Delegació del Bages

Dissabte 9 d’octubre de 2021, sortida a Santa Maria de Merlès (el Berguedà).

El punt de sortida és, a les 8.15 h, davant de l’EPSEM-UPC de Manresa (avinguda de les Bases de Manresa, 61-73), i està previst tornar a ser al mateix lloc al voltant de les 19 h. Podeu inscriure-us a l’adreça ichnbages@gmail.com fent constar el nom, els dos cognoms i, si no us heu apuntat ja a sortides anteriors, el vostre NIF per donar validesa a l’assegurança. El preu és de 20 € per als socis de la ICHN i de 25 € per a aquells que no en siguin. El preu inclou el viatge en autocar i l’import de l’entrada a Camadoca.

La sortida constarà d’una caminada durant el matí cap a la riera de Merlès i de la visita a la tarda al centre de fauna de Camadoca.

La ruta a peu tindrà inici a Sant Pau de Pinós i final a Santa Maria de Merlès. Sant Pau de Pinós és a tocar del terme de Gaià (el Bages), però tot l’itinerari transcorre pel terme de Santa Maria de Merlès (el Berguedà). Després de caminar poc més de 2 km per un camí ample que en conjunt baixa suaument, arribarem a l’esglesiola romànica de Santa Maria de Ginebret o de Pinós, des d’on es pot gaudir d’una magnífica vista mirant cap al nord. Després baixarem per l’obaga de Ginebret, on estudiarem el procés de transformació de la vegetació desencadenat pel gran incendi de 1994 i farem un debat sobre si ha estat positiu o negatiu. Seguidament, recorrerem la part baixa del bosc de Cal Puig caminant per una pista planera paral·lela a la riera de Merlès, visitarem l’enorme gorg Blau i continuarem pel fons de la vall fins a arribar a Santa Maria de Merlès.

Al llarg de la caminada, segurament trobarem i identificarem força espècies de bolets i és segur que trobarem i identificarem moltes espècies d’arbres i arbustos. És de destacar, l’abundància de trèmols, moixeres de pastor, aurons, blades i fràngules. La fràngula (Frangula alnus), un gran arbust caducifoli que encara no hem ensenyant mai a les sortides naturalistes de la ICHN-Bages, serà el protagonista botànic de l’excursió.

A Santa Maria de Merlès farem una visita guiada al centre al centre de conservació de fauna salvatge i educació ambiental ubicat a la masia Camadoca, el qual és gestionat per l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona (ADEFFA). Allà ens ensenyaran molts animals d’aigua dolça (tres espècies de cranc de riu, nàiades, peixos autòctons, visó europeu…) i ens parlaran de l’impacte de la introducció d’espècies animals al·lòctones als rius i llacs, de com es lluita contra elles per tal d’afavorir les espècies autòctones i de la conservació d’aquestes espècies. També veurem altres animals, molts d’ells irrecuperables o exòtics acollits, i coneixerem les activitats que realitza l’ADEFFA.

El recorregut de la caminada fa uns 11 km i discorre pel sender de gran recorregut GR-4. Comença amb 4,5 km de baixada i després és gairebé pla; el trobareu a Wikiloc. Cal portar calçat adequat per caminar per la muntanya, menjar i aigua. També cal portar ben posades la vacuna contra el covid-19 i mascareta a l’autobús i en espais tancats

Consulteu el web de la delegació del Bages