Grup de treball Antaxius, grup d’Estudi dels ortòpters de Catalunya

Divendres 28 de maig de 2021, de 18 a 20.30 h, tindrà lloc, via telemàtica, una xerrada/col·loqui sobre Reconeixement de cants d’ortòpters per mitjà de enregistraments sonors,  a càrrec de Rafael Carbonell.

Les gravacions de cants d’ortòpters permeten escoltar els cants a poc a poc i analitzar-ne la freqüència del cant i el ritme o taxa de repetició dels sons que els formen, que en el cas dels insectes segueix un patró més constant que en els ocells, paràmetres els quals permeten una identificació específica, de vegades més precisa que fins i tot estudiant l’exemplar sota la lupa. L’escolta alentida, permet, a més, descobrir altres espècies que al camp ens havien passat desapercebudes. Amb el programa Raven Lite instal·lat, estudiarem els oscil·logrames i sonogrames de les espècies més comunes a Catalunya, però sobretot, aprendrem a comptar durades de síl·labes i esquemes de (qualssevol) gravació sonora, cosa que ens permetrà assignar-la a una determinada espècie. Durant la sessió es donaran breus consells per a fer una gravació individualitzada, filtratge de sons per treure sorolls indesitjats i l’escolta alentida com a mètode per reconèixer cants a gravacions fins i tot defectuosos.