Jornada Esperanto, plurilingüisme i moviments socials en el llarg segle XX (2 de març de 2023)

Barcelona, dijous 2 de març de 2023. Programa Inscripció Programa

10.30-14 h: Institut d’Estudis Catalans, Sala Nicolau d’Olwer

10.30 h         Benvinguda

10.45 h         Roberto Garvía, Universitat Carlos III, «Los primeros años del movimiento esperanto en Catalunya: conflicto y cooperación»

11.30 h         Guilherme Fians, Universitat de Saint Andrews, «Making Kontakto: Postcolonial issues and the neutral Esperanto media in the Cold War period»

12.15 h         Pausa i cafè

12.30 h         Taula rodona: «L’esperanto en el llarg segle XX: reflexions i perspectives», amb Monica Heller, Maria Rosa Garrido, Nicolau Dols, Xavier Alcalde, Guilherme Fians i Roberto Garvía

14.00 h         Dinar

16-18 h: carrers de Gràcia

«Ruta de l’esperanto per la vila de Gràcia» (Xavier Alcalde)

A partir de diverses pistes que dona el nomenclàtor, coneixerem les seus d’associacions com Paco kaj Amo, publicacions com per exemple l’Informa Bulteno de la CNT-AIT-FAI, i personatges essencials com ara Ramón Fernández Jurado o Domènech Massachs.

El 1887 es publica la primera gramàtica de l’esperanto. Ens trobem al principi del llarg segle XX (1870-2010). És un període convuls, en què els partidaris de l’esperanto viuen moments d’expansió, però també de guerres i persecucions. A Catalunya la nova llengua arrela amb força, d’una banda, vinculada a moviments catalanistes i, de l’altra, a diverses expressions del moviment obrer (particularment l’anarquisme), alternant-se episodis de cooperació i conflicte entre els diferents corrents de l’esperantisme. Pel que fa al vessant transnacional, l’esperanto sorgeix en un moment en què no existeix cap idioma que pugui fer el paper de llengua franca; i participa, per tant, de la batalla lingüística per esdevenir la segona llengua de la humanitat. Si en un primer moment el francès era la llengua dominant (sobretot a la diplomàcia), des del final de la Guerra Freda, l’anglès va adquirint una preponderància incontestable. En aquest context, els participants analitzaran el paper de l’esperanto tant des d’un enfocament de justícia lingüística com en el marc d’altres lluites socials i polítiques, i també l’estat actual de la comunitat esperantista i les perspectives de futur.

Organització

Grup de Recerca Comunicació Intercultural i Estratègies de Negociació (CIEN) i Grup de Recerca en  Lingüística Anglesa (GReLA), Departament de Filologia Anglesa i Germanística, Facultat de Filosofia i Lletres, Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

 

Inscripció

Si voleu participar en aquesta jornada, si us plau inscriviu-vos-hi al següent enllaç abans del 26 de febrer de 2023.

 

Contacte

Si teniu alguna consulta podeu posar-vos en contacte amb Xavier Alcalde (javier.alcalde@uab.cat) o Maria Rosa Garrido (mariarosa.garrido@uab.cat).

 

Secretaria de la Secció Filològica

Institut d’Estudis Catalans