Experiències per la llengua. Què en diuen els participants?

Són diversos els programes per al foment de la llengua catalana. Entre aquests, voldríem fixar-nos en tres dels que desenvolupa Òmnium Cultural: el Voluntariat per la llengua, els Grups de conversa i el Quedem? Ens hi aproximarem des del punt de vista dels participants.

Tots tres programes acullen persones que volen “practicar” la llengua i persones catalanoparlants habituals que volen usar-la i fomentar-la. Veurem però, a partir dels seus comentaris, que aquests programes van més enllà de la llengua i que es viuen com una experiència cultural entre membres d’una mateixa societat, la catalana.

Voluntariat per la llengua

El programa consisteix a posar en contacte una persona que parla català amb una altra que vulgui practicar-lo per adquirir fluïdesa en l’expressió oral. A partir d’aquest moment, la “parella lingüística” es troba un cop a la setmana per conversar en català. Vegeu els comentaris dels participants recollits en l’acte de finalització del curs 2008-09 a Òmnium Cultural (Barcelona). Se’ls preguntava “Què és el que més t’ha agradat de participar al Voluntariat per la llengua?”

“Millorar la fluïdesa de parlar català i conèixer millor Catalunya.”

“Parlar amb la parella lingüística de coses de cada dia m´ha permès desinstitucionalitzar el català, que per a mi, fins ara, només era al telediari i als llibres de gramàtica.”

“Que desinteresadamente personas pierdan parte de su tiempo para enseñar su idioma.”

“[…] a més de millorar els meus coneixements de català, he après moltes coses sobre la cultura catalana. Puc dir que ha sigut una experiència molt completa”

“Conocer el otro lado del espejo de la sociedad que elegí para vivir.”

“[…] aprens molt més coses de la cultura que en una classe d’idiomes, i també hi ha un factor afectiu que no sabria definir, que fa que encara t’agradi més aprendre la llengua i la cultura.”

“Tenir l’oportunitat de conèixer algú d’una altra cultura interessada en la meva. A més, et permet veure de ben a prop una realitat força diferent de la que un viu, i això sempre enriqueix molt.”

“Com a catalanoparlant m´ha servit per esforçar-me a parlar correctament i recuperar vocabulari per no utilitzar barbarismes. També per sentir que faig alguna cosa per la meva llengua i per conèixer gent d’una altra cultura.”

Grup de conversa

Hi participen persones que han passat abans per l’experiència del Voluntariat per la llengua i volen aprofundir en l’ús de la llengua en un entorn de debat (curs 2009).

Mercedes. Vint-i-set anys a Barcelona. “Jo l’entenia (el català) i ara el parlo molt més, (el grup de conversa) m’ha donat confiança.”

Pilar. Cinc anys a Barcelona. “És molt enriquidor, tinc llibertat de parlar de tot. Venir és una festa.”

Sonia. Menys de dos anys a Catalunya. “El divendres és el dia que més parlo català de la setmana. Aquí hi ha molts temes de què parlar, ningú està corregint l’altre”; i afegeix: “Quan surto d’aquí el trasllado a d’altres espais.”

Samuel. Menys d’un any a Catalunya. “El meu barri és molt wòlof. Millorar el català al carrer no és fàcil”; i afegeix que aquest és un espai per relacionar-se que creu que el pot ajudar a guanyar coneixements i fluïdesa.

Quedem?

El Quedem? és un programa per al foment de la cohesió social que facilita espais de trobada entre les persones que volen descobrir i redescobrir el lloc on viuen. Posa l’èmfasi en l’espai de coneixença entre gent diversa i a partir de les activitats, fomenta l’ús social de la llengua. Comentaris dels participants recollits a la primera festa dels programes Quedem? d’arreu de Catalunya (juny 2009):

“Això és com una torre de Babel, però gràcies al català ens entenem tots!”
“El Quedem? ens fa conèixer costums d’altres països i conèixer la nostra terra.”
“Una oportunitat immillorable de conèixer gent i llocs.”
“Cohesió social, ciutadania i el català com a eina.”
“Crec que amb cada Quedem? creixem com a persones i com a país.”
“Una bona oportunitat de conèixer diferents cultures.”
“És conèixer Catalunya.”
“M’agrada molt el Quedem? per practicar el català.”
“Quedem per conèixer la cultura catalana i les llengües.”
“ Avui he sentit la llengua catalana amb tots els accents del món.”
A tall de resum, resulta il•lustratiu veure que entre els comentaris, una de les paraules més freqüents és “conèixer”: “conèixer la cultura”, conèixer la llengua”, “conèixer altres realitats”… Ho diuen ambdues parts, tant els qui són catalanoparlants com els qui volen ser-ho. Ens trobem, per tant, davant d’experiències lingüístiques, però també culturals, davant de programes que tenen com a raó de ser el foment de la llengua catalana, però també el de la cohesió social.
Jordina Boix
Òmnium Cultural i Cercle XXI
Administració