Conferència: «L’empremta tarragonina del rei En Jaume»

XV Festa Medieval Jaume I

En el marc de la celebració de la XV Festa Medieval del Rei Jaume I de Salou, que se celebrarà de l’1 al 4 de setembre en aquesta localitat tarragonina, la Biblioteca Municipal de Salou (carrer Ponent 16) acollirà, l’1 de setembre, a les 19:00 h., la conferència «L’empremta tarragonina del rei En Jaume: història, llegenda i literatura» a càrrec d’Emili Samper Prunera (Universitat Rovira i Virgili).

Jaume I el Conqueridor (1208-1276), rei d’Aragó, de Mallorca i de València, comte de Barcelona i d’Urgell i senyor de Montpeller, és un personatge cabdal en la història medieval catalana. Convertit en tot un referent històric, mític i llegendari, ens deixà el seu Llibre com a llegat personal, una obra singular i d’una gran qualitat artística. La importància de la seva figura va més enllà de l’àmbit històric i penetrà en l’imaginari dels diferents territoris que conformen la cultura catalana fins a arribar als nostres dies. Protagonista de rondalles i llegendes, el rei En Jaume està associat, territorialment, d’una manera especial amb Mallorca i València, les dues fites militars més importants del seu regnat. Però la petjada que ha deixat el monarca no és exclusiva d’aquests territoris i les terres tarragonines també guarden records de l’estada del Rei.

Amb l’objectiu de comprovar-ho de primera mà, viatjarem a través de la història per veure diferents episodis que representen maneres diverses de recrear la figura del Rei a través de la seva presència dins l’imaginari popular de les terres tarragonines. Per a fer-ho, seguirem la història, ens endinsarem en la particular visió que ens donen la llegenda i la rondalla dels fets i, finalment, veurem com la literatura recent també pot beure d’aquestes fonts. Tot plegat ens acostarà l’empremta que el rei En Jaume ha deixat a les terres tarragonines a través dels temps i ens oferirà diverses mostres de la seva petjada en el nostre imaginari popular.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XVII Trobada del GEE
Segueix-nos!

Esdeveniments
  • No hi ha novetats
Arxiu d’entrades
Subscripció