Novetat editorial: 29 rondalles meravelloses de Mallorca

Caterina Valriu Llinàs. 29 rondalles meravelloses de Mallorca. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, maig de 2024, 224 pàgines, 19€, ISBN: 978-84-9191-306-1.

A les acaballes del s. XIX, l’Arxiduc Lluís Salvador d’Àustria va concebre la idea de publicar una antologia de rondalles de Mallorca. Encarregà el treball de camp al jove professor Antoni M. Penya i li donà les instruccions pertinents. Aquest fou el començament d’un singular periple per tota l’illa a la percaça de les rondalles que encara corrien de boca en boca entre els mallorquins. El resultat va ser un extens recull, una tercera part del qual es va publicar el 1895 en català i en alemany, i la resta quedà inèdit. Us oferim, rescatades de l’oblit, les 29 rondalles meravelloses del corpus, contextualitzades, classificades i analitzades. Hi troba-reu encantaments i meravelles, dones valentes, gegants i dracs, herois enginyosos i agressors malèfics, cases de por i boscúries misterioses… Velles històries patrimoni de la humanitat, vertebradores del nostre imaginari més pregon, que encara avui ens interpel·len i ens fascinen.

Més informació: Publicacions de l’Abadia de Montserrat

 

Novetat editorial: Estudis de Literatura Oral Popular núm. 12

Estudis de Literatura Oral Popular / Studies in Oral Folk Literature núm. 12 (2023)

Presentem el número corresponent a l’any 2023 de la revista Estudis de Literatura Oral Popular, que recull set estudis que analitzen aspectes tan diversos com tòpics lírics, sistemes semiòtics, cançons occitanes, vestimentes, recreacions literàries o tòpics meteorològics, tots en relació amb els estudis etnopoètics.

Enllaç a la revista: https://revistes.urv.cat/index.php/elop/index

Enllaç al número 12: https://revistes.urv.cat/index.php/elop/issue/view/226