Delegació del Bages

Sortides naturalistes guiades

Curs de 10 sortides guiades a espais naturals de Catalunya que inclouen temàtiques de botànica, zoologia, ecologia i geologia. Guiades per Jordi Badia i Florenci Vallès, biòlegs, i Oriol Oms, geòleg. Cicle 2018-2019

· Dissabte 20 de juliol de 2019. La Vall de Sorteny. Pujarem fins a l’Estanyó, a l’extrem nord d’Andorra, a la capçalera del riu Valira del Nord o d’Ordino.

La caminada té una distància relativament curta de 10 km, amb un notable desnivell d’uns 600 metres. A muntanya la meteorologia pot ser extrema i canviant; per tant cal portar d’una banda protecció solar i de l’altra roba en previsió de xàfec o fred, a més de calçat adequat per caminar per la muntanya.

La Vall de Sorteny està situada de ple al Pirineu axial, arrecerada per altes crestes esmolades pel glaç i orientada d’est a oest, com les valls de Sant Nicolau o d’Ordesa. La

flora i la vegetació de la vall de Sorteny són especialment variades, boniques i endreçades per la mà sàvia de la natura; hi ha prats subalpins d’herba alta i rasos alpins,

boscos de pi negre amb sotabosc de neret, una munió de torrents que davallen de la muntanya per crear mulladius als replans, herbes esponeroses als peus de cingle, arbres caducifolis com bedolls, gatsaules, saüquers racemosos i moixeres de guilla –besurts en llenguatge local- que disputen el domini del pi negre i així fins a completar l’extens catàleg de la flora i la vegetació del Pirineu en roca silícia. Durant la primavera i l’estiu, a la vall de Sorteny es succeeix la floració d’un bé de Déu de plantes, la majoria d’elles de distribució boreo-alpina, oròfits europeus o endèmiques del Pirineu. El govern d’Andorra va establir, l’any 1999, el seu primer Parc Natural a la Vall de Sorteny per protegir aquesta riquesa florística i la bellesa paisatgística que se’n deriva. L’espai catalogat de Parc Natural de la Vall de Sorteny és de 1.080 ha, el més extens d’Andorra, i s’hi han comptat per ara unes 800 espècies de plantes. El Parc disposa d’una caseta a l’entrada que fa les funcions de centre d’interpretació i de vigilància, senders ben cuidats i senyalitzats, un petit jardí botànic i la borda de Sorteny transformada en un confortable refugi.

La caminada començarà i acabarà a l’aparcament de la Canya de la Rabassa, poc més amunt del Serrat. De bon començament anirem a trobar el riu de Sorteny, en remuntarem un tram, ens en desviarem per passar pel jardí botànic i tornarem a remuntar la vora del riu. Després de creuar-lo i abandonar-lo, vindrà una pujada força llarga i constant fins a l’Estanyó, un estany petitó encerclat per la cresta que culmina precisament el pic de l’Estanyó (2.915 m), el segon cim d’Andorra, superat en alçada només pel Comapedrosa. Tota la pujada de l’aparcament fins a l’Estanyó serà un jardí florit. Procurarem pujar a pas excursionista per poder baixar després fins al refugi a ritme distès, entretenint-nos més en l’observació i la fotografia de les plantes i del paisatge pirinenc. Tancarem la volta amb la baixada des del refugi fins a l’aparcament seguint en bona part però a la inversa l’itinerari de pujada.

Acabada la caminada, celebrarem amb un berenar la consecució amb èxit del curs de sortides 2018-19, el 15è consecutiu de la delegació del Bages de la ICHN.

Cal portar menjar. El transport és en autobús. L’hora de sortida és a les 7.15 h de l’avinguda Bases de Manresa, davant de l’EPSEM-UPC a Manresa, i la tornada prevista al voltant de les 20.30 h al mateix lloc. Podeu inscriure-us preferiblement a l’adreça ichnbages@gmail.com o bé al tel.933 248 582 de la Secretaria de la ICHN a Barcelona, fent constar el nom, els dos cognoms i, si no us heu apuntat ja a sortides anteriors, el vostre NIF per donar validesa a l’assegurança. El preu és de 15 € pels socis de la ICHN i de 18 € per aquells que no en siguin.

 

Consulteu el web de la delegació del Bages