Delegació del Bages

Dissabte 16 de juliol de 2022, sortida naturalista per les gorges del Segre i el caos granític de Targasona (l’Alta Cerdanya).

Se sortirà a les 7.30 h en autobús de davant de l’EPSEM-UPC de Manresa (avinguda de les Bases de Manresa, 61-73), i està previst tornar a ser al mateix lloc al voltant de les 20 h. Podeu inscriure-us a l’adreça ichnbages@gmail.com fent constar el nom, els dos cognoms i, si no us heu apuntat ja a sortides anteriors, el vostre NIF per donar validesa a l’assegurança. El preu del viatge en autocar és de 17 € per als socis de la ICHN i de 20€ per a aquells que no en siguin.

El riu Segre neix a la cara nord del pic del Segre (2847 m), prop del Puigmal i de Núria. Entre Mas Patiràs i els Banys de Llo, no gaire lluny del seu naixement, passa per les gorges del Segre, un congost de gran bellesa d’uns 2 km de recorregut per on l’aigua saltironeja per una munió de petites cascades. L’itinerari que seguirem (6,5 km), el qual surt dels Banys de Llo i hi retorna passant pel congost esmentat, per l’ermita de Sant Feliu i pel castell de Llo, sembla pensat per aconseguir el gaudi del naturalista. Té onze cartells amb bona informació geològica, afloraments rocosos espectaculars, miradors amb unes vistes magnífiques i una flora i una vegetació extraordinàriament variades (bosc de ribera de verns i salzes, freixeneda, pineda de pi roig amb pi negre i híbrids entre aquestes dues espècies, formacions megafòrbiques, vegetació rupícola, etc.). Trobarem florides força herbes de flors vistoses, com ara el marcòlic, la campaneta de bosc i el gerani de prat, i estudiarem les roques més antigues dels Pirineus, el relleu glacial, la formació de la semifossa tectònica de la Cerdanya, l’origen de l’aigua calenta i pudent dels Banys de Llo, etc.

El Caos de Targasona és un conjunt de blocs granítics, arrodonits i amuntegats tot formant petits turons escampats sobre el vessant sud del Pic dels Moros (2.137 m). Aquests amuntegaments de blocs a vegades poden semblar monuments megalítics, tot i que el seu origen és totalment natural. Per una altra banda, la paraula caos significa «desordre», i en aquest cas fa referència a l’aparent manca d’ordre que presenta el conjunt de blocs. Explicarem l’origen del caos, caminant per un bonic paisatge de prats florits, falguerars i retalls de bosc.

El recorregut de la primera caminada fa uns 6,5 km i té un desnivell de 280 m; el trobareu a Wikiloc. El recorregut de la segona caminada fa un mínim de 2 km i té poc desnivell. Serà més curt o més llarg en funció del temps disponible. A Wikiloc trobareu un possible itinerari. Cal portar calçat adequat per caminar per la muntanya, menjar i aigua. També cal portar mascareta a l’autocar.

Consulteu el web de la delegació del Bages