Delegació del Bages

Dissabte 17 de desembre de 2022, sortida naturalista guiada a la serra de Miralles i al coll de les Llenties, a la veïna comarca de l’Anoia. Ja de cara a l’hivern, és oportú programar una excursió cap a un indret de la serralada prelitoral catalana. Hem escollit la serra de Miralles pel seu interès geològic i perquè, malgrat ser un lloc ben proper, és poc conegut entre la gent del Bages.

El recorregut total de les caminades és d’uns 12 km, amb un desnivell d’uns 350 metres per fer passar el fred del matí. Cal portar calçat adequat per caminar per la muntanya, menjar i aigua. Se sortirà a les 8.15 h de davant de l’EPSEM-UPC de Manresa (avinguda de les Bases de Manresa, 61-73), i està previst tornar a ser al mateix lloc al voltant de les 18.30 h. El transport és en autocar. Cal inscripció prèvia a l’adreça ichnbages@gmail.com fent constar el nom, els dos cognoms i, si no us heu apuntat ja a sortides anteriors, el vostre NIF per donar validesa a l’assegurança. El preu és de 15 € per als socis de la ICHN i de 18 € per a aquells que no en siguin.

La serra de Miralles s’orienta de sud-oest a nord-est. S’inscriu a la serralada prelitoral en el sentit geogràfic del terme, com Montserrat, però no en el geològic. Els seus materials pertanyen a l’Eocè marí i s’inclinen vers el nord i el nord-oest, de manera que queden ben exposats: són margues blaves travessades per estrats de calcàries que sobresurten en crestes i, al capdamunt, conglomerats i gresos de color vermellós. La pineda de pi blanc cobreix la major part de la serra. La serra de Miralles és una àrea de natura protegida pel PEIN.

L’itinerari s’enfila des de Santa Maria de Miralles cap a l’ermita i les runes del castell de Miralles, i segueix de dret a trobar la carena que seguirem fins al seu punt més alt i amb més bona vista, el Grony de Miralles (866 m). El descens travessarà de biaix el vessant solell, per tornar a la plana de Santa Maria de Miralles. Aquesta àrea és especialment productiva en fòssils marins que ens entretindrem a observar i catalogar. Vegeu una descripció més completa de l’itinerari i dels seus motius d’interès naturalista a Serra de Miralles-Grony de Miralles.

Seguint amb l’interès fossilífer, a la tarda, des de Santa Margarida de Montbui anirem al coll de les Llenties, visitant també l’ermita de la Mare de Déu de Collbàs. El coll de les Llenties deu el nom a l’abundància de nummulits fòssils disgregats de la calcària nummulítica.

D’aquesta àrea de l’Anoia provenen els noms que identifiquen els materials eocènics que afloren igualment al sud-est del Bages: la formació Santa Maria (de Miralles) dividida en els seus membres Collbàs, Igualada i Tossa (de Montbui).

Consulteu el web de la delegació del Bages