Novetat editorial: La bruixa Guilleuma

Jordina Boix i Delphine Labedan. La bruixa Guilleuma. Museu Etnològic del Montseny la Gabella, 2011.

Guilleuma

El Museu Etnològic del Montseny la Gabella i l’Ajuntament d’Arbúcies han encetat la col·leció ‘Contes del Montseny’ amb un primer número dedicat a La bruixa Guilleuma. Els dibuixos són de Delphine Labedan i el text de Jordina Boix. La col·lecció neix amb la voluntat d’apropar al públic de totes les edats mites, llegendes i històries verídiques o imaginàries que formen part del llegat cultural del Montseny.

La primera protagonista és la bruixa Guilleuma, personatge llegendari que habitava les ruïnes del castell de Montsoriu. La creació d’una història imaginària a partir del pòsit de la llegenda permet posar de relleu aquest llegat i serveix per apropar-se a una de ls figures més arrelades en les nostres tradicions: la bruixa. Hiostòricament, la bruixeria i les creences sobre bruixes i dones d’aigua a les valls i cimals del Montseny neixen al si d’una societat marcada per un fort vincle amb l’entorn natural. A partir de l’any 1617, ‘any del diluvi’, es va generalitzar la persecució o cacera de bruixes, que va arribar també al Montseny. La publicació compta amb el suport de les Diputacions de Girona i de Barcelona -gestores del Parc Natural del Montseny- i del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XVIII Trobada del GEE
Arxiu d’entrades