Delegació del Bages

Sortides naturalistes guiades

Curs de 10 sortides guiades a espais naturals de Catalunya que inclouen temàtiques de botànica, zoologia, ecologia i geologia. Guiades per Jordi Badia i Florenci Vallès, biòlegs, i Oriol Oms, geòleg. Cicle 2018-2019

· Dissabte 23 de març de 2019. Cim de Sant Miquel de Solterra o de les Formigues, al cor de Les Guilleries, des de Sant Hilari Sacalm (La Selva). Les Guilleries abasten l’àrea compresa entre el Montseny i el Cabrerès, definida més per l’anima forestal i el relleu enrevessat de turons i torrenteres que no pas per límits geogràfics precisos. En contrast amb tantes comarques on l’agricultura domina el paisatge, a Les Guilleries és la silvicultura, amb planters principalment d’avets i de sureres i l’explotació d’extensos boscos gestionats, sobretot de castanyer i de faig, l’activitat que modela el paisatge.

El punt més alt de Les Guilleries és Sant Miquel de Solterra o de les Formigues (1202 m), un cim emblemàtic amb vistes excel·lents, de pujada fàcil i tradició excursionista. A finals d’estiu, eixams de formigues alades vingudes de tot l’entorn es congreguen al cim de Sant Miquel de Solterra; d’aquí que també es conegui com Sant Martí de les Formigues.La caminada serà una ruta circular, sempre per dins de bosc i amb el punt culminant de Sant Miquel de les Formigues, amb sortida i arribada des d’1 km enllà de Sant Hilari Sacalm per l’ampla pista que va cap a Osor. L’ascensió serà relativament llarga però suau; passarà per la font de les Fontiques i el mas de can Pla per enllaçar més amunt amb la ruta que puja de la font dels Abeuradors i, abans del cim, trobarà la font de Sa Guarda. El descens serà d’inici per sender una mica dret fins a la casa enrunada del Borrell i seguirà avall per pista fins al fons de la vall, al torrent dels Gavatxos, on visitarà el salt de Sant Martí i la font de la Formiga; remuntarà el torrent per les fonts dels Gavatxos i del Vern fins a retrobar l’itinerari d’anada on caldrà creuar el torrent per pujar al punt de sortida, prop de Sant Hilari.

Acabada la caminada, per completar les observacions de l’excursió, farem parada a Sant Hilari Sacalm, la vila de les 100 fonts, per visitar el Museu de Les Guilleries que n’interpreta la natura per mitjà de diorames, fotografies i material exposat.

La caminada té uns 12 km de distància i uns 450 metres de desnivell. Cal portar menjar, beguda i calçat adequat per caminar per la muntanya.

El transport és en autobús. L’hora de sortida és a les 8.15 h, de l’avinguda Bases de Manresa, davant de l’EPSEM-UPC a Manresa, i la tornada prevista al voltant de les 20 h, al mateix lloc. Podeu inscriure-us preferiblement a l’adreça ichnbages@gmail.com o bé al telèfon 933 248 582 de la Secretaria de la ICHN a Barcelona, fent constar el nom, els dos cognoms i, si no us heu apuntat ja a sortides anteriors, el vostre NIF per donar validesa a l’assegurança. El preu és de 15€ pels socis de la ICHN i de 18€ per aquells que no en siguin.

Programa de sortides 2018-2019

Consulteu el web de la delegació del Bages