Delegació del Bages

Diumenge 29 de maig de 2022, sortida matinal naturalista pel Baix Berguedà (termes de Casserres i Avià). El principal objectiu d’aquesta sortida és conèixer la balma i el salt d’aigua del molí de Bellús, guiada pels biòlegs Jordi Badia i Florenci Vallès.

El recorregut té uns 9 km de longitud i uns 140 metres de desnivell. La trobada és a les 9 h, a l’aparcament que hi ha davant del número 1 de la Prolongació del carrer Principal de l’Ametlla de Casserres (preneu la sortida 90 de la C-16, passat Gironella). Atenció, l’excursió és excepcionalment en diumenge per no coincidir amb d’altres activitats convocades el dissabte. La tornada és prevista al voltant de les 13.30h. Cal portar aigua, menjar i calçat adequat per caminar per la muntanya. Agrairem la inscripció prèvia a l’adreça ichnbages@gmail.com, abans del dijous 26 de maig per tal de tramitar una assegurança.

Tot i que el paisatge del Baix Berguedà vist de lluny pot semblar una mica monòton, alberga indrets de gran bellesa. Un dels quals  és, sens dubte, la balma i el salt d’aigua del molí de Bellús. La balma és de grans dimensions (80 m d’amplada i 10 de fondària) i té per sostre un estrat de roca sorrenca sobre el qual discorre la riera de Graugés originant una cascada de 10 m de caiguda. La roca sorrenca esmentada afaiçona el relleu del territori per on caminarem, i es va formar a partir de la sorra que hi van dipositar rius i torrents en un ambient continental durant l’Oligocè (inici fa 33,9 Ma, final fa 23,03 Ma). El salt d’aigua es desploma sobre un gorg envoltat d’arbres caducifolis, entre els quals destaca un freixe de flor (Fraxinus ornus) que és força gros entre els de la seva espècie.

El molí de Bellús va ser construït entre el final del segle XVII i l’inici del XVIII. El corriol que hi porta seguint la riera de les Febres (nom que rep la riera de Graugés en el seu tram final) és molt frondós. Hi abunden els freixes de fulla gran, els til·lers de fulla gran i els freixes de flor. Segurament aquestes dues últimes espècies van ser introduïdes a la part baixa de la conca de la riera de Graugés durant la primera meitat del segle XX, juntament amb el pi pinyer. D’aquesta darrera espècie n’hi ha grans exemplars, però no se n’hi veuen de petits.

Altres llocs interessants que visitarem són l’església preromànica de Sant Vicenç d’Obiols –construïda sobre una codina de roca sorrenca amb molt bones vistes on abunden les tombes antropomorfes altmedievals excavades a la roca–, la font propera a l’església esmentada i el tram de la riba dreta del riu Llobregat que va de la Plana a l’Ametlla de Casserres, el qual limita en part amb un cingle de roca sorrenca. Seguint el corriol que discorre per aquesta frondosa vora de riu veurem diverses espècies vegetals pròpies dels llocs humits –entre elles la cua de cavall grossa (Equisetum telmateia)– i extenses clapes de ranuncle d’aigua (Ranunculus trychophyllus) arrelades al fons del riu. L’abundància d’aquesta planta aquàtica és afavorida per l’alentiment de l’aigua causat per la propera resclosa de la fàbrica de l’Ametlla de Casserres.

Podeu trobar informació detallada d’aquesta sortida a Wikiloc.

Consulteu el web de la delegació del Bages