicle ens permeten transitar entre autores i autors que treballen amb gèneres literaris diversos: diari, novel·la, memòria, crònica, assaig. I la teoria feminista ens aporta una visió sobre la més que necessària i desitjada igualtat de condicions entre homes i dones. Però ens serveix, també, com a punt de reflexió cap a les minories i els jocs de forces existents en la nostra societat.

Amb aquesta mirada feminista, passejarem per les qüestions de llengües majoritàries i minoritàries, els diferents sistemes d’escriptura, la noció mateixa de llengua i normalització, els mecanismes de producció del coneixement a l’Acadèmia, el Decenni de les Llengües Indígenes de la Unesco i viatjarem per quatre (o cinc) continents pensant què es pot explicar i com per ser home o dona a l’hora d’escriure. El pensament crític, la curiositat i les ganes de gaudir d’aquestes lectures són elements imprescindibles per participar!

Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades

Administració