Els germans Grimm a Creadors sense vacances

Del 17 al 22 de juliol, Fabra i Coats acollirà “Creadors sense vacances. Setmana d’art i creació literària”, un cicle de tallers i conferències organitzat per Tantàgora dedicat a la creació que convida a cinc destacats creadors a dirigir un taller de 30h de durada per a professionals i estudiants. I també a quatre conferenciants de primer ordre a parlar sobre la creativitat.

La conferència inaugural anirà a càrrec de Roser Ros i estarà dedicada a “Oralitat i escriptura. Els germans Grimm i altres captors de l’oralitat”.

Fa 200 anys els germans Grimm veien publicat per primer cop el llibre que els faria més famosos arreu: Kinder- und Hausmärchen (“Contes de la infància i de la llar”); tan extensa va ser la seva difusió que el 1896 es va fer una segona edició del llibre, aquest cop revisada per ells mateixos. En efecte, Jacob i Wilhelm Grimm, que havien trobat aquests relats tot cercant les formes més pures de la parla alemanya, varen topar de cara amb un problema no previst i que també havia afectat i seguiria afectant als homes i dones que havien provat de fer de captors de l’oralitat: quan l’escrit captura l’oral el despulla de la mobilitat de què gaudia quan trescava per la boca i l’orella dels parlants, sense altra preocupació que la de caure en l’oblit caudat, moltes vegades, per l’inexorable canvi de mentalitat i costums de les comunitats.

Però si bé l’escriptura proporciona perdurabilitat, fins a quin punt és un antídot contra la desmemòria? Potser una de les millors qualitats del text escrit és la possibilitat que ens ofereix per fer perdurable l’enorme creativitat que posseïm els humans a l’hora de transfigurar la realitat.

Les inscripcions es poden fer fins el 15 de juny. Per a més informació, podeu consultar el dossier (pdf) i la pàgina del cicle: http://www.creadorssensevacances.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XV Trobada del GEE

Mons reals i imaginats en l’etnopoètica catalana (Perpinyà, 15-16/11/2019).

Segueix-nos!

Esdeveniments
  • No hi ha novetats
Arxiu d’entrades
Subscripció